Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 15-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η αντιπαράθεση κυβέρνησης και λιμενεργατών με αιχμή τη συνεχιζόμενη απεργία τους, η κρίσιμη συνάντηση της Λούκας Κατσέλη σήμερα με εκπροσώπους τους, αλλά και η συνάντηση που είχε η υπουργός με τον Κινέζο πρέσβη σε καλό κλίμα με εμφανή διάθεση και από τις δύο πλευρές για εξεύρεση λύσης, η δέσμη μέτρων από τον πρωθυπουργό για διαφάνεια και αξιοκρατία στο δημόσιο τομέα, το έντονα αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας με αιχμή την εκλογή προέδρου του κόμματος, η έντονη αντιπαράθεση Καραμανλή - Μεϊμαράκη για το ζήτημα της διεξαγωγής του συνεδρίου, η αύξηση της ανεργίας, καθώς και η άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Άρωμα Γυναίκας στη σημερινή Βουλή... Αφιέρωμα: Οι όμορφες, επιτυχημένες και έξυπνες βουλευτίνες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "έξυπνες, επιτυχημένες γυναίκες στα έδρανα της Βουλής: Καινούργιες παρουσίες αλλά και έμπειρες πολιτικοί στελέχωσαν πια το ελληνικό Κοινοβούλιο. Με πορείες από διαφορετικούς ιδεολογικούς χώρους, στους οποίους έχουν καταξιωθεί, κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου. Μερικές απ' αυτές μιλούν στον "Α.Τ." για τα κίνητρά τους να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή του τόπου, καθώς και τις άμεσες προτεραιότητές τους".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Σε φουρτούνα η κυβέρνηση. Συνεχίζονται οι απεργίες στον ΟΛΠ παρά τη διαφαινόμενη προσέγγιση της Λ. Κατσέλη με τους Κινέζους".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στον Πειραιά η αναταραχή προκλήθηκε από την προεκλογική υπόσχεση του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση της σύμβασης με την COSCO. Στον κρατικό μηχανισμό οι αναταράξεις οφείλονται στις συγχωνεύσεις υπουργείων. "Ορφανές" παραμένουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ναυτιλία και Τράπεζες".


Η ΑΥΓΗ: "Cosco, παρ΄τα όλα! Επέκταση της συμφωνίας για το λιμάνι του Πειραιά... διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, σε αντάλλαγμα για τα "εργασιακά δικαιώματα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αιφνιδιασμένη από την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στον ΟΛΠ, που συνεχίζουν την απεργία τους, η κυβέρνηση επινοεί "διαπραγμάτευση" με την Cosco και συζητεί την επέκταση της συμφωνίας με την παραχώρηση και του δεύτερου προβλήτα".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μεγάλη απειλή για την υπό κατάρρευση Οικονομία της χώρας. Οι εργατοπατέρες αντικατέστησαν την ανύπαρκτη και διαλυμένη αντιπολίτευση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το πρώτο κρίσιμο τεστ για τη νέα κυβέρνηση αποτελεί η διαχείριση της κρίσης στο λιμάνι του Πειραιά, με την συνεχιζόμενη απεργία των λιμενεργατών που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην αγορά να εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς και να απειλεί να τινάξει στον αέρα τις ελληνοκινεζικές σχέσεις".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τα πέντε "κλειδιά" για το νέο κράτος".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ανατροπές σε πέντε τομείς νευραλγικής σημασίας προωθεί με ταχείς ρυθμούς ο κ. Γ. Παπανδρέου. Σε σύντομο διάστημα ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αποδέσμευση της Διοίκησης από τα κομματικά στεγανά, ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διαφάνεια με αλλαγές και στη λειτουργία της Βουλής και νέο τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κυβέρνηση παγιδευμένη στα προεκλογικά της "ΘΑ". "Παγώνει" η αγορά από την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δεμένη" με την επικυρωμένη από τη Βουλή σύμβαση παραχώρησης τμήματος του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμένα Πειραιά στην κινεζική Cosco είναι η κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους για να επανέλθει το πρώτο λιμάνι της χώρας στην εύρυθμη λειτουργία του".


ΕΘΝΟΣ: "Κήρυξε πόλεμο στο ρουσφέτι. Δέσμη μέτρων από τον Γιώργο για διαφάνεια, αξιοκρατία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το θεσμικό πακέτο για την αναβάθμιση του πολιτικού συστήματος και την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης με τους πολίτες, άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να αντισταθούν στις πιέσεις για ρουσφέτια και ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τη διαφάνεια και την αξιοκρατία στο Δημόσιο".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στο... καλάθι το "βέτο" στην ΕΕ τα Σκόπια. Χωρίς να έχει επιλυθεί η διαφορά για το όνομα, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σιγά-σιγά αλλά σταθερά προετοιμάζουν το έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια. Οι Ευρωπαίοι Εταίροι λησμονούν εσκεμμένα ότι η Χώρα άσκησε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ με την προειδοποίηση ότι αυτό ισχύει και για την Ευρωπαϊκή Ένωση".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καραμανλής: Είσαι τρελός Μεϊμαράκη. Δυναμική σύγκρουση των δύο ανδρών για το Συνέδριο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έντονη διαφωνία του τέως υπουργού Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Κ. Καραμανλή να οδηγήσει μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το κόμμα σε Συνέδριο, αλλά και με τον τρόπο που αυτό επιλέχτηκε να γίνει".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά μοιάζει με... Κινέζικο μαρτύριο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντιμέτωπη η κυβέρνηση και με τους εργαζόμενους αλλά και με την προεκλογική της δέσμευση για επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης Δημοσίου - Cosco, καθώς οι Κινέζοι επιμένουν να τηρηθεί κατά γράμμα".


ΕΣΤΙΑ: "Άθλιο κράτος τεράστιες σπατάλες. Βαρειές ευθύνες της Νέας Δημοκρατίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεν γνωρίζουμε αν η Κυβέρνησις του κ. Παπανδρέου θα μπορέση να βελτιώση το άθλιο κράτος που παρέλαβε από την Νέα Δημοκρατία. Όμως αυτό που βλέπουμε είναι ότι από την πρώτη ημέρα προσπαθεί".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Θρίλερ η απεργία στο λιμάνι του Πειραιά. Η κυβέρνηση επιδιώκει συναινετική λύση - Επιφυλακτική, ωστόσο, η κινεζική COSCO".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μεγάλη περιπέτεια για την κυβέρνηση τείνει να μετατραπεί η συνεχιζόμενη απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς επιδρά παραλυτικά στην αγορά, αλλά και προκαλεί προβλήματα στη διεθνή εικόνα της χώρας".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Διάλογος για τη σύμβαση. Δεν ακυρώνεται η ισχύουσα σύμβαση, τόνισε η Λ. Κατσέλη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τρόπους για να λυθεί η απεργία των λιμενεργατών που έχει παραλύσει την αγορά, αναζητά η Κυβέρνηση. Η υπουργός Οικονομίας Λούκας Κατσέλη συναντήθηκε χθες με τον κινέζο πρέσβη, σε καλό κλίμα, ενώ το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη νέα, κρίσιμη συνάντηση που θα έχει η κ. Κατσέλη με τους λιμενεργάτες το πρωί".


ΤΑ ΝΕΑ: "Βάπτισμα πυρός σε λιμάνια, ναυπηγεία, ενώ η ανεργία πλησιάζει το 10%".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "βάπτισμα πυρός για την κυβέρνηση τα προβλήματα σε λιμάνια και ναυπηγεία".


Η ΝΙΚΗ: "Συγκρουστείτε με την εξουσία. Το νέο δόγμα του Γιώργου από το βήμα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το ΠΑΣΟΚ είναι εξουσία; Ναι, μπορεί αυτό να έβγαλαν οι κάλπες στις βουλευτικές εκλογές, όμως ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε και χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα να αμφισβητεί την εξουσία".


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μπρα ντε φερ Σαμαρά - Αβραμόπουλου. Ασφυκτική πίεση για ενιαίο αντι-μητσοτακικό μέτωπο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έτσι έχουν ήδη αρχίσει οι πιέσεις προκειμένου η συγκρότηση αυτού του πόλου να στηριχθεί σε μια συμφωνία μεταξύ του Σαμαρά και του Αβραμόπουλου ώστε στο τέλος απέναντι στην Ντόρα να τεθεί ένας από τους δύο".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το ΠΑΣΟΚ δίνει το λιμάνι ολοκληρωτικά στην COSCO. Πέφτουν τα προεκλογικά κόλπα της επαναδιαπραγμάτευσης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την παραπέρα ισχυροποίηση των πολυεθνικών στο λιμάνι του Πειραιά προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Όπως αποκάλυψε χτες η υπουργός Οικονομίας-Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, η κυβέρνηση σχεδιάζει την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων με την κινεζική πολυεθνική COSCO, για να της εκχωρήσει και την Προβλήτα Ι, που υποτίθεται ότι αυτή θα παρέμενε στην ΟΛΠ ΑΕ!"


Η ΧΩΡΑ: "Οργή Μεϊμαράκη κατά Καραμανλή, Σιούφα για τους χειρισμούς (και όχι μόνο) σχετικά με το έκτακτο συνέδριο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πυρ και μανία με τα όσα συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία σε ό,τι αφορά τη διαδικασία εκλογής προέδρου-και ιδιαίτερα με τους Κ. Καραμανλή και Δ. Σιούφα- είναι και ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης".


City Press: "Κρίση στην αγορά εργασίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κατάσταση είναι δραματική και επιβάλλει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας προκειμένου να ανορθώσουμε τη χώρα" , δήλωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος με τη γνωστοποίηση των στοιχείων της έκθεσης της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία, που δείχνουν αύξηση τον περασμένο Ιούλιο στο 9,6%".


Metro: "Πόλεμος" στην εκπαίδευση. Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει κατά της ΠΟΣΔΕΠ ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κολεγίων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την πρώτη "καυτή πατάτα" μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της καλείται να αντιμετωπίσει η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με τον "πόλεμο" που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Επιστημονικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) για το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων και των αδειών λειτουργίας των κολεγίων στην Ελλάδα".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "50.000 άνεργοι στη Θεσσαλονίκη! Εκτινάχτηκε στο 11,4% η ανεργία".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Χαϊδεύουν τα Σκόπια, μας κάνουν και συστάσεις! Η Κομισιόν άνοιξε στην ΠΓΔΜ την πόρτα της ένταξης".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Σώστε το Θερμαϊκό! Εγκρίθηκε πρόγραμμα δράσης 1,5 εκ. ευρώ".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σπάει όλα τα κοντέρ" το ράλι στο Χρηματιστήριο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πέραν κάθε προσδοκίας η άνοδος στο ελληνικό Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε χθες ακόμη και πάνω από τις 2.900 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 2.896,91 με κέρδη 3,17%. Αναλυτές "βλέπουν" εφικτό τον στόχο των 3.000 μονάδων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Καταγράφηκαν νέες αγορές ιδιωτών και θεσμικών Ελλήνων επενδυτών, ενώ τοποθετήθηκαν και funds που είχαν μείνει εκτός ανόδου".


ΚΕΡΔΟΣ: "Η επιστροφή στην κερδοφορία δίνει φτερά στις μετοχές διεθνώς".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κλίμα χαράς επικράτησε χθες στα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς τα άκρως ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με τις καθησυχαστικές ενδείξεις από την παγκόσμια οικονομία ενισχύουν πλέον την πεποίθηση ότι τα χειρότερα της κρίσης ανήκουν στο παρελθόν και ωθούν τους επενδυτές σε νέα ανοίγματα, παρατείνοντας το ράλι στις αγορές".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ρευστότητα 22 τρισ. δολ. συντηρεί το μετοχικό ράλι".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών έχουν αναρριχηθεί οι μετοχές διεθνώς. Περίπου 22 τρισ. δολάρια έχουν εισρεύσει στα διεθνή χρηματιστήρια τους τελευταίους επτά μήνες, καθώς οι μεγάλοι "παίχτες" προβλέπουν ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: