Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 6-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι δραματικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, η παραίτηση των Σουφλιά , Αλογοσκούφη, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και οι αλλαγές στη δομή του κυβερνητικού σχήματος στις οποίες αυτές προσανατολίζεται, καθώς και οι πρώτες θετικές αντιδράσεις από τον επιχειρηματικό κόσμο για το εκλογικό αποτέλεσμα και η στήριξη της νέας κυβέρνησης από αγορά και επιχειρηματίες.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μετά τη λαϊκή οργή εις βάρος του... Παραιτήθηκε και ο Γ. Σουφλιάς".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ύστερα από τη γενική κατακραυγή των στελεχών της ΝΔ και της βάσης της παράταξης, ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς παραιτήθηκε χθες από τα πολιτικά δρώμενα. Η δημόσια παραδοχή ότι συμφώνησε με την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες -η οποία οδήγησε τελικά στην συντριβή της ΝΔ- συγκέντρωσε όλα τα πυρά εναντίον του Σαρακατσάνου πολιτικού".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αποχωρούν της πολιτικής Σουφλιάς και Αλογοσκούφης. Με ανακοίνωσή του χθες ο Λαρισαίος πολιτικός παραιτήθηκε από το βουλευτικό του αξίωμα, τονίζοντας: "Η πολιτική μου διαδρομή ολοκληρώθηκε εδώ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα ανακοίνωσε χθες ο απερχόμενος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, κλείνοντας έναν κύκλο 35 χρόνων ενεργού και δραστήριας συμμετοχής στην πολιτική ζωή της χώρας".


Η ΑΥΓΗ: "Το πανηγύρι τελείωσε... Ανακοινώνονται σήμερα τα ονόματα των υπουργών, ορκίζεται αύριο η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν υπάρχουν περιθώρια για αναβολές και συντήρηση των σκόπιμων ασαφειών, καθώς οι εκκρεμότητες, τόσο στην οικονομία όσο και σε άλλους τομείς, προσλαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις. σε λίγες ημέρες πρέπει να καταρτιστεί ο νέος προϋπολογισμός και στις 24 Οκτωβρίου θα κατατεθεί το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας στις Βρυξέλλες, ενώ ο Γ. Παπανδρέου έχει αμφισβητήσει τα δημοσιονομικά στοιχεία και μιλά για την ανάγκη νέας καταγραφής".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Έτοιμα τα λαμόγια για νέες αρπαχτές. Οι νταβατζήδες, οι προμηθευτές και οι εργολάβοι που μέχρι χθες έβριζαν τον Παπανδρέου, τώρα τον γλείφουν και ετοιμάζονται για χοντρά παιχνίδια αντίστοιχα με αυτά της οκταετίας Σημίτη".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τώρα γλείφουν εκεί που έφτυναν τα σεσημασμένα αρχιλαμόγια του τόπου και οι συμμορίες προμηθευτών και εργολάβων, κάνοντας όνειρα για νέες αρπαχτές και ποντάροντας στο χαρτί της "επίθεσης φιλίας" στον Γιώργο Παπανδρέου. Πολύ σύντομα, βέβαια, θα καταλάβουμε εάν ο Πρωθυπουργός θα επαναβεβαιώσει το μήνυμα που τακτικά απηύθυνε στους νταβατζήδες καθ' όλην την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, το απόλυτο "δεν χρωστάω σε κανέναν...", κόβοντας τη φόρα στα καρτέλ της διαπλοκής".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πρώτη ψήφος εμπιστοσύνης. Θετικές αντιδράσεις για τη νέα κυβέρνηση από ΣΕΒ, αγορές και διεθνή ΜΜΕ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ψήφο εμπιστοσύνης από τον κόσμο της οικονομίας, τις αγορές και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σήμερα ανακοινώνει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Πρώτος ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος μίλησε για την ανάγκη συμμετοχής όλων στην "εθνική αλλαγή" ενώ εργοδότες και εργαζόμενοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εκλογικό αποτέλεσμα".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ώρα να φύγει και ο Παυλόπουλος. Μετά την παραίτηση Σουφλιά".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σύμφωνα με βουλευτές του κόμματος, κομματικά στελέχη αλλά και απλούς πολίτες, ψηφοφόρους της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης, η παραίτηση Παυλόπουλου αποτελεί πλέον μονόδρομο προκειμένου η παράταξη να ηρεμήσει και να μπορέσει σε κλίμα νηφαλιότητας και ηρεμίας να ξαναβρεί το δρόμο της μέσα από τις διαδικασίες του επικείμενου συνεδρίου".


ΕΘΝΟΣ: "10 βήματα για αλλαγή πορείας. Πρώτες πρωτοβουλίες και προτάσεις διαλόγου από τον Γιώργο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δέκα κινήσεις σχεδιάζει ο Γ. Παπανδρέου για τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης. Στόχος η δρομολόγηση αλλαγών στο πολιτικό σύστημα, η αξιοκρατία στο Δημόσιο, αλλά και η αναθέρμανση της οικονομίας με την υλοποίηση προεκλογικών εξαγγελιών".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Δεν άντεξε την πολύπλευρη κομματική πίεση και τις κατηγορίες για υπευθυνότητα στη συντριβή και... Έφυγε ο Σουφλιάς πριν τον... σουφλίσουν".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Λαρισαίος πολιτικός φιλοδοξούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη "μετά Καραμανλή" εποχή στη Νέα Δημοκρατία, ωστόσο η βαριά ήττα που υπέστη η ΝΔ και η εισήγησή του στον κ. Καραμανλή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση πολλών στελεχών της ΝΔ".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Βόμβες" Μιχαλολιάκου για το Βατερλώ της ΝΔ. Ο Καραμανλής παραιτήθηκε, το ένοχο περιβάλλον παραμένει στη θέση του".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ζητά ενότητα και ανασύνταξη της παράταξης, αφού προηγουμένως εξοβελιστούν τα καρκινώματα και τα παρασιτικά κυκλώματα από τη ΝΔ. Επιρρίπτει φωτογραφικά μεγάλες ευθύνες στον Θ. Ρουσόπουλο, γιατί λειτουργούσε ως απόλυτος κυρίαρχος στο Μαξίμου".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Έφυγε και ο 2ος. Μετά τον Καραμανλή παραιτήθηκε -εντελώς αυτός- ο Γιώργος Σουφλιάς".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αφήνουν αιχμές για Σουφλιά και Ντόρα για τη συντριβή και παίρνουν θέσεις για την επόμενη μέρα. Βολές και από Γ. Μανώλη, Β. Μιχαλολιάκο".


ΕΣΤΙΑ: "Η επόμενη ημέρα στην Νέα Δημοκρατία. Τα κριτήρια επιλογής της νέας ηγεσίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις προχθεσινές εκλογές ήταν σαρωτική. Και ενώ όλοι οι Έλληνες εύχονται στον κ. Παπανδρέου να πετύχη ως Πρωθυπουργός για το καλό του τόπου, έχει εξ ίσου μεγάλη σημασία ποιά θα είναι η επόμενη ημέρα στην Νέα Δημοκρατία. Διότι το γεγονός ότι φθάσαμε εδώ, κυρίως στα δικά της λάθη οφείλεται".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σε φάση εσωστρέφειας η ΝΔ. Παραιτήθηκε και ο Γ. Σουφλιάς - Έντονο παρασκήνιο ενόψει της διαδικασίας διαδοχής".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε δίνη έντονης και ενδεχομένως παρατεταμένης εσωστρέφειας έχει περιπέσει η Νέα Δημοκρατία μετά την ευρείας έκτασης ήττα στην προχθεσινή εκλογική αναμέτρηση".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Μικρότερο σχήμα και ονόματα - έκπληξη. Οι βασικές προτεραιότητες μετά την εκλογική νίκη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ήδη, έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που θα ορκιστεί αύριο. Όπως όλα δείχνουν ο Γ. Παπανδρέου θα καταρτίσει ένα μικρότερο και σφιχτό σχήμα, με συγχωνεύσεις και αλλαγές υπουργείων".


ΤΑ ΝΕΑ: "Ανατροπές με νέους και γυναίκες Μικρή και ευέλικτη η κυβέρνηση του Γιώργου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σφιχτό Υπουργικό Συμβούλιο με 35 το πολύ μέλη, συγκροτεί σήμερα ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου".


Η ΝΙΚΗ: "Φθηνότερο χρήμα για όλους. Πρώτο δείγμα αναγνώρισης του Γιώργου από τις Βρυξέλλες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ο Γιώργος Παπανδρέου με τη σαρωτική επικράτησή του στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, δεν ανέλαβε απλώς τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά, καταρρίπτοντας πολλαπλά ρεκόρ, ανέτρεψε τα προγνωστικά και νίκησε το πολιτικό και ...κομματικό κατεστημένο".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πιο έμπειροι ατσαλωμένοι για την οργάνωση της εργατικής λαϊκής αντίστασης και αντεπίθεσης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές οδηγεί στην εναλλαγή κυβέρνησης και όχι στην αλλαγή πολιτικής υπέρ του εργαζόμενου λαού. Το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ενώ το εργατικό κίνημα δεν έχει περάσει σε αντεπίθεση".


Η ΧΩΡΑ: "Η σειρά της κυρίας. Ο Σουφλιάς μπήκε πρώτα στα απυρόβλητο του Επικρατείας και μετά παραιτήθηκε".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θανάσιμα πληγωμένη από την εκλογική συντριβή, η Κεντροδεξιά παράταξη προσπαθεί να επιβιώσει χωρίς άμυνες και έχοντας περικυκλωθεί από κάθε λογής αρπακτικά και ερπετά που προσπαθούν να εισχωρήσουν στην καρδιά της, στην κενή θέση ηγεσίας".


City Press: "Άρχισαν τα όργανα στη ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "δραματικό χαρακτήρα παίρνουν πλέον οι εξελίξεις στη ΝΔ, μετά την προχθεσινή εκλογική συντριβή του κόμματος και την ανακοίνωση του προέδρου Κ. Καραμανλή ότι αποχωρεί εντός ενός μηνός και προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο για την εκλογή νέου προέδρου. Ο Γ. Σουφλιάς, ο οποίος εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται στο στόχαστρο των στελεχών της ΝΔ θεωρούμενος ως "υπεύθυνος" για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την ευρεία ήττα στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, ανακοίνωσε χθες ότι παραιτείται από το βουλευτικό του αξίωμα και αποχωρεί από την πολιτική".


Metro: "Εκπλήξεις από Γ. Παπανδρέου. Ανακοινώνεται σήμερα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης - Κλειστά κρατάει τα χαρτιά του ο πρωθυπουργός".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος ετοιμάζει τις τελευταίες ώρες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και τυπικά πήρε χθες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας , Κάρολο Παπούλια".


Metropolis: "Ορκίζονται..."
Η εφημερίδα γράφει ότι "ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η ορκωμοσία σήμερα του νέου πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και αύριο της νέας κυβέρνησης. Με άρωμα...γυναίκας το υπουργικό Συμβούλιο. Ποιοι και ποιες προβάρουν το "κοστούμι εξουσίας".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Οι σταυροί στη Βόρεια Ελλάδα. Τα μυστικά της κάλπης Νομό Νομό".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σκληρό ροκ στο προσκήνιο της ΝΔ. Έντονη κριτική από στελέχη για τη βαριά ήττα".


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Θρίαμβος ΠΑΣΟΚ και Γιώργου. Απρόσμενη πανίσχυρη αυτοδυναμία έβγαλε η κάλπη".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει το 44% των ψήφων και την προσμονή του λαού".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Στήριξη της κυβέρνησης από επιχειρήσεις - αγορές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "θετικές είναι οι πρώτες αντιδράσεις των αγορών αλλά και διεθνών οίκων αξιολόγησης για το αποτέλεσμα των εκλογών, που μέσω της αυτοδυναμίας οδηγεί υπό προϋποθέσεις σε σταθερό οικονομικό περιβάλλον".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέος επενδυτικός νόμος. "Απογραφή" παρουσία στελεχών της ΝΔ"
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "όλοι οι διοικητές των Δημοσίων Οργανισμών και Επιχειρήσεων που είχαν διορισθεί από τη ΝΔ θα αξιολογηθούν και όσοι κριθούν ικανοί θα παραμείνουν στις θέσεις τους. Στη δημοσιότητα θα δοθούν τα ονόματα εκείνων που έσπευσαν παραμονές των εκλογών να ανανεώσουν τα συμβόλαιά τους, βάζοντας όρους για υψηλή αποζημίωση σε περίπτωση αντικατάστασής τους".


ΚΕΡΔΟΣ: "Η αγορά επιβραβεύει την ισχυρή αυτοδυναμία. Ήπια αντίδραση του Χρηματιστηρίου, πτώση των ομολογιακών Spreads".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ισχυρή αυτοδυναμία της κυβέρνησης χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας και τούτο διότι της δίνει το δικαίωμα να ασκήσει την ισχυρή διακυβέρνηση που απαιτούν οι καιροί. Περιμένουν, δε από τη νέα κυβέρνηση να προωθήσει άμεσα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές χωρίς να υπολογίσει το όποιο πολιτικό κόστος".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τι θα αλλάξει στη δομή του κυβερνητικού σχήματος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμερα ορκίζεται, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια κι αναλαμβάνει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού της χώρας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και νικητής των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου , Γιώργος Α. Παπανδρέου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: