Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Συμβουλές για την παραλαβή πετρελαίου


Την αυξημένη προσοχή των πολιτών, που θα παραλάβουν πετρέλαιο εν όψει της χειμερινής περιόδου εφιστά το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ). Σε σημερινή ανακοίνωση του, συμβουλεύει του καταναλωτές προκειμένου αυτοί να μην πέσουν θύματα κλοπής. Συγκεκριμένα σημειώνει:

- Να κάνουν σύγκριση τιμών μετά από έρευνα αγοράς.


- Είναι αναγκαίο τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο να πραγματοποιείται συντήρηση-ρύθμιση του συστήματος της κεντρικής θέρμανσης.

- Να μετρηθεί μαζί με τον οδηγό ή τον συνοδηγό του βυτιοφόρου αυτοκινήτου πόσα εκατοστά είναι το ύψος του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν αρχίσει να δίνει πετρέλαιο και πόσο μετά την παράδοσή του.

- Στην απόδειξη πληρωμής που θα δώσει ο οδηγός του βυτιοφόρου να αναγράφεται το ύψος σε εκατοστά του πετρελαίου της δεξαμενής πριν και μετά την παράδοσή του. Επίσης στην απόδειξη πρέπει να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, ποσότητα, ώρα παράδοσης κλπ). Σε κάθε άλλη περίπτωση να σημειώνουν τις λέξεις << με κάθε επιφύλαξη>>.

- Τέλος για να πληρώσουμε το πετρέλαιο , πρέπει να ληφθούν υπόψη εκτός από την ένδειξη του μετρητή και τα εκατοστά πετρελαίου που μπήκαν στη δεξαμενή.

- Να ογκομετρηθεί η δεξαμενή με μία μεταλλική βέργα για να βρεθούν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν στο ένα εκατοστό (έναν πόντο) του ύψους της.

Σε ό,τι αφορά τον υπολογισμό των λίτρων που αντιστοιχούν σε ένα εκατοστό (ένα πόντο) ύψους της δεξαμενής το ΕΛΚΕΚΑ αναφέρει: Για παράδειγμα, παίρνουμε μια δεξαμενή με διαστάσεις 2 μέτρα μήκος, 1,25 μέτρα πλάτος, 1,25 μέτρα ύψος. Ο όγκος της παραπάνω δεξαμενής είναι, 2 χ 1,25 χ 1,25 = 3,125 κυβ. μέτρ. Άρα αυτή η δεξαμενή χωράει 3.125 λίτρα. Αφού στα 125 εκατοστά (όλο το ύψος της δεξαμενής) αντιστοιχούν 3.125 λίτρα, στο ένα εκατοστό του ύψους αντιστοιχούν 3.125: 125=25 λίτρα. Επομένως, αν η δεξαμενή είχε μέσα 12 εκατοστά πετρελαίου πριν από την παράδοση και 102 εκατοστά πετρελαίου μετά την παράδοση, τότε πρέπει να πληρωθούν (102-12) χ 25 = 2.250 λίτρα πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: