Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 19-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη βουλή, οι αλλαγές οι οποίες προβλέπονται με έμφαση στο μέτωπο της οικονομίας, το νέο φορολογικό σύστημα και το σχέδιο για την ανάκαμψη και η ψήφος εμπιστοσύνης που έλαβε η κυβέρνηση από τη Βουλή με 160 ψήφους υπέρ και 140 ψήφους κατά, η συναινετική στάση Καραμανλή προς την κυβέρνηση και οι εσωκομματικές αντιδράσεις που η στάση αυτή προκάλεσε.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Προγραμματικές δηλώσεις: Ποια τα μέτρα για εργασία - συντάξεις".

Η εφημερίδα γράφει ότι "εργαζόμενους και ασφαλισμένους δύο ταχυτήτων φέρνουν οι αλλαγές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο εργασιακό, ενώ για το ασφαλιστικό φαίνεται πως δίνει τη μάχη των εντυπώσεων (προεκλογικών και μετεκλογικών) θέτοντας υπό κατάργηση τις ρυθμίσεις του "νόμου Πετραλιά" για όρια ηλικίας και συντάξεις, αλλά σε ορίζοντα τετραετίας και με ερωτηματικό αν στις "καταργούμενες" διατάξεις θα περιληφθούν αυτές του νόμου "Ρέπα" για τη μείωση συντάξεων από την 1-1-2008 ως το 2017 κατά 1% ετησίως".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Βοηθήστε για να μην χρεοκοπήσουμε. Δραματικοί τόνοι στη Βουλή και έκκληση από τον πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μπαίνω μπροστά, αλλά δεν θα τα καταφέρω μόνος μου. Δεν ζητώ ανοχή. Ζητώ συμμετοχή και ευθύνη όλων. Να είναι ο κάθε Έλληνας συνεπής με τη φορολογική του δήλωση, για να μην χρεοκοπήσει η χώρα. Αλλά να ξέρει ότι κάθε ευρώ που δίνει πιάνει τόπο. Για να ζητήσουμε τη συμμετοχή και την ευθύνη του πολίτη πρέπει εμείς πρώτοι, τα μέλη της κυβέρνησης, να δώσουμε το παράδειγμα. Θα έχουμε δυσκολίες μπροστά μας, αλλά είμαι αισιόδοξος".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αν τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα όπως λέει... Να μην την κοπανήσει ο Καραμανλής".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "να παραμείνει στην ηγεσία της ΝΔ και από την θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βοηθήσει τον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ για να ξεπεράσει ο τόπος την τεράστια οικονομική κρίση, για την οποία, βεβαίως, την μεγαλύτερη ευθύνη φέρουν οι δύο αυτές οικογένειες που κυβερνούν την χώρα εδώ και 50 χρόνια".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Φοροκαταιγίδα. Για να καλυφθούν έλλειμμα, χρέος και λοιπές δεσμεύσεις προς τις Βρυξέλλες".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αυξήσεις σε καύσιμα, ποτά, τσιγάρα. Αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για όλους. Επανέρχεται ο φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών. Διήμερο διαπραγματεύσεων Παπακωνσταντίνου με κοινοτικούς και Αλμούνια".


ΕΘΝΟΣ: "Αρχίζουν τώρα τα δύσκολα... Βουλή: Προγραμματικές δηλώσεις με μέτρα κατά ριπας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, σήμανε και η έναρξη της μάχης για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Σήμερα αρχίζει και η διαπραγμάτευση με την ΕΕ για την παράταση της επιτήρησης".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η απάντηση Καραμανλή στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας ερμηνεύτηκαν ως... "Αίτημα" εισόδου στο Ηρώδου Αττικού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το βλέμμα Καραμανλή προς την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έπρεπε να ξαφνιάσει κανέναν, σχολιάζουν πολικοί κύκλοι, αφού πολλές φορές έχει δηλώσει ότι "είναι πολύ νέος για να συνταξιοδοτηθεί" και συμπλήρωναν με νόημα πως η αποχώρηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ήταν το πρώτο βήμα για την είσοδο του Μεγάρου του Ηρώδου Αττικού".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Θα σας στηρίξουμε στα δυσάρεστα και στα εθνικά. Διεκήρυξε προς την Κυβέρνηση ο Καραμανλής εκ μέρους όλης της ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο κ. Καραμανλής εκ μέρους της ΝΔ έδωσε το στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής, αν και αυτήν την παραβίασαν πολλοί βουλευτές της ΝΔ. Η ΝΔ θα στηρίξει όλα τα δυσάρεστα μέτρα που μπορεί να προτείνει η Κυβέρνηση προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση στην Οικονομία. Ενώ θα σταθεί και προσωπικά στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου στα εθνικά θέματα".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "7 ανατροπές σε Εργασιακό - Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, ενώπιον ευθυνών και υποσχέσεων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με 7 μέτρα άμεσης εφαρμογής παρεμβαίνει η κυβέρνηση στο εργασιακό και ασφαλιστικό τοπίο. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα τεθούν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου, που ξεκινά τις επόμενες ημέρες και θα ψηφιστούν μέχρι τα τέλη του χρόνου".


ΕΣΤΙΑ: "Ανασυγκρότησις της Νέας Δημοκρατίας. Υπερτερεί ιδεολογικώς έναντι του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ανασυγκροτηθή πολύ πιο σύντομα απ΄ό,τι νομίζεται. Αφ΄ενός διότι είναι το κόμμα που εκπροσωπεί την φιλελεύθερη ιδεολογία, την μόνη που μπορεί να αντιμετωπίση αποτελεσματικά τα προβλήματα της οικονομίας".


ΤΑ ΝΕΑ: "Τα γκόλντεν μπόις τελειώνουν εδώ! Καταιγίδα αλλαγών από την κυβέρνηση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι " την πρόθεσή του να βάλει τον πολίτη στο επίκεντρο της νέας διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ επανέλαβε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, η οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ αρνήθηκαν ψήφο οι 140 βουλευτές της αντιπολίτευσης".


Η ΧΩΡΑ: "Yes, Prime Minister. Ενώ η ΝΔ ενταφιάζεται σε συνωμοσίες και άτυπα δείπνα, ο Καραμανλής , προσφέροντας χέρι βοηθείας και στήριξης στον Παπανδρέου, ανατινάζει τα απομεινάρια της ιστορικής παράταξης".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οργή στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε η ομιλία Καραμανλή το Σάββατο, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, πυροδοτώντας μέσα σε λίγη ώρα ένα έντονο παρασκήνιο, το οποίο τράβηξε έως αργά τη νύχτα σε ξενοδοχεία και ...γραφεία".


City Press: "Χωρίς αντίπαλο η κυβέρνηση Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με 160 ψήφους υπέρ έναντι 140 κατά, η κυβέρνηση έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή".


Metro: "Ρίχνεται στα βαθιά η κυβέρνηση. Έμφαση στο μέτωπο της οικονομίας, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα βαθιά ρίχνεται από σήμερα η κυβέρνηση, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε χθες τα μεσάνυχτα στη Βουλή. Στην πρώτη θέση της κυβερνητικής ατζέντας βρίσκεται η μάχη που θα δώσει στο μέτωπο της οικονομίας, όπως φάνηκε από όσα είπε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στη Βουλή".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δώρο οι δόσεις για αγορά σπιτιού! Προσφορές - μαμούθ από εργολάβους".


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Με αυτοπεποίθηση στις Βρυξέλλες. Έλαβε χθες ψήφο εμπιστοσύνης η νέα κυβέρνηση".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Παγώνουν τα κόκκινα δάνεια. Νόμος για εταιρείες που έπληξε η κρίση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αύξηση από 7% στο 11% του συντελεστή επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες. 3.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ το 2010. Επιπλέον 1% του ΑΕΠ για την υγεία. Κατάργηση του νόμου για αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. 1 δισ. ευρώ για την Παιδεία".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέο φορολογικό σύστημα και 5 νόμοι για την ανάκαμψη. Η κυβέρνηση παρουσίασε το πρόγραμμά της στη Βουλή".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την έγκριση της Βουλής ζήτησε χθες αργά το βράδυ ο ΥΠΟΙΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, για το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου επρόκειτο να μιλήσει αργότερα κλείνοντας τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου και αμέσως μετά τα μεσάνυχτα επρόκειτο να αρχίσει η ψηφοφορία για τη χορήγηση ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: