Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 16-12-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα μέτρα για την οικονομία, τα οποία εξήγγειλε η κυβέρνηση, οι επιφυλάξεις της Κομισιόν η οποία ζητεί την άμεση εφαρμογή τους, ο πρώτος δανεισμός του 2010 από την κυβέρνηση, καθώς και η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια για τη διαφθορά και τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο με την ταυτόχρονη συναίνεση όλων ως προς την επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των σκανδάλων και την παράλληλη παραίτηση - αποπομπή του υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια".
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ειρήνη στο Λιμάνι...Με 81 εκατ. ευρώ στην τσέπη οι συνδικαλιστές έδωσαν τα χέρια".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στα 81 εκατ. ευρώ ανέρχεται το κόστος "αποκατάστασης" των εργαζομένων τον Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς, η διοίκηση του οποίου για να ...εξασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη "φούσκωσε" τον αρχικό προϋπολογισμό της προηγούμενης κυβέρνησης. Όλα αυτά μάλιστα τη στιγμή που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε θυσίες από τον ελληνικό λαό προκειμένου η χώρα να εξέλθει της οικονομικής κρίσης...".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Επιτέλους συμφώνησαν σε κάτι, στον πόλεμο κατά της διαφθοράς. Θετικές οι εντυπώσεις της κοινής γνώμης από το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η συναίνεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς επετεύχθη, κατά τη χθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια".

Η ΑΥΓΗ: "Σύσκεψη εκτός θέματος".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των επιπτώσεών της στην οικονομία συγκλήθηκε χθες η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού."

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Με ομόφωνη απόφαση όλων των πολιτικών αρχηγών συμφωνήθηκε να γίνουν τρεις Εξεταστικές Επιτροπές....Για ομόλογα Siemens και Χρηματιστήριο."
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ως καθοριστική για την εξέλιξη των στρατηγικών της κάθαρσης (και αυτοκάθαρσης) του πολιτικού συστήματος αποτιμάται καθολικά η χθεσινή-πρώτη και όχι τελευταία , όπως βεβαιώθηκε- διάσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την διαφθορά".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τα πρώτα δειλά βήματα για συναίνεση. Στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς...."
Η εφημερίδα γράφει ότι "ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ για τα τεκμήρια διαβίωσης , για την ένταξη των μεταναστών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, στην καταπολέμηση της πολυνομίας, στην αλλαγή του "πόθεν έσχες" και στην αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και των κανόνων χρηματοδότησης των κομμάτων. ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και στις μονοεδρικές περιφέρειες, στην ανεξέλεγκτη επιβολή φόρων και εν μέρει στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για τα σκάνδαλα".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τα....ρουσφέτια έφαγαν το Ρόβλια. Την πρώτη, μέσα σε 70 ημέρες, σοβαρή κρίση αξιοπιστίας αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο υφυπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε ύστερα από δημοσιεύματα που εμφανίζουν το πολιτικό γραφείο του να ασχολείται με αιτήματα μεταθέσεων αστυνομικών και στρατιωτικών. Ο "κήνσορας της διαφάνειας" και σφοδρός επικριτικής της Νέας Δημοκρατίας για τα σκάνδαλα είναι ο πρώτος που "συνελήφθη" για όσα ο ίδιος με τόση σφοδρότητα επέκρινε!".

ΕΘΝΟΣ: "Παράταση αγωνίας έως τον Ιανουάριο. Εξειδίκευση των μέτρων περιμένουν οι Βρυξέλλες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θετικά είδε η Κομισιόν τις δεσμεύσεις Παπανδρέου, περιμένει όμως τη λήψη μέτρων με το Πρόγραμμα Σταθερότητας τον Ιανουάριο. Την άμεση εφαρμογή των μέτρων ζήτησαν χθες από τον κ. Παπακωνσταντίνου ο Γερμανός ομόλογός του και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γκιλοτίνα του ΠΑΣΟΚ έκοψε το πρώτο κεφάλι. Ο κατήγορος του αείμνηστου Ανδρέα...Ντίνος Ρόβλιας...τετέλεσθαι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σημαδιακή ημέρα ήταν η χθεσινή για τον υφυπουργό Ντίνο Ρόβλια που υπέβαλε - στην ουσία απεπέμφθη- την παραίτησή του στον Πρωθυπουργό. Την ίδια ημέρα συνεδρίασε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια, με θέμα την διαφάνεια και την διαφθορά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ηχηρό μήνυμα Σαμαρά σε κυβέρνηση- ντορικούς. Ξεσκέπασε τη γύμνια του ΠΑΣΟΚ και τα αφηρημένα μέτρα στην Οικονομία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διπλό ηχηρό μήνυμα του Αντώνη Σαμαρά σε Κυβέρνηση και στο στρατόπεδο της Ντόρας κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Έκανε σκληρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι δεν μπορεί ούτε την Κυβέρνησή του να στελεχώσει, ενώ για τα μέτρα Παπανδρέου υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός "έντυσε την αναβλητικότητά του με έκθεση ιδεών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παραίτησαν για ρουσφέτια τον "mr.Καθαρό". Έδιωξαν κακήν κακώς τον κατήγορο της ΝΔ για θέματα διαφθοράς Ντίνο Ρόβλια".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πολλά ερωτηματικά εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει η χρονική σύμπτωση της αποπομπής Ρόβλια από το υπουργείο Εσωτερικών με τη δημοσίευση ενός θέματος στο τελευταίο "Έθνος της Κυριακής". Το ρεπορτάζ αναφερόταν στο "φαραωνικών προδιαγραφών" συνέδριο που παρουσιάστηκε ως "παρακαταθήκη της κυβέρνησης της ΝΔ" με προϋπολογισμό πάνω από 4,1 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πάρε- δώσε με χρέη και όπλα. Άνοιγμα Παπακωνσταντίνου στη Γερμανία για εξασφάλιση στήριξης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οικονομικό άνοιγμα στη Γερμανία μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του έκανε ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Είπε πως θα πληρωθούν χρέη 2 δισ. ευρώ προς γερμανικές εταιρείες και πρόσθεσε σε ό,τι αφορά τα μαχητικά Γιουροφάιτερ, ότι θα γίνει νέος διαγωνισμός για αγορά αεροσκαφών".

ΕΣΤΙΑ: "Κανένα κίνητρο για την ανάπτυξη. Προβληματικά τα κυβερνητικά μέτρα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κάποιοι είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα που εξήγγειλε προχθές ο πρωθυπουργός. Θεωρούν ότι με αυτά θα επιλυθή το δημοσιονομικό και ότι η οικονομία ως δια μαγείας θα ανακάμψη. Μακάρι να ήταν τόσο απλά τα πράγματα, αλλά δυστυχώς δεν είναι. Φοβούμεθα ότι κάποια εκ των μέτρων είναι επιπόλαια, ότι θα λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για την ανάπτυξη και τελικώς θα οδηγήσουν την οικονομία σε παράλυση".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Συναίνεση κατά της διαφθοράς. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς συμφωνούν σε ένδεκα βασικές κατευθύνσεις".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πεδίο συναίνεσης μεταξύ του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά σε ένδεκα βασικές κατευθύνσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στον δημόσιο βίο, διαπιστώθηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Συναίνεση αισιοδοξίας... Πρόταση Παπανδρέου για αλλαγή της διαδικασίας εξεταστικών επιτροπών. Κάρολος Παπούλιας: "Εθνική υπόθεση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε συναινετικό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ικανοποιημένος από το γεγονός ότι πολλές από τις εισηγήσεις του έγιναν αποδεκτές από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φρένο στα πριμ αλλά χρυσές εθελουσίες, ενώ οι αγορές εκβιάζουν για νέα μέτρα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον πάγο βάζει η κυβέρνηση μπόνους περίπου 90 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα όμως με χρυσή εθελουσία 69 εκατ. ευρώ αποχωρούν 300 εργαζόμενοι του ΟΛΠ".

Η ΝΙΚΗ: "Η Ελλάδα σε "τούνελ". Φέσια 3 δισ. ευρώ, ενώ ο Γιώργος δίνει μάχη για να σωθεί η χώρα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "βουλιάζουν" την αγορά οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές που τον Νοέμβριο σημείωσαν αύξηση έως 148% σε σχέση με πέρυσι. Κομισιόν και ξένοι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ενώ το επιτόκιο δανεισμού της χώρας εκτοξεύτηκε στα ύψη. Μητσοτάκης: "Ουσιαστικά είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Βελτίωση της ζωής του λαού δε γίνεται με την αντιμετώπιση της διαφθοράς".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ πήρε μέρος στη σύσκεψη ξεκαθαρίζοντας ότι διαφωνεί με την ανάδειξη της διαφθοράς και της διαφάνειας ως αιτιών της κρίσης και στη σύνδεσή τους με τη διέξοδο από την κρίση."

Η ΧΩΡΑ: "Συμφώνησαν να γίνουν έντιμοι. Ουσιαστική συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για την καταπολέμηση της διαφθοράς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "υποσχέσεις για ένα έντιμο κράτος, που θα πάψει να υπακούει στις σειρήνες της διαφθοράς και του εύκολου κέρδους, αντάλλαξαν οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας, στη χθεσινή δίωρη σύσκεψη "κορυφής".

City Press: "Παρέμβαση Αλμούνια: Μέτρα μέχρι τον Ιανουάριο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ως "βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση" χαρακτήρισε ο αρμόδιος γι οικονομικά και νομισματικά θέματα Ευρωπαίος επίτροπος Χ. Αλμούνια για τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και την καταπολέμηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ωστόσο, ο κ. Αλμούνια ζήτησε μέτρα εντός του Ιανουαρίου".

Metro: "Κλίμα συνεννόησης αλλά και διαφωνίες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε καλό κλίμα και με διάθεση αναζήτησης κοινών τόπων, αλλά και με την κατάθεση διαφωνιών σε επιμέρους θέματα, πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της διαφθοράς, που κράτησε 2 ώρες".

Metropolis: "Ένας γιγάντιος Αϊ-Βασίλης...στήθηκε ήδη στο Μαρούσι και περιμένει τους μικρούς του φίλους".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η πόλη "φορά τα γιορτινά της" για να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα αλλά και το νέο έτος. Από κοντά ακολουθούν και οι κάτοικοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο, σε μια προσπάθεια διαφυγής από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Σήμα κινδύνου εκπέμπει η αγορά. Τσουνάμι από φέσια, λουκέτα, απολύσεις".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τέσσερις ληστείες σε διάστημα δέκα ωρών. Εκρηκτικές οι διαστάσεις της εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μια γροθιά κατά της διαφθοράς. Κοινή στάση από τους πολιτικούς αρχηγούς".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Αιφνίδιος δανεισμός 2 δισ. με το spread στις 250 μ.β.".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε χθες στον πρώτο για το 2010 δανεισμό, μετά από συμφωνία με το ελληνικό πιστωτικό σύστημα."

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Δυσπιστία από τις αγορές. Ασθενές το πρώτο σήμα για τον δανεισμό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη βεβαιότητα ότι η υλοποίηση των μέτρων θα πείσει τις αγορές, εξέφρασε από το Βερολίνο ο υπουργός Οικονομικών . Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο BBC τόνισε ότι η πλειονότητα των πολιτών θα στηρίξει τα μέτρα".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η αγορά χωνεύει τα μέτρα. Πώς αντιδρούν οι διαχειριστές κεφαλαίων, τι γίνεται με ομόλογα και μετοχές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "θετικές είναι σε γενικές γραμμές οι πρώτες αντιδράσεις των παραγωγικών φορέων για τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου άρχισε χθες και συνεχίζει σήμερα την ενημέρωση Ευρωπαίων συναδέλφων του και παραγόντων των διεθνών αγορών. Χθες, επίσης, το υπουργείο Οικονομικών αιφνιδίως δανείσθηκε 2 δισ. ευρώ με τσιμπημένο επιτόκιο".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δυσπιστία από τις αγορές και επιφυλάξεις Κομισιόν".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "επιφυλακτικοί εμφανίσθηκαν και πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την υλοποίηση των μέτρων, αλλά ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΕ Μ. Μπαρόζο, που όμως ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν δεν εξετάζει την έκδοση ευρωομολόγου για την Ελλάδα".

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΠΑΙΖΕ PLAYSTATION ΣΤΟΥΣ
SUNDAY TIMES!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


ΣΤΗΝ 9Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟ ΠΑΡΑΚΑΛΩ!!!!!!!!


http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/europe/article6962790.ece