Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 26-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει τρόπους εξόδου από την οικονομική κρίση, οι αλλαγές στο σύστημα υγείας στις οποίες προσανατολίζεται η νέα υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, το ασφαλιστικό σύστημα, το ζήτημα των εργαζομένων στα Stage και οι αντιδράσεις που προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για μη ανανέωση των συμβάσεων τους, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων, οι εσωκομματικές ζυμώσεις στη Νέα Δημοκρατία με το ντέρμπι Μπακογιάννη - Σαμαρά για την αρχηγία του κόμματος, καθώς και η σχέση που διαμορφώνεται μεταξύ κυβέρνησης - τραπεζών και η πρόθεση της υπουργού Οικονομίας Λούκας Κατσέλη για θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Επτά προτάσεις της Ντόρας... Για σύγχρονη ΝΔ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "επτά προτάσεις "για ένα ισχυρό, σύγχρονο, πολυσυλλεκτικό κόμμα" παρουσίασε χθες η Ντόρα Μπακογιάννη. Σε ομιλία της στη Θεσσαλονίκη, η υποψήφια πρόεδρος του κόμματος επεσήμανε την ανάγκη ανανέωσης σε πρόσωπα, νοοτροπίες και ιδέες".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αντίθετη προς το Σύνταγμα. Απόφαση - βόμβα της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων! Αναλυτικότερα και σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών (πρόεδρος ο Μιχ. Βροντάκης και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Νικ. Ρόζος), έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων που κτίστηκαν μετά το 1983, ανεξάρτητα αν αυτά (τα αυθαίρετα) είναι εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Διώξε όλους τους αναλογιστές των ασφαλιστικών κυρία Κατσέλη. Γιατί αυτοί μαϊμουδιάζουν τα αποθεματικά τους. Έχει γίνει άγριο φαγοπότι με τις ασφάλειες ζωής, όταν οι περισσότερες ασφαλιστικές είναι για κλείσιμο και έχουν φάει τα λεφτά του κοσμάκη".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ενώ η πιάτσα βοά για νέα κανόνια ασφαλιστικών, το ερώτημα παραμένει: Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση -βλέπε υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας- να καθαρίσει τον κλάδο από τους απατεώνες και τα καρτέλ; Ποια μέτρα στην κατεύθυνση αυτή σκοπεύει η αποφασιστική, κατά τα πρώτα δείγματα γραφής της, κα Κατσέλη να ανακοινώσει;"


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η κυβέρνηση στο εδώλιο. Με προσφυγές στα δικαστήρια απαντούν οι stagers στην κυβερνητική αναλγησία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τους ασκούς του Αιόλου άνοιξε η κυβέρνηση με αφορμή την απόφαση για κατάργηση των συμβάσεων stage στο δημόσιο τομέα αλλά και με την παρέμβαση του αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος προανήγγειλε διά τηλεοράσεως την ύπαρξη ποινικών ευθυνών για την προώθηση των σχετικών συμβάσεων προεκλογικά".


ΕΘΝΟΣ: "Το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για 10 δισ. Βαθιά τομή σε έσοδα - δαπάνες το 2010 από τον Γ. Παπακωνσταντίνου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συναγερμό έχει σημάνει η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρμογή σχέδιο εκτάκτου ανάγκης με στόχο να εξοικονομηθούν 10 δισ. ευρώ το 2010. Το σχέδιο του Γ. Παπακωνσταντίνου περιλαμβάνει δύο σκέλη: Αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων για μείωση των πρωτογενών δαπανών και άμεση κινητοποίηση για αύξηση των εσόδων".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ξυνισμένο... πιάτο η επιλογή Γιώργου. Το Βαθύ ΠΑΣΟΚ είπε όχι στον εκλεκτό του Πρωθυπουργού για Γραμματέα του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου Σωκράτη Ξυνίδη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την πρώτη ήττα δέχθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου με την εκλογή ως Γενικού Γραμματέα του Εθνικού Πολιτικού Συμβουλίου του Κόμματος του Σωκράτη Ξυνίδη από την Ξάνθη, ενός στελέχους άγνωστου στο ευρύ κοινό του ΠΑΣΟΚ. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ απέρριψε την επιλογή του Προέδρου του αφού 189 αρνήθηκαν ψήφο στο νέο Γραμματέα, ο οποίος εξελέγη με 180 ψήφους".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αποκαλύψεις για φορολογία και όρια συνταξιοδότησης. Από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "και "συνταγές" από το παρελθόν προβλέπουν τα φορολογικά μέτρα, αφού θα αυξηθεί η φορολόγηση στα τσιγάρα, στα ποτά, αλλά και στα καύσιμα (εννέα λεπτά στα καύσιμα)".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το κόμμα τού τραβάει το μανίκι. Κίνηση - απάντηση στην επιλογή Γιώργου για χωρισμό κόμματος - κράτους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η απόφαση Παπανδρέου να προχωρήσει στον χωρισμό κόμματος και κράτους, προκάλεσε την αντίδραση των κομματικών στελεχών στην εκλογή Ξυνίδη. Οι αντιδράσεις εδράζονται κυρίως στην εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχωρεί στη συγκρότηση ενός κόμματος "χωρίς αυτούς" και υπό τον πλήρη έλεγχό του".


ΕΣΤΙΑ: "Ζητείται τόνωσις της οικονομίας. Πρέπει να αναστραφή η αρνητική ψυχολογία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το μεγαλύτερο ίσως λάθος που διέπραξε κατά το τελευταίο έτος της θητείας της η Κυβέρνησις Καραμανλή είναι ότι άφησε την ψυχολογία των πολιτών να καταρρεύση. Καθημερινώς ακούγαμε τους κυβερνώντες να μιλούν για την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην χώρα μας. Έτσι, εξανεμίσθηκε και το τελευταίο ίχνος αισιοδοξίας. Υπό τέτοιες συνθήκες, ποιος να επενδύση και γιατί;


ΤΑ ΝΕΑ: "Οικογενειακός γιατρός όλο το 24ωρο. Πακέτο SOS για την καθημερινότητα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πακέτο SOS για την καθημερινότητα προωθεί η κυβέρνηση με καθιέρωση οικογενειακού γιατρού, αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση και ίδρυση υπηρεσίας κατεδάφισης αυθαιρέτων".


Η ΧΩΡΑ: "Φουλάρει ο Σαμαράς. Τα γκάλοπ δείχνουν ντέρμπι στο β΄γύρο για την εκλογή προέδρου της ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ντέρμπι μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Αντώνη Σαμαρά εξελίσσεται η κούρσα της διαδοχής, με τον τελευταίο να φουλάρει τις μηχανές του για την κατάκτηση της ηγεσίας".


Metro: "Χτύπησε" φονική κακοκαιρία. Ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και μεγάλες ζημιές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος και σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές ήταν μέχρι χθες το βράδυ ο απολογισμός της κακοκαιρίας που έπληξε τη χώρα το Σαββατοκύριακο."


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Τεντώνουν το σχοινί στη Νέα Δημοκρατία. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται Σαμαράς- Αβραμόπουλος".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μετωπική για δάνεια-επιτόκια. Ακήρυκτος πόλεμος κυβέρνησης με τράπεζες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε θέσεις μάχης βρίσκονται κυβέρνηση και τράπεζες με αφορμή τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δανειοληπτών και τη θέσπιση πλαφόν στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των προεκλογικών τους δεσμεύσεων , ενώ από την πλευρά τους οι τραπεζίτες θεωρούν ότι θα πληγεί η αγορά".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βελτιωμένα κέρδη για τις τράπεζες στο γ΄τρίμηνο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι θετικές τάσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου αναμένεται να επιβεβαιωθούν στα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου των τραπεζικών ομίλων. Σε ετήσια βάση, η σύγκριση παραμένει σαφώς αρνητική και η συνολική κερδοφορία του εννεαμήνου υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ, με πτώση της τάξης του 45%-50% έναντι του εννεαμήνου 2008".

Δεν υπάρχουν σχόλια: