Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 17-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, η κατάσταση στην οικονομία και την αγορά, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, η αλλαγή του εκλογικού νόμου και υπόθεση διαφθοράς στο Γενικό Κρατικό.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Από 12 έως 25 ετών.... θύματα πορνείας 40.000 Ελληνόπουλα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πάνω από 40.000 γυναίκες και παιδιά κυρίως ηλικίας από 12 έως 25 ετών, είναι θύματα εμπορίας στην Ελλάδα, κάθε χρόνο με σκοπό την πορνεία. Παρ`όλα αυτά επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου μόνο 100 με 200 γυναίκες και παιδιά αναγνωρίζονται κάθε χρόνο ως θύματα εμπορίας, ενώ η εμπορία ανθρώπων με σκοπό την καταναγκαστική πορνεία στην Ελλάδα έχει δεκαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία ".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ψίχουλα για τους εργαζόμενους. Οι πλούσιες προεκλογικές παροχές ξεχάστηκαν χθες από τον πρωθυπουργό κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "Στο δόγμα του Κώστα Καραμανλή για την ανάγκη να γίνουν και θυσίες από τους φορολογουμένους, ώστε να αποκλιμακωθεί η εκρηκτική κατάσταση της οικονομίας, προσχώρησε τελικά ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως προκύπτει από την ανάγνωση των προγραμματικών του δηλώσεων, χθες βράδυ στη Βουλή. ".

    Η ΑΥΓΗ: "Κρύβε λόγια... Σε προεκλογικό στυλ, με σκόπιμες ασάφειες για την οικονομία, οι προγραμματικές δηλώσεις Παπανδρέου χθες στη Βουλή".
    Κατά την εφημερίδα "Με φράσεις όπως "γυρίσαμε σελίδα" η χώρα μας βρίσκεται σε οριακό σημείο, "θα μιλώ χωρίς υπεκφυγές", ο πρωθυπουργός προσπάθησε χθες κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη βουλή να αποφύγει δεσμεύσεις και να συντηρήσει κλίμα προεκλογικών προσμονών ".

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε απόγνωση οι έμποροι κατέφυγαν στα δικαστήρια".
    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "προσφεύγουν στη δικαιοσύνη οι έμποροι για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους οι οποίες καταστρέφονται εδώ και 17 ημέρες λόγω των κινητοποιήσεων των λιμενεργατών. Απ΄την 1η Οκτωβρίου έχει μπει "λουκέτο" στο μεγαλύτερο εμπορικό λιμάνι της χώρας με αποτέλεσμα να έχουν σταματήσει οι εισαγωγές και εξαγωγές εμπορευμάτων".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: " Οι προγραμματικές δεσμεύσεις και εξαγγελίες του κ.Γ.Παπανδρέου. Ετσι θα κυβερνήσω... ".
    Στο βασικό της θέμα σχολιάζει ότι "Με έμφαση στην επιδίωξη μιας νέας "εθνικής συμφωνίας" ο πρωθυπουργός κ.Γ.Παπανδρέου παρουσίασε χθες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του. Χαρακτήρισε εκρηκτική την κατάσταση στην Οικονομία, επέμεινε όμως στην τήρηση των υποσχέσεων για αύξηση των δαπανών στην Παιδεία και στην Υγεία, καθώς και για έκτακτη στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επιστράτευση αν δεν λήξει η απεργία. Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους απεργούς του ΟΛΠ".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Την επιστράτευση των λιμενεργατών από τη Δευτέρα, εάν το Σαββατοκύριακο δεν επιτευχθεί συμφωνία με τις διοικήσεις της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας και της Ένωσης Λιμενεργατών, για να αρθεί το αδιέξοδο στο πρώτο λιμάνι της χώρας και να επανέλθει στην ομαλή λειτουργία του, εξετάζει η κυβέρνηση".

    ΕΘΝΟΣ: "Ασπίδα για τα χαμηλά εισοδήματα. Πρώτη δόση του επιδόματος αλληλεγγύης πριν τα Χριστούγεννα".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Προτεραιότητα στην οικονομία και στις θεσμικές αλλαγές στο κράτος και τη δημόσια διοίκηση έδωσε ο πρωθυπουργός στις προγραμματικές δηλώσεις. Ο Γ.Παπανδρέου δεσμεύτηκε για άμεση προώθηση μέτρων ενίσχυσης των αδύναμων και παρουσίασε τους βασικούς στόχους της κυβέρνησης, με έμφαση στην υγεία, την παιδεία και την πράσινη ανάπτυξη ".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: " Πίκρα-Γκρίνια και αποχωρήσεις από το ΛΑΟΣ".
    Στο βασικό της θέμα επισημαίνει ότι "Ενα περίεργο μούδιασμα φαίνεται ότι κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, παρά την ομολογουμένως επιτυχημένη παρουσία του, στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, που φαίνονται πια τόσο... πίσω".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ολα τα μέτρα-ανάσα για τα χαμηλά εισοδήματα, όπως τα ανακοίνωσε ο Γ.Παπανδρέου στη Βουλή".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Δέσμευση ευθύνης του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου χθες στη βουλή, να λέει πάντα την αλήθεια στους πολίτες, να τους κοιτάζει στα μάτια και να υλοποιήσει όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, ενώ έκλεισε και το θέμα των πρόωρων εκλογών τον Μάρτιο του 2010 τονίζοντας πως, εφόσον το επιθυμεί ο κ.Παπούλιας η κυβέρνηση θα στηρίξει την επανεκλογή του".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Γιώργος η δυσκολότερη στιγμή για την οικονομία από το 1993".
    Η εφημερίδα παρατηρεί ότι "Με μελανά χρώματα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου περιέγραψε την κατάσταση της οικονομίας χθες στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Μίλησε για δημοσιονομικό εκτροχιασμό και κατάσταση έκτακτης ανάγκης της χώρας".

    ΕΣΤΙΑ: "Σοβαρό λάθος η αύξησις φόρων ".
    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Η κυβέρνησις Παπανδρέου ετοιμάζεται να διαπράξη ένα σοβαρό λάθος. Οπως προκύπτει από τις προγραμματικές δηλώσεις που ανέγνωσε χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην επιβολή νέων φόρων, αλλά και σε σημαντική αύξηση των ήδη υφισταμένων".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η οικονομία".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η ελληνική οικονομία, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ.Γιώργος Παπανδρέου κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, χθες το απόγευμα στη Βουλή. Ο κ.Παπανδρέου περιέγραψε με άκρως μελανά χρώματα την υφιστάμενη κατάσταση αποδίδοντας αποκλειστικώς στη ΝΔ τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας".
    
Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "Τι του 'καναν και πίνει. Οι κωλοτούμπες, τα μαχαιρώματα και οι συμμαχίες των δελφίνων".
    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "Μετά τη μεθοδική... διάλυση της κυβέρνησής του, ο Κώστας Καραμανλής φαίνεται ότι έχει αποφασίσει να διαλύσει και το κόμμα που ίδρυσε ο θείος του. Η συντριβή της 4ης Οκτωβρίου σηματοδότησε, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, την αρχή του τέλος για τη ΝΔ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο Γ.Παπανδρέου ζήτησε τη συστράτευση του ελληνικού λαού Οικονομία σε έκτακτη ανάγκη".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Τη συστράτευση του ελληνικού λαού για την υπέρβαση της κρίσης που μαστίζει την ελληνική κοινωνία σε κάθε επίπεδό της, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας στη βουλή τις προγραμματικές του δηλώσεις και παράλληλα κάλεσε σε έναν "οραματικό ρεαλιστικό", αλλά και "αυτονόητο" δρόμο αλλαγής, η οποία έχει, ήδη σηματοδοτηθεί όπως τόνισε, από κινήσεις της νέας κυβέρνησης".

    ΤΑ ΝΕΑ: "SOS Γιώργου για την οικονομία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δραματική προειδοποίηση ότι η χώρα έχει περιέλθει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας το ελλείμματος και του δημόσιου χρέους απηύθυνε χθες το βράδυ ο Γιώργος Παπανδρέου ανοίγοντας τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης".

    Η ΝΙΚΗ: " Ξαναστήνει κοινωνικό κράτος ".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "Αποφασισμένος για ρήξεις και τομές εμφανίστηκε στην ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων ο πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε το στίγμα των πρωτοβουλιών που θα αναλάβει. Δεν δίστασε μάλιστα να παρομοιάσει την κατάσταση της χώρας με εκείνη που παρέδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη το 1993 και ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις έναντι των πολιτών".

    PRESS time: "Οι 10 πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης. Νέα στρατηγική-Ορεξη για δουλειά".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Και ενώ χθες το απόγευμα ξεκίνησε με την ομιλία του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου η συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, οι οποίες αναμένεται να υπερψηφιστούν αύριο τα μεσάνυχτα από τους 160 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι νέοι υπουργοί από σήμερα το πρωί και για ένα διήμερο δίνουν τις δικές τους πρώτες κοινοβουλετικές εξετάσεις υπό τη νέα ιδιότητά τους ".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καμιά νομιμοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων από το λαό. Στο πλευρό των απεργών του ΟΛΠ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ".
    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "Στο πλευρό των απεργών του ΟΛΠ ΑΕ, βρέθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας την αναγκαιότητα ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού να γίνει υπόθεση συστράτευσης όλων, ενώ επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι το ΚΚΕ είναι ριζικά αντίθετο στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού όπως σε κάθε ιδιωτικοποίηση που δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού ".

    Η ΧΩΡΑ: "Ποιοι υποστηρίζουν ποιους και πως διαμορφώνονται οι συμμαχίες. Τα στρατόπεδα στη ΝΔ ".
    Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "Σε μυστικά και φανερά δείπνα και γεύματα σε σπίτια, εστιατόρια ή ταβέρνες συγκεντρώνονται καθημερινά τα "γαλάζια" στελέχη για να χαράξουν την πορεία που θα ακολουθήσουν υπέρ του ενός ή του άλλου από τους τέσσερις υποψήφιους για την ηγεσία της ΝΔ. ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης:Τομές σε κράτος, παιδεία, υγεία, φορολογία".

    ΕΓΝΑΤΙΑτου Σαββατοκύριακου: " ".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Καμένη γη ανακάλυψε ο Παπανδρέου. Κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Αλμυρά τα τρόφιμα. Τί δείχνει έρευνα του ΚΕΠΚΑ".

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Επιδότηση εισφορών και εγγυήσεις δανείων".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "Χαρακτηρίζοντας την οικονομική κατάσταση ως τη "δυσκολότερη από το 1993" ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου προσδιόρισε μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είπε ο κ.Παπανδρέου που έκανε λόγο για περικοπή δαπανών σε όλα τα υπουργεία".

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Το τελικό σχέδιο χειρουργικό πλήγμα στο μαύρο πολιτικό χρήμα. Ο νέος εκλογικός νόμος. 160 βουλευτές από μονοεδρικές και 140 από 5-6 περιφέρειες".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "Με πυρήνα το γερμανικό μοντέλο η κυβέρνηση φιλοδοξεί στην αλλαγή του εκλογικού συστήματος με στόχο τη θωράκιση και ενίσχυση της αυτονομίας της πολιτικής. Για πρώτη φορά θα επιχειρηθεί η κατάτμηση μεγάλων εκλογικών περιφερειών που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης επί σειρά ετών".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Δεσμεύσεις και ανατροπές. Πως θα διαμορφωθεί η οικονομική πολιτική της τετραετίας".
    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "Να διαμορφώσει ένα κλίμα αισιοδοξίας στην αγορά προσπάθησε χθες από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, δεσμευόμενος παράλληλα ότι θα μιλά με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό ".

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Καταγγελίες και ντοκουμέντα για βρόμικες ιατρικές υποθέσεις στο "Γ.Γεννηματάς". Αντρο διαφθοράς το Γενικό Κρατικό".
    Η εφημερίδα σημειώνει "Βρόμα και δυσωδία αποκαλύπτεται πίσω από τη βιτρίνα του "νοικοκυρεμένου" νοσοκομείου Γ.Γεννηματάς. Ντοκουμέντα σοκ που φέρνει στο φως ο "ΚτΕ" αποδεικνύουν ότι ομάδα χειρουργών-γιατρών έχει μετατρέψει τις κλινικές σε "ιδιωτικά παραμάγαζα" εξυπηρετώντας τους "πελάτες" τους εις βάρος ασθενών ".



    
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δέσμευση για νοικοκύρεμα σε οικονομία και διοίκηση".
    Η εφημερίδα τονίζει "με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση που παρέλαβε στην οικονομία- παραλληλίζοντάς την με την αντίστοιχη του 1993 όταν και πάλι το ΠΑΣΟΚ διαδέχθηκε τη ΝΔ αλλά και το κράτος, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου αναγιγνώσκοντας χθες τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησής του στη Βουλή ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: