Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 16-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η απεργία των εργαζομένων στον ΟΛΠ με αίτημα να ακυρωθεί η συμφωνία με την κινεζική εταιρία COSCO, η στάση της κυβέρνησης, η υποψηφιότητα Σαμαρά για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και οι διεργασίες ενόψει του έκτακτου συνεδρίου της, τα επεισόδια έξω από το υπουργείο Εργασίας, η έκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ και η καταγραφή της κατάστασης της οικονομίας.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στον Καραμανλή η πρόταση Σιούφα για την εκλογή Προέδρου στη ΝΔ. Συμφώνησαν και οι 4 υποψήφιοι για ψηφοφορία από τη Βάση".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με 1.000 υπογραφές κατέθεσε την υποψηφιότητά της η Ντόρα. Υποψήφιος και ο Αντ. Σαμαράς, μίλησε για "κοινωνικό φιλελευθερισμό" και "υπέρβαση" στο κόμμα. "Ας μην υποτιμούν την υποψηφιότητά μου" λέει ο Π. Ψωμιάδης".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ξύλο με το τουλούμι. Ήπια στάση έναντι των διαδηλωτών - εργατών του Περάματος ζήτησε ο Α. Λοβέρδος από την ΕΛΑΣ και έγινε το "έλα να δεις".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο αρμόδιος υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος κράτησε σαφείς αποστάσεις από την επιθετική στάση των ανδρών της ΕΛΑΣ απέναντι στους διαδηλωτές, αποδίδοντας με έμμεσο πλην σαφή τρόπο την ευθύνη για την εντολή που δόθηκε στο να ενεργήσουν κατ' αυτόν τον τρόπο στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη".


Η ΑΥΓΗ: "Αθήνα καλεί Βρυξέλλες. Με τις προγραμματικές δηλώσεις σήμερα ο πρωθυπουργός υιοθετεί την ατζέντα Αλμούνια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η ώρα της αλήθειας έφτασε για την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, καθώς από σήμερα το απόγευμα έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή, είναι αναγκασμένος να εγκαταλείψει τη σκόπιμη προεκλογική ασάφεια και να αναλάβει δεσμεύσεις, διακινδυνεύοντας όμως την αξιοπιστία του, όπως φάνηκε με τους χειρισμούς στην υπόθεση Cosco".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Κλείνουν τα ναυπηγεία και τη Siemens οι Γερμανοί που ετοιμάζονται να φύγουν από την Ελλάδα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συντονισμένα πυρά εναντίον της χώρας μας, την οποία θεωρούν πως τους εξαπάτησε, ετοιμάζουν Βερολίνο και Μόσχα το αμέσως προσεχές διάστημα προχωρώντας στο κλείσιμο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και της Siemens. Την ίδια ώρα οι Κινέζοι της Cosco απειλούν να ενεργοποιήσουν τις ρήτρες χωρίς ν' αποκλείουν ακόμη και την αποχώρησή τους από το λιμάνι του Πειραιά".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τελεσίγραφο και Επιτήρηση. Νέοι φόροι και Ασφαλιστικό. Τα προβλήματα και τα διλήμματα της κυβέρνησης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το τελεσίγραφο του Πεκίνου για το λιμάνι του Πειραιά, η Επιτήρηση από τις Βρυξέλλες για την Οικονομία (με αναφορά κάθε έξι μήνες) οι νέοι φόροι που είναι αναπόφευκτοι και η υποχρέωση για άμεση εξίσωση των γυναικών με τους άνδρες για τις συντάξεις είναι τα τέσσερα πρώτα μεγάλα προβλήματα για την κυβέρνηση Παπανδρέου, που αντιμετωπίζει αυτονόητα διλήμματα. Ήδη προς βοήθειαν της κυρίας Λούκας Κατσέλη για το πρόβλημα με την Κίνα επιστρατεύεται και ο Αντιπρόεδρος, ενώ για τα οικονομικά πηγαίνει στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ιδού το αληθινό ΠΑΣΟΚ. Δέκα ημέρες μετά τις εκλογές αποκαλύπτεται η αλήθεια".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πεδίο μάχης και πάλι το κέντρο της Αθήνας. Ξύλο και άφθονα δακρυγόνα εναντίον των εργατών μετάλλου. Μορφή επιδημίας λαμβάνουν οι καταλήψεις. Πάνω από 30 σχολεία είναι ήδη κλειστά. Φεύγει η ThyssenKrupp, απειλεί με προσφυγή και ρήτρες η Cosco. Αναζητεί σωσίβιο η κυβέρνηση".


ΕΘΝΟΣ: "Με δόσεις εξίσωση ορίων στο Δημόσιο. Ασφαλιστικό: Ικανό χρόνο προσαρμογής επιδιώκει η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σχέδιο νόμου, πάνω στο οποίο θα βασιστούν οι διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν, θα καταρτίσει η κυβέρνηση για τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Η εξέλιξη αποτελεί μονόδρομο μετά τους άστοχους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ η Κυβέρνηση... πληρώνει τις προεκλογικές της ανεδαφικές εξαγγελίες COSCOτώνουν την οικονομία οι λιμενεργάτες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι Κινέζοι συμφωνούν για διαβουλεύσεις υπό τον όρο το λιμάνι να λειτουργήσει. Η Κατσέλη επιστρατεύει τους Πειραιώτες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για να συμβάλλουν στο σταμάτημα της απεργίας. Το παράδοξο είναι ότι πολλοί από αυτούς ως υποψήφιοι στις πρόσφατες εκλογές υπόσχονταν στους λιμενεργάτες αναθεώρηση της σύμβασης. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέκλεισε "δικαστική παρέμβαση" ώστε η απεργία να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Η πιο μεγάλη σύγκρουση του Σαμαρά με την Ντόρα. Ξεκίνησε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Σαμαρά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η επίδειξη ισχύος από την Ντόρα τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ζήταγε να αναδείξει η Νέα Δημοκρατία τα ιδανικά της, να κάνει τις ιδέες της μαγνήτη στην κοινωνία και να υπάρχει ενότητα στη βάση αλλά και στην κορυφή χωρίς υπονομεύσεις".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σήμα κινδύνου "Εκτροχιασμός". H κυβέρνηση περιγράφει τη δεινή κατάσταση που βρήκε στην οικονομία".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τη χώρα να είναι σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό, η κυβέρνηση ανοίγει το φορολογικό πακέτο ξεκινώντας από τους έμμεσους φόρους -αν και αποκλείει οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ. Παράλληλα, αναθεωρούν και το έλλειμμα του 2008, συνεχίζουν τον δανεισμό και πάνε στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν τον χρόνο προσαρμογής".


ΕΣΤΙΑ: "Η 20ή αλλαγή εκλογικού νόμου. Οι εξαγγελίες περί γερμανικού συστήματος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "εκείνο που μπορεί να προωθήση η νέα Κυβέρνησις είναι η διάσπασις των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, όπως είναι η 42εδρική της Β' Αθηνών. Είναι πλέον κοινός τόπος ότι οι τεράστιες εκλογικές δαπάνες, το παράνομο πολιτικό χρήμα και η υπερεξάρτησις των υποψηφίων βουλευτών από τα ΜΜΕ, σε αυτό οφείλεται. Και μια τέτοια κίνησις του κ. Παπανδρέου πιθανώτατα θα εύρισκε στήριξη σε όλα τα κόμματα".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προσδοκία να μειωθεί το έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ το 2010 από την κυβέρνηση".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την επιβολή έκτακτης φορολογίας στα κέρδη των τραπεζών και των μεγάλων κερδοφόρων επιχειρήσεων εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αφήνει ανοικτό και το ενδεχόμενο αύξησης κάποιων ειδικών φόρων κατανάλωσης προκειμένου να επιτύχει το 2010 έναν εξαιρετικά φιλόδοξο δημοσιονομικό στόχο, τη μείωση του ελλείμματος κατά 10 δισ. ευρώ".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Αντίστροφη μέτρηση στη ΝΔ. Ολοκληρώθηκαν οι υποψηφιότητες για την αρχηγία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "συνεχίζονται οι διεργασίες για τη διαδοχή στη ΝΔ, ενώ η υποβολή υποψηφιοτήτων έληξε με την υποψηφιότητα του Αντώνη Σαμαρά. Όλοι οι διεκδικητές φαίνεται να συγκλίνουν για εκλογική ηγεσία από τη βάση και αναμένουν να ξεκαθαρίσει ο κ. Κ. Καραμανλής εάν αποδέχεται την πρόταση να παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία διαδοχής".


ΤΑ ΝΕΑ: "Έκτακτος φόρος στα κέρδη επιχειρήσεων. Στο τραπέζι μέτρο SOS για το έλλειμμα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε πολιτική κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την ελάσσονα αντιπολίτευση, εξελίσσεται το πρώτο κρας-τεστ που αφορά την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά, και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Παράλληλα τα επεισόδια που σημάδεψαν την πορεία των εργαζομένων στη ναυπηγοεπισκευαστική βάση Περάματος στο υπουργείο Εργασίας κορύφωσαν την κόντρα, με την κυβέρνηση να αφήνει υπονοούμενα για τη στάση που κρατούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τις κινητοποιήσεις, και τα δύο κόμματα να την καταγγέλλουν για αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων και για το ότι δείχνει το "πραγματικό" της πρόσωπο".


Η ΝΙΚΗ: "Τα "παγκάρια" στην κοινωνία. Μακαριότατε, τολμήστε τη ρήξη με τους αναχρονιστές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "έφτασε η ώρα της αλήθειας. Οι ...θεωρίες επισκόπων τελειώνουν κάπου εδώ κι ο καθένας από τους εμπλεκόμενους "πυλώνες" του κοινωνικού μας ιστού οφείλει να πάρει τη θέση του στην αφετηρία της πραγματικότητας. Δεν φτάνουν με άλλα λόγια οι καλές προθέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου αλλά και η ενεργός συμμετοχή της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης".


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Επί ποδός πολέμου. Ίντριγκες και κρυφές συμμαχίες στα στρατόπεδα των μονομάχων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έπειτα από ένα δεκαήμερο παρασκηνιακών αλλά και δημόσιων συγκρούσεων σχετικά με τη διαδικασία που θα επιλεγεί για την ανάδειξη του νέου προέδρου της ΝΔ, οι τρεις βασικοί υποψήφιοι διάδοχοι του Κώστα Καραμανλή δείχνουν έτοιμοι να αφήσουν στην άκρη στις στείρες αντιπαραθέσεις για το γήπεδο και τους κανόνες και μπαίνουν στην ουσία. Προσπαθούν να αναδείξουν τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη της πικραμένης -και σε πολλές περιπτώσεις οργισμένης -βάσης της ΝΔ. Μήλον της Έριδος η άλλοτε κραταιή καραμανλική ομάδα που σήμερα, εξαιτίας της αποχώρησης του Κώστα Καραμανλή, εμφανίζεται διχασμένη".


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Το παρασκήνιο του δράματος. Οι πρωταγωνιστές, οι στόχοι και οι επιδιώξεις τους".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κεντρικό πρόσωπο της μάχης των επιγόνων είναι η Ντόρα Μπακογιάννη, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είναι το φαβορί για την ανάδειξη στην πρώτη θέση της ΝΔ. Βασικός αντίπαλός της ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πέτυχε μια πρώτη νίκη επιβάλλοντας την πρόταση για εκλογή από τη βάση του κόμματος, με ανοιχτές διαδικασίες".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Το ΠΑΣΟΚ είναι αδίστακτο στο τσάκισμα του δίκιου των εργατών. Έδειξε γρήγορα το αληθινό της πρόσωπο η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το αληθινό πρόσωπο της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ φάνηκε ανάγλυφα, χτες, στο υπουργείο Εργασίας, όπου ισχυρές δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν με χημικά και με βόμβες κρότου - λάμψης κατά των συγκεντρωμένων εργαζομένων και ανέργων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος, που διεκδικούν έκτακτο επίδομα στους ανέργους, πάγωμα των δανείων και να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί των σπιτιών των ανέργων".


Η ΣΦΗΝΑ: "Αυτά είναι τα μέτρα μας. 14 υπουργοί ανακοινώνουν μέσω της "Σφήνας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πρωταρχικός τους στόχος είναι να αποδείξουν ότι ο πρωθυπουργός δεν τους επέλεξε τυχαία επειδή κάποιοι ανήκουν στο στενό του πυρήνα ή είναι προσωπικοί του φίλοι, αλλά εκτός από τη φρεσκάδα έχουν και την ικανότητα. Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα σημειώνουν θετικό πρόσημο ως προς την αποδοχή τους από την κοινωνία, ωστόσο γνωρίζουν ότι η ανοχή των πολιτών έχει ημερομηνία λήξεως".


Η ΧΩΡΑ: "Άρης: Με ταβλαδόρους παιχνίδι δεν γίνεται. Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο για υποψήφιος ο Σπηλιωτόπουλος".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με το παρόν σύστημα δεν παίζει, δηλώνει ο ίδιος ο κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος αλλά "αν σταματήσει το τάβλι και αρχίσει το σκάκι, θα δούμε"...αν θα μπει κι αυτός στην κούρσα της διαδοχής, ένα ενδεχόμενο που άφησε χθες ανοιχτό, διατυπώνοντας τις προαναφερόμενες φράσεις".


Metro: "Νέα όπλα κατά λαθρομετανάστευσης. Πακέτο μέτρων από Χρυσοχοΐδη για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων της χώρας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με την ίδρυση Ακτοφυλακής, τον εκσυγχρονισμό του Λιμενικού αλλά και μια σειρά άλλων μέτρων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, φιλοδοξεί να βάλει τέρμα στην είσοδο λαθρομεταναστών στη χώρα από τη θάλασσα".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ασφαλιστικό: Οι νέες αλλαγές. Το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Νέα επιδρομή στην τσέπη μας. 10 δισ. ευρώ ο λογαριασμός για το 2010".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πόλεμος για το νερό με το αρσενικό!".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Επιτείνεται η "ασφυξία" με ακάλυπτες 2,420 δισ."
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τριπλασιάστηκε η αξία των ακάλυπτων επιταγών στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου εφέτος και διαμορφώθηκε στα 2,420 δισ. ευρώ έναντι 815, 3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανατροπές στη φορολογία. Παγώνει η μείωση των συντελεστών φόρου."
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ματαιώνεται η προβλεπόμενη μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να προχωρήσει σε αυξήσεις έμμεσων φόρων (τσιγάρα, ποτά , καύσιμα), προκειμένου να κλείσει μέρος της "μαύρης τρύπας" του προϋπολογισμού. Καμία πρόθεση για αύξηση στον ΦΠΑ".


ΚΕΡΔΟΣ: "5 δισ. κατά του ελλείμματος. Στόχος είναι ο περιορισμός του σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μίνιμουμ δημοσιονομική προσαρμογή 5 δισ. ευρώ θα απαιτήσει η τιθάσευση του ελλείμματος σε μονοψήφιο ποσοστό το 2010, όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται τα 2,5 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πακέτο νέων φόρων και περικοπές εξόδων 10 δισ.".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "βαρύ πακέτο μέτρων σχεδιάζει η κυβέρνηση συνολικού κόστους 10 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2010 για μείωση του ελλείμματος. Ο πήχης του ανοίγματος για το επόμενο έτος τοποθετείται στο 9% του ΑΕΠ από 12% φέτος. Η άντληση επιπλέον εσόδων θα προέλθει από αύξηση έμμεσων φόρων πλην ΦΠΑ, αλλά και από αύξηση άμεσων φόρων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: