Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 13-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η δήλωση Μπακογιάννη, σύμφωνα με την οποία ξεκαθαρίζει ότι θα είναι υποψήφια για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας είτε μέσω εκλογής της από το έκτακτο συνέδριο , είτε μέσω εκλογής της από τη βάση, τα έντονα προβλήματα και οι αναταράξεις ενόψει του συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, οι πρώτες τριβές στην κυβέρνηση με αφορμή τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, η επανεξέταση όλων των χωροταξικών σχεδίων και η αλλαγή του καθεστώτος ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους, η περιστολή στα κρατικά αυτοκίνητα με στόχο τη μείωση της σπατάλης, καθώς και οι προσπάθειες και οι κατευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εισπραχθούν 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους από ΦΠΑ και ανείσπρακτες οφειλές.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση προωθεί ο Α. Λοβέρδος. Με βάση τα μέτρα που εξήγγειλε η Φ. Πετραλιά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νομοσχέδιο για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού και την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων με διαδοχική ασφάλιση, προτίθεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αιφνιδίασε η Ντόρα. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της βάσει της καταστατικής διαδικασίας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "υποψήφια για τη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας είναι από χθες η Ντόρα Μπακογιάννη. Ανακοινώνοντας πρώτη από τους τρεις κορυφαίους "μονομάχους" την πρόθεσή της να διεκδικήσει την ηγεσία και από το Έκτακτο Συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και από τη βάση, η κ. Μπακογιάννη όρισε ως βασική προτεραιότητά της την ενότητα της Νέας Δημοκρατίας".


Η ΑΥΓΗ: "Πλάτες στην Cosco βάζει η κυβέρνηση. Λήξη της απεργίας πριν την επαναδιαπραγμάτευση απαιτεί η κυβέρνηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τη λήξη της απεργίας των λιμενεργατών πριν αναλάβει πρωτοβουλία για την επαναδιαπραγμάτευση των όρων παραχώρησης του ΟΛΠ στην κινεζική Cosco απαιτεί η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από χθεσινοβραδυνή σύσκεψη στο Μαξίμου".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βγήκε μπροστά η Ντόρα. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της διεκδικώντας την εκλογή στην αρχηγία του κόμματος από το έκτακτο Συνέδριο και από οποιοδήποτε άλλο εκλεκτορικό σώμα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "βγήκε μπροστά η Ντόρα Μπακογιάννη με ιδεολογικό μανιφέστο, φιλοδοξώντας να βάλει τέλος στην εσωστρέφεια. Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, διεκδικώντας την εκλογή της στην ηγεσία του κόμματος από το έκτακτο Συνέδριο και από οποιοδήποτε άλλο εκλεκτορικό σώμα. Με την πρωτοβουλία της, η Ντόρα Μπακογιάννη, επιχειρεί να στρέψει την συζήτηση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε πολιτικές θέσεις προκειμένου να σταματήσει το θλιβερό θέαμα των δημόσιων αντιπαραθέσεων στελεχών του κόμματος για ζητήματα που έχουν σχέση με τις διαδικασίες του Συνεδρίου".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Σε έξι μήνες το νέο κράτος. "Μαχαίρι" στα 44.000 κρατικά αυτοκίνητα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η εξελισσόμενη διαδικασία συγκέντρωσης βιογραφικών για τις θέσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων θα γενικευθεί με νέες προκηρύξεις θέσεων συμβούλων από όλους τους υπουργούς. Η συγκεκριμένη μεταβολή αποτελεί μέρος μιας μεγάλης διαρθρωτικής αλλαγής στο κράτος".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στην κόψη του ξυραφιού. Μόνο ο Κώστας Καραμανλής μπορεί πλέον να διαφυλάξει την ενότητα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται πια η Νέα Δημοκρατία μετά και την προσωρινά άκαρπη σύσκεψη του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Δημήτρη Σιούφα με τους δύο εκ των 4 υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος χθες μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (ΑΝΤ1) ανακοίνωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος και τάχθηκε ξεκάθαρα εκ νέου υπέρ απευθείας εκλογής προέδρου από τη βάση".


ΕΘΝΟΣ: "Παίζουν την κολοκυθιά στη ΝΔ. Ενώ ο Καραμανλής εξελίσσεται σε μαύρο πρόβατο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκλογή αρχηγού από το Συνέδριο, από τη βάση ή... και από τα δύο μαζί; Το ερώτημα ταλανίζει τη ΝΔ, με τον Κ. Καραμανλή να καλείται να παρατείνει την παραμονή του στη Ρηγίλλης, επιτρέποντας την αλλαγή της διαδικασίας εκλογής".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σημίτης, ο πανικόβλητος επαίτης των ΗΠΑ. Σεισμό πολλών πολιτικών Ρίχτερ θα προκαλέσει στην Κυβέρνηση Παπανδρέου το βιβλίο των δημοσιογράφων Ιγνατίου - Ελλις για τα ΙΜΙΑ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σεισμό πολλών Ρίχτερ πρόκειται να προκαλέσει το βιβλίο "ΙΜΙΑ" που συνέγραψαν οι δημοσιογράφοι Αθανάσιος Ελλις και Μιχάλης Ιγνατίου όπου αποκαλύπτουν τα παρασκήνια που χαρακτήρισαν την κρίση, που έφερε στα πρόθυρα του πολέμου Ελλάδα και Τουρκία. Στο ντοκουμενταρισμένο βιβλία παρουσιάζεται ο Σημίτης και ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος. Ο πρώτος δε στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον τότε πρόεδρο Κλίντον δεν του είπε "ευχαριστώ" από καλοσύνη αλλά για να εξασφαλίσει το πολιτικό του μέλλον'.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεσηκωμός: Φύγε τώρα κύριε Κώστα Καραμανλή. Έχει φέρει στα πρόθυρα της διάλυσης την παράταξη με τα τελεσίγραφά του".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κραυγή αγωνίας αλλά και έκκληση απευθύνουν πολλά κομματικά στελέχη της ΝΔ προς τον αρχηγό του κόμματος και τέως Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή για τη στάση του μετά τα όσα κωμικοτραγικά συμβαίνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πλήρη διαφωνία κορυφαίων στελεχών του σε ουσιώδη ζητήματα που σχετίζονται με την εκλογή νέου προέδρου".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Περιστολή στα κρατικά αυτοκίνητα. Στον πρωθυπουργό σήμερα το πόρισμα και οι προτάσεις για μείωση της σπατάλης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τομή στη δημόσια διοίκηση σχεδιάζει ο Γ. Ραγκούσης. Οι προσλήψεις με συμβάσεις έργου υπάγονται στο ΑΣΕΠ, ενώ μαχαίρι πέφτει στον υπέρογκο στόλο των κρατικών ΙΧ, που αισίως έφτασαν 57.654 και κοστίζουν 350 εκ. ευρώ ετησίως, συμβάλλοντας στη μόλυνση και το κυκλοφοριακό της Αθήνας με τις συνεχείς μετακινήσεις τους".


ΕΣΤΙΑ: "Προβληματική η διαδοχή. Συνυπεύθυνοι όλοι οι υποψήφιοι".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το φθινόπωρο του 1995 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αρχίσει να υφίσταται μεγάλη φθορά ως Πρωθυπουργός. Τότε λοιπόν, ο υπουργός Βιομηχανίας και Ενεργείας κ. Σημίτης διαφοροποιήθηκε έντονα από την κυβερνητική πολιτική. Και όταν ο Πρωθυπουργός τον άφησε ακάλυπτο με μία δημόσια δήλωσή του, ο κ. Σημίτης παραιτήθηκε από την Κυβέρνηση. Έτσι, όταν τον Ιανουάριο 1996 ο Α. Παπανδρέου παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία για λόγους υγείας, τον διαδέχθηκε ο κ. Σημίτης".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Πρώτες τριβές στην κυβέρνηση. Με αφορμή τους χειρισμούς για την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τον πρώτο μεγάλο της "σκόπελο" που προκαλεί ήδη εσωτερικές τριβές, καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση, λόγω των συνεχιζόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων στον λιμένα του Πειραιά".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων....υπόσχεται η κυβέρνηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "συνεδρίασε χθες στις 5 το απόγευμα ατύπως το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος νωρίτερα επισκέφθηκε τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις Ελληνικού και Φαλήρου, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και τον διάσημα αρχιτέκτονα-πολεοδόμο, Χοσέπ Αθεβίγιο".


ΤΑ ΝΕΑ: "Φοροκυνήγι 15 δισ. μέχρι τα Χριστούγεννα! Σε απόγνωση η κυβέρνηση για τη μαύρη τρύπα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "κυνήγι για να εισπραχθούν 15 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους από ΦΠΑ και ανείσπρακτες οφειλές αρχίζει το υπουργείο Οικονομικών. Η μαύρη τρύπα προσλαμβάνει εφιαλτικές διαστάσεις".


Η ΝΙΚΗ: "Τρίτο κόμμα στην κεντροδεξιά. Ανατροπές στον πολιτικό χάρτη φέρνει ο "εμφύλιος" στη ΝΔ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το τραγικό συμβαίνει στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ώστε να απειλείται η ακεραιότητα του οικοδομήματος που έστησε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ενίσχυση αγωνιστικών πόλων στο λαϊκό κίνημα και ενιαίο μέτωπο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η ανακοίνωση της ΠΓ της ΚΕ με τα μέτωπα πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, συμβάλλει στην ανάπτυξη της αντίστασης, της διεκδίκησης λύσεων από το λαό σε προβλήματα τα οποία είναι ώριμα, εδώ και πολλά χρόνια και τα οποία θα οξύνονται όλο και πιο πολύ αν δεν υπάρχει αυτή η λαϊκή αντεπίθεση".


Η ΧΩΡΑ: "Ανοίγουν στόματα και μιλάνε για Λουδοβίκο που δούλευε με "κλειστή παρέα". Ομαδικά πυρά στελεχών της ΝΔ για τον άφαντο και αδιάφορο Καραμανλή".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ένας μονάρχης, με λουδοβίκεια συμπεριφορά, που δημιούργησε ένα ιδιότυπο Σοβιέτ στο Μαξίμου, ή ένας Πόντιος Πιλάτος ο οποίος αποποιήθηκε των ευθυνών του και στη συνέχεια έκανε χαρακίρι, οδηγώντας την παράταξη της ΝΔ στο σημερινό αδιέξοδο: με αυτούς τους χαρακτηρισμούς "στολίζουν" τον Κ. Καραμανλή κορυφαία και ιστορικά στελέχη της ΝΔ".


City Press: "Δίψα για αξιοκρατία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε οκτώ χιλιάδες υπολογίζονται οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί διαδικτυακά έως σήμερα, οπότε και λήγει η προθεσμία υποβολής τους, για την πλήρωση των 88 θέσεων γενικών, ειδικών και περιφερειακών γραμματέων που θα στελεχώσουν τις συγκεκριμένες θέσεις στα υπουργεία. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων, ενώ αντίστοιχη διαδικασία αναμένεται να ακολουθηθεί και για τη στελέχωση οργανισμών και ΔΕΚΟ. Το θέμα συζητήθηκε μεταξύ άλλων και στη χθεσινή άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον Γ. Παπανδρέου".


Metro: "Άνοιξε η Ντόρα τα χαρτιά της. Συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής με δύο από τους τέσσερις υποψηφίους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρώτη ξεκίνησε από την αφετηρία την κούρσα της διαδοχής η Ντόρα Μπακογιάννη. Αιφνιδιάζοντας πολλούς, σε σχέση με τον χρόνο που ανακοίνωσε τα σχέδιά της, η πρώην υπουργός, με δήλωση που έκανε χθες το απόγευμα, ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας στο έκτακτο Συνέδριο".


Metropolis: "Ανοιχτή διακυβέρνηση" μέρος 1ο: τα χιλιάδες βιογραφικά".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το πρώτο στοίχημα της "ανοιχτής διακυβέρνησης" φαίνεται να κερδίζεται από τον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου. Σήμερα, ολοκληρώνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος για την πλήρωση δεκάδων θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων σε υπουργεία και περιφέρειες και τα χιλιάδες βιογραφικά που έφτασαν και καταχωρήθηκαν ήδη στα αρχεία της ιστοσελίδας www.opengov.gr ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Ο τελικός αριθμός εκτιμάται σε πάνω από 3 χιλιάδες βιογραφικά, με διακριτή την παρουσία των γυναικών αλλά και των τεχνοκρατών από την ελληνική διασπορά".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θερίζουν καρκίνοι- καρδιακά. Έρευνα σε Μακεδονία- Θράκη".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Γαλάζια Βαβέλ. ΝΔ: Ναι μεν για την εκλογή από τη βάση, αλλά..."


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ανοικτή εκλογή απαιτεί η κοινωνία. Οι Δήμαρχοι του Νομού μιλούν για το συνέδριο της ΝΔ".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Στα 60 δισ....σκαρφαλώνει ο δανεισμός του Δημοσίου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα 70 δισ. ευρώ αναμένεται να προσεγγίσει ο ακαθόριστος δανεισμός του Δημοσίου στο τέλος του έτους, καθώς και η νέα κυβέρνηση θα προσφύγει σε εκδόσεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων προκειμένου να εξυπηρετήσει τις τρέχουσες ανάγκες του κράτους".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο ρυθμιστικό στην Αττική. Επανεξετάζονται όλα τα χωροταξικά σχέδια".
Η εφημερίδα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι "ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση τις προθέσεις της για τους ημιυπαίθριους. Η βασική κατεύθυνση είναι η νομιμοποίηση δευτερευουσών πολεοδομικών παραβάσεων που δεν θα έχουν άλλα νομικά προβλήματα με το ΣτΕ και παράλληλα δεν θα εξαναγκάζουν τους πολίτες στην καταβολή υψηλών προστίμων".


ΚΕΡΔΟΣ: "Η αφύπνιση της εφορίας. Συγκροτείται Σώμα Ελέγχου των μεγάλων επιχειρήσεων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μια τελείως νέα φιλοσοφία στη διεξαγωγή των φορολογικών ελέγχων θα επιχειρήσει να "απλώσει" στην αγορά το νέο οικονομικό επιτελείο, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτόν αφενός ένα κλίμα φορολογικής δικαιοσύνης και αφετέρου τις προϋποθέσεις για έναν αποτελεσματικότερο ελεγκτικό μηχανισμό".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ράλι στο χρηματιστήριο με τραπεζικά "σενάρια". Οι επενδυτές προεξοφλούν συγχωνεύσεις τραπεζών του Δημοσίου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ρυθμούς ράλι κινούνται στις τελευταίες συνεδριάσεις οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Atebank με αφορμή τα σενάρια περί συγχώνευσής τους, ενώ "ξέφυγε" χωρίς εμφανή αίτια χθες και ο τίτλος της Geniki Bank".

Δεν υπάρχουν σχόλια: