Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 15/12/2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα μέτρα για την οικονομία και το σχέδιο της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, που παρουσίασε χθες στο Ζάππειο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης για ρήξεις και ανατροπές με στόχο την ουσιαστική έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τέσσερα χρόνια λιτότητας με φοροεπιδρομή. Συμμετοχή στις αποφάσεις του ζήτησε χθες από τους κοινωνικούς εταίρους ο Γ. Παπανδρέου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μέτρα λιτότητας με ορίζοντα τετραετίας, νέες πρωτοβουλίες φοροεισπρακτικού χαρακτήρα και εξαγγελίες που αντιμετωπίστηκαν με επιφυλάξεις από την αγορά, περιελάμβανε το "σχέδιο διάσωσης" της ελληνικής οικονομίας που παρουσίασε χθες το απόγευμα ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κρίσιμες ώρες για την οικονομία. Συνέρχεται σήμερα το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "διαβεβαιώσεις ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας δεν θα πλήξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έδωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας χθες το βράδυ την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου στο Ζάππειο".

Η ΑΥΓΗ: "Λευκή επιταγή ζητεί ο Παπανδρέου. Χθες στην ΟΚΕ από τους κοινωνικούς φορείς, σήμερα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με ηθικολογίες και πυροτεχνήματα, όχι όμως με συγκεκριμένες δεσμεύσεις, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες στην εκδήλωση της ΟΚΕ στο Ζάππειο την έναρξη κοινωνικού διαλόγου εφ' όλης της ύλης, που θα ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες, με εξαίρεση το ασφαλιστικό, που θα ολοκληρωθεί σε έξι: Φορολογία, παιδεία, υγεία, εργασιακές σχέσεις".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βελούδινες εξαγγελίες από Γιώργο αντί για σκληρά μέτρα που απαιτούν οι Βρυξέλλες και οι αγορές. Αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για τις αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και τους δανειστές μας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "βελούδινες" εξαγγελίες αντί για σκληρά μέτρα στην Οικονομία και την Δημόσια Διοίκηση εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Καταιγισμός μέτρων. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα ανάκαμψης με βάθος τετραετίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "για τη μείωση του ελλείμματος κάτω από 3% του ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας και την αποκλιμάκωση του χρέους από το 2012 δεσμεύθηκε χθες ο πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας μια δέσμη άμεσων μέτρων περικοπής των κρατικών δαπανών και πάταξης της φοροδιαφυγής που θα αποδώσουν οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ τους επόμενους δώδεκα μήνες. Εγκαινιάζοντας τον Εθνικό Κοινωνικό Διάλογο στο Ζάππειο Μέγαρο, ο κ. Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε περικοπή επιδομάτων και προνομίων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Έκθεση ιδεών αντί μέτρων. Κουβέντα για την "ταμπακέρα" από τον Πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αν και με γενικότητες που παρέπεμπαν σε "προγραμματικές δηλώσεις" ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να δώσει χθες βράδυ με την ομιλία του για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου το στίγμα και το "μίγμα" της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση".

ΕΘΝΟΣ: "Αλλάζουν όλα σε τρεις μήνες. Δέσμευση Γιώργου για μεταρρυθμίσεις με διαδικασίες - εξπρές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τη λήψη αποφάσεων επειγόντως, εντός των προσεχών τριών μηνών, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός χθες, κηρύσσοντας την έναρξη του εθνικού κοινωνικού διαλόγου. Βασικός άξονας των μέτρων που σκιαγράφησε ο κ. Παπανδρέου είναι η δραστική -και διαρκής- μείωση των κρατικών δαπανών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Παρά τρίχα εμπλοκή με τους Τούρκους. Τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από την Άνδρο ενώ γινόταν ελληνική άσκηση με πραγματικά πυρά".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "χθες ήταν μία δύσκολη μέρα για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάσθηκαν στο έπακρον και απεφεύχθη εμπλοκή χάρη στην ψυχραιμία της ελληνικής πλευράς".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χάος στο Υπουργικό για τα μέτρα στην οικονομία. Ο Παπανδρέου διαφωνεί με τη σκληρή γραμμή Παπακωνσταντίνου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η Λούκα Κατσέλη και ο Χ. Παπουτσής τάχθηκαν με τον Γ. Παπανδρέου, ενώ Πάγκαλος, Χρυσοχοΐδης και Διαμαντοπούλου με τη σκληρή γραμμή του υπουργού Οικονομικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μείωση αποδοχών για 430.000 υπαλλήλους. Πρόγραμμα τετραετούς λιτότητας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "το σχέδιο τριμήνου αλλά και τετραετίας, με το οποίο φιλοδοξεί ότι θα μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κατά 8 δισ. ευρώ το 2010 και θα το φτάσει κάτω από το 3% στο τέλος της τετραετίας (μέσα στο 2013), ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στους κοινωνικούς φορείς και ζητώντας τη συναίνεσή τους για τετραετή λιτότητα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ανατροπές με 80 μέτρα. Σχέδιο Γιώργου για χτύπημα σπατάλης και φοροδιαφυγής και εξευμενισμό ΕΕ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με 80 μέτρα, το σχέδιο Παπανδρέου για την έξοδο από την οικονομική κρίση και τη μείωση του ελλείμματος επιχειρεί να ανατρέψει κατεστημένες δομές στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και να χτυπήσει σπατάλη, διαφθορά και φοροδιαφυγή. Παράλληλα, όμως, περικόπτει άλλα 2 δισ. δαπανών του προϋπολογισμού για να εξευμενίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις αγορές".

ΕΣΤΙΑ: "Πως ανακτάται η διεθνής αξιοπιστία. Δεν αρκούν τα μακρόπνοα σχέδια".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο ΠΡωθυπουργός επανέλαβε και χθες στο Ζάππειο την ανάγκη ανακτήσεως της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά ότι η οικονομία μας έχει χάσει και το τελευταίο ίχνος αξιοπιστίας. Όμως ούτε με τα μέτρα που εξήγγειλε χθες, κατόρθωσε ο κ. Παπανδρέου να αλλάξη το κλίμα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εξαγγελίες αβέβαιης απόδοσης. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε περικοπή κονδυλίου επιδομάτων - Δύο "γραμμές" στο υπουργικό συμβούλιο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με μια μακροσκελή ομιλία, η οποία συνιστούσε ανακεφαλαίωση όλων των γνωστών έως σήμερα εξαγγελιών της κυβέρνησης και σε καμία περίπτωση δεν έκρυβε εκπλήξεις και κυρίως συγκεκριμένα μέτρα -παρά την περί του αντιθέτου φημολογία των τελευταίων ημερών- , ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επιχείρησε να απαντήσει στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική οικονομία, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό διάλογο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εναλλακτική στρατηγική στην οικονομία. Νέα εθνική κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση ζήτησε ο Γ. Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εθνική προσπάθεια, από όλους, για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας ζήτησε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινιάζοντας τον εθνικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Με πιο εντυπωσιακό μέτρο την κατάργηση των μπόνους στα τραπεζικά στελέχη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, περιέγραψε τον "οδικό χάρτη" για την ανάταξη της οικονομίας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ολομέτωπη επίθεση Γιώργου σε έλλειμμα, διαφθορά. Πακέτο SOS με 30 μέτρα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες, τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε μια νέα εθνική κοινωνική συμφωνία για την ανασυγκρότηση της χώρας. Τα μέτρα, που ακουμπούν ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών τάξεων που μέχρι τώρα δεν τις άγγιζε αρκετά ή και καθόλου η φορολογία, απαντούν θετικά στο αίτημα της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά και των διεθνών αγορών για τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να σταματήσει ο δημοσιονομικός κατήφορος της χώρας".

Η ΝΙΚΗ: "Ανεβάζει στροφές. Τσουνάμι μέτρων έως τον Φλεβάρη- μήνυμα κατευνασμού στις Βρυξέλλες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αποφασισμένος για ρήξεις και ανατροπές εμφανίστηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, κηρύσσοντας την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξουν ημίμετρα αλλά επώδυνες αλλαγές, με στόχο η Ελλάδα να κερδίσει και πάλι τη χαμένη της αξιοπιστία. Μαχαίρι και στα μπόνους των "golden boys" των τραπεζών".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νεκροθάφτης δικαιωμάτων σε όφελος του κεφαλαίου η κυβέρνηση. Νέα "πράσινα τζάκια" φτιάχνει το ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο πρωθυπουργός χτες, για άλλη μια φορά, ζήτησε "εθνική συστράτευση", δηλαδή ταξική υποταγή της εργατικής τάξης και του λαού, στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ με τις "δίκαιες ανατροπές", προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση".

Η ΧΩΡΑ: "Ηφαίστειο η ανεργία στην Ευρώπη. Πάνω από 1 εκατ. θέσεις εργασίας χάθηκαν στην ΕΕ το Γ' τρίμηνο του 2009".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί μοιάζει η ανεργία στην Ευρώπη, που απειλεί να στείλει στο τελευταίο σκαλοπάτι της ένδειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους πολίτες."

City Press: "Γ. Παπανδρέου: Ήρθαμε να ανατρέψουμε, όχι να διαχειριστούμε".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ("ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε"), ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου περιέγραψε χθες, ενώπιον των μελών της κυβέρνησης και των κοινωνικών εταίρων, τους στόχους και τα μέτρα για την επίτευξή τους , όσον αφορά στο "στοίχημα" της κυβέρνησης για την ανάταξη της οικονομίας σε βάθος τετραετίας".

Metro: "Σχέδιο ανάγκες με τρεις άξονες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η περιστολή και ο προγραμματισμός των δαπανών στο δημόσιο η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και η αναλογική κατανομή των βαρών σε όλους αποτελούν, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τα βασικά όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης με τα οποία θα δώσει τη μάχη για το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών και την ανάκτηση της αξιοπιστίας και της οικονομίας".

Metropolis: "Αλλάζουμε ή βουλιάζουμε". Πιο επίκαιρο από ποτέ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εθνική προσπάθεια, από όλους, για την ανασυγκρότηση της Ελλάδας ζήτησε ο πρωθυπουργός από το Ζάππειο Μέγαρο, εγκαινιάζοντας τον εθνικό διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς. Μέσα σε τρεις μήνες θα πάρουμε τις αποφάσεις εκείνες που δεν ελήφθησαν για δεκαετίες ολόκληρες, τόνισε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα έχει "ραντεβού" στο Προεδρικό Μέγαρο με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, με θέμα τη διαφθορά".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Το μαχαίρι στο κόκαλο. Τολμηρές εξαγγελίες Παπανδρέου".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Κόβει προνόμια ζητά συναίνεση. Σε προεκλογικούς τόνους οι εξαγγελίες Παπανδρέου".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: " Γιώργος Παπανδρέου από το Ζάππειο: Ώρες ευθύνης για όλους.".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Μαχαίρι" στις αμοιβές στελεχών του Δημοσίου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαρωτικές μεταρρυθμίσεις εντός τριών μηνών, με τολμηρά μέτρα ελέγχου των δημοσίων δαπανών και αύξησης των εσόδων, προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τρίμηνο με επώδυνα μέτρα. Δέσμευση Γ. Παπανδρέου για ανατροπές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τρίμηνο επώδυνων αλλαγών με μεγάλες ανατροπές θεσμικού χαρακτήρα στο στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Σχέδιο εξόδου από την κρίση και μεταρρυθμίσεις- εξπρές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σχέδιο εξόδου από την κρίση, με συγκεκριμένα μέτρα σε πολλά επίπεδα, παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, κηρύσσοντας την επίσημη έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για το φορολογικό. Δεσμεύθηκε ότι το έλλειμμα από το 2010 και μετά θα υποχωρεί κατά 2% ετησίως, προκειμένου να διαμορφωθεί κάτω του 3% του ΑΕΠ στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευρύ σχέδιο ανάταξης με φιλόδοξους στόχους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με την αποστροφή ότι "μέσα σε 3 μήνες η κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις τις οποίες δεν έλαβε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες", ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, δεσμεύτηκε χθες ενώπιον των παραγωγικών τάξεων για συγκεκριμένα μέτρα ανάταξης της οικονομίας. Τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα πέσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013 και το χρέος θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται μετά το 2012".

Δεν υπάρχουν σχόλια: