Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 23-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η παραίτηση που ζήτησε και έλαβε από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η παράλληλη κατάργηση της διάταξης για την ποινικοποίηση της "κουκούλας", το ζήτημα των εργαζομένων στα stage, τα πέντε πρώτα νομοσχέδια που παρουσίασε η Λούκα Κατσέλη με στόχο την προστασία των δανειοληπτών από υπερχρεώσεις, το "πάγωμα" της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, που εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, οι ζυμώσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας για την κούρσα της διαδοχής , καθώς και οι βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Όργιο προσλήψεων Πασόκων!...Με πρώτο βήμα την κατάργηση μοριοδότησης και απόλυση χιλιάδων συμβασιούχων....".

Η εφημερίδα γράφει ότι "επιστροφή στο κράτος των πελατειακών σχέσεων και της αχαλίνωτης ρουσφετολογίας σαλπίζει σύσσωμη η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "αδειάζοντας" το Δημόσιο από τους συμβασιούχους των 600 ευρώ, προκειμένου να διορίσει στις θέσεις τους και μάλιστα ως μόνιμο προσωπικό στρατιές ψηφοφόρων της".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κυβέρνηση αρχάριων. Η ασυνεννοησία των υπουργών και το "ράβε-ξήλωνε" επί του έργου της ΝΔ δημιουργούν τα πρώτα αισθήματα απογοήτευσης στο λαό".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τέλος στα κρούσματα ασυνεννοησίας και ενδοκυβερνητικών τριβών επιχείρησε να δώσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της χθεσινής "έκτακτης" σύγκλησης του Υπουργικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου".


Η ΑΥΓΗ: "Σκούπα στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα δικαιώματα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η απροκάλυπτη επίθεση αστυνομικών στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν σε παρουσίαση βιβλίου, προχθές το βράδυ στα Εξάρχεια, γύρισε μπούμερανγκ σε όσους, εκμεταλλευόμενοι τη βία ορισμένων ομάδων, καθώς και την κοινωνική ανασφάλεια, σχεδιάζουν να μετατρέψουν ολόκληρες γειτονιές της Αθήνας σε "κατεχόμενες περιοχές" και να πλήξουν τα δικαιώματα των πολιτών".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τα κοράκια Αμερικανοί και Ευρωπαίοι μύρισαν ψητό και έτρεξαν για φαΐ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πεδίον δόξης λαμπρό για τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αλλά και την Ουάσιγκτον, να προωθήσουν τα συμφέροντα των πολεμικών τους βιομηχανιών και τα πολλά αδιάθετα προϊόντα τους, με αφορμή την πορεία των εθνικών θεμάτων, αλλά και την δεινή οικονομική θέση της χώρας. Με αφορμή και πρόσχημα τα πολλά αδιέξοδα στο Κυπριακό, την επερχόμενη ημέρα της κρίσης για την Άγκυρα και τα Σκόπια από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου τα...κοράκια επέστρεψαν!".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μετά τα προχθεσινά θλιβερά επεισόδια στο Εξάρχεια τους διώχνει όλους! και καταργεί το ιδιώνυμο για την κουκούλα ο κ. Χρυσοχοΐδης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τα προχθεσινά επεισόδια στα Εξάρχεια αποτέλεσαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την κατάσταση στα Σώματα Ασφαλείας. Έτσι, χθες, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ακολουθήσουν και οι αλλαγές στην ηγεσία του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής. Παράλληλα καταργείται άμεσα η ιδιώνυμη διάταξη για την κουκούλα".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η απότομη αύξηση της ανεργίας και τα σκληρά μέτρα λιτότητας απειλούν με...Κοινωνική έκρηξη."
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ένα οργανωμένο πογκρόμ κατά των εργαζομένων των 400 και 500 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση, με μόνη αιτιολογία ότι προσλήφθηκαν από τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας με προγράμματα stage. Έτσι χαρακτηρίζουν στελέχη της Ρηγίλλης την απόφαση της κυβέρνησης να πετάξει στο δρόμο χιλιάδες νέους και νέες, κάτι που προκάλεσε ήδη κύματα οργής, αγανάκτησης και απογοήτευσης".


ΕΘΝΟΣ: "Συστάσεις Γιώργου προς υπουργούς. "Λιγότερες δηλώσεις - Περισσότερες αποφάσεις και μέτρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έμφαση στην ανάγκη συντονισμού των υπουργών έδωσε ο πρωθυπουργός, ζητώντας συγκεκριμένα έργα και λιγότερες δηλώσεις. Δημιουργείται "task force" για τη διαχείριση των κρίσεων".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Έκοψε...ΣΥΡΙΖΑ τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υπέκυψε στις πιέσεις της αριστεράς και καρατόμησε τον Βασίλη Τσιατούρα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κάπου έχει χάσει την ...μπάλα ο υπουργός Προστασίας του...Λαθρομετανάστη και Αριστερού Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Χθες ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλη Τσιατούρα με ΑΦΟΡΜΗ το περιστατικό στα Εξάρχεια με τις - απόλυτα δικαιολογημένες κατά τη γνώμη μας- προσαγωγές στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Το ΠΑΣΟΚ μονιμοποίησε το 2000 τα παιδιά των Στέιτζ. Και τα τρεις χιλιάδες που έκαναν "μαθητεία" σε δήμους- νομαρχίες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κανένα κόμμα δεν αντέδρασε στη μονιμοποίηση των παιδιών που απασχολούνται στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των προγραμμάτων στέιτζ. Οι υπουργοί της ΝΔ Παυλόπουλος και Πετραλιά, ενώ μπορούσαν να κάνουν ό,τι και το ΠΑΣΟΚ το 2000 αδιαφόρησαν πλήρως. Έπαιξαν με το πρόβλημα επιβίωσης 40.000 εργαζομένων. Μεγάλη επίθεση του τέως διοικητού του ΟΑΕΔ Γ. Βερναρδάκη εναντίον της τέως υπουργού Εργασίας κ. Πετραλιά. Γιατί την κατηγορεί".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: " Μπούμερανγκ η γραμμή "ευνομία παντού" για τον Χρυσοχοΐδη, ο οποίος....Έκοψε σύρριζα την κεφαλή της ΕΛ.ΑΣ."
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης "αποκεφάλισε" χθες τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Βασ. Τσιατούρα, με αφορμή την αψυχολόγητη εισβολή "δυνάμεων τάξης" σε βιβλιο- καφέ στα Εξάρχεια,για να προλάβει γενίκευση αντιδράσεων στη δική του σπασμωδική πολιτική γραμμή "ευνομία παντού".


ΕΣΤΙΑ: "Αναξιόπιστα οικονομικά μεγέθη. Εγγενής παθογένεια της ελληνικής οικονομίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κατά την περίοδο της Κυβερνήσεως Σημίτη η διυπουργική λογιστική είχε αναχθή σε επιστήμη. Η δε έκτασις των αλχημειών απεκαλύφθη με την απογραφή που έκανε η Κυβέρνησις Καραμανλή, η οποία έδειξε ότι το πραγματικό δημόσιο έλλειμμα ήταν 7,9% αντί του 1,8% που παρουσιάζαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όταν ανέλαβε υπουργός Οικονομίας ο κ. Γ. Αλογοσκούφης , προσπάθησε να καταστήση αξιόπιστα τα οικονομικά μεγέθη της χώρας μας".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Αρνητική αξιολόγηση της Ελλάδας. Ο διεθνής οίκος Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική της ικανότητα από Α σε Α-".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από Α σε Α- προχώρησε χθές ο διεθνής οίκος Fitch ύστερα από τον πρωτοφανή φετινό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, που έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το έλλειμμα στο 12,5% του ΑΕΠ".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Προβληματισμό δημιουργούν τα Stage. Σήμερα νέα σύσκεψη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβέρνηση προχωρά με καταλυτικό τρόπο στις αλλαγές που επιδιώκει χωρίς να δεσμεύεται από λογικές και επιλογές του παρελθόντος,είπε σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο χθεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο. Πρόσθεσε ότι το κυβερνητικό έργο προωθείται με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί".


ΤΑ ΝΕΑ: "Διπλό μήνυμα Χρυσοχοΐδη σε ΕΛ.ΑΣ. "Δεν θα ανεχτώ ούτε άβατο ούτε ζαρντινιέρες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυστηρό μήνυμα έστειλε χθες στην ΕΛ.ΑΣ. ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοΐδης. "Δεν θα ανεχτώ ούτε άβατο ούτε ζαρντινιέρες" είπε. Παράλληλα ζήτησε την παραίτηση του αρχηγού της Αστυνομίας Βασίλη Τσιατούρα".


Η ΝΙΚΗ: "Έτσι στήθηκε η φάμπρικα. Ο Γ. Βερναρδάκης ομολόγησε το μεγάλο κόλπο με τα stage".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το κόλπο με τα προγράμματα μαθητείας, πιο γνωστά ως "stage" κρύβει περισσότερες παραμέτρους απ΄όσες πίστευαν στο ΠΑΣΟΚ, όταν το άνοιξαν προεκλογικά".


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Οι μυστικοί δείπνοι της διαδοχής. Στον πυρετό της ...μακαρονάδας βουλευτές και στελέχη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μεταξύ μακαρονάδας, γλυκού και απεριτίφ οργανώνονται οι στρατοί των μονομάχων της διαδοχής σε εστιατόρια, καφετέριες και ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας. Οι οργανωμένοι και ενταγμένοι στρατηγοί, υποστράτηγοι και υπασπιστές των υποψηφίων για την προεδρία, επιχειρούν να προσεγγίσουν ανένταχτους ή αμφιταλαντευόμενους βουλευτές και κομματικά στελέχη".


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Μάχη με το έλλειμμα και το ...χρονόμετρο. Το μεγάλο στοίχημα η κατάρτιση αξιόπιστου προϋπολογισμού".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, παρότι έζησε πρόσφατα στο Λουξεμβούργο, τι σημαίνει να αντιμετωπίζουν τη χώρα οι συνομιλητές σου ως αναξιόπιστη, θα δώσει τη μάχη για να αποδείξει , όπως λέει, ότι στις 4 Οκτώβρη δεν άλλαξε μόνο η κυβέρνηση στην Ελλάδα, αλλά και η νοοτροπία".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να καταργηθούν τα STAGE και κάθε ελαστική μορφή εργασίας. Συνεχίζεται ο εμπαιγμός από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της δήθεν αξιοκρατίας, διαφάνειας , ισοτιμίας και των τάχα καλών "stage". Πρέπει να βάλουν ένα τέλος σ΄αυτήν την πολιτική και με την πάλη τους".


Η ΣΦΗΝΑ: "800 ευρώ στην τσέπη μισθωτών - συνταξιούχων. Ρύθμιση "ανάσα" για όσους χρωστούν".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "φορολογικό όφελος για όσους δηλώνουν ετησίως έως 30.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για όσους εμφανίζουν υψηλά εισοδήματα ή ανήκουν σήμερα σε ειδικά φορολογικά καθεστώτα, σχεδιάζει η κυβέρνηση με το νέο φορολογικό νόμο που θα καταθέσει στη Βουλή στις αρχές του 2010. Νέοι φορολογικοί συντελεστές, κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης και ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων χρεών, θα ενεργοποιηθούν με στόχο να διευκολύνουν την αγορά, το δημόσιο ταμεία και τα ταλαιπωρημένα νοικοκυριά...".


Η ΧΩΡΑ: "Η σύγχρονη ελληνική τραγωδία. Σε βαθιά κοινωνική κρίση οδηγεί τη χώρα το αδιέξοδο της οικονομίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στον θυσιαστήριο βωμό σύρει την Ελλάδα το οικονομικό αδιέξοδο, γράφοντας τις σελίδας μιας σύγχρονης τραγωδίας, με πρωταγωνιστές την ελληνική κοινωνία, τύραννο το υπέρογκο έλλειμμα και χορό τα παιδιά των προγραμμάτων stage".


City Press: "Αλλάζει ρότα η εξουσία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Μ. Χρυσοχοΐδης απομάκρυνε τον Β. Τσιατούρα από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Του χρέωσε το συμβάν στα Εξάρχεια και τη νοοτροπία "ράμπο". Με απόφαση Μπιρμπίλη "παγώνει" ο νόμος Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους. Πιο αυστηρό το καθεστώς για τις τράπεζες με πρωτοβουλία Κατσέλη".


Metro: "Αυστηρό μήνυμα στις τράπεζες. "Δεν κάνουμε πίσω. Προχωράμε στο ν/σ ανακούφισης των δανειοληπτών", τονίζει η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σταθερή στις προεκλογικές της εξαγγελίες για το νομοσχέδιο ανακούφισης και προστασίας των δανειοληπτών εμφανίζεται η κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις διοικήσεις των τραπεζών στα προωθούμενα μέτρα. Οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας διαμηνύουν με κάθε τρόπο τα τελευταία εικοσιτετράωρα ότι στο τραπέζι του διαλόγου μπορούν να κατατεθούν οι προτάσεις των τραπεζών, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κατάληψη για τα ναρκωτικά. Καταγγελία μαθητών για διακίνηση σε σχολείο".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Καυτός Νοέμβριος για την παιδεία. Σε θέση μάχης οι εκπαιδευτικοί".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Τα πάνω κάτω στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τι προωθεί για δήμους και νομαρχίες η κυβέρνηση".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Παγώνουν οι ημιυπαίθριοι και η αγορά των ακινήτων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μούδιασμα" στην κτηματαγορά προκάλεσαν οι εξαγγελίες της υπουργού Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη για εξάμηνη αναστολή του νόμου για την τακτοποίηση των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων και για αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών και στο Ρυθμιστική Πλαίσιο Αττικής. Η υπουργός προανήγγειλε νέα συνολική πολιτική για την αυθαίρετη δόμηση".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε μέγγενη η οικονομία. Υποβάθμιση - ποινή από Fitch για το έλλειμμα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η σημαντική απόκλιση του ελλείμματος και του χρέους από τις προβλέψεις ώθησαν τη Fitch στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο Α- από Α. Σύμφωνα με τη Fitch το φετινό χρέος θα εκτιναχθεί στο 115% του ΑΕΠ, ενώ για το 2010 εκτιμά ότι μπορεί να φθάσει το 120%. Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί την υποβάθμιση "συνέπεια της τακτικής απόκρυψης των στοιχείων".


ΚΕΡΔΟΣ: "Πιο ευέλικτος ο Τειρεσίας. Θεσπίζονται νέα ελάχιστα κριτήρια για τις επιταγές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ευελιξία του Τειρεσία, η δανειοδότηση περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων απότο ΤΕΜΠΜΕ, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των δανειοληπτών περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σύμφωνα με ανακοινώσεις της υπουργού κυρίας Λούκας Κατσέλη".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρωταθλητές" Ευρώπης στη δημοσιονομική εκτροπή".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το υψηλότερο δημόσιο έλλειμμα μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης εμφάνισε η Ελλάδα για το 2008, μετά την αναθεώρηση των στοιχείων από το υπουργείο Οικονομικών και τη Eurostat. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το δημοσιονομικό έλλειμμα το 2008 εκτινάχθηκε στο 7,7% του ΑΕΠ, ενώ η Eurostat θέτει το γνωστό αστερίσκο, μη αποκλείοντας περαιτέρω αύξησή του, ύστερα από έλεγχο των στοιχείων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: