Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 20-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι πιέσεις που ασκούν οι Βρυξέλλες προς την Ελλάδα για την άμεση λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η αναζήτηση τρόπου μονιμοποίησης των εργαζομένων στα Stage από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, η διαδοχολογία στη Νέα Δημοκρατία και τα συνεχιζόμενα εσωκομματικά προβλήματα που επικρατούν, ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός , τον οποίο μελετά η κυβέρνηση, καθώς και το "ναι" Παπούλια στην ανανέωση της θητείας του στην Προεδρία της Δημοκρατίας.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παραμένουν στο Δημόσιο όσοι έχουν προϋπηρεσία 2 χρόνια για τα "Stage".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα βήμα πίσω και δύο εμπρός έκανε χθες το υπουργείο Εργασίας μεταθέτοντας από τη μία στο απώτερο μέλλον μια απόφαση για πιθανή κατάργηση διατάξεων του νόμου Πετραλιά και ανοίγοντας από την άλλη παράθυρο για την πιθανή "τακτοποίηση" ενός αριθμού από τους περίπου 20.000 εργαζόμενους με "stage" στο Δημόσιο που έχουν κλείσει το 24μηνο".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "350 οι Δήμοι σε όλη την Ελλάδα. Αποκλειστικά στην "Α" όλο το σχέδιο της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης (Καποδίστριας 2)".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε δραστική μείωση του αριθμού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από 1.034 που είναι σήμερα σε 350 έως 360, θα προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από δημόσια διαβούλευση με την ΚΕΔΚΕ, τις ΤΕΔΚ και την κοινωνία των πολιτών".


Η ΑΥΓΗ: "Περιθώρια υπάρχουν... Αλμούνια - Τρισέ δείχνουν κατ' ανάγκην κατανόηση έναντι των "απείθαρχων" και αφαιρούν άλλοθι από την κυβέρνηση για σκληρά μέτρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έως τα μεσάνυχτα συνεδρίαζαν οι υπουργοί της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους στο φαινόμενο της ομαδικής παραβίασης του άκαμπτου Συμφώνου Σταθερότητας από τη μεγάλη πλειοψηφία των χωρών της ΕΕ (13 στις 16 της Ευρωζώνης)".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σκληρή μάχη για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία. Υπεροχή της Ντόρας δείχνουν τα γκάλοπ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σκληρή μάχη για την διαδοχή στη ΝΔ και προβάδισμα της Ντόρας Μπακογιάννη έναντι των τριών αντιπάλων της καταγράφει πανελλαδική δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Mega".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ανάσα από Αλμούνια και Τρισέ. Τι συζήτησε στο Eurogroup για το έλλειμμα ο κ. Παπακωνσταντίνου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ελπίδες ότι οι ευρωπαϊκές οικονομικές αρχές θα δώσουν παράθυρο ευκαιρίας και περιθώριο χρόνου στη νέα κυβέρνηση Παπανδρέου να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά προσέφεραν οι κκ Χοακίν Αλμούνια και Ζαν-Κλοντ Τρισέ στον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Λουξεμβούργο πριν από τη Σύνοδο του Eurogroup διεφάνη ότι οι ισχυροί της ΕΕ δεν έχουν καμία διάθεση να "στραγγαλίσουν" την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβουν εγγυήσεις για τη ζητούμενη προσαρμογή σε μεσοπρόθεσμη βάση".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νομιμοποιούνται οι ημιυπαίθριοι. Επανέρχεται ο νόμος για τη μεταφορά συντελεστή δόμησης".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η τακτοποίηση απέθανε, ζήτω η νομιμοποίηση". Στη φράση αυτή θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει τις σκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το ζήτημα των κλεισμένων ημιυπαίθριων. υπέργειων και υπόγειων χώρων".


ΕΘΝΟΣ: "Δανεικά για συντάξεις, επιδόματα. Στο κόκκινο τα μεγάλα ταμεία και ο ΟΑΕΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επειγόντως δανεικά αναζητούν τα μεγάλα Ταμεία αλλά και ο ΟΑΕΔ, προκειμένου να πληρώσουν συντάξεις και επιδόματα έως το τέλος του έτους. Το ένα μετά το άλλο, τα ασφαλιστικά Ταμεία ζητούν επιπλέον χρηματοδότηση. Μεγάλο πρόβλημα και η μείωση των εσόδων".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Μεϊμαράκης δεν συμφωνεί με την ανοικτή εκλογή αρχηγού, ενώ ο Σπηλιωτόπουλος θεωρεί αναρμόδια την Οργανωτική Επιτροπή και... Πολλά... κοκόρια λαλούνε στη ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "λαλούν πολλά κοκόρια στη ΝΔ. Πολλές γνώμες, πολλές ενστάσεις, πολλές αντιρρήσεις και πολλά χτυπήματα συντροφικά, τα οποία όσο περνάει ο καιρός θα εξελιχθούν σε μαχαιρώματα, όπως δείχνουν τα πράγματα. Το παράδοξο στην όλη ιστορία είναι ότι άρχισε να πνέει αέρας αισιοδοξίας στους νεοδημοκρατικούς κύκλους, με τη φρούδα ελπίδα ότι τον Μάρτη θα γίνουν εκλογές και θα πάρουν την εξουσία από τον Γιώργο Παπανδρέου".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Φόρμουλα για μονιμοποίηση των εργαζομένων στα "στέιτζ". Αναζητούν τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι πρέπει να ληφθούν "κρίσιμες αποφάσεις" για όλους όσοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δημόσιο, μέσω "στέιτζ". Ξεπερνούν τους 200.000 σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ οι εργαζόμενοι με "ευέλικτες μορφές" απασχόλησης στο Δημόσιο".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "40.000 stage στο μικροσκόπιο. Απογραφή ξεκινά το υπουργείο Εργασίας, για να λάβει αποφάσεις".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε λυδία λίθο για τη μονιμοποίηση ή την απομάκρυνση των stage αναδεικνύεται το 24μηνο. Μετά την απογραφή και τη σύσκεψη υπό τον Πάγκαλο θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις από την κυβέρνηση για πάνω από 40.000 εργαζόμενους".


ΕΣΤΙΑ: "Πως εξηγείται η στάσις Καραμανλή. Γιατί προσέφερε την εξουσία στο ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δύο εβδομάδες μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου εξακολουθεί να πλανάται το ερώτημα τι οδήγησε τον κ. Καραμανλή στην πρόωρη προκήρυξή τους και στην παράδοση της εξουσίας στο ΠΑΣΟΚ. Στο ερώτημα αυτό δεν έδωσε ουσιαστική απάντηση ο πρώην Πρωθυπουργός, ούτε κατά την ομιλία του στην Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας Κυβερνήσεως, ούτε κατά την χθεσινή ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του, στην οποία προσέδωσε ο ίδιος χαρακτήρα αποχαιρετισμού".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αυστηρή προειδοποίηση από Βρυξέλλες. Για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων και το έλλειμμα της Ελλάδας".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυναν το Eurogroup και η Κομισιόν τόσο για λήψη μέτρων για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος, όσο και για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. "Μεγάλες αναθεωρήσεις έχουν γίνει και έχουν ξαναγίνει στο παρελθόν, το θέμα είναι σοβαρό".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Ναι" Παπούλια σε δεύτερη θητεία. Έκλεισε το θέμα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "θετικά απαντά ο Κάρολος Παπούλιας στο θέμα της επανεκλογής του για δεύτερη θητεία (2010-2015) στην προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Με μια λιτή ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Προεδρία ο κ. Παπούλιας δήλωσε : "Αποδέχομαι την πρόταση για επανεκλογή μου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας". Την πρόθεσή τους να στηρίξουν την υποψηφιότητα Παπούλια εξέφρασαν από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου καθώς και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής".


ΤΑ ΝΕΑ: "Τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες. "Το παιχνίδι τελείωσε για την Ελλάδα". Σκληρά μέτρα εδώ και τώρα ζητά η Ευρώπη".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυστηρή προειδοποίηση προς την Ελλάδα απηύθυναν χθες οι Βρυξέλλες, να λάβει σκληρά μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2010, προκειμένου να αρχίσει η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που έχει ξεφύγει και ανέρχεται στα επίπεδα του 12% του ΑΕΠ".


Η ΝΙΚΗ: "Ψηφίζουν Γιώργο και οι Βρυξέλλες. Αλλάζει το κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μια κρίσιμη εξαήμερη δοκιμασία για το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης άρχισε χθες και ολοκληρώνεται το Σάββατο. Κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος προκρίνουν την ήπια προσαρμογή σε ορίζοντα τετραετίας και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έριξε χθες το βράδυ την πρόταση στο Eurogroup, που συνεδρίασε χθες στο Λουξεμβούργο, σε μια πρώτη προσπάθεια ανίχνευσης των προθέσεων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να αντιπαλέψει ο λαός την αντιλαϊκή πολιτική. Το ΚΚΕ υπερασπίστηκε τα λαϊκά συμφέροντα στη Βουλή".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ θα συμβάλει ώστε η κυβέρνηση να βρει το μάστορά της από το λαό, για να μην εφαρμοστούν οι προγραμματικές της διακηρύξεις. Θα αντιπαλέψει την κυβέρνηση, όπως αντιπάλεψε και τη ΝΔ από τη σκοπιά της στρατηγικής του".


Η ΧΩΡΑ: "Αποχαιρετισμός στα όπλα. Επί του όρους ομιλία του Καραμανλή με νουθεσίες και οδηγίες προς υποψήφιους αρχηγούς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "πικρή γεύση" άφησε η τελευταία- κατά πάση πιθανότητα- ομιλία του Κ. Καραμανλή ως αρχηγού της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, που ήταν μια σειρά από οδυνηρές διαπιστώσεις των τραγικών λαθών τα οποία παραλίγο να οδηγήσουν στη διάλυση την παράταξη".


City Press: "Έκθεση ΟΗΕ: Στη δίνη της κρίσης η μεσαία τάξη."
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τη 10η θέση παγκοσμίως μοιράζεται η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, ως προς το χάσμα των εισοδημάτων πλουσίων και φτωχών σύμφωνα με έκθεση που πραγματοποίησε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών".


Metro: "Δεύτερη θητεία για Παπούλια. Έλυσε χθες την...εκκρεμότητα με δημόσια δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οριστικό τέλος στη σχετική σεναριολογία έδωσε χθες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας , λέγοντας "ναι" στην ανανέωση της θητείας του".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Το τεφτέρι ζει και βασιλεύει στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αποχαιρετισμός στα όπλα για Καραμανλή. Ανέλαβε την ευθύνη των αποφάσεών του, αλλά..."


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "5 νομοσχέδια κατά της κρίσης. Τι ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομίας".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Καθίζηση" παραγωγής στις μεγάλες βιομηχανίες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη, που σηματοδοτεί τη σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, συνιστά η μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από τις 31 μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας τον Σεπτέμβριο κατά 28,73%".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τελεσίγραφο από Κομισιόν. Προθεσμία έως τον Δεκέμβριο για μέτρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαφές μήνυμα ότι τα περιθώρια ανοχής της ΕΕ έχουν τελειώσει, έστειλαν χθες από το Eurogroup, Γιούνκερ, Αλμούνια και Τρισέ. Ο πρόεδρος της Eurogroup δήλωσε ότι περιμένει από τη νέα κυβέρνηση να αποφασίσει και να νομοθετήσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές δράσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ είπε ότι περιμένει από την κυβέρνηση να υποβάλει το συντομότερο προτάσεις".


ΚΕΡΔΟΣ: "Τι "παίζει" με τις τράπεζες. Πως διαμορφώνεται το τοπίο με την αύξηση κεφαλαίου της Alpha Bank".
Η εφημερίδα γράφει ότι "επιστροφή στις εποχές των μερισμάτων υπόσχεται η Alpha Bank, που μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει τον δρόμο για επάνοδο στη μερισματική πολιτική της ελληνικής τραπεζικής σκηνής".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νόμος για ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων νοικοκυριών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στη Βουλή κατατίθεται, πιθανότατα το Νοέμβριο, το ν/σχ του υπ. ΟΑΝ για ρύθμιση χρεών προς τράπεζες υπερχρεωμένων καταναλωτών. Η υπουργός Λούκας Κατσέλη, επιχειρεί να δώσει δυνατότητα στους καταναλωτές με διαπιστωμένη μόνιμη αδυναμία να ρυθμίσουν τα χρέη τους".

Δεν υπάρχουν σχόλια: