Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αφήσει τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς πάγους τα καλοκαίρια μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, σύμφωνα με βρετανό επιστήμονα.


Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αφήσει τον Αρκτικό Ωκεανό χωρίς πάγους μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια, με αποτέλεσμα να ανέβει το επίπεδο της θάλασσας και να απειληθούν ζώα όπως οι φώκιες και οι πολιικές αρκούδες, προειδοποίησε βρετανός επιστήμονας.

Ο Πίτερ Γουάντχαμς, καθηγητής Φυσικής Ωκεανογραφίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τόνισε πως το μεγαλύτερο μέρος των πάγων θα λιώσει την επόμενη δεκαετία, αν και οι πάγοι του χειμώνα θα διατηρηθούν για εκατοντάδες χρόνια.


Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν ότι η κορυφή της Γης θα φαίνεται μπλε αντί για άσπρη όταν φωτογραφίζεται από το διάστημα και τα πλοία θα πλέουν από μια νέα θαλάσσια διαδρομή βόρεια της Ρωσίας.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής αποτελεί μια από τις σαφέστερες ενδείξεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τονίζουν πως το γεγονός αυτό θα πρέπει να στείλει μια αυστηρή προειδοποίηση στους παγκόσμιους ηγέτες που θα συναντηθούν τον Δεκέμβριο στην Κοπεγχάγη για τη σύνοδο του ΟΗΕ με στόχο μια νέα συνθήκη για το κλίμα.

"Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν τη νέα κοινή άποψη ότι δεν θα υπάρχουν πάγοι στην Αρκτική τα καλοκαίρια μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια", τόνισε ο Γούντχαμς και συμπλήρωσε πως οι περισσότερες αλλαγές θα συμβούν σε μια δεκαετία.

Ο Δρ Μάρτιν Σόμερκορν, υπεύθυνος του Προγράμματος για την Αρκτική του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF) είπε ότι η προβλεπόμενη μείωση των πάγων θα επηρεάσει ευρύτερα όλον τον κόσμο.

"Οι πάγοι της Αρκτικής κατέχουν βασική θέση στο κλιματικό σύστημα της Γης. Αν αφαιρεθούν από την εξίσωση, θα ζήσουμε σε έναν πολύ θερμότερο κόσμο", πρόσθεσε.

"Η κατάσταση αυτή (το λιώσιμο των πάγων) θα μπορούσε να προκαλέσει πλημμύρες που θα επηρεάσουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, σημαντική αύξηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ακραίες αλλαγές στις παγκόσμιες καιρικές συνθήκες", κατέληξε ο Δρ Σόμερκορν.

Ο βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών Εντ Μίλιμπαντ τόνισε πως η έρευνα αυτή δείχνει την "σκληρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής" και επιπλέον "ενισχύουν την ανάγκη για μια φιλόδοξη συνολική συμφωνία στην Κοπεγχάγη".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: