Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Ομιλία του Πρωθυπουργού & Προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή στη Σύρο


Η Σύρος, οι Κυκλάδες, η νησιωτική Ελλάδα στέλνουν σήμερα δυνατό μήνυμα. Μήνυμα σιγουριάς. Μήνυμα νίκης. Μήνυμα που διασχίζει το Αιγαίο και φτάνει παντού. Από όπου πέρασα -από τη Μακεδονία και τη Θράκη, από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, από τη Στερεά και την Πελοπόννησο, από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα - το μήνυμα είναι ένα. Και είναι δυνατό: Είμαστε πάλι εδώ! Και πάμε για τη νίκη όλες και όλοι μαζί.




Συσπειρωμένοι! Ενωμένοι! Δυνατοί! Δεν αφήνει καμία αμφιβολία η σημερινή συγκέντρωση, οι Συριανοί επιλέγετε το δρόμο της υπευθυνότητας. Επιλέγετε σίγουρες λύσεις. Επιλέγετε ασφάλεια, σταθερότητα, προοπτική. Οι Κυκλαδίτες βγαίνουν και πάλι μπροστά. Επιλέγουν Νέα Δημοκρατία. Επιλέγουν για το εθνικό συμφέρον.


Φίλες και Φίλοι,


Υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα καθώς πλησιάζει η ώρα της κάλπης. Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης μιλάει για οτιδήποτε άλλο, εκτός από το τι θα κάνει στην οικονομία. Το ζήτημα δεν είναι οι συγχωνεύσεις Υπουργείων, όπως είπε χθες, όπου άλλωστε δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές διαφορές.


Το κεντρικό ερώτημα που τον αφορά, αναφέρεται στην μεγαλύτερη πρόκληση για την χώρα: Την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Και σ΄ αυτό δεν απαντά. Το αποφεύγει, διότι δεν έχει σχέδιο, διότι κρύβει προθέσεις. Γι΄ αυτό και δεν θέλει πρόσωπο με πρόσωπο διάλογο. Γι΄ αυτό και δεν δίνει πρόσωπο με πρόσωπο συνεντεύξεις στην τηλεόραση με δημοσιογράφους. Αποφεύγει λοιπόν τα οικονομικά θέματα. Αποφεύγει τις ερωτήσεις για τα θέματα αυτά, ξέροντας ότι δεν διαθέτει απαντήσεις.

Δεν μπορεί να απαντήσει πού θα βρει τα 10 δις των παροχών που τάζει. Δεν τολμά να διευκρινίσει ότι οι παροχές αυτές θα εκτινάξουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, βάζοντας την χώρα σε μεγάλη περιπέτεια. Δεν ανοίγει τα χαρτιά του για τους φόρους που θα βάλει. Μας λεει ότι θα αλλάξει το φορολογικό σύστημα και δεν μας λεει ποιο θα είναι το σύστημα αυτό! Είναι πρωτοφανές: Στο κρισιμότερο μέτωπο για την χώρα, το οικονομικό, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν της εκλογές, μας λεει ένα πράγμα: Το απόλυτο τίποτα.


Κυκλαδίτισσες, Κυκλαδίτες,


Η παγκόσμια οικονομική κρίση δημιουργεί έκτακτες καταστάσεις. Απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις. Επιβάλλει δύσκολες αποφάσεις. Η αλήθεια είναι ότι τα δύο επόμενα χρόνια είναι δύσκολα, αλλά και καθοριστικά, για την πορεία του Τόπου μας. Από τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν…


- Θα κριθεί η έκταση, η ένταση, αλλά και η διάρκεια της κρίσης.


- Θα κριθούν οι αντοχές της Οικονομίας μας.


- Θα κριθεί η δυναμική και η ανταγωνιστικότητά της. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν! Απαιτούν από τις πολιτικές δυνάμεις να πουν καθαρά:


- Τί προτείνουν για να βγούμε από την κρίση.


- Τί σχεδιάζουν για να βρεθεί η Ελλάδα, σε στέρεη πορεία ανάπτυξης.


- Ποιό είναι το πραγματικό τους σχέδιο.


- Οι πολίτες ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Συγκεκριμένες. Εξειδικευμένες.


Ένα είναι βέβαιο: Στις δύσκολες ώρες της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας, η Χώρα χρειάζεται συγκροτημένο Σχέδιο πορείας. Με άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους. Με ορισμένο περιεχόμενο και σαφές χρονοδιάγραμμα. Ούτε ωραιοποιήσεις. Ούτε στρογγυλέματα. Ούτε άλλα λόγια. Αυτό, ακριβώς, καταθέσαμε. Είπαμε τα πράγματα με το όνομά τους. Επιλέξαμε πολιτική που εγγυάται σίγουρα, χειροπιαστά αποτελέσματα:

- Αυστηρότατο έλεγχο στις δημόσιες δαπάνες.


- Πόλεμο στη φοροδιαφυγή.


- Διαρθρωτικές αλλαγές. Επιλέξαμε τον υπεύθυνο δρόμο της ελπίδας.


Ο Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να καταφεύγει σε εκθέσεις ιδεών. Γενικόλογες, αόριστες, αντιφατικές. Αντί να δώσει απαντήσεις, προκαλεί διαρκώς νέες ερωτήσεις. Και όσο πολλαπλασιάζονται οι ερωτήσεις, τόσο περισσότερο αποφεύγει το δημόσιο διάλογο. Κρύβεται.


Κρύβεται για δύο λόγους:


Πρώτον, διότι δεν έχει απαντήσεις σε όσα προτείνει. Δεν μπορεί να απαντήσει. Δεύτερον, κρύβεται διότι κάτι κρύβει! Φοβάται μήπως πιεστεί να πει για τους φόρους που σχεδιάζει. Φοβάται μήπως αναγκαστεί να διαψεύσει τις υποσχέσεις που μοιράζει σε όλους. Φοβάται, γιατί αυτά που λέει δεν γίνονται. Εάν γίνονταν, θα οδηγούσαν σε οικονομικά αδιέξοδα. Φοβάται, τελικά, μήπως χρειαστεί να απαντήσει: Πού θα βρει 10 δις που χρειάζονται, όπως λέει ο ίδιος, για το έλλειμμα; Πού θα βρει άλλα 10 δις για τις υποσχέσεις που μοιράζει; Πόσα θα δανειζόταν το Κράτος; Πού θα έφτανε το δημόσιο χρέος; Πώς θα μπορούσε μετά να ξαναδανειστεί;


Και έπειτα: Είναι γνωστό ότι στην προηγούμενη θητεία τους έβαλαν σχεδόν 100 φόρους! Με τόσες παροχές που υπόσχονται ένα είναι βέβαιο. Θα οδηγηθούν σε δραματική αύξηση των φόρων. Και ερωτώ: Τί, ακριβώς, σχεδιάζουν; Γιατί αρνούνται να πουν οτιδήποτε; Πόσα νέα βάρη θα πέσουν στα μεσαία νοικοκυριά; Πόσο θα επιβαρυνθούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες; Πόσα θα πληρώνει μια φτωχή οικογένεια, που παίρνει κάποια επιδόματα;


Και κάτι ακόμη: Εάν είχαμε επιστροφή στις πολιτικές των φόρων, ποιές θα ήταν οι συνέπειες στην ανάπτυξη; Πόσο θα επηρεάζονταν οι επενδύσεις; Πού θα έφτανε η ανεργία; Στο παρελθόν είχαν πάρει την ανεργία στο 3% και την είχαν φτάσει στο 11,3%! Τώρα τί θα γινόταν; Στα ερωτήματα αυτά, ποιός θα απαντήσει; Πότε θα απαντήσει; Ένα είναι βέβαιο: Ουδείς θα απαντήσει! Και τούτο διότι μοιράζουν ακάλυπτες επιταγές. Οι προτάσεις τους είναι αναξιόπιστες. Οι πολιτικές τους θα οδηγούσαν μόνο σε σοβαρά αδιέξοδα. Την Οικονομία, αλλά και γενικότερα τον Τόπο.


Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες,


Μια κρίση που πλήττει ολόκληρο τον κόσμο, είναι φυσικό να επηρεάζει εντονότερα τους εξωγενείς τομείς της Οικονομίας: Τον Τουρισμό, τις εξαγωγές, τη Ναυτιλία. Εκεί εντοπίστηκαν οι πρώτες και εκεί εντοπίζονται οι πιο έντονες πιέσεις. Εκεί επικεντρώσαμε, από την αρχή, τις δράσεις μας. Από τον περασμένο Δεκέμβρη, εφαρμόζουμε στοχευμένα μέτρα για τη στήριξη του Τουρισμού.


Θυμίζω:


- Εγγυημένα δάνεια από το Ταμείο Εγγυοδοσίας σε τουριστικές επιχειρήσεις.


- Μείωση του ΕΤΑΚ και του τέλους παρεπιδημούντων.


- Λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.


- Αύξηση κατά 50% των δαπανών για τη διεθνή προβολή της Χώρας.


- Επιδοτήσεις για την πρόσληψη εποχιακά εργαζόμενων από ξενοδοχειακές μονάδες.


- Αυξημένα, σχεδόν κατά 50%, προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού.

Την ώρα που κάποιοι κινδυνολογούσαν, χωρίς να προτείνουν τίποτα, η Κυβέρνηση αυτή έβαζε σε εφαρμογή πολιτικές ευθύνης. Εφαρμόσαμε στοχευμένα μέτρα που απέτρεψαν δυσμενέστερες επιπτώσεις. Δρομολογήσαμε ακόμη περισσότερα:


- Χορήγηση εγγυημένων δανείων σε επιχειρήσεις.


- Προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.


- Σχέδιο τόνωσης της απασχόλησης και ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων. Κινηθήκαμε άμεσα. Κινηθήκαμε υπεύθυνα.


Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες,


Αντιμετωπίσαμε, στα πέντε προηγούμενα χρόνια, σοβαρά ζητήματα. Πετύχαμε τελικά σημαντικό έργο.


· Ολοκληρώσαμε εκατοντάδες νέες υποδομές, σ’ ολόκληρη τη Χώρα. Αξιοποιήσαμε πλήρως τους πόρους του Γ΄ ΚΠΣ. Είπαμε ότι δεν θα χαθεί ούτε ένα ευρώ και δεν χάθηκε.


· Δώσαμε στη Χώρα ολοκληρωμένο Χωροταξικό Σχεδιασμό. Με ειδικά Χωροταξικά πλαίσια για τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό. Κάθε επενδυτής γνωρίζει, πλέον, πού και πώς μπορεί να δραστηριοποιηθεί. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση. Μοχλός ανάπτυξης. Ασπίδα για την προστασία του περιβάλλοντος.


· Λύσαμε προβλήματα που δημιούργησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν, οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Η λύση στην Ολυμπιακή απαλλάσσει τους φορολογούμενους από ελλείμματα ενός εκατομμυρίου ευρώ την ημέρα.


· Προωθήσαμε δύσκολες μεταρρυθμίσεις, που παραμέρισαν χρόνιες παθογένειες στην Κοινωνική Ασφάλιση, την Εκπαίδευση.


· Πετύχαμε στρατηγικές συμμαχίες σε καίριας σημασίας τομείς, στις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές.


· Πετύχαμε μεγάλες διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που καθιστούν τη Χώρα μας, στρατηγικό εταίρο στον ενεργειακό σχεδιασμό του 21ου αιώνα.


Όλα αυτά, είναι επιτεύγματα εθνικής σημασίας. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ισχυρό εφαλτήριο για την Ελλάδα του 2011. Έγιναν, έως τώρα, πολλά. Δρομολογήθηκαν ακόμη περισσότερα.


Η παγκόσμια κρίση, η σφοδρότερη των τελευταίων 80 χρόνων, επιβάλλει τώρα δύσκολες αποφάσεις:


- Για τη δημοσιονομική εξυγίανση.


- Αλλά και για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης. Μόνο έτσι μπορούμε να βγούμε από την κρίση πιο γρήγορα, πιο δυνατοί.


Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε μια ευνοϊκή θέση εκκίνησης στην κούρσα της ανάπτυξης, από το 2011. Μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί. Αυτή είναι, σήμερα, η μεγάλη πρόκληση. Εργαζόμαστε συστηματικά στις κατευθύνσεις αυτές.


- Το 80% των πόρων της Νέας Προγραμματικής Περιόδου -συνολικά κοντά στα 40 δις ευρώ - κατευθύνονται στην Περιφέρεια.


- Ξεκινήσαμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων έργων στην Ιστορία του τόπου. Δημιουργούνται σύγχρονες υποδομές σ’ ολόκληρη τη Χώρα.


Στα νησιά των Κυκλάδων, το έργο μας δίνει ισχυρή απάντηση στην προπαγάνδα της ισοπέδωσης και του μηδενισμού. Υλοποιήθηκε, στα χρόνια που πέρασαν, ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα που ξεπέρασε τα 400 εκ. ευρώ.


· Έγιναν έργα επέκτασης και εκσυγχρονισμού σε 12 αεροδρόμια και 15 λιμάνια. Ανάμεσα σ’ αυτά, το Αεροδρόμιο και το Λιμάνι της Σύρου, όπου κατασκευάστηκε νέα προβλήτα για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.


· Κατασκευάστηκαν ή βελτιώθηκαν 180 χιλιόμετρα τοπικού οδικού δικτύου. Ανάμεσα σ’ αυτά, και ο περιφερειακός της Ερμούπολης.


· Έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στις υποδομές Παιδείας, Υγείας και Πρόνοιας. Και εδώ, αλλά και σ’ όλες τις Κυκλάδες:


- Επέκταση του Νοσοκομείου της Σύρου.


- Διαμόρφωση των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου.


- ΤΕΕ στην Παροικιά της Πάρου.


- Κατασκευή Νοσοκομείου στη Νάξο.


- Ίδρυση Πολυδύναμων Ιατρείων στην Κύθνο, την Αμοργό, τη Σέριφο, τη Θηρασιά, την Άνδρο.


Σημειώνω ξεχωριστά:


- Τα έργα βιολογικών καθαρισμών.


- Τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Το έργο της Ερμούπολης, που στοίχισε πάνω από 21 εκ. ευρώ.


- Τη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Στηρίξαμε και στηρίζουμε, με στοχευμένες δράσεις και σημαντικά έργα, τον αγροτικό κόσμο:


- Κατασκευή φραγμάτων.


- Αξιοποίηση λιμνοδεξαμενών.


- Βελτίωση αγροτικών δρόμων.


- Επέκταση δικτύων άρδευσης.


- Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.


- Δημιουργία αλιευτικών καταφυγίων, ανάμεσά τους και αυτό της Ποσειδωνίας.


Σ’ ολόκληρη την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου χρηματοδοτήθηκαν, τα τελευταία πέντε χρόνια, περίπου, 250 σχέδια…


- βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων,


- μεταποίησης και εμπορίας των προϊόντων,


- ενίσχυσης του αγροτουρισμού.


Οι πόροι των Δήμων και των Κοινοτήτων, από το Πρόγραμμα «Θησέας», διπλασιάστηκαν σε σχέση με την περίοδο ΠΑΣΟΚ. Οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σχεδόν τετραπλασιάστηκαν, σε σχέση με το 2004.


Σημαντικό κεφάλαιο για τη Σύρο - και όχι μόνο - αποτελεί, χρόνια τώρα, το Ναυπηγείο του Νεωρίου. Για μας, το Νεώριο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, να λειτουργεί και να αναπτύσσεται. Το διασφαλίσαμε, ενισχύοντας, από τον Αναπτυξιακό Νόμο, τα επιχειρηματικά σχέδια και τις αναπτυξιακές του προοπτικές. Με διαφανείς διαδικασίες, το Ναυπηγείο αναλαμβάνει επισκευές πυροσβεστικών πλοιαρίων και πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού. Εντάχτηκε επίσης στα προγράμματα για την στήριξη της απασχόλησης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι στο Νεώριο, όχι μόνο δεν χάθηκαν θέσεις εργασίας, αλλά, αντίθετα, έγιναν και νέες προσλήψεις.


Υπογραμμίζω ακόμη ότι βελτιώνεται σταθερά, χρόνο με το χρόνο, η κατάσταση στην Ακτοπλοΐα. Και αυτό, το γνωρίζετε καλύτερα από όλους.


Θέλω ακόμη να τονίσω ότι, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, διατίθενται για έργα υποδομής και ανάπτυξης 550 εκατ. ευρώ.


Πέρα από αυτά, δρομολογήσαμε την εφαρμογή Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Νοτίου Αιγαίου. Συλλέξαμε τις προτάσεις των τοπικών φορέων και ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για τη χρηματοδότησή τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.


Σημειώνω, όμως, και τη ρύθμιση που προωθήσαμε, κατά την Αναθεώρηση του Συντάγματος, για ειδική μέριμνα στα νησιά μας. Σ’ αυτή τη βάση στηρίξαμε την πριμοδότηση των νησιωτών στους διαγωνισμούς για την κάλυψη θέσεων του Δημοσίου. Είναι μια σημαντική ρύθμιση, τόσο για τη στελέχωση των υπηρεσιών, όσο και για τους νέους μας που ζουν στα νησιά.


Κυκλαδίτισσες και Κυκλαδίτες,


Οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου αφορούν την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Οι επιλογές είναι ξεκάθαρες:


- Ποιός λέει την αλήθεια και ποιός όχι!


- Ποιός έχει σχέδιο απέναντι στην κρίση και ποιός όχι!


- Ποιός μπορεί να οδηγήσει τον Τόπο με σιγουριά και ποιός όχι.


Είναι στο χέρι μας, να βγάλουμε την Ελλάδα από την κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Είναι στο χέρι μας να συνεχίσουμε το δρόμο για μια Ελλάδα…


- με σιγουριά και ασφάλεια.


- Με μακροχρόνια ανάπτυξη.


- Με εθνική αυτοπεποίθηση.


Η στάση του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνει αμφιβολίες: Το κόμμα που κυβέρνησε τη Χώρα για δύο δεκαετίες δεν άλλαξε και ούτε αλλάζει. Δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών.


Στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου, με υπεύθυνη πολιτική, κερδίζουμε την ελπίδα. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή της Χώρας μας στο νέο κύκλο της ανάπτυξης, που έρχεται το 2011. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα προόδου και ευημερίας στα επόμενα χρόνια. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε.


Στο διάστημα που ακολουθεί μας περιμένουν νέοι αγώνες. Συνεχίζουμε μαζί. Συνεχίζουμε αποφασιστικά. Συνεχίζουμε αισιόδοξα. Όλες και όλοι μαζί.


Έχω πίστη στην Πατρίδα μου. Έχω εμπιστοσύνη στην ωριμότητα των πολιτών. Είμαι -και θα είμαι- δυναμικά παρών στην πρώτη γραμμή. Μαζί θα παλέψουμε. Μαζί συνεχίζουμε. Μαζί θα νικήσουμε. Πάμε, όλες και όλοι, μαζί, γιατί αυτή η νίκη είναι στα χέρια μας. Στα χέρια όλων μας. Να’ στε καλά και καλή δύναμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: