Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 8-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και οι βασικές εντολές και κατευθύνσεις, τις οποίες έδωσε ο πρωθυπουργός προς τους υπουργούς του, οι πρώτες θετικές αντιδράσεις από τον πολιτικό κόσμο, καθώς και η απόφαση του Κώστα Καραμανλή για συνέδριο μίας μέρας στη Νέα Δημοκρατία, στις 7 Νοεμβρίου, για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το Συνέδριο της ΝΔ στις 7 Νοεμβρίου. Για την εκλογή του νέου προέδρου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "στις 7 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο συνέδριο της ΝΔ που θα αναδείξει το νέο πρόεδρο του κόμματος, όπως αποφάσισε ο Κώστας Καραμανλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαρκέσει μόλις μία μέρα, θα συμμετέχουν οι σύνεδροι του τακτικού συνεδρίου του 2007, με τη διαδικασία να είναι πολύ συνοπτική, καθώς θα μιλήσουν μόνο οι υποψήφιοι πρόεδροι, χωρίς να υπάρξουν τοποθετήσεις των συνέδρων".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Συνέδριο μίας ημέρας για την αποφυγή ρήξεων. Ο Κώστας Καραμανλής όρισε την 7η Νοεμβρίου για την εκλογή του νέου προέδρου".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο κύβος ερρίφθη. Με απόφαση του Κώστα Καραμανλή, το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου, συγκαλείται το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα, με αποκλειστικό αντικείμενο την ανάδειξη του επόμενου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, όπως ορίζει και το άρθρο 12, παράγραφος δύο, του Καταστατικού".


Η ΑΥΓΗ: "Σεμινάριο... κατάρτισης υπουργών. Χωρίς καμιά αναφορά στην οικονομική κρίση, ο πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες στους υπουργούς για διαφάνεια και λογοδοσία, ενώ κάλεσε τον Συνήγορο του Πολίτη να εκθέσει τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους πολίτες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με συρραφή προεκλογικών συνθημάτων, όπως "Πρώτα ο πολίτης" και "Οι αντιεξουσιαστές στην εξουσία" κύλησε χθες η ομιλία του πρωθυπουργού στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που συμβολικά ήταν ανοικτή, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Βάζει φρένο στο κόμμα ο Γιώργος και κάνει άνοιγμα στην κοινωνία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "βάζοντας φρένο στο κόμμα και πραγματοποιώντας άνοιγμα στην κοινωνία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έθεσε χθες κατά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου τις βασικές αρχές και προτεραιότητες της κυβέρνησης με άξονα τη διαφάνεια και την αξιοκρατία".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Οι πρώτες εντολές του κ. Παπανδρέου. Θεσμικές αλλαγές στο Κράτος. Ρεαλισμός στην Οικονομία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των υπουργείων, της Βουλής, των υπηρεσιών του Δημοσίου και των ανεξάρτητων Αρχών εξήγγειλε χθες ο Πρωθυπουργός, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Να μιλήσει η βάση της ΝΔ. Ρεύμα υπέρ της εκλογής προέδρου από τα μέλη του κόμματος".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι εσωκομματικές διαδικασίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί από τον πρόεδρο του κόμματος Κώστα Καραμανλή, προκειμένου η παράταξη να οδηγηθεί σε συνέδριο από το οποίο θα εκλέξει νέο αρχηγό και πρόεδρο, προσφέρουν μια σημαντική, ίσως και μοναδική ευκαιρία για την πολυπόθητη και πανθομολούμενη ανάγκη για την εκ βάθρων ανασύσταση και ανασυγκρότησή της".


ΕΘΝΟΣ: "Χτύπημα στο κομματικό κράτος. Πρώτη απόφαση Γιώργου για κατάργηση εκατοντάδων επιτροπών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τέρμα στους κολλητούς - αξιοκρατία στο Δημόσιο. Η οδηγία δόθηκε από τον Γ. Παπανδρέου κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Πρώτο βήμα η κατάργηση εκατοντάδων επιτροπών που είχαν συγκροτηθεί για το βόλεμα ημετέρων στο Δημόσιο. Τα μέλη των επιτροπών αμείβονταν με 22.228.679 ευρώ ετησίως".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Στις 7 Νοεμβρίου εκλέγεται από το Έκτακτο Συνέδριο ο διάδοχος του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ και... Ο αφέτης... έριξε την πιστολιά εκκίνησης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Αφέτης έριξε την πιστολιά και η κούρσα των επίδοξων διαδόχων του Καραμανλή άρχισε. Το ποιος θ' αναλάβει τα ηνία του κόμματος της Ρηγίλλης ακόμα δεν είναι ξεκαθαρισμένο. Οι κυριότερες τάσεις που θα συγκρουστούν είναι οι "δεξιοί" και οι "φιλελεύθεροι". Πάντως όποιος και αν επικρατήσει θα είναι την επαύριο της εκλογής του επιφορτισμένος με το καθήκον να ανασυγκροτήσει το κόμμα στην ουσία εκ βάθρων αρχίζοντας από το όνομα και το έμβλημα του κόμματος, εν ολίγοις εκ θεμελίων".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γιώργος προς υπουργούς: Να μην κρύβεστε. "Λειτουργήστε ως αντιεξουσιαστές στην εξουσία για να πετύχουμε".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τους άξονες και τις κατευθύνσεις της κυβερνητικής του πολιτικής παρουσίασε χθες ο Γ. Παπανδρέου ζητώντας από τους υπουργούς του πολύ δουλειά, απόλυτη προσήλωση στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλαγές και ανατροπές, σύγκρουση με κατεστημένα, συμφέροντα και αντιλήψεις, είναι μερικά από αυτά που ζήτησε από τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Λογοδοσία στον πολίτη. Οι κατευθυντήριες γραμμές Παπανδρέου στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το κράτος και τα υπουργεία στην υπηρεσία του πολίτη, θέλησε να αναδείξει ως βασικό στόχο της κυβέρνησης, χθες, ο Γ. Παπανδρέου, Κίνηση - έκπληξη η πρόσκληση στη συνεδρίαση του Συνηγόρου του Πολίτη".


ΕΣΤΙΑ: "Θετικά δείγματα από τον Πρωθυπουργό. Η χθεσινή ομιλία στο Υπουργικό Συμβούλιο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "όποιος παρακολούθησε την χθεσινή ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό του Συμβούλιο, απεκόμισε θετικές εντυπώσεις. Η αντικειμενική αλήθεια πρέπει να λέγεται. Και όπως προ 5,5 ετών στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβερνήσεως Καραμανλή ο τότε Πρωθυπουργός είχε δημιουργήσει ελπίδες στον ελληνικό λαό, έτσι τις δημιούργησε και χθες ο κ. Παπανδρέου".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προτεραιότητα οι σχέσεις κράτους - πολίτη. Ομιλία Παπανδρέου στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έμφαση στην αξιοκρατία και την αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης της χώρας έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη του οποίου είχαν ορκιστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κάρολου Παπούλια, λίγη ώρα νωρίτερα. "Λάβαμε εντολή ανατροπής και πρέπει να φέρουμε αξιοπρέπεια στη σχέση Πολιτείας - πολίτη", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Ο Παπανδρέου χάραξε την πορεία...Αρχές και κατευθύνσεις για το κυβερνητικό έργο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τις βασικές αρχές και τις κατευθύνσεις βάσει των οποίων θα πορευθεί η κυβέρνηση παρουσίασε στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου. "Είμαστε οι καταλύτες της αλλαγής και όχι οι απολογητές της εξουσίας" ήταν το κεντρικό μήνυμά του".


ΤΑ ΝΕΑ: "Μάθημα 1ον: Πόλεμος κατά της διαφθοράς. Ο Συνήγορος του Πολίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μαθήματα για το πώς θα χτυπηθεί η διαφθορά παρέδωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου, μέσω του Συνηγόρου του Πολίτη Γιώργου Καμίνη".


Η ΝΙΚΗ: "Μάσησαν" τους σκληρούς δίσκους. "Νεκρούς" υπολογιστές παρέδωσε η ΝΔ στους υπουργούς του Γιώργου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "για προβοκάτσια και σαμποτάζ κάνουν λόγο κυβερνητικά στελέχη. Εξαφάνισαν στοιχεία που αποδεικνύουν το ένοχο παρελθόν τους. Έκρυψαν σπίτι τους ανομήματα και πολιτικές αμαρτίες 5,5 χρόνων. Θέλουν να φρενάρουν το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για ανάκαμψη της χώρας".


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μυστικό ραντεβού Καραμανλή- Ντόρας. Σκληρό παζάρι για το "δαχτυλίδι" το Σάββατο προ των εκλογών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μυστικό ραντεβού μεταξύ Καραμανλή και Μπακογιάννη έγινε το περασμένο Σάββατο, μια μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, με ατζέντα τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία, και αναμένεται να βάλει φωτιά στις διεργασίες που έχουν ξεκινήσει στο παρασκήνιο ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κανένας εφησυχασμός από τα λαϊκά στρώματα. Επιχείρηση για εξασφάλιση της λαϊκής συνενοχής από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την προετοιμασία του εδάφους για την εξασφάλιση της λαϊκής συνενοχής, μπροστά στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η νέα κυβέρνηση, "εγκαινίασε" χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".


Η ΧΩΡΑ: "Στο φως η συμφωνία της συντριβής. Συνέδριο - εξπρές στις 7 Νοεμβρίου. Εκλογή προέδρου μέσα σε μία μέρα!".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα "κλειδιά" του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας παραδίδει στην Ντόρα Μπακογιάννη ο Κ. Καραμανλής, που εγκαταλείπει άρον-άρον τη μεγάλη Κεντροδεξιά παράταξη, αδιαφορώντας για τις φωνές που μιλούν για μοιραίο λάθος, το οποίο θα φέρει σύγχυση, διχόνοια και ίσως και τη διάλυση για τη ΝΔ".


Metro: "Απογραφή και λογοδοσία. Την κατεύθυνση αυτή έδωσε χθες στους υπουργούς του ο Γιώργος Παπανδρέου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "παραιτήσεις όλων των επιτροπών στα υπουργεία και επαναλειτουργία τους- όπου είναι απαραίτητο- με διαφορετική σύνθεση, ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, από τα στελέχη της κυβέρνησής του, στη διάρκεια της πρώτης, πανηγυρικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου".


Metropolis: "Ο Συνήγορος του Πολίτη αποκτά συνομιλητές!".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η κίνηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να καλέσει τον καθηγητή Γ. Καμίνη-επικεφαλής του "Συνηγόρου του Πολίτη"- να παρέμβει κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του νέου υπουργικού συμβουλίου, εκτός του συμβολικού της χαρακτήρα ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις του κράτους με τις ανεξάρτητες διοικητικές Αρχές, που κατά κανόνα υπερασπίζονται τα συμφέροντα των πολιτών, και διαμορφώνει τις προτεραιότητες της νέα διακυβέρνησης".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Καθαρές σχέσεις. Αυστηρό μήνυμα Παπανδρέου στους υπουργούς".


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Οι "κομμένοι" και τα καπελώματα. Γιατί έμειναν εκτός κυβέρνησης πρωτοκλασάτοι του ΠΑΣΟΚ".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Παραδίδει τα...κλειδιά σήμερα ο Στ. Καλαφάτης στον Γ. Ραγκούση".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Πρωτοβουλία Παπανδρέου για κατάργηση πολυνομίας".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ριζικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης σηματοδοτούν οι εντολές του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου προς τους υπουργούς στην πρώτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Καταργούν 467 επιτροπές στο Δημόσιο. Με εντολή Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς για περιστολή δαπανών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντολή για άμεση κατάργηση όλων των επιτροπών έδωσε προς τους υπουργούς του ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, ώστε να γίνει το πρώτο βήμα νοικοκυρέματος του κράτους. Την ίδια ώρα στα οικονομικά υπουργεία γίνεται η κατανομή αρμοδιοτήτων, με στόχο ένα πιο ορθολογικό και αποτελεσματικό σχήμα στα πρότυπα αυτών που εφαρμόζονται σε Αγγλία και Γερμανία".


ΚΕΡΔΟΣ: "Επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Με νέες αρμοδιότητες για νέες προτεραιότητες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "το νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας με συντονισμένες πολιτικές από τα υπερ-υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες που θα στηριχθεί η κυβερνητική πολιτική για την αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τομές κατά κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στο Δημόσιο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πολιτική ρήξεων και τομών με κάθε κατεστημένη αντίληψη, που κρατά τον δημόσιο τομέα άρα και το κράτος καθηλωμένο στην αναποτελεσματικότητα, τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση, περιέγραψε ο πρωθυπουργός Γ.Α. Παπανδρέου με ομιλία του χθες στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: