Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 22-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου η οποία σηματοδοτεί επίσημα το τέλος στις συμβάσεις των εργαζομένων στα λεγόμενα stage, οι έντονες εσωκομματικές τριβές στη Νέα Δημοκρατία, οι αιχμές εκατέρωθεν των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος, καθώς και οι ανατροπές στο καθεστώς για ακίνητα, μερίσματα και εισοδήματα , σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου αλλά και οι σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Σκληρά μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση. Ενώ τελειώνουν τα μεγάλα λόγια".


Η εφημερίδα γράφει ότι "μετά την ανώμαλη προσγείωση για το έλλειμμα από την Κομισιόν, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για σκληρά μέτρα με περικοπές δαπανών αλλά και ριζικές αλλαγές στη φορολογία για την ακίνητη περιουσία, τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Πόρτα εξόδου για 100.000 εργαζόμενους στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Η κυβέρνηση οδηγεί στην απόγνωση χιλιάδες οικογένειες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "υποσχέσεις για την κατάργηση των 50.000 θέσεων stage και τη δραστική μείωση των συμβάσεων μίσθωσης έργου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση έδωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης στους συνδικαλιστές των εργαζομένων στους δήμους και τις κοινότητες (ΠΟΕ-ΟΤΑ)".


Η ΑΥΓΗ: "As soon as possible! Αγγλιστί ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αν. Διαμαντοπούλου, τη νομιμοποίηση των κολεγίων "όσο πιο γρήγορα γίνεται" με την ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "προεκλογικά, η Αν. Διαμαντοπούλου, ως υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, επέσειε τον κίνδυνο τα πανεπιστήμια να γίνουν "επιχειρήσεις fast food". Τώρα, ως υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε ότι "όσο πιο γρήγορα γίνεται" θα ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία η Κοινοτική Οδηγία για τα φραντσάιζινγκ κολέγια".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι φταίνε για τα τεράστια ελλείμματα της χώρας μας. Αυτοί οι απατεώνες μας έχουν βγάλει τα μάτια στο κλέψιμο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "εδώ και 70 χρόνια, ληστεύουν συστηματικά τον ελληνικό λαό με τον εμφύλιο που έστησαν, το Κυπριακό που εδημιούργησαν και την διατεταγμένη προκλητικότητα των Τούρκων, εξαναγκάζοντας την χώρα μας να πληρώνει κάθε χρόνο τα μαλλιοκέφαλά της σε άχρηστους εξοπλισμούς και σε προμήθειες ξεπερασμένης τεχνολογίας και μάλιστα σε τιμές τριπλάσιες από τις πραγματικές! Και όλα αυτά, επειδή έχουμε άχρηστους και ανίκανους πολιτικούς".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Με διάλογο οι νέοι φόροι του 2010. Εφέτος θα εισπραχθούν έκτακτη εισφορά, ΕΤΑΚ και θα επιβληθούν νέα τέλη κυκλοφορίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "υπό την πίεση των Βρυξελλών για άμεση λήψη μέτρων, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου προήγγειλε χθες την έναρξη του διαλόγου για τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Οι νέοι φόροι στα εισοδήματα, στα μερίσματα και στην ακίνητη περιουσία θα ισχύσουν από το 2010, ενώ στο τραπέζι θα πέσουν προτάσεις για την αύξηση και της έμμεσης φορολογίας (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), καθώς και στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τα "ΘΑ" κάηκαν νωρίς. Φορο-λαίλαπα για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φορο-λαίλαπα έρχεται να πλήξει από το 2010 μισθωτούς, συνταξιούχους, επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και ανέργους, σε μια προσπάθεια να μειωθεί το έλλειμμα".


ΕΘΝΟΣ: "Κόσκινο για... κάλπικες προσλήψεις. Επανεξετάζονται τα προεκλογικά ρουσφέτια που φούσκωσαν τις δαπάνες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι συμβάσεις Stage δεν πρόκειται να ανανεωθούν, κατέστησε σαφές η κυβέρνηση. Εξάλλου οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου θα επανεξεταστούν για "να δούμε ποιες είναι πραγματικά αναγκαίες".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο εμπειρότατος Έλληνας πρέσβης στον ΟΗΕ κ. Ζαχαράκης δήλωσε ευθαρσώς στην εκπομπή "Αθέατος Κόσμος" του ALTER: Μην περιμένετε απαραίτητα εξελίξεις στο Αιγαίο... Οι Τούρκοι θα αλώσουν την Θράκη μας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι Τούρκοι αλωνίζουν εδώ και χρόνια την εγκαταλελειμμένη Θράκη και υλοποιούν τα σχέδιά τους για τουρκοποίηση της περιοχής και σιγά - σιγά αποσκίρτηση από τον Εθνικό Κορμό με ό,τι άλλο ήθελε προκύψει. Αλλά το Ελληνικό κράτος και οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αγρόν αγοράζουν και κοιμισμένοι πλέον στο πάπλωμα που λέγεται "μην ενοχλείτε τους γείτονες" άφησαν την Θράκη βορά στα χέρια των Τούρκων. Αν συνεχιστεί αυτή η τακτική εκ μέρους μας δεν είναι μακριά ο καιρός που θα αποτελεί "Χαμένη" πατρίδα η ελληνικότατη Θράκη μας".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Απολύονται 40.000 εργαζόμενοι στα Στέιτζ. Δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις τους ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαράντα χιλιάδες εργαζομένους στα στέιτζ (stage), στον δημόσιο τομέα και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πετάει στον δρόμο η Κυβέρνηση, δείχνοντας με το καλημέρα το ανάλγητο κοινωνικό πρόσωπό της".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "5 χρόνια τούνελ με αναθέρμανση. Σε 10 ημέρες δείγμα γραφής με το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2010".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πενταετίες πρόγραμμα δημοσιονομικού σφιξίματος, αλλά με οάσεις αναθέρμανσης και τονωτικές ενέσεις στην οικονομία ύψους 2,5 δισ. ευρώ, καταρτίζει η κυβέρνηση. Δείγμα γραφής θα δώσει σε 10 μέρες, με τον προϋπολογισμό του 2010. Παρά τις πιέσεις Αλμούνια να εφαρμοστεί "σφίξιμο", ο κ. Παπακωνσταντίνου επέμεινε χθες ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις θα εφαρμοστούν. Το σχέδιό μας είναι αδιαπραγμάτευτο, είπε".


ΕΣΤΙΑ: "Έτσι θα παταχθή η φοροδιαφυγή. Αποκατάστασις της εμπιστοσύνης προς το κράτος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβερνήσεως ο κ. Παπανδρέου είπε κάτι πολύ σημαντικό. ότι πρέπει κάποτε οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται υπερήφανοι όταν πληρώνουν τους φόρους τους".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Από το 2010 οι αλλαγές στη φορολογία. Δεν θα ανανεωθεί καμία σύμβαση stage στο Δημόσιο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέτρα με τα οποία θα προσπαθήσει να απαντήσει στις ισχυρές πιέσεις των Βρυξελλών για διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη ΝΔ. Εξαπολύονται αιχμές από όλες τις πλευρές".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με υπαινιγμούς εκατέρωθεν δίνεται η μάχη μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία της ΝΔ, γεγονός που προκαλεί ανησυχία σε ψυχραιμότερους για την επόμενη ημέρα της παράταξης".


ΤΑ ΝΕΑ: "Καταργούνται" χιλιάδες συμβασιούχοι. Σκληρά μέτρα από την κυβέρνηση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "καμία ανανέωση δεν θα γίνει για όσους υπηρετούν μέσω stage ενώ θα επανεξεταστούν και όσες προσλήψεις έγιναν κατά την προεκλογική περίοδο και εφόσον κριθούν παράτυπες θα ακυρωθούν. "Η απόφασή μας είναι ότι δεν θα υπάρχουν stage στο Δημόσιο", επεσήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, καταγγέλλοντας πως η επιλογή των εργαζομένων γινόταν "μέσα από τα βουλευτικά και κομματικά γραφεία". Ωστόσο , η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε κανένα εναλλακτικό μέτρο για τους συμβασιούχους που "κόβονται".


Η ΝΙΚΗ: "Έπρεπε να ντρέπονται! Η ΝΔ "βούλιαξε" την Ελλάδα και στα στελέχη της βγάζουν και γλώσσα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οποιοσδήποτε άλλος υπουργός Οικονομίας στη θέση του θα είχε φύγει από τη ...χώρα. Ο Γιάννης Παπαθανασίου διεκδικεί όμως νέο ρεκόρ Γκίνες στη θρασύτητα και βγαίνει να κάνει δηλώσεις για την οικονομία, υποστηρίζοντας λίγο - πολύ ότι οι εξελίξεις τον δικαίωσαν!".


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μαζεύουν υπογραφές. Αγκάθι ο νέος εκλογικός νόμος για τον επόμενο αρχηγό".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "όπως αναλυτικά διαβάσατε στη σελίδα 4 ο εκλογικός νόμος, τον οποίο θα φέρει το ΠΑΣΟΚ προς ψήφισε στη Βουλή, είναι ένα απολύτως χρήσιμο εργαλείο για το σύστημα που αποκαλούμε μονολεκτικά "δικομματισμό". Για την κυβέρνηση η καθαρή επιδίωξη είναι να αποσπάσει τη συναίνεση της ΝΔ και ένα σύνολο 200 ψήφων ώστε να μπορεί ο νέος νόμος να εφαρμοστεί από την επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μόνιμη σταθερή δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Άθλια εκμετάλλευση με τα προγράμματα "Stage".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν καταργεί τα "stage" . Μεταφέρει τα συγκεκριμένα προγράμματα στον ιδιωτικό τομέα και τα γενικεύει. Ταυτόχρονα, τιμωρεί τους άνεργους που είχαν καταφύγει στα "stage" του Δημοσίου, στέλνοντάς τους ξανά στην ανεργία, στο όνομα της αξιοκρατίας".


Η ΧΩΡΑ: "Βγήκαν τα μαχαίρια στη ΝΔ. Με βαριές αιχμές εκατέρωθεν οι υποψήφιοι δυναμιτίζουν το κλίμα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα δηλητηριώδη βέλη τους άρχισαν να εκτοξεύουν οι τέσσερις μνηστήρες της Νέας Δημοκρατίας, προς τα αδύνατα σημεία των αντιπάλων τους με σκοπό να αποκτήσουν το προβάδισμα που θα τους επιτρέψει να αναρριχηθούν στην ηγεσία της παράταξης".


City Press: "Τέλος για τα Stage του Δημοσίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το οριστικό τέλος των συμβασιούχων μέσων προγραμμάτων stage στο Δημόσιο προανήγγειλε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, ενώ για το μέλλον των περίπου 12.000 εργαζομένων μέσω αυτών των προγραμμάτων η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση προκειμένου να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση. Η απόφαση αυτή ήδη προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τα πολιτικά κόμματα και άλλους φορείς".


Metro: "Αυλαία" για τα Stage. Δεν θα ανανεωθούν οι σχετικές συμβάσεις στο Δημόσιο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε κατάργηση του καθεστώτος των Stage στο Δημόσιο και στην Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός της Γ. Πεταλωτής. Όπως είπε, απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην ανανεωθεί καμία σύμβαση Stage εργαζομένων στο Δημόσιο, ενώ για την τύχη όσων συμβασιούχων έχουν συμπληρώσει 24 μήνες απασχόλησης, είπε ότι θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις".


Metropolis: "Το τέλος της stageneration".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το φάκελο stage αλλά και γενικότερα τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου- άλλη μια εργασιακή "πληγή"- θέλει να τακτοποιήσει άμεσα η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό , ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων με stage, ενώ "παγώνει" και το πρόγραμμα πρόσληψης 20.000 ανέργων στους δήμους".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Αναπνέουμε δηλητήριο...Έξι στις δέκα μέρες στη Θεσσαλονίκη".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Γυαλιά καρφιά στο κέντρο της πόλης. Κουκουλοφόροι με βαριοπούλες κατέστρεψαν καταστήματα".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αλλάζουν όλα στη φορολογία. Όχι, προς το παρόν, έκτακτη εισφορά στα κέρδη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αύξηση των εμμέσων φόρων θα προχωρήσει το 2010 η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθούν τα έσοδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά. Όχι για την ώρα έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις".


ΚΕΡΔΟΣ: "Όλα τα χρέη και βάρη στο 2009. Με "λευκή κόλλα" για φόρους και έλλειμμα ξεκινά το οικονομικό επιτελείο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μακριά από μέτρα "μιας χρήσης" η κυβέρνηση θα επιδιώξει τη δημοσιονομική προσαρμογή, μέσα από ένα μίγμα βασικών διαρθρωτικών τομών, δραστικής περιστολής των κρατικών δαπανών, άμεσης αφύπνισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και ριζικής αλλαγής του φορολογικού συστήματος".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σαρωτικές αλλαγές στο φορολογικό σύστημα το 2010".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έκτακτες εισφορές δεν πρόκειται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια για τα φυσικά πρόσωπα με το νέο φορολογικό πλαίσιο, με το οποίο, πάντως, θα προωθηθούν ευρύτατες μεταβολές στο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: