Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 18-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: η συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά, οι εσωκομματικές εξελίξεις στη ΝΔ, η συνάντηση Παπακωνσταντίνου - Αλμούνια, οι ανατροπές στο ασφαλιστικό και το θέμα των προσλήψεων.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ στο Λιμάνι! ".

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "στα νερά του ... πρώτου λιμανιού της χώρας "βουλιάζουν" οι πρώτες από τις 100 πολλά υποσχόμενες μέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Οργανισμό Λιμένος Πειραιά "έσκασαν" σαν κακός εφιάλτης μέσα στις πρώτες μέρες της "πράσινης" διακυβέρνησης ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: " Οι πολίτες κρίνουν τους υποψήφιους προέδρους. Πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse RC για την "ΑτΚ" ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "υψηλά ποσοστά δημοφιλίας, τα οποία υπερβαίνουν την εκλογική δύναμη της ΝΔ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, συγκεντρώνουν και οι τέσσερις υποψήφιοι για την ανάληψη της προεδρίας της ΝΔ. Με την Ντόρα Μπακογιάννη να προηγείται, το Δημήτρη Αβραμόπουλο να ακολουθεί κατά πόδας, και τους Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Ψωμιάδη να έπονται, πανελλαδική δημοσκόπηση της Pulse RC, για λογαριασμό της "ΑτΚ" ".

ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Μεγάλος προσδοκίες. Τα προβλήματα, το πρόγραμμα, οι λύσεις. Τα μεσάνυχτα παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".
Κατά την εφημερίδα "οι προσωπικές δεσμεύσεις για τις αλλαγές και τις ανατροπές που θα αναδείξουν τη νέα Ελλάδα, τις οποίες ανέλαβε ο Γ.Παπανδρέου, στις προγραμματικές δηλώσεις του, θέτουν το πλάνο εργασίας για την κυβέρνησή του ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Ποιές δεσμεύσεις ξεχνά η κυβέρνηση. Ολες οι αλλαγές σε μισθούς, συντάξεις, φόρους".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την τακτική που ακολούθησε σε όλη την προεκλογική περίοδο επέλεξε να τηρήσει ο Γιώργος Παπανδρέου και στην ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις το βράδυ της Παρασκευής με την οποία προσπάθησε να περάσει ένα θετικό μήνυμα για το τι μπορεί να πετύχει η χώρα δείχνοντας την αλληλεγγύη της στους χαμηλόμισθους και τους οικονομικά ασθενέστερους που έχουν ανάγκη, ενώ απέφυγε να μιλήσει σε έκταση για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή την ώρα η οικονομία".

    ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Το νομοσχέδιο για προσλήψεις νέων στον ιδιωτικό τομέα Ανάχωμα στην ανεργία με νέα stage και μπόνους στις εισφορές".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "στοίχημα της κυβέρνησης η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του έτους. Τα stage θα υλοποιούνται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα, σε συνδυασμό με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών η οποία θα συνεχίζεται για 4 χρόνια εφόσον ο νέος θα προσλαμβάνεται από την επιχείρηση".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Η υπέρβαση στα χέρια των τεσσάρων".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Ο μαραθώνιος της προεκλογικής περιόδου για τους τέσσερις διεκδικητές της αρχηγίας του κόμματος της Αξιωματικής αντιπολίτευσης ήδη άρχισε. Ενας Μαραθώνιος δύσκολος και επίπονος. Οι τέσσερις θα πρέπει να γυρίσουν όλη τη χώρα και να συναντηθούν με τη βάση του κόμματος για ν`αναλύσουν τα προγράμματά τους, να τους περιγράψουν τα σχέδιά τους και να τους ξεκαθαρίσουν τις ιδεολογικές, οικονομικές και κοινωνικές αντιλήψεις τους".

    Η ΕΠΟΧΗ: " Σχέδιο περικοπής προσδοκιών".
    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "Οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν έμοιαζαν καθόλου με τους προεκλογικούς λόγους του κ.Γ.Παπανδρέου. Η ελπίδα που κόμιζε - σε αντίθεση με τις απειλητικές προβλέψεις του κ.Καραμανλή - μεταμορφώθηκε ήδη σε ανυπέρβλητη δυσκολία που μειώνει τη λάμψη της όποιας ελπίδας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: " Μανιφέστο για μια νέα Κεντροδεξιά".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "συγκεκριμένη πρόταση για τη μετεξέλιξη της ΝΔ σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα υποβάλλουν, με κοινό τους άρθρο στην "Κ" τρεις πρώην υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, οι κ.Νίκος Δένδιας, Γιάννης Παπαθανασίου και Κωστής Χατζηδάκης ".

    Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Ψήφο εμπιστοσύνης από Αλμούνια".
    Κατά την εφημερίδα "σκόπιμα γενικόλογος, ειδικά στα θέματα της οικονομίας, ήταν ο πρωθυπουργός στην παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης, την Παρασκευή, στη Βουλή, αν και αύριο στις Βρυξέλλες θα γίνει η πρώτη συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την τριετή παράταση προσαρμογής του δημοσίου ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% και την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος".

    Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: " Με ανοιχτή ψηφοφορία η εκλογή αρχηγού της ΝΔ".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Οριστικά στις 6 Δεκεμβρίου θα στηθούν κάλπες σε όλη τη χώρα για την εκλογή προέδρου της ΝΔ, ενώ αν χρειαστεί και δεύτερος γύρος η επαναληπτική εκλογή θα γίνει μια εβδομάδα αργότερα την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, δηλαδή λίγες ημέρες πριν αρχίσει η συζήτηση στη Βουλή του προϋπολογισμού".

    Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Προσγείωση στις Βρυξέλλες. Πρώτο "κρας τεστ" της κυβέρνησης. Ο Γ.Παπακωνσταντίνου αύριο στο ECOFIN διεκδικεί παράταση για τη μείωση ελλειμμάτων".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μετά την ψήφο εμπιστοσύνης αρχίζουν τα δύσκολα: ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου στο Συμβούλιο Υπουργών θα διεκδικήσει περισσότερο χρόνο για τη μείωση των ελλειμμάτων. Υπέρ της Ελλάδας η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρτ που θεωρεί ότι δεν είναι ακόμη ώρα για δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ ο σουηδός προεδρεύων του Συμβουλίου Αντερς Μποργκ λέει ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό".

    Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ολα τα πυρά του λαού για την αντεπίθεση στην πλουτοκρατία ".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δυναμώνει ακόμη περισσότερο η ανάγκη να συγκεντρωθεί η προσοχή της εργατικής τάξης, του λαού, στη διεκδίκηση λύσεων στα προβλήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ολα τα πυρά πρέπει να δίνουν έμπρακτη απάντηση ότι ο λαός δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα σπασμένα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης".

    Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Οι 5 τομείς των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ".
    Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι "με την ψήφο εμπιστοσύνης, που αναμένεται να λάβει ο Γ.Παπανδρέου και η κυβέρνησή του, ολοκληρώνονται αργά το βράδυ οι σχετικές τριήμερες κοινοβουλευτικές διαδικασίες, μετά τις οποίες το νέο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνει να προωθήσει με εξαιρετικά γοργούς ρυθμούς το εξαγγελθέν, απ`τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς νομοθετικό έργο".

    ΤΟ ΑΡΘΡΟ της Κυριακής:"Σοβαρές καταγγελίες για το περιβάλλον Παπανδρέου. Χ.Παμπούκης στο "Αρθρο" Δεν ήμουν δικηγόρος της COSCO".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα εγείρουν καταγγελίες συνδικαλιστών και δημοσιεύματα του Τύπου, που εμπλέκουν δύο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού στη νομική εκπροσώπηση ιδιωτικών εταιρειών, υποθέσεις των οποίων κατά το πρόσφατο παρελθόν ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων".

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Ηττα Ντόρας οι κάλπες ".
    Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι "στο μεγάλο γήπεδο των απλών ψηφοφόρων της παράταξης θα κριθεί η μάχη για την αρχηγία της ΝΔ καθώς οι έντονες πιέσεις της βάσης υποχρέωσαν τη Ρηγίλλης να αλλάξει τους αρχικούς σχεδιασμούς. Εξέλιξη που καθιστά πιο διαφανείς τις διαδικασίες, άρα και πιο αμφίρροπο το τελικό αποτέλεσμα, καθώς το εκλογικό σώμα διευρύνεται σημαντικά, οπότε αυτόματα συρρικνώνεται η επιρροή των προσωπικών μηχανισμών ".

    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Από το ΑΣΕΠ οι διορισμοί και στις ΔΕΚΟ. Αλλάζουν όλα στις προσλήψεις".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "καταργεί η κυβέρνηση τη "γαλάζια" συνέντευξη εισάγει αντικειμενικές διαδικασίες για τις προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας, αποκαθιστά και ενισχύει το ΑΣΕΠ, σε μια προσπάθεια να υλοποιήσει στην πράξη της δέσμευσή της για αξιοκρατία στους διορισμούς στο Δημόσιο".

    Real news:" Μεγάλες ανατροπές στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά. Αλλάζουν όλα!
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την κατάργηση των διατάξεων του νόμου Πετραλιά που προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση συντάξεων με παράλληλη εκ βάθρων αναδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος φαίνεται ότι έχει προκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

    Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Βουτιά στα δύσκολα. Ψήφο εμπιστοσύνης τα μεσάνυχτα και αμέσως σκληρή δουλειά".
    Η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι "θετικά χαρακτηρίζονται τα πρώτα δείγματα γραφής του Γιώργου Παπανδρέου, η οποία δείχνει αποφασισμένη για τομές και συγκρούσεις, προκειμένου η χώρα να κάνει το μεγάλο ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός. Η τριήμερη διαδικασία στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων, καθιστά σαφές ότι υπάρχει σχέδιο, για να αντιμετωπιστεί το οικονομικό αδιέξοδο, αλλά το ζητούμενο είναι οι προθέσεις να γίνουν πράξη, ώστε να ανασάνουν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Οι νέες ρυθμίσεις του υπ.Εσωτερικών. Πως θα γίνονται οι προσλήψεις".

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ της Κυριακής:"ΝΔ: Μετά την απόφαση για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση Μάχες χαρακωμάτων".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ:"Κανείς έλεγχος για την εφαρμογή του. Εμεινε στα χαρτιά ο νόμος για το κάπνισμα".

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Στο "κόκκινο" στεγαστικά δάνεια ύψους 5,5 δισ.ευρώ ".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "έντονη ανησυχία προκαλεί στο πιστωτικό σύστημα η σημαντική αύξηση του αριθμού των ιδιωτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στην εξόφληση του στεγαστικού και του καταναλωτικού τους δανείου ".

    ΚΕΡΔΟΣ: " Στις Βρυξέλλες αύριο ο υπουργός Οικονομικών για τις πρώτες διαπραγματεύσεις Ραντεβού με τον κ.Αλμούνια".
    Κατά την εφημερίδα "Περίοδο χάριτος τεσσάρων ετών για μια όσο το δυνατόν πιο σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή θα επιδιώξει από την ΕΕ ο υπουργός Οικονομικών κ.Γ.Παπακωνσταντίνου, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του eco/fin ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: