Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 27-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η απόφαση της κυβέρνησης για το πάγωμα όλων των διαγωνισμών προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, το ζήτημα των εργαζομένων στα stage και οι έντονες αντιδράσεις τους, η αναστολή των οικοδομικών εργασιών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές της ανατολικής Αττικής, οι αλλαγές στη διαδοχική ασφάλιση, τις οποίες φέρεται να προωθεί η κυβέρνηση, το "τρικυμιώδες" κλίμα στη Νέα Δημοκρατία και η κόντρα των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, καθώς και η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλαφόν ως προς το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κόλαση ανεργίας από το ΠΑΣΟΚ. Απολύουν 140.000, κυρίως νέους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ο "Θατσερισμός" επιστρέφει με σοσιαλιστικό προσωπείο. Όψιμοι θαυμαστές των μεθόδων της πρώην πρωθυπουργού της Αγγλίας αποδεικνύονται οι "μαθητευόμενοι" μάγοι του νέου ΠΑΣΟΚ με την απόφασή τους να διώξουν 140.000 συμβασιούχους του Δημοσίου και των Δήμων της χώρας".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Άνω - κάτω η Νέα Δημοκρατία. Στην πρόταση Αβραμόπουλου να ψηφίσουν για τον πρόεδρο και τα μη μέλη συμφωνεί ο Ψωμιάδης - Και ο Σαμαράς υπό την προϋπόθεση ότι θα τη δεχθούν όλοι".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε κατάσταση ανυποληψίας κινδυνεύει να περιέλθει και η Νέα Δημοκρατία, διότι η απόφαση του Πραιτωρίου της, στην οποία συμφώνησαν οι υποψήφιοι πραίτωρες (να στηθούν κάλπες για την εκλογή του νέου αρχηγού σε όλη την Ελλάδα και να ψηφίσουν μόνο τα μέλη του κόμματος), τώρα αθετείται. Να ψηφίσουν και οι φίλοι της ΝΔ ζητούν οι ανατροπείς της συμφωνίας".


Η ΑΥΓΗ: "Σφαγή" συμβασιούχων στο όνομα των stages. Παγώνουν οι διαδικασίες προσλήψεων στο Δημόσιο εωσότου ψηφιστεί νέος νόμος".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "χιλιάδες προσλήψεις αναγκαίου προσωπικού σε ευαίσθητους τομείς, όπως τα νοσοκομεία και το ΙΚΑ, παγώνουν, καθώς η κυβέρνηση ακύρωσε τις προκηρύξεις που εκδόθηκαν μετά τις εκλογές και παραπέμπει σε νέο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ, με νόμο που θα ψηφιστεί έως το τέλος Νοεμβρίου".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γιώργο μην αργείς. Χάνεται πολύτιμος χρόνος με τις... διαβουλεύσεις και την... πολλή διαφάνεια".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τρεις εβδομάδες, μετά την ανάληψη της εξουσίας και μετά από καταιγίδα ανατροπών στις δομές εξουσίας, όπως και από επικοινωνιακό σάρωμα της κοινής γνώμης με αλλεπάλληλες ανακοινώσεις μέτρων και πολιτικών, η κυβερνητική μηχανή εμφανίζεται να "κολλάει".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πάγωμα όλων των προσλήψεων στο Δημόσιο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η κυβέρνηση παγώνει προσωρινά και ωσότου ολοκληρωθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο όλες τις προσλήψεις προσωπικού στο Δημόσιο. Την απόφαση αυτή γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούσης στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Γ. Βέη. Με την ίδια απόφαση εκτός των σταζ που καταργούνται, παγώνουν και όλες οι συμβάσεις έργου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες θα αντικατασταθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εξάμηνης διάρκειας".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τι αλλάζει για 2 εκατ. ασφαλισμένους. Αίρονται οι αδικίες στη διαδοχική ασφάλιση".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η έκδοση της σύνταξης γήρατος θα γίνεται από το Ταμείο στο οποίο ο εργαζόμενος έχει συμπληρώσει τα περισσότερα έτη ασφάλισης και όχι από τον τελευταίο ασφαλιστικό φορέα, όπως ισχύει σήμερα".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα Stage. "Ομαδικά πυρά " από τη Νέα Δημοκρατία κατά της κυβέρνησης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ντόμινο αντιδράσεων από τους εργαζόμενους στο δημόσιο με ελαστικές μορφές απασχόλησης, προκάλεσε η Κυβερνητική παρέμβαση για τα Stage. Εργαζόμενοι με stage και με συμβάσεις έργου σε ασφαλιστικά ταμεία και φορείς του δημοσίου, πραγματοποίησαν διαδοχικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας, διεκδικώντας τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ευκαιρία μονιμοποίησης, ασφαλιστική κάλυψη και την καταβολή των αμοιβών όπου υπάρχει πρόβλημα".


ΤΑ ΝΕΑ: "Χωρίς ρουσφέτι προσλήψεις στο Δημόσιο. Νέος νόμος για τους διορισμούς".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέλος στις προσλήψεις ημετέρων στο Δημόσιο από το παράθυρο επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση".


Η ΝΙΚΗ: "Γνώριζαν και κορόιδευαν. Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο από τη ΝΔ για τα stage".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κατά...ριπάς έβαλε χθες ο Βασίλης Μιχαλολιάκος όσον αφορά την υπόθεση "stage". Πήρε φόρα, άρχισε να μέμφεται κατά του διευθυντή του ΟΑΕΔ Γιώργου Βερναδάκη και έφτασε μέχρι και το Μέγαρο Μαξίμου".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αντιπλημμυρική προστασία με κατασκευή έργων από κρατικό φορέα. Καταστροφικές πλημμύρες σε όλη τη χώρα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ένας νεκρός, ένας αγνοούμενος, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια, υπόγεια και καταστήματα, αλλά και σε καλλιέργειες, ήταν το τραγικό αποτέλεσμα-για άλλη μια φορά- των έντονων βροχοπτώσεων σε όλη τη χώρα το περασμένο Σαββατοκύριακο".


Η ΧΩΡΑ:"Δεν παίρνω μέρος σε σικέ παιχνίδια. Έκρηξη Αβραμόπουλου με ηχηρό ΟΧΙ στην εκλογική διαδικασία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εξανίστανται, απορούν και οργίζονται με τα όσα δραματικά συμβαίνουν στη Νέα Δημοκρατία τα εκατομμύρια των οπαδών της, που αρχίζουν πλέον να αναρωτιούνται για το ποιος είναι εκείνος που μπλοκάρει την ανοιχτή διαδικασία εκλογής προέδρου και για το πού μπορεί πλέον να φθάσει το ρήγμα που διχάζει την παράταξη".


City Press: "Μπαίνει σκούπα στο Δημόσιο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με "πάγωμα" όλων των διαγωνισμών για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ για διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν μετά τις 4 Οκτωβρίου και κατάργηση της συνέντευξης που η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εισαγάγει ως κριτήριο για την πρόσληψη στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις παρεμβάσεις της στο χώρο των προσλήψεων, μετά την απόφαση για κατάργηση των προγραμμάτων stage στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ".


Metro: "Καμένα και ...παγωμένα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η αναστολή των οικοδομικών εργασιών μέχρι να ετοιμαστούν οι δασικοί χάρτες, καθώς και η σύσταση Επιτροπής Κατεδαφίσεων για την εξάλειψη του φαινομένου της αυθαίρετης δόμησης στις καμένες εκτάσεις, περιλαμβάνεται στις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την προστασία των εκτάσεων στην Ανατολική Αττική που επλήγησαν από τις πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2009".


Metropolis: "Η "μάχη" για τα επιτόκια ξεκίνησε".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ανακοίνωση προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πλαφόν ως προς το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών, προκάλεσε τις πρώτες θετικές αντιδράσεις από την πλευρά των τραπεζών. Όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα Πειραιώς , προχωρά στη μείωση των επιτοκίων στο 8,75% για όλες τις αγορές που πραγματοποιούνται στην ελληνική αγορά μέσω των πιστωτικών της καρτών από 01.11.2009 μέχρι 28.02.2010, αυξάνοντας ταυτόχρονα για όλους τους ενήμερους πελάτες τα πιστωτικά τους όρια κατά 25%".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Έκαναν μάθημα στη μέση του δρόμου. Μαθητές του Χορτιάτη κατήγγειλαν το πρόβλημα της σχολικής στέγης".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Τα βάζει με θεούς και δαίμονες. Να δούμε τι θα γίνει τελικά με τις πρωτοβουλίες Παπανδρέου..."


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Κυβερνητικές "πιέσεις" για συμπίεση επιτοκίων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τριβές" σημειώνονται στην πιστωτική αγορά με "αιχμή" την πρόθεση της κυβέρνησης να ελέγξει και να συμπιέσει, σε πρώτη φάση, τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών.


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο τοπίο για τα δάνεια. Έρχονται αλλαγές με 2 νομοσχέδια".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντός της εβδομάδας η υπουργός Οικονομίας Λ. Κατσέλη θα δώσει στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών υπερχρεωμένων καταναλωτών, το οποίο περιλαμβάνει τη διάταξη για επιβολή ανωτάτου ορίου στα επιτόκια των πιστωτικών καρτών. Επίσης, θα δημοσιοποιηθεί και το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των δανείων επιχειρήσεων και τις αλλαγές στον "Τειρεσία".


ΚΕΡΔΟΣ: "Πέφτουν τα επιτόκια των καρτών. Η χθεσινή απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς ανοίγει τον κύκλο των μειώσεων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα δεδομένα στην αγορά των πιστωτικών καρτών δημιουργεί η αιφνίδια χθεσινή απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς να χαμηλώσει τον πήχη των επιτοκίων σε επίπεδο κάτω του 9% και συγκεκριμένα στο 8,75% για ένα τετράμηνο, την ίδια στιγμή που πληθαίνουν οι πληροφορίες για κυβερνητική παρέμβαση στο θέμα, ώστε να μειωθούν τα επιτόκια αυτά, τα οποία είναι από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έτοιμα τα σχέδια νόμου για "Τειρεσία" και ρευστότητα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας ανοίγει τα χαρτιά του αυτή την εβδομάδα για δύο από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της αγοράς, την τόνωση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την υποστήριξη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: