Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 8-12-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα πρόσφατα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη δολοφονία του μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι πολυάριθμες προσαγωγές και συλλήψεις και το θέμα της επανεξέτασης του πανεπιστημιακού ασύλου, οι κινήσεις, στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση σχετικά με Ασφαλιστικό και Φορολογικό, η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα, στην Κοπεγχάχη, καθώς και οι πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική οικονομία και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "879 προσαγωγές και πάνω από 166 συλλήψεις. Πορεία αλλά και επεισόδια χθες, όπως και προχθές".

Η εφημερίδα γράφει ότι "Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι, Αλβανοί, Σύριοι, Φιλανδοί, ακόμα και... Πακιστανοί προσήχθησαν στην Ασφάλεια κατά τη διάρκεια των τριήμερων επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας, σε μία από τις... μαζικότερες επιχειρήσεις τέτοιου είδους, αφού συνολικά, ο αριθμός των προσαχθέντων έφτασε τους 879".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Διεθνής "ταξιαρχία" αναρχικών. Πολυεθνική ομάδα αντιεξουσιαστών πλαισίωνε τον επιθετικό βραχίονα των Ελλήνων ταραξιών στην Αθήνα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το γνωστό πλέον παιχνίδι της... γάτας με το ποντίκι "έπαιξαν" για ακόμα μια φορά χθες οι κουκουλοφόροι με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ στο κέντρο της Αθήνας. Οι ταραξίες που ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια, όταν συνάντησαν εκατοντάδες αστυνομικούς παρατεταγμένους μπροστά από τα Προπύλαια έφυγαν και πήγαν στο Πολυτεχνείο, το οποίο μετέτρεψαν σε ορμητήριό τους και συγκρούστηκαν για αρκετή ώρα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Και χθες, πάντως, δεν έλειψαν οι καταστροφές, ενώ συνεχίστηκε η... καταιγίδα συλλήψεων και προσαγωγών".

Η ΑΥΓΗ: "Δημοκρατία Κατεχάκη. 850 προληπτικές συλλήψεις το διήμερο, 124 οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε εικόνα κατεχόμενης πόλης μετέτρεψε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης την Αθήνα, την Κυριακή και τη Δευτέρα, κατά το διήμερο κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ριζικές αλλαγές στη ΝΔ για να γίνει σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ορίστηκε από τον Αντώνη Σαμαρά πρόεδρος του Συνεδρίου που θα υλοποιήσει τις ριζοσπαστικές τομές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεν αποτέλεσε έκπληξη η ανάθεση της Προεδρίας της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ήταν δεδομένο ότι ο τέως υπουργός Υγείας θα είχε διακριτό ρόλο στη νέα εποχή που έχει ανατείλει για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν εξ αρχής δεδομένη".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα: Ασφαλιστικό και Φορολογικό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "υπό την πίεση των αγορών που "υποβαθμίζουν" ομόλογα και μετοχές και των Βρυξελλών που καλούν την κυβέρνηση να δώσει "δείγματα γραφής" περιορίζοντας τον αδηφάγο δημόσιο τομέα, ξεκινούν -παράλληλα- ο διάλογος για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Γιάννης Καρακώστας, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, στη "β": Κατηγορώ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "διερωτάται ο Γιάννης Καρακώστας, εκ των αντιπρυτάνεων του Πανεπιστημίου Αθηνών: "το πεζοδρόμιο ήταν ποτέ άσυλο;". Ο αντιπρύτανης δεν βλέπει κάποια επαναδιατύπωση του πανεπιστημίου για τους χώρους στους οποίους απλώνει την "ομπρέλα" του το άσυλο από το αίτημα να φυλαχθεί το πεζοδρόμιο περιμετρικά της Πρυτανείας, και ζητά να περάσει η ευθύνη για το άσυλο στην Πολιτεία".

ΕΘΝΟΣ: "Τουρισμός στα... οδοφράγματα. Μωσαϊκό εθνοτήτων στους δρόμους της Αθήνας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από τέσσερις ηπείρους και από τουλάχιστον 26 χώρες προέρχονταν οι διαδηλωτές του διημέρου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Οι προσαγωγές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Περιορισμένες, ως χθες βράδυ, ήταν οι ζημιές".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εξπρές του μεσονυχτίου σε σκοπιανή φυλακή. Η συνέντευξη-εξομολόγηση του Ιωάννη Ζευγά στην "ΕΩ" αφιερώνεται στους Έλληνες επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματίας των τελευταίων είκοσι ετών για να δουν τι βίωσε ως Έλληνας στα κολαστήρια της υπό ένταξη στην ΕΕ γειτονικής χώρας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έμεινε στο Σκοπιανό μπουντρούμι για μήνες χωρίς κανένα κατηγορητήριο. Έζησε χάρη στην ισχυρή του κράση και θέληση. Βασανίστηκε, εξευτελίστηκε και ταπεινώθηκε γιατί απλά ήταν "βρωμιάρης Έλληνας". Το πρόσχημα της σύλληψής του ήταν ένταλμα που είχε εκδώσει εις βάρος του η Ιντερπόλ. Είχε χάσει το διαβατήριό του στην Βουλγαρία και το βρήκε Βούλγαρος και το χρησιμοποιούσε".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κερκόπορτα" για τη Θράκη ο νέος εκλογικός νόμος. Η κατάργηση του πλαφόν για την εκπροσώπηση κομμάτων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ήδη υπάρχουν αντιδράσεις για τον νέο εκλογικό νόμο από στελέχη της ΝΔ, του ΛΑΟΣ αλλά και του ΠΑΣΟΚ γιατί η κατάργηση του 3% θα αποθρασύνει τους Τούρκος στη Θράκη, ενώ θα δώσει την ευκαιρία στους Αλβανούς και στους Σκοπιανούς να δοκιμάσουν την εκλογή υποψηφίων στην Ήπειρο (Τσαμουριά) και στη Μακεδονία (Σλαβομακεδόνες)".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πράσινοι" κουμπάροι. Ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης διόρισε τον κουμπάρο του πρόεδρο στο Κτηματολόγιο, η σύζυγος του οποίου διεκδικεί έργα από την κτηματογράφηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα προκύπτει για την κυβέρνηση από τις αποκαλύψεις για "πράσινη κουμπαριά" στην Κτηματολόγιο ΑΕ αλλά και για το προφανές ασυμβίβαστο μεταξύ του νέου προέδρου της εταιρίας και της συζύγου του, που μετέχει σε εργολαβική εταιρία ανάληψης έργων κτηματογράφησης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "13 για κακούργημα 800 για φακέλωμα. Με τον νόμο για τις κουκούλες και τις μαζικές προσαγωγές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στα κατάστιχα της ΕΛΑΣ μπαίνουν εκατοντάδες νεαροί μετά τις απανωτές προσαγωγές. Δεκατρείς απ΄αυτούς διώκονται με βάση τις διατάξεις του νόμου για την ποινικοποίηση της κουκούλας. Στο προσκήνιο και το πανεπιστημιακό άσυλο, με τους πρυτάνεις αποφασισμένους να σκληρύνουν τη στάση τους για τους εξωπανεπιστημιακούς καταληψίες".

ΕΣΤΙΑ: "Οι εικόνες βίας διασύρουν την Ελλάδα. Ξεχάσαμε ότι είμαστε τουριστικός προορισμός".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η εικόνα που εκπέμπει η Ελλάς διεθνώς είναι η χειρότερη δυνατή. Σε μία στιγμή που η οικονομία πλήττεται από την ύφεση, έρχονται τα επεισόδια και η βία να δώσουν την χαριστική βολή. Σκεφτείτε μόνο την ζημιά που θα υποστή ο τουριστικός τομέας, από τις εικόνες βίας που προβάλλουν όλα τα διεθνή μέσα ενημερώσεως, που δείχνουν το κέντρο της Πρωτευούσης να γίνεται πεδίο μάχης".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σπάει το ταμπού του ασύλου. Η αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου απέτρεψε εκτεταμένα επεισόδια".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέα δεδομένα για την αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου περί πανεπιστημιακού ασύλου δημιουργούνται μετά το τριήμερο της επιτυχούς αντιμετώπισης από τις αρχές, εστιών έντασης στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανοίγει εκ νέου το θέμα του ασύλου. Κατάργηση προτείνει η Νέα Δημοκρατία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θέμα επανεξέτασης όσων ισχύουν για το πανεπιστημιακό άσυλο θέτει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης, μετά την επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές εναντίον του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Χρ. Κίττα, στο κτίριο της Πρυτανείας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πρυτάνεις καλούν ΕΛ.ΑΣ. για το ...άσυλο. "Προστάτεψε τους πανεπιστημιακούς χώρους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "την πιο κρίσιμη δοκιμασία που περνάει ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου. Χθες, για πρώτη φορά, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας που - ύστερα από τον τραυματισμό του πρύτανη Χρήστου Κίττα- αποτελούνται από τους τρεις αντιπρυτάνεις, ζήτησαν εγγράφως από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. αστυνομική προστασία και περιμετρική προφύλαξη του κεντρικού κτιρίου του Πανεπιστημίου, δηλαδή των Προπυλαίων".

Η ΝΙΚΗ: " Ρεσάλτο" στη μνήμη του Αλέξη. Πόλεμος με μοτοσικλέτες, χημικά, μολότοφ, λοστούς και "γιάφκες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τα συν, τα πλην και τα ερωτήματα από τις τριήμερες συγκρούσεις αστυνομικών - κουκουλοφόρων, με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του 15άχρονου μαθητή".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενιαίος αγώνας εργαζομένων για το δικαίωμα στη δουλειά, στη σύνταξη, στην υγεία".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σήμερα η κυβέρνηση, κεφάλαιο, τα κόμματά του προωθούν τις ελαστικές μορφές εργασίας, ενώ μπορεί να είναι σταθερός και να μειωθεί ο εργάσιμος χρόνος στις 7 ώρες."

Η ΧΩΡΑ: "Κόκκινη γραμμή" στην Ντόρα για Βόννη. Όλο το παρασκήνιο που οδήγησε την πρώην υπουργό να μην ταξιδέψει στη Γερμανία μαζί με τον Αντ. Σαμαρά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κόκκινη γραμμή χάραξε στην Ντόρα Μπακογιάννη η Ρηγίλλης, μετά το απόρρητο έγγραφο που είδε το φως της δημοσιότητας και αποκάλυπτε τους χειρισμούς της στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών".

City Press: "Έξω πάμε καλά...Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ξεκίνησε χθες στην Κοπεγχάγη της Δανίας η 15η συνάντηση της διεθνούς Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα. Στη σύνοδο, στην οποία συμμετέχουν 100 ηγέτες και αντιπροσωπείες από 192 χώρες και που θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου, επιδιώκεται μία συμφωνία επί της αρχής για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως που θα είναι επαρκής για να αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου ως το τέλος του αιώνα".

Metro: "Αυλαία με συμπλοκές και ...ρεκόρ συλλήψεων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα επεισόδια που έλαβαν χώρα τα τελευταία 24ωρα στο κέντρο της Αθήνας καταδίκασαν χθες τα πολιτικά κόμματα, εξαπολύοντας επίθεση και κατά της κυβερνητικής πλευράς".

Metropolis: "Επιχείρηση" Κοπεγχάγη: ημέρα πρώτη. Η σύνοδος για το μέλλον του πλανήτη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πολιτικοί , ηγέτες, δημόσιοι λειτουργοί και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται από χθες στην Κοπεγχάγη, σε μία προσπάθεια να επιτύχουν μία νέα συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής και να θέσουν περιορισμούς στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου για την περίοδο 2012-2020 ώστε να μην υπερβεί τους δύο βαθμούς η αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ξέσπασαν οι μαθητές. Ειρηνικές διαδηλώσεις για τον Αλέξη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Θέμα ασύλου θέτουν οι πρυτάνεις. Κατακραυγή για τη βία στα πανεπιστήμια".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Κυρίαρχη η βία. Με απαράδεκτα έκτροπα που εκθέτουν διεθνώς τη χώρα".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Νέες πιέσεις στα ομόλογα και ...συστάσεις για μέτρα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "άμεση εκδήλωση νέων πιέσεων στο χρέος, με εκτίναξη του spread του 10ετούς ομολόγου αναφοράς σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό πάνω από τις 200 μονάδες βάσης, προκάλεσε η χθεσινή έκθεση της Standard & Poor's, με την οποία ο διεθνής οίκος έθεσε υπό παρακολούθηση (credit watch) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τελεσίγραφο από την S&P. Οι αγορές πιέζουν για άμεσα μέτρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διπλό χτύπημα σε ομόλογα και τράπεζες. Η S&P αξιολόγησε ως αρνητικές και τις προοπτικές της Εθνικής, της Alpha, και της Eurobank, που έχουν "υπερβολική εξάρτηση" από τη φθηνή ρευστότητα της ΕΚΤ μέσω των κρατικών ομολόγων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Οι αγορές κλιμακώνουν τις πιέσεις τους στην Αθήνα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κλιμακώνονται οι πιέσεις στην ελληνική οικονομία, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μπαράζ υποβαθμίσεων από τους ξένους οίκους, πιέσεις από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, πλήθος αρνητικών αναλύσεων και δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, καθώς και έντονες κερδοσκοπικές επιθέσεις στα ομόλογα (το spread εκτινάχθηκε στις 200 μονάδες) και τις μετοχές".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επώδυνα μέτρα στο Δημόσιο συνιστά ο πρόεδρος της ΕΚΤ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "επώδυνα μέτρα κατά το πρότυπο της Ιρλανδίας, που μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% συστήνει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, την ώρα που το spread των ελληνικών ομολόγων επανήλθε σε ανοδική τροχιά λόγω της προαναγγελίας της Standard% Poor's, για πιθανή υποβάθμιση του ελληνικού χρέους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: