Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 11-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν:
    Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία με τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου και το γενικότερο θέμα τις οικονομίας και της κυβερνητικής πολιτικής, ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Διεκδικούμε 11.500 ακίνητα στην Πόλη! Οι ξεριζωμένοι Κωνσταντινουπολίτες καλούνται να οργανώσουν τώρα την κατάλληλη νομική υποστήριξη για να πάρουν πίσω τις περιουσίες των προγόνων τους".

Η εφημερίδα γράφει ότι "περισσότερα από 11.500 ακίνητα διεκδικούν πλέον οι Κωνσταντινουπολίτες που έχασαν την περιουσία τους από το τουρκικό κράτος. Το "πράσινο φως" άναψε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με την οποία δικαιώνονται δύο κληρονόμοι Ελληνίδας από την Πόλη".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Το "πάζλ" του Συνεδρίου- Νέα Δημοκρατία: Όλοι οι άνθρωποι των (υποψήφιων) προέδρων".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο αγώνας της "επόμενης μέρας" έχει ξεκινήσει. Το σήμα της εκκίνησης δόθηκε, την Κυριακή, αργά το βράδυ, κι ένα ντόμινο εξελίξεων ξεκίνησε στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Εξελίξεις, οι οποίες έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας".
 
    ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Τι θα γίνει με τα δάνεια - τι αλλάζει στους φόρους- Τα πρώτα νομοσχέδια που φέρνει στη Βουλή η κυβέρνηση".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ειδικό καθεστώς με ευνοϊκούς όρους για τη ρύθμιση των χρεών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, μέτρο ανέδοξο για το Δημόσιο, αλλά και φόρους, που θα ισχύσουν το 2010 και θα επιβαρύνουν τα υψηλά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ ετησίως και την ακίνητη περιουσία θα προωθήσει αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις η κυβέρνηση".
  
    ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Αρχηγός από τη βάση- Αίτημα των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα μεγάλο κόμμα είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν χάνει τις εκλογές, και μάλιστα με μια διαφορά που ξεπερνά τις δέκα μονάδες, να εισέρχεται σε μια περίοδο αμφισβήτησης και προβληματισμού, μια πολυτέλεια που τούτη την ώρα δεν έχει η Ν.Δ., η οποία πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανασυντάξει τις δυνάμεις της, να καθορίσει τους στόχους της και να αφιερωθεί στο ρόλο που επιτάσσει το Σύνταγμα και έχει ανάγκη ο τόπος".

    ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Αγώνας... ημιαντοχής για να πληρωθούν μισθοί- συντάξεις".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε αγώνα δρόμου για να καλυφθούν οι τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις επιδίδεται η κυβέρνηση. Το πρώτο σήμα κινδύνου ήρθε από τα ασφαλιστικά ταμεία που ζητούν έκτακτη κρατική χρηματοδότηση 1,9 δισ. ευρώ για να καταβάλουν τις συντάξεις και το δώρο των Χριστουγέννων".
 

   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Έχω το δέκα το καλό! Τα έμαθες τα νέα, πατέρα;"
    Η εφημερίδα γράφει ότι "Τα έμαθες τα νέα, πατέρα; Με το κόμμα που ίδρυσες και έφερες στην εξουσία, μαζί με την αλλαγή, τώρα εγώ, με σύνθημα την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη εργασία, την πράσινη οικονομία και το περιβάλλον, έγινα ένοικος του Μαξίμου. Τρίτη γενιά Παπανδρέου στο τιμόνι της χώρας".

    Η ΕΠΟΧΗ: "Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ... Μάθημα 1ο ΜΑΤ στα Εξάρχεια- Μάθημα 2ο ΝΑΙ στην παραπαιδεία - Μάθημα 3ο Εργασιακός μεσαίωνας".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "η εικόνα περιοχής υπό κατοχή κυριαρχεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε μεγάλο τμήμα του κέντρου της Αθήνας. Πάνοπλοι αστυνομικοί, οι πιο πολλοί με το δάχτυλο στη σκανδάλη, περιπολούν μέρα νύχτα. Αφορμή η πρόσφατη επίθεση μικρής ομάδας κατά υαλοπινάκων και παρμπρίζ αυτοκινήτων σε κεντρικούς δρόμους της πόλης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Με πιο τρόπο θα κυβερνήσει ο Παπανδρέου- Public Issue: Το 83% "έχει μάλλον θετική εντύπωση" για την κυβέρνηση".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διαφορετικό μοντέλο διακυβέρνησης από τους προκατόχους του επιλέγει ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ενώ οι επιλογές του για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου έχουν τοποθετήσει υψηλά τον πήχυ των προσδοκιών, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση της Public Issue για λογαριασμό της "Κ" και του ΣΚΑΙ".

    Κυριακάτικη ΑΥΓΗ: "Αβάντα για σκληρά μέτρα".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανώμαλη αναμένεται η προσγείωση για όλους τους Έλληνες μετά την άτυπη απογραφή (κατά τη λογική Αλογοσκούφη) των οικονομικών μεγεθών που παρουσίασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο. Το έλλειμμα έχει ξεπεράσει το 10% και κινείται προς το 12%..."

    Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τι προτείνουν για εκλογή αρχηγού Ντόρα, Σαμαράς και Αβραμόπουλος".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο επίπεδο της κοινοβουλευτικής ομάδας μετατοπίζεται το επίκεντρο των εξελίξεων στη Νέα Δημοκρατία, καθώς δεκάδες βουλευτές - αριθμός που προσεγγίζει ικανή πλειοψηφία- ήδη συμφωνούν σε συγκέντρωση υπογραφών προκειμένου να κινηθεί διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού πριν από το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου, μέσω ψηφοφορίας των 91 μελών του νέου κοινοβουλευτικού σχηματισμού".

    Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το νέο εκλογικό σύστημα- Έτοιμο το σχέδιο ΠΑΣΟΚ. Με λίστα 140 βουλευτές, από μονοεδρικές περιφέρειες οι 150, στο Επικρατείας οι απόδημοι".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο πρώτο συρτάρι του γραφείου του, ο Γ. Παπανδρέου έχει έτοιμο το σχέδιο του νέου εκλογικού συστήματος. Το επεξεργάστηκε επιτροπή ειδικών, υπό το συντονισμό του Π. Παπαϊωάννου και, αφού τεθεί προς συζήτηση με τα κόμματα, θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου και θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή. Το σχέδιο έχει στοιχεία του γερμανικού μοντέλου".

    Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Μέτωπα πάλης για τις λαϊκές ανάγκες- Ανακοίνωση του πολιτικού γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "κάλεσμα στην εργατική τάξη, στη φτωχή αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους να οργανώσουν τώρα, χωρίς χάσιμο χρόνου, την πάλη για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, απευθύνει το ΚΚΕ με την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ που δημοσιεύεται σήμερα στον "Ρ" ".

    Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Η πολιτική κυριαρχία του Γ. Παπανδρέου".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "είναι σαφές ότι ο κρισιμότερος παράγοντας διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος της 4ης Οκτωβρίου υπήρξε και η πιο απρόβλεπτη παράμετρος του. Το ιστορικό χαμηλό της ΝΔ ήταν κάτι που από κάποιους συγκέντρωνε αρκετές πιθανότητες, πλην όμως ακόμα και σ' αυτές τις εκτιμήσεις, ασφαλώς δεν αναμενόταν μια αναλόγου μεγέθους απόκλιση από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό ποσοστό της ΝΔ του Γ. Ράλλη τον Οκτώβριο του 1981".

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Παζάρια και λαγοί στη ΝΔ- Σύνδρομο "Τιτανικού" μετά τη βαριά ήττα στις εκλογές".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "εκλογή αρχηγού από τη βάση, μέσα από ανοικτές διαδικασίες, απαλλαγμένες από μηχανισμούς και "ανίερες συμμαχίες" ζητά με επιτακτικό τρόπο η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Διαφωνούν κατηγορηματικά, για την ακρίβεια είναι οργισμένοι με την απόφαση του Κώστα Καραμανλή για τη διαδικασία εξπρές, αντιδρούν και στις επιδιώξεις των επίδοξων διαδόχων του να φέρουν στα μέτρα τους τις διαδικασίες".

    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "Πώς θα δοθούν τα 1.300 ευρώ μπόνους στη γενιά των 700 ευρώ και στους ανέργους".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επίδομα αλληλεγγύης 1.300 ευρώ σε τουλάχιστον 500.00 πολίτες της γενιάς των 700 ευρω, μείωση των φόρων για όσους έχουν εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και αύξηση της φορολογίας για τα εισοδήματα άνω του ποσού αυτού θα είναι τρεις από τις βασικότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης την επόμενη εβδομάδα".

    REAL NEWS: "Όλα ανοιχτά! "Κλειδί" οι συμμαχίες - Δημοσκόπηση της "R" Η Ντόρα μπροστά- Τι θα γίνει αν υπάρξει β' γύρος"
        Η εφημερίδα γράφει ότι "Πώς διαμορφώνονται τα στρατόπεδα των υποψηφίων αρχηγών. Τα μυστικά γεύματα βουλευτών και οι διεργασίες- Όλο το παρασκήνιο της παραίτησης Καραμανλής. Οι διάλογοι στη Ρηγίλλης τη νύχτα της μεγάλης ήττας. Σε ποιους είπε ο πρώην πρωθυπουργός "κάντε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός". Ποια στελέχη υπέβαλαν παραιτήσεις".

    ΝΙΚΗ: " "Φθηνό" χρήμα μέσω Βρυξελλών- Η νέα κυβερνητική στρατηγική για να αναθερμανθεί η αγορά".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η δύσκολη αποστολή του "τσάρου" Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τα κρίσιμα ραντεβού και οι νέες συμμαχίες της Ελλάδας στην ΕΕ. Πώς θα καμφθεί η Κομισιόν για να ανασάνει η οικονομία. Οι επαφές με τον Τρισέ για να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού. Η νέα "εθνική" αποστολή του Λουκά Παπαδήμου"

    FREE SUNDAY: "Απαίτηση λαού για εκλογή από τη βάση- Πανελλαδική έρευνα μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "78,4% υπέρ της εκλογής νέας ηγεσίας από "τα μέλη και τους φίλους" της ΝΔ. Προβάδισμα Μπακογιάννη (29,9%) με ισχυρό δεύτερο τον Σαμαρά (19,4%). Ακολουθούν Αβραμόπουλος, Ψωμιάδης και Σπηλιωτόπουλος. Π. Ψωμιάδης στην "F.S.": "Μόνη λύτρωση η εκλογή από τη βάση" ".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Τρεις τομές στο κράτος- Η πρώτη "επίθεση" της νέας κυβέρνησης".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Προσοχή στο Facebook- Κυκλοφορούν απατεώνες και στον κυβερνοχώρο"
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Τόνωση ρευστότητας με εξόφληση οφειλών".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τρόπους για άμεση τόνωση της ρευστότητας στην αγορά αναζητεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητα τη διευθέτηση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, το ύψος των οποίων εκτιμάται περί τα 10 δισ. ευρώ".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Ποια μέτρα αμέσου δράσεως φέρνει η πρόβλεψη- σοκ για έλλειμμα 12%.
    Η εφημερίδα γράφει ότι "άμεση χορήγηση ρευστότητας στην αγορά, σταδιακή αλλά συνεχή δημοσιονομική προσαρμογή και υλοποίηση της υπεσχημένης επιχείρησης "καθαρά τεφτέρια", με άμεση αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου, σχεδιάζει το νέο οικονομικό επιτελεί, πριν πριν αποστείλει το οριστικό σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής στις Βρυξέλλες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: