Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 3-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι αυριανές εκλογές και η αυλαία της προεκλογικής περιόδου, οι ομιλίες του κ. Καραμανλή στην Αθήνα και του κ. Παπανδρέου στην Πάτρα, καθώς και οι εξελίξεις στα κόμματα μετά τις εκλογές.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ο λαός μίλησε... Μαζί θα νικήσουμε..."

Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μέγα πλήθος, μέγα πάθος. Την καλύτερη απάντηση στους δημοσκόπους και σε όσους έχουν προεξοφλήσει -από καιρό μάλιστα- αρνητικό αποτέλεσμα της ΝΔ στην κρίσιμη αυριανή αναμέτρηση, έδωσαν χθες οι χιλιάδες πολίτες που αποθέωσαν τον Κώστα Καραμανλή στο Πεδίον του Άρεως, κατά την τελευταία του προεκλογική ομιλία".




ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η Αθήνα ψήφισε Καραμανλή. Ολοκληρώθηκε χθες η προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ με μεγαλειώδη συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μήνυμα αισιοδοξίας και νίκης έστειλαν οι χιλιάδες Αθηναίες και Αθηναίοι, που έδωσαν το "παρών" χθες το βράδυ στο Πεδίον του Άρεως, δηλώνοντας τη στήριξή τους στον Κώστα Καραμανλή και τη Νέα Δημοκρατία, σε μία συγκέντρωση, πραγματική δημοσκόπηση, απόδειξη συσπείρωσης και συστράτευσης".


Η ΑΥΓΗ: "Υπέρβαση με ΣΥΡΙΖΑ. Συνέντευξη Αλ. Τσίπρα στην "ΑΥΓΗ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στο τέλος της προεκλογικής περιόδου, που σφραγίστηκε από το αυξανόμενο κύρος και την απήχηση της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας, με συνέντευξή του στην "Αυγή" καλεί τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, όσους δεν θέλουν να επιδοκιμάσουν τη σκόπιμη ασάφεια του ΠΑΣΟΚ και να δώσουν στην ηγεσία του λευκή επιταγή με παντοδυναμία, αλλά και τους πολίτες της αριστεράς που πληγώνονται με τον "εμφύλιο πόλεμο" που έχει κηρύξει το ΚΚΕ στην αριστερά, να κάνουν την υπέρβαση και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οι αναποφάσιστοι κρίνουν την αυτοδυναμία. Το 14% των ψηφοφόρων δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει την Κυριακή".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τον "ύστατο ρυθμιστή" του εκλογικού αποτελέσματος, τον αναποφάσιστο ως και το τελευταίο εικοσιτετράωρο -ακόμα και ως το τελευταίο λεπτό- πριν από το άνοιγμα της κάλπης, επιχειρούν να προσεταιριστούν στο παρά ένα της ψηφοφορίας Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ψήφος αυτοδυναμίας για ισχυρή κυβέρνηση. Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες προσβλέποντας σε δυναμική πολιτική αλλαγή".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ισχυρή κυβέρνηση με σταθερή αυτοδυναμία επιθυμούν οι πολίτες, αλλά και οι παράγοντες της αγοράς, από την αυριανή εκλογική αναμέτρηση. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα ολοκλήρωσαν χθες την προεκλογική τους εκστρατεία με ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή στην Αθήνα και του κ. Γ. Παπανδρέου στην Πάτρα".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η Αθήνα σφράγισε τη νίκη. Κώστας Καραμανλής: "Σας είπα πάντα όλη την αλήθεια".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με την πρωτόγνωρη σε κόσμο και παλμό συγκέντρωση της Αθήνας και με τον πρωθυπουργό να δείχνει το δρόμο της ευθύνης για την αντιμετώπιση των μεγάλων ζητημάτων της χώρας και να καλεί όλους τους πολίτες σε συστράτευση, έπεσε χθες η αυλαία του προεκλογικού αγώνα".


ΕΘΝΟΣ: "Το στοίχημα της επόμενης μέρας. Οι καυτοί φάκελοι που περιμένουν τον νέο πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με αισιοδοξία για τη νίκη και την επίτευξη της αυτοδυναμίας, αλλά και με την επισήμανση ότι "όλα θα κριθούν στις κάλπες", προσέρχεται το ΠΑΣΟΚ στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση. Ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται έτοιμος για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η επόμενη μέρα προβληματίζει τον ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έρχεται αντιμέτωπος με μια νέα πραγματικότητα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μπορεί να μην βγαίνουν στην επιφάνεια, αλλά όλο αυτό τον καιρό, όλες οι μεγάλες εφημερίδες, τα κόμματα και τα τηλεοπτικά κανάλια πραγματοποιούν "κρυφές δημοσκοπήσεις". Σε αυτές δεν υπάρχει μόνο η πρόθεση ψήφου ως προς το κόμμα αλλά και τον κάθε υποψήφιο ξεχωριστά".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καραμανλής: Όχι ψήφο τιμωρίας στη ΝΔ. Να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη ζήτησε από το Πεδίον του Άρεως".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με τη χαλαρή ψήφο τους θα τιμωρήσουν τη χώρα και θα υποθηκεύσουν το μέλλον των επόμενων γενιών και όχι το μέλλον της παράταξης. Αποφασίστε με βάση το εθνικό συμφέρον παραμερίζοντας κάθε στοιχείο ιδιοτέλειας".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τι ξημερώνει σε αρχηγούς - κόμματα. Το αποτέλεσμα της κάλπης και πόσο θα αλλάξει συσχετισμούς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διαμετρικά αντίθετα είναι τα "στοιχήματα της Δευτέρας" για Καραμανλή και Παπανδρέου, καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα έχει προεξοφληθεί. Η οριακή ή η ευρεία αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ θεωρείται σημαντικό στοιχείο για το κυβερνητικό σχήμα, που θα ανακοινώσει ο Γιώργος Παπανδρέου. Η ελεγχόμενη ή οριακή ήττα θα βαρύνει στην απόφαση του Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί ή όχι. Η αύξηση των ποσοστών τους είναι, κυρίως, το μέλημα των άλλων κομμάτων".


ΕΣΤΙΑ: "Πως εφθάσαμε στο σημερινό σκηνικό. Μέσα σε πέντε χρόνια από το 2004".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "τον Μάρτιο 2004, όταν αποχωρούσε από την εξουσία το ΠΑΣΟΚ μετά από 10,5 χρόνια διακυβερνήσεως, κάποιοι μιλούσαν για 'δεξιά παρένθεση". Εν τούτοις η πανηγυρική νίκη της Νέας Δημοκρατίας υπό την ηγεσία του Κώστα Καραμανλή, δημιούργησε αρχικώς την ελπίδα ότι δεν θα επρόκειτο περί παρενθέσεως. Έδινε ο ίδιος την εντύπωση ότι θα ήταν Πρωθυπουργός μακράς πνοής και ότι θα κυβερνούσε τουλάχιστον για δύο πλήρεις θητείες. Πολλώ μάλλον αφού δεν είχε αντίπαλο".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Τα "κλειδιά" του εκλογικού αποτελέσματος. Η συσπείρωση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, οι αναποφάσιστοι, η δύναμη των άλλων κομμάτων".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η αυλαία της προεκλογικής περιόδου έπεσε χθες, με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα κομματικά επιτελεία να αναμένουν την αυριανή "ετυμηγορία" των πολιτών με προσδοκίες, αλλά και φόβους. "Κλειδιά" για την έκβαση των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου θεωρούνται ο βαθμός συσπείρωσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, η τελική επιλογή των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, το εύρος της αποχής, οι "αντοχές" που θα επιδείξουν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑΟΣ και η δυναμική των Οικολόγων Πράσινων".


Στο Καρφί του Σαββατοκύριακου: "156 έδρες. Ξημερώνει νέα εποχή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι αυριανές εκλογές είναι κρίσιμες. Δεν πρέπει να λείψει κανείς. Ούτε οι απογοητευμένοι δεξιοί ούτε οι απογοητευμένοι αριστεροί. Πρέπει όλοι να πάνε στις κάλπες και να δώσουν δύναμη στη νέα κυβέρνηση να αλλάξει τα κακώς κείμενα που ταλαιπωρούν τον τόπο".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Ρεαλιστικό σχέδιο ή εξωπραγματικές υποσχέσεις ...το διακύβευμα των εκλογών. Κ. Καραμανλής: "Καθοριστικές οι εκλογές για την έξοδο της χώρας από την κρίση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "για κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, η οποία όχι μόνο θα είναι καθοριστική για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά θα κρίνει και την "προοπτική του 2011" μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση της ΝΔ στο Πεδίον του Άρεως".


ΤΑ ΝΕΑ: "Να τελειώνουμε με διαφθορά, κουμπάρους". Ο Γιώργος μιλάει στα ΝΕΑ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έτοιμος για τη "μικρή επανάσταση" που απαιτείται ώστε να σταματήσει ο κατήφορος και να αλλάξει πορεία η χώρα δηλώνει ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ".


Η ΝΙΚΗ: "Βόμβα" 42 μεγατόνων. Το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου πάει για καθαρή αυτοδυναμία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τη Δευτέρα, η Ελλάδα αλλάζει σελίδα και το ΠΑΣΟΚ μετά από 5,5 χρόνια στην αντιπολίτευση, επιστρέφει στην εξουσία για να βγάλει τη χώρα από το τέλμα και την παρακμή που την οδήγησε η ΝΔ".


PRESS time: "Έχουμε ευθύνη για το μέλλον του τόπου. Οι πιο κρίσιμες εκλογές για το αύριο της χώρας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "οι ώρες άρχισαν να μετρούν πλέον αντίστροφα. Οι κάλπες μας "καλούν" όχι για να κάνουμε το καθήκον μας, όχι από υποχρέωση, αλλά για να αποφασίσουμε εμείς -ο κυρίαρχος λαός που κάθε παραμονές των εκλογών θυμούνται- για το μέλλον του τόπου".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΚΚΕ: Η ψήφος αισιοδοξίας για ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση. Στους εργαζομένους της Τράπεζας Πειραιώς μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "απευθυνόμαστε και σε αυτούς που έχουν αποφασίσει, και σε αυτούς που λένε ότι δε θα ψηφίσουν, και σε αυτούς που το σκέφτονται, που είναι αναποφάσιστοι, έχουν πολιτική σκέψη, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία είναι δυσαρεστημένοι, όχι μόνο από τη ΝΔ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ. Τους λέμε: Μην ψηφίσετε τα δύο κόμματα, γιατί θα νιώσετε πολύ βαθιά απογοήτευση, είτε δίνοντας πίστωση χρόνου στη ΝΔ είτε ελπίζοντας στο ΠΑΣΟΚ".


Η ΧΩΡΑ: "Ποιος θα θεραπεύσει τον μεγάλο ασθενή. Ζητείται Ηρακλής να καθαρίσει την κόπρο του Αυγείου".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η χώρα του "deja-vu", η Ελλάδα, μια "παραιτημένη χώρα" κατά τους ξένους σχολιαστές, αναζητά την Κυριακή στις κάλπες έναν δεύτερο Ηρακλή να καθαρίσει "την κόπρο του Αυγείου" ή έναν γιατρό έστω, να επουλώσει τα τραύματα του "μεγάλου ασθενή".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δέκα καυτά προβλήματα περιμένουν λύσεις από τη νέα κυβέρνηση".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αυξήσεις φόρων σχεδιάζει το ΠΑΣΟΚ. Επώδυνα μέτρα για 1.500.000 φορολογούμενους".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Έκλεισε ο προεκλογικός κύκλος. Αισιόδοξος ο Καραμανλής για το αποτέλεσμα".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ:


ΕΞΠΡΕΣ: "Σε αναμονή πολιτικής για το χρέος οι αγορές. Έως και τις 151 μονάδες βάσης αυξήθηκε χθες το spread του δεκαετούς ομολόγου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μέχρι και τις 151 μονάδες βάσης έφθασε χθες, τελευταία ημέρα προ των εκλογών, η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με το αντίστοιχο γερμανικό".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ώρα μεγάλης ανατροπής. Οι εκλογές αλλάζουν το πολιτικό σκηνικό. Ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση το στοίχημα της Κυριακής".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο σημερινός πρωθυπουργός θα είναι από μεθαύριο πιθανότατα ο πρόεδρος του κόμματος, με άγνωστες τις προθέσεις του για την παραμονή του ή όχι στο τιμόνι της ΝΔ. Τέλος εποχής για μία στρατηγική που οικοδομήθηκε "σεμνά και ταπεινά", για να καταλήξει σε αδιέξοδο".


ΚΕΡΔΟΣ: "Κινδυνεύει με ναυάγιο η διαδικασία της ανάκαμψης. Κοινή προειδοποίηση από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κοινή προειδοποίηση προς τους ανά τον κόσμο ηγέτες, ότι ο εφησυχασμός θα οδηγήσει σε... ναυάγιο τη διαδικασία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας, απηύθυναν χθες οι επικεφαλής του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας".


Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: "Κυβέρνηση - έκπληξη. Σαφές προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ - Ύστατη προσπάθεια της ΝΔ να μειωθεί η διαφορά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εφόσον επιβεβαιωθούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων πριν από την απαγόρευση και οι εκτιμήσεις αναλυτών και κομματικών επιτελείων, τότε η κάλπη -εκτός από νίκη με μεγάλη διαφορά υπέρ του ΠΑΣΟΚ- θα δώσει και ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη νέα κυβέρνηση".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πανευρωπαϊκό φόρο στα καύσιμα ετοιμάζει η ΕΕ. Θα τεθεί ελάχιστο όριο και οι κυβερνήσεις θα αποφασίσουν το ύψος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πανευρωπαϊκό φόρο στα καύσιμα ετοιμάζεται να προτείνει σύντομα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ οι κυβερνήσεις συζητούν πλέον σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο".

Δεν υπάρχουν σχόλια: