Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 14-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το σχέδιο της κυβέρνησης για μαζικές περικοπές στις κρατικές δαπάνες, τα "καυτά" θέματα, που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, η απεργία των λιμενεργατών και οι πιέσεις που άρχισε να ασκεί το Πεκίνο προς τη νέα κυβέρνηση απαιτώντας να εφαρμοστεί η σύμβαση με την Cosco, το "αγκάθι" της διαδοχής στη Νέα Δημοκρατία, τα εσωκομματικά προβλήματα, η ανακοίνωση και τυπικά του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την υποψηφιότητα στην προεδρία του κόμματος και οι πιέσεις που απευθύνουν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προς τον Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στην προεδρία του κόμματος μέχρι την εκλογή προέδρου από τη βάση, καθώς και το νέο καθεστώς φορολόγησης που μελετά το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Έκκληση στον Κ. Καραμανλή να παραμείνει πρόεδρος για 2-3 μήνες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πολλά είναι τα στελέχη της ΝΔ που απευθύνουν έκκληση στον Κώστα Καραμανλή να παραμείνει στη θέση του ακόμα και μέχρι 2-3 μήνες ώστε να υπάρξει ο απαιτούμενος χρόνος για να κινηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ζητούν εγγυητή τον Καραμανλή. Οι υποψήφιοι για την ηγεσία και κορυφαία στελέχη του κόμματος καλούν τον τ. πρωθυπουργό να παραμείνει στην προεδρία μέχρι την εκλογή προέδρου από τη βάση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την επόμενη κίνηση του Κώστα Καραμανλή, η οποία θα αποβεί καθοριστική για την ενότητα της παράταξης, αναμένουν εναγωνίως στη Νέα Δημοκρατία. Η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος προχωρούν με προσεκτικά βήματα στη σκακιέρα της διαδοχής, αναμένοντας την τελική διαμόρφωση της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο ο τέως πρωθυπουργός να συμφωνήσει να παραμείνει και μετά το έκτακτο συνέδριο και μέχρι την εκλογή από τη βάση, κάτι που ζητούν και οι δυνάμει διάδοχοί του".


Η ΑΥΓΗ: "Ναυάγιο αξιοπιστίας στον ΟΛΠ. Κυβερνητική αναδίπλωση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το πρώτο δείγμα κυβερνητικής γραφής, η υπαναχώρηση στο θέμα του ΟΛΠ. Ενώ μέχρι προχθές η αρμόδια υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη επαναλάμβανε την προεκλογική δήλωση του πρωθυπουργού για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την Cosco, χθες κάλεσε τους εργαζόμενους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις και να σεβαστούν τη σύμβαση με την κινεζική εταιρεία".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Για να φάνε την Ντόρα που προηγείται... Σαμαράς και Αβραμόπουλος συζητούν για διαρχία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ντέρμπυ με απρόβλεπτο αποτέλεσμα, εξελίσσεται η εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία μετά τις παρασκηνιακές κινήσεις για διαμόρφωση συμμαχιών ανάμεσα σε υποψηφίους, οι οποίες δεν αποκλείεται να πάρουν χαρακτήρα οριστικής συμφωνίας".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πεκίνο καλεί Αθήνα... Ο κινέζος πρωθυπουργός θα ζητήσει να τηρηθούν οι συμφωνίες για το λιμάνι του Πειραιά όπου συνεχίζεται η απεργία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ασφυκτικές πιέσεις ασκεί από χθες στη νέα κυβέρνηση το Πεκίνο, απαιτώντας να εφαρμοστεί η σύμβαση του ελληνικού Δημοσίου με την εταιρεία Cosco".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Το λόγο έχει τώρα ο λαός. Εγγυητής ο Καραμανλής, παραμένει μέχρι τις κάλπες".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Νέα Δημοκρατία βρίσκει τη ρότα της. Μετά τους κλυδωνισμούς της πρώτης εβδομάδας και το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί και προμήνυε ακόμα πιο δυσάρεστα πράγματα, τα πράγματα δείχνουν να οδεύουν προς εξομάλυνση και να φαίνεται φως στο τούνελ που δημιούργησε η διαφωνία μεταξύ των υποψηφίων για τη διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Κώστα Καραμανλή".


ΕΘΝΟΣ: "Σφίγγουν τα λουριά στο κράτος. Από κόσκινο όλες οι δαπάνες με εντολή Γιώργου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με δραστικές περικοπές στις κρατικές σπατάλες, επιδιώκεται να δημιουργηθεί ένας επιπλέον "κουμπαράς" προκειμένου να ενισχυθεί το πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας. Με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου περιορίζονται οι καταναλωτικές δαπάνες και πέφτει μαχαίρι στα έξοδα επικοινωνίας - διαφήμισης υπουργικών δράσεων".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σωτηρία "έκρηξη" στη βάση της ΝΔ. Αποκλειστικό: Στελέχη με μακροχρόνιους αγώνες στον πολιτικό και συνδικαλιστικό χώρο αναλαμβάνουν δράση για τον σαφή ιδεολογικό προσανατολισμό της παράταξης και την ανάταξή της".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κακός χαμός, αν και δημιουργικός, στο ξενοδοχείο "Αμαλία" χθες, στο κέντρο της Αθήνας! Εκατοντάδες πρώην στελέχη της ΟΝΝΕΔ της περιόδου 1974-90 και πολλά, παρά πολλά νυν στελέχη της ΝΔ, που συγκροτούν τη νέα εσωκομματική κίνηση "Δράση για την Αναγέννηση της Παράταξης και της Πατρίδας", εξέφρασαν δημόσια την αγωνία τους για το μέλλον της παράταξης".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το βέτο για τα Σκόπια προκρίνει η κυβέρνηση. Μετά την προκλητική έκθεση υπέρ των Σκοπίων από τον κοινοτικό επίτροπο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το βέτο υπό μάλης θα προσέλθει η Αθήνα στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου σε ό,τι αφορά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της πΓΔΜ με την ΕΕ".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συμβιβασμός με τούμπα Ντόρας. ΝΔ: Όλα δείχνουν ότι πάνε για κάλπες στη βάση μετά το έκτακτο συνέδριο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπαναχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη, βλέποντας ότι Αβραμόπουλος και Σαμαράς κέρδιζαν έδαφος, και δέχτηκε εκλογή από τη βάση, η οποία ζητάει να μην αποκλειστεί από τη διαδικασία".


ΕΣΤΙΑ: "Χωρίς αντίπαλο η Κυβέρνησις. Το πεδίο ελεύθερο από την Νέα Δημοκρατία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μέσα σε 40 ημέρες, η Νέα Δημοκρατία απεμπόλησε τα πάντα. Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων που την έδειχναν να χάνη με διαφορά, προκήρυξε πρόωρες εκλογές και παρέδωσε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ. Μετά την εκλογική συντριβή της έχει εμπλακή σε μία απίστευτη δίνη εσωστρέφειας και έχει παύσει να ασχολείται με ο,τιδήποτε άλλο. Ουσιαστικώς έχει αφήσει το πεδίο τελείως ελεύθερο στην Κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Οι επίδοξοι αρχηγοί ΝΔ κοντά σε συμφωνία. Καταλύτης ο ρόλος Καραμανλή - Και υποψηφιότητα Αβραμόπουλου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε άρση του αδιεξόδου σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκλογής του προέδρου του κόμματος βαίνει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Νέα Δημοκρατία. Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής εμφανίζεται διατεθειμένος να παραμείνει για ένα μικρό χρονικό διάστημα επιπλέον στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας υπό την προϋπόθεση ότι οι υποψήφιοι διάδοχοί του θα καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τη διαδικασία".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Τα "καυτά" θέματα για την κυβέρνηση. Αναζητούνται 200 εκατομμύρια ευρώ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στους ρυθμούς των προγραμματικών δηλώσεων κινείται η Κυβέρνηση και συνεχείς είναι οι συσκέψεις και οι συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με κορυφαία στελέχη του κόμματος. Χθες το απόγευμα συνεδρίασε εκ νέου ατύπως το Υπουργικό Συμβούλιο ενώ η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα πραγματοποιήσει ψηφοφορία για την εκλογή γραμματέα και Προεδρείου".


ΤΑ ΝΕΑ: "Με 1.600 κυβικά και ο πρωθυπουργός! Λιμουζίνες τέλος στην κυβέρνηση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "υβριδικά, μικρού κυβισμού και για....λίγους θα είναι σύντομα τα κρατικά αυτοκίνητα, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση".


Η ΝΙΚΗ: "Η αστική δεξιά "πάει" Γιώργο. Η μεγάλη "απόδραση" από την παράταξη του Εθνάρχη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο θρίαμβος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και οι διαστάσεις που πήρε δεν είναι τόσο δύσκολα εξηγήσιμες όσο τείνουν να εμφανιστούν. Και τούτο, διότι, στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου στοιχίστηκε και τεράστιο μέρος ενός βασικού εκλογικού ιστού της Νέας Δημοκρατίας, πέρα από τον "σκληρό πυρήνα" των ψηφοφόρων της".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το ΠΑΜΕ καλεί σε πάλη η ΓΣΕΕ συνεταιρίζεται με τον ΣΕΒ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "δέκα μέτρα-φωτιά για τους εργαζόμενους αξίωσε ο ΣΕΒ από τον υπουργό Εργασίας, επισημαίνοντας ότι "πολλά από τα μέτρα αυτά διασταυρώνονται με τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ, ενώ έχουν συζητηθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν και με την ηγεσία της ΓΣΕΕ".


Η ΧΩΡΑ: "Σε πολιτικό κώμα η ΝΔ. Επιτακτική η ανάγκη να γίνουν αλλαγές σε πρόσωπα και δομές σε ένα φθαρμένο προϊόν".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το αγκάθι της διαδοχής να ματώνει τη Νέα Δημοκρατία και τις παρασκηνιακές διαδικασίες να μην αφήνουν την πληγή να κλείσει, ο "γαλάζιος ασθενής" εξακολουθεί να παραμένει στο κρεβάτι της Εντατικής".


City Press: "Πρόβα για νοικοκύρεμα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μάζευε και ας είν' και ρώγες" λέει θυμόσοφα ο λαός. Όταν, μάλιστα, οι "ρώγες" αυτές είναι της τάξεως των 350 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, τότε το μάζεμά τους προφανώς καθίσταται αναγκαίο, προκειμένου η κυβέρνηση να επιτύχει το νοικοκύρεμα του κράτους, το οποίο επαγγέλθηκε προεκλογικά. Έτσι, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης ανακοίνωσε χθες τη σημαντική περιστολή των δαπανών που ο κρατικός κορβανάς καλείται να καλύψει για τη χορήγηση, χρήση και συντήρηση του στόλου των κρατικών οχημάτων".


Metro: "Χωρίς αυτοκίνητο οι "αξιωματούχοι". Δραστική περικοπή του κόστους των κρατικών οχημάτων ανακοίνωσε η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρωτοβουλίες για τον δραστικό περιορισμό της κρατικής σπατάλης αναλαμβάνει η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας στο πλαίσιο αυτό την περικοπή των κρατικών αυτοκινήτων και του κόστους κίνησης και συντήρησής τους, καθώς και την αντικατάστασή τους με υβριδικά".


Metropolis: "Τα πρώτα δείγματα γραφής".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά την απόφαση για αντικατάσταση του κρατικού στόλου οχημάτων με μικρότερους κυβισμού υβριδικά αυτοκίνητα, ο Γ. Παπανδρέου αποδεσμεύει κατά δεκάδες τους αστυνομικούς - συνοδούς των επωνύμων και με αυτόν τον τρόπο βρίσκουν τη θέση τους στους δρόμους και τις γειτονιές".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μαθητές και εκπαιδευτικοί: Ασφυξία στα σχολεία ".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Τριετές σχέδιο αυστηρής λιτότητας. Αυξήσεις φόρων και περικοπές 22 δισ. ευρώ την τριετία 2010-2012!".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ζητούν μέτρα για την αγορά μόλις είδαν τα έσοδα του Δημοσίου από έντοκα γραμμάτια".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σχέδιο για μαζικές περικοπές. Από μηδενική βάση όλες οι δαπάνες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιχείρηση εντοπισμού των κονδυλίων που μπορούν να κοπούν ή να χρησιμοποιηθούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο, ξεκίνησε χθες το οικονομικό επιτελείο. Ο έλεγχος γίνεται ανά κωδικό κάθε υπουργείου με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες στις απολύτως απαραίτητες. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι ο προϋπολογισμός να αποτυπώνει την προεκλογική δέσμευση για νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών".


ΚΕΡΔΟΣ: "Απεργία- βρόχος στο Λιμάνι. Επίδειξη δύναμης από τους λιμενεργάτες: Πρώτα κήρυξαν νέα απεργία και μετά πήγαν να συζητήσουν με την υπουργό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "άκαρπη κατέληξε η δίωξη χθεσινοβραδινή συνάντηση της κυρίας Λούκας Κατσέλη με τους συνδικαλιστές της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών, οι οποίοι συνεχίζουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Οι δύο προτάσεις για τις νέες φορολογικές κλίμακες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ευνοϊκότερο καθεστώς φορολόγησης για τα χαμηλά εισοδήματα σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Ήδη οι στενοί συνεργάτες του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, έχουν αρχίσει να δέχονται εισηγήσεις για τη διαμόρφωση της νέας φορολογικής κλίμακας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: