Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 7-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το νέο ευέλικτο και ολιγομελές κυβερνητικό σχήμα, το οποίο ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και το οποίο αναμένεται να ορκιστεί σήμερα, η ευρείας έκτασης αλλαγές στα διάφορα υπουργεία στις οποίες προσανατολίζεται ο κ. Παπανδρέου με έμφαση την οικονομία, τα εσωκομματικά προβλήματα και οι ζυμώσεις στη Νέα Δημοκρατία για τη μάχη διαδοχής του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία του κόμματος, καθώς και η "αιφνιδιαστική" απόφαση του Παναγιώτη Ψωμιάδη να θέσει εαυτόν υποψήφιο για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καταργεί το υπουργείο Μακεδονίας ο Γ. Παπανδρέου. Άρχισαν τα (φάλτσα) όργανα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σάλο προκαλεί στη Βόρεια Ελλάδα και στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου η απόφαση του Γ. Παπανδρέου να καταργήσει ουσιαστικά τα μοναδικά υπουργεία που είχαν κυβερνητική παρουσία στις περιοχές αυτές: το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Λουκέτο σε δύο υπουργεία εθνικής σημασίας. Έντονες αντιδράσεις για την κατάργηση του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αντιδρά και η ΠΝΟ στην κατάργηση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Το ιστορικό κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης δεν θα φιλοξενεί πλέον τις υπηρεσίες τη δημόσιας και περιφερειακής διοίκησης Βορείου Ελλάδος".


Η ΑΥΓΗ: "Κυβέρνηση Γιώργου και συνεργατών... Το περιβάλλον Παπανδρέου κυριαρχεί στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, απ΄ όπου απουσιάζουν πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η πρώτη κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου έχει τη σφραγίδα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Από το κυβερνητικό σχήμα απουσιάζουν προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, όπως οι Κ. Σκανδαλίδης, Β. Παπανδρέου, Γ. Φλωρίδης, Χρ. Παπουτσής κ.ά, ενώ πλεονάζουν πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του πρωθυπουργού, στα οποία ανατίθενται κρίσιμα υπουργεία. ακόμη και αν τα στελέχη αυτά δεν είναι βουλευτές".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ισχυρό σχήμα μάχης έφτιαξε ο Γιώργος. Βαρύ κι ασήκωτο το έργο της κυβέρνησης. Μακάρι να πετύχει για το καλό του λαού και του τόπου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ένα ισχυρό κυβερνητικό σχήμα μάχης τόσο με νέα όσο και με έμπειρα στελέχη ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου, στο πνεύμα των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει για μικρό και ευέλικτο υπουργικό συμβούλιο με τις απαραίτητες δομικές αλλαγές στα υπουργεία".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Κυβέρνηση εργασίας με πολλές εκπλήξεις. Συγχωνεύσεις, καταργήσεις και ίδρυση νέων υπουργείων - "κλειδί" ο Χ. Παμπούκης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κυβερνητικό σχήμα που αντικατροπτίζει τις διαθέσεις του Πρωθυπουργού για συντονισμό ενεργειών και σκληρή εργασία σε κρίσιμους τομείς παρουσίασε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Βουλευτές της ΝΔ με δηλώσεις τους στη "β" απαιτούν: Προκόπη παραιτήσου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η Νέα Δημοκρατία ζει τις κρισιμότερες στιγμές από την ίδρυσή της, η 35η επέτειος της οποίας συνέπεσε με τη συντριβή από το ΠΑΣΟΚ. Ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει, τα στόματα των βουλευτών επίσης και δυστυχώς η εικόνα που δείχνει το κόμμα είναι απογοητευτική, μια εικόνα που κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τους οπαδούς και τα στελέχη για καλύτερη συνέχεια".


ΕΘΝΟΣ: "Ισχυρή ομάδα με όραμα και εμπειρία. Ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα ανατροπών και εκπλήξεων από τον Γιώργο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ευέλικτη, με νέο αίμα, αλλά και έμπειρα στελέχη, η κυβέρνηση που συγκρότησε χθες ο πρωθυπουργός. Από τους συνολικά 36 υπουργούς και υφυπουργούς, οι 26 αναλαμβάνουν χαρτοφυλάκιο για πρώτη φορά, ενώ 6 είναι εξωκοινοβουλευτικοί. Ο Γ. Παπανδρέου είναι και υπουργός Εξωτερικών".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ενώ οι μεγαλοδελφίνοι, σχεδιάζουν την στρατηγική τους εν όψει της διαδοχής, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την αρχηγία για να έλθει ως... Ζορό, ο εκδικητής των "Αθλιων" της ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Λαϊκή Δεξιά του κόμματος έδωσε πρώτη το παρών στην κούρσα της διαδοχής δια του Νομάρχου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο Πανίκας, γνωρίζει ότι δεν πρόκειται να εκλεγεί, αλλά στόχος του είναι ν' ακουστεί η φωνή της βάσης, να ξαναβρεί η Νέα Δημοκρατία την χαμένη της ιδεολογική ταυτότητα. Θα στηρίξει όποιον υποψήφιο εκ των επικρατέστερων ταυτίζεται με τις απόψεις του. Γι' αυτό άλλωστε η Ντόρα Μπακογιάννη συστήνει στους συνεργάτες της να κινούνται σε ήπιους τόνους και πολύ προσεκτικά για να μην... ξυπνήσουν την δεξιά συνείδηση της παράταξης".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ρήξη Παπανδρέου με την παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ. Μικρό κυβερνητικό σχήμα με αντιπρόεδρο που θα έχει συντονιστικό ρόλο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ρήξη με την παλιά φρουρά του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο νέο κυβερνητικό σχήμα που ανακοίνωσε χθες, η ορκωμοσία του οποίου θα γίνει σήμερα στις 11 το μεσημέρι. Ο νέος Πρωθυπουργός τήρησε όλες τις υποσχέσεις του για μικρό και ευέλικτο σχήμα με έναν αντιπρόεδρο, 14 υπουργούς, 2 αναπληρωτές υπουργούς και με 19 υφυπουργούς. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κράτησε το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θέσπισε και θέση αντιπροέδρου - συντονιστή, με το σύνολο της νέας Κυβέρνησης να αριθμεί 35 μέλη συνολικά".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Έμπιστοι, έμπειροι, νέοι και γυναίκες. Ο Γιώργος κράτησε και το Εξωτερικών στην κυβέρνηση των 36 μελών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κυβέρνηση εμπειρίας, ανανέωσης και προσώπων της απολύτου εμπιστοσύνης του ανακοίνωσε χθες ο νέος πρωθυπουργός. Για πρώτη φορά μετά τη Μεταπολίτευση καταλαμβάνουν κυβερνητική θέση εννέα γυναίκες".


ΕΣΤΙΑ: "Τολμηρές αλλαγές στην κυβερνητική δομή. Λιγώτερα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "εν έτει 2009 το ΠΑΣΟΚ προχωρεί σε τολμηρές αλλαγές της κυβερνητικής δομής, τις οποίες δεν έκανε το 2004 η Νέα Δημοκρατία. Το ολιγομελές -και ελπίζουμε ευέλικτο- κυβερνητικό σχήμα που ανεκοίνωσε χθες ο κ. Παπανδρέου, είναι αυτό το οποίο είχε υποσχεθή αρχικώς ο κ. Καραμανλής, αλλά δεν εφήρμοσε στην πράξη".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κυβέρνηση ανανέωσης και εκπλήξεων. Αντιπρόεδρος ο κ. Πάγκαλος - Μέλη του προσωπικού επιτελείου του κ. Παπανδρέου σε θέσεις-κλειδιά".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έντονα στοιχεία των προσωπικών επιλογών, καθώς και του στοιχήματος της ανανέωσης, εμπεριέχει η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Νέα κυβέρνηση με σφραγίδα Παπανδρέου. Ολιγομελές σχήμα με αντιπρόεδρο τον Θ. Πάγκαλο!"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανακοινώθηκε χθες στις επτά και μισή το απόγευμα η σύνθεση της νέας κυβέρνησης που αναδείχθηκε στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Πρόκειται για ένα κυβερνητικό σχήμα ευρείας ανανέωσης και σχετικά ολιγομελές με αρκετές γυναίκες και εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του Γ. Παπανδρέου και αποτελείται σε μεγάλο βαθμό από στενούς συνεργάτες και πιστούς σε αυτόν βουλευτές".


ΤΑ ΝΕΑ: "Κυβέρνηση μάχης με νέους και εκπλήξεις. Στην πρώτη γραμμή το επιτελείο Γιώργου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "κυβέρνηση - κομάντο συγκρότησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με ευρύτατη εκπροσώπηση των γυναικών, πολλά νέα πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα με μακρά θητεία σε κυβερνητικά καθήκοντα επί Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου".


Η ΝΙΚΗ: "Επικίνδυνες αποστολές. Τα μεγάλα στοιχήματα του Γιώργου και της κυβέρνησής του".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το στοίχημα της μεγάλης ανατροπής σηματοδοτεί η νέα κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος δείχνει αποφασισμένος να κάνει το μεγάλο άλμα που χρειάζεται η Ελλάδα για να πάψει να είναι καθηλωμένη στο χθες".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Καμιά αναμονή ή αυταπάτη από τη "νέα " κυβέρνηση των επιχειρηματιών. Θα ενταθεί η αντιλαϊκή πολιτική της πλουτοκρατίας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η αλλαγή φρουράς στη διακυβέρνηση με τη νέα κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα του κεφαλαίου, έχει αναλάβει δεσμεύσεις για την εφαρμογή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που φέρνουν πλούτο στους λίγους και στους πολλούς ένταση της εκμετάλλευσης, μείωση του εισοδήματος και ζωή χωρίς δικαιώματα".


Η ΧΩΡΑ: "Δεν υπάρχει αρχηγός αν δεν εκλεγεί από τα 2,5 εκατ. της βάσης της ΝΔ σε όλες τις περιοχές της χώρας. Κομματικοί σκερβελέδες και εξαγορασμένες ψήφοι σημαίνουν επιστροφή στην περίοδο '90-'93".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ώρα που οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι της διαδοχής και οι παρασκηνιακές ενέργειες των επιγόνων της ΝΔ λειτουργούν στο έπακρο, για να αναπληρώσουν την κενή καρέκλα ηγεσίας της παράταξης, η βάση του κόμματος ζητά εκ βάθρων κάθαρση και τις "απολογίες" των υπευθύνων για την εκλογική συντριβή της ΝΔ".


City Press: "Κυβέρνηση με ρήξεις και ρίσκο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με 14 υπουργούς και 20 υφυπουργούς, έναν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, νέα χαρτοφυλάκια και πολλά νέα πρόσωπα, παρουσιάστηκε χθες η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της οποίας θα ορκιστούν σήμερα το πρωί, για να ακολουθήσει η πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".


Metro: "Κυριαρχούν τα νέα πρόσωπα. Αιφνιδίασε πολλούς με το νέο κυβερνητικό σχήμα ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άρωμα γυναίκας" ,ανανέωση, αλλά και διατήρηση εσωκομματικών ισορροπιών χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία ανακοινώθηκε χθες".


Metropolis: "Η μικρότερη (και πιο ισχυρή) κυβέρνηση της μεταπολίτευσης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στελεχική ανανέωση, λιγότερα μέλη και "άρωμα γυναίκας" διακρίνουν τη νέα κυβέρνηση, που φέρνει τη "σφραγίδα" των επιλογών του Γιώργου Παπανδρέου. Εννέα γυναίκες, 26 "πρωτάκια" και 2 υφυπουργοί με έδρα τη Θεσσαλονίκη".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Με το βλέμμα στην κοινωνία. Κυβέρνηση αλλαγών από τον Γιώργο Παπανδρέου".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Συμβολικό λάθος για Μακεδονία- Θράκη. Τέλος εποχής για το υπουργείο μας".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Στα χάι της η Θεσσαλονίκη. Στη νέα κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου που ικανοποίησε".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Προαναγγελία ριζικών μεταβολών στο κράτος".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ευρείας έκτασης αλλαγές στη λειτουργία του κράτους σηματοδοτεί ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης από τον κ. Γ. Παπανδρέου".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ανατροπές και νέα πρόσωπα. Καθαρό σήμα Παπανδρέου στις αγορές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "με έμφαση την οικονομία και την ανασυγκρότηση του κράτους, η νέα κυβέρνηση. Η ισχυρή ομάδα που επέλεξε ο Γ. Παπανδρέου αποτελείται κυρίως από νέα πρόσωπα, αλλά και στελέχη με κυβερνητική πείρα. Το ολιγομελές και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα, που προήλθε από τη συγχώνευση υπουργείων, φαίνεται να υπακούει στο σχέδιο του νέου πρωθυπουργού για ταχεία ανάταξη της οικονομίας. Πρωταγωνιστικός ρόλος στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου".


ΚΕΡΔΟΣ: "Κυβέρνηση ανατροπών. Οι υπουργοί, οι συνενώσεις και οι εκκρεμότητες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κυβέρνηση εκπλήξεων και ανατροπών ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανταποκρινόμενος στη διάχυτη προσδοκία της ελληνικής κοινωνίας για ανανέωση σε πρόσωπα, σε δομές, σε λειτουργίες, σε πολιτικές, σε όλα τα μέτωπα".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Με στόχο νοικοκύρεμα και ανάταξη στην οικονομία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η έμφαση που δίνει ο νέος πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου- που ορκίσθηκε χθες- στην ανάταξη και το νοικοκύρεμα της οικονομίας ήταν εμφανής στη σύνθεση της κυβέρνησής του, που ανακοινώθηκε χθες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: