Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

«Βόλτα» στο νέο δημαρχείο Θεσσαλονίκης που εγκαινιάστηκε χθες.


Το νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, το πρώτο στα 140 χρόνια ζωής του Δήμου, εγκαινίασε ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική για την πόλη.

Όπως είπε το νέο δημαρχιακό μέγαρο ήταν κι ένα προσωπικό του στοίχημα διότι από το 1999 που ανέλαβε δήμαρχος είχε παρατηρήσει ότι δεν είναι δυνατό να στεγάζεται ο Δήμος στο Καραβάν Σαράϊ με 36 καταστήματα στο ισόγειο και να διστάζουν οι ξένοι ηγέτες και δήμαρχοι να μπουν σε αυτό.


Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί εξοικονομούνται 1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, που ξοδεύονταν σε ενοίκια, και ανακοίνωσε την απόφαση της δημοτικής του παράταξης να μην γίνουν αυξήσεις των δημοτικών τελών το 2010.

Ο αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού Βενιαμίν Καρακωστάνογλου είπε ότι το έργο ολοκληρώθηκε σε τρία χρόνια από τη θεμελίωση του, στοίχισε 55 εκατομμύρια ευρώ, διαθέτει 4 όγκους, βιοκλιματικό εξοπλισμό και υπόγειο πάρκινγκ 900 θέσεων.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτήρης Καπετανόπουλος επισήμανε ότι από το 1912 που απελευθερώθηκε η Θεσσαλονίκη πέρασαν από τον Δήμο 32 δήμαρχοι, 36 δημαρχεύοντες, 1.277 δημοτικοί σύμβουλοι και 30.000 υπάλληλοι και εργάτες. Σήμερα διαθέτει 4.500 εργαζόμενους.

Ο κ. Καπετανόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του γιατί δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης δεν παραβρέθηκαν στην τελετή εγκαινίων. Μίλησε για πολιτικαντισμούς σε βάρος της αλήθειας και υπενθύμισε ότι το νέο δημαρχιακό μέγαρο φέρει τις υπογραφές 4 πρωθυπουργών (Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής) και ξεκίνησε με συναινετικές αποφάσεις.

Τον αγιασμό έκανε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και μετά το τέλος των ομιλιών ακολούθησαν βεγγαλικά και πυροτεχνήματα, ενώ τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν η φιλαρμονική του Δήμου και άλλα μουσικά σύνολα. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές της Ν.Δ. Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, πρώην δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, δήμαρχοι περιφερειακών Δήμων, εκπρόσωποι προξενικών αρχών, των τοπικών αρχών και φορέων της πόλης.

Το νέο δημαρχείο και το υπόγειο πάρκινγκ των 851 θέσεων έχει σχεδιάσει η ομάδα του καθηγητή αρχιτεκτονικής του Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Αναστάσιου Μπίρη.

Πρόκειται για ένα κτιριακό συγκρότημα με τρεις κατασκευές κλιμακούμενου ύψους, συνολικής έκτασης 14.512 τ.μ., που περιλαμβάνει τριώροφο υπόγειο πάρκινγκ, συνολικού εμβαδού 37.000 τ.μ. Η κεντρική είσοδος του κτιρίου θα είναι από την οδό Γ' Σεπτεμβρίου, ενώ η είσοδος και έξοδος των οχημάτων θα γίνεται από την οδό Γ' Σεπτεμβρίου και το στενάκι που οδηγεί στο Γ' Σώμα Στρατού.

Στο ισόγειο του κτιρίου θα στεγαστούν το γραφείο πληροφοριών, το τμήμα πρωτοκόλλου, το γραφείο έκδοσης πιστοποιητικών, τα μητρώα αρρένων, η βιβλιοθήκη και το εντευκτήριο.

Στον πρώτο όροφο θα βρίσκεται η αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, που θα διαθέτει σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα ψηφοφορίας, ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης, καθώς και μεταφραστικές μονάδες. Η αίθουσα είναι αμφιθεατρική, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν οι πολίτες τις συνεδριάσεις. Στην ίδια πτέρυγα θα βρίσκονται τα γραφεία του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, πέντε γραφεία για τις δημοτικές παρατάξεις και τρία για τις συνεδριάσεις των επιτροπών, βιβλιοθήκη με βιβλία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (όπου θα μπορεί κανείς να βρει τις αποφάσεις του Σώματος), τα δημοτολόγια και το ληξιαρχείο.

Στο δεύτερο όροφο, στεγάζονται τα γραφεία των αντιδημάρχων και οικονομικές υπηρεσίες, ενώ θα υπάρχουν και τέσσερα γραφεία για τους εντεταλμένους δημοτικούς συμβούλους.

Στον τρίτο όροφο βρίσκονται το γραφείο του δημάρχου, με αίθουσα συσκέψεων, μικρό χώρο ανάπαυσης και χώρους αναμονής, καθώς επίσης και τα γραφεία του γραμματέα και του διευθυντή του δήμου και η νομική υπηρεσία.

Στο ημιυπόγειο θα υπάρχουν κυλικείο, βιβλιοθήκη και φωτοτυπείο, ενώ σε ειδική αίθουσα του νέου δημαρχείου θα φιλοξενείται έκθεση ντοκουμέντων του δήμου (βιβλία, φωτογραφίες, έγγραφα, προσωπογραφίες κ.ά), ενώ στο υπόγειο θα διαμορφωθεί χώρος για φύλαξη του αρχειακού υλικού. Τέλος, διατίθεται χώρος 500 τ.μ. ο οποίος θα συνδέεται με τον υπαίθριο χώρο, για τη φιλοξενία των εκδηλώσεων του δήμου.

Οι βασικοί υπαίθριοι χώροι του συγκροτήματος είναι δύο. Η κεντρική ευμεγέθης «πλατεία του δημαρχείου» σε όλη την όψη της Γ' Σεπτεμβρίου και τη συμβολή με τη Βασ. Γεωργίου που αποτελεί στην ουσία το χώρο υποδοχής του συγκροτήματος. Υπάρχει επίσης και το υπαίθριο φόρουμ, μια διαμπερής πορεία, που αποτελεί συνέχεια της μπροστινής πλατείας με κατεύθυνση στο πάρκο Γ' Σώματος Στρατού. Κατά μήκος της υπάρχουν χώροι στάσης και περιβάλλεται από τους νευραλγικούς χώρους του δημαρχείου (εισόδους, κεντρικό φουαγιέ, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αίθουσα δημοτικού συμβουλίου). Στην κεντρική πιλοτή που ενοποιεί τους δύο υπαίθριους χώρους, βρίσκονται οι βασικές είσοδοι του συγκροτήματος: η είσοδος στο κεντρικό φουαγιέ με κατεύθυνση σε όλους τους γραφειακούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού και η είσοδος στους χώρους του δημάρχου, προβεβλημένη αλλά και ελεγχόμενη.

«Ψυχή» του νέου κτιρίου θα είναι το εκπληκτικό φουαγιέ του, που φωτίζεται με φυσικό φωτισμό ο οποίος εισχωρεί εκ των άνω και από τα πλάγια, δημιουργώντας μεμονωμένες ή συνδυασμένες δέσμες, μέσω οπών, σχισμών και περσίδων. Το φουαγιέ είναι το σημείο αναφοράς όλων των ορόφων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αγγελιοφόρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: