Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 10-10-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, η επίσκεψη Γιώργου Παπανδρέου στην Κωνσταντινούπολη, η πρόβλεψη της Τραπέζης της Ελλάδος για έλλειμμα 12% στο τέλος του έτους και η αναστολή των φροντηστιριακών μαθηματων στα σχολεία.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οι "4" ανοίγουν τα χαρτιά τους- Ενώ ο Μεϊμαράκης προετοιμάζει την ομαλή λειτουργία του Συνεδρίου".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοίγουν τα χαρτιά τους οι τρεις φερόμενοι ως υποψήφιοι για την προεδρία της Ν.Δ. και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης. Σήμερα στις 6μμ στη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, που οργανώνει τις απαιτούμενες διαδικασίες, τα τέσσερα γαλάζια στελέχη αναμένεται να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους για τον τρόπο διεξαγωγής του Εκτάκτου Συνεδρίου της 7ης Νοεμβρίου".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: " "Πάγωσαν" τα φροντιστήρια στα δημόσια σχολεία- Σοκ στην εκπαιδευτική κοινότητα".
    Η εφημερίδα γράφει ότι " "στοπ" μέχρι...νεωτέρας στα απογευματινά φροντιστηριακά μαθήματα μέσα στα σχολεία! Η πρώτη κίνηση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας ήταν να διακόψει το Πρόγραμμα Διδακτικής Στήριξης στα Λύκεια και να παγώσει τις προσλήψεις, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της ΟΛΜΕ και των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών".   

    Η ΑΥΓΗ: "1ο στραπάτσο: Παιδεία".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ενισχυτική διδασκαλία) των παιδιών που δεν έχουν λεφτά για φροντιστήρια ήταν ένα μέτρο για το οποίο επαίροντο οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Την Πέμπτη το βράδυ, η κ. Διαμαντοπούλου, πριν καλά-καλά αναλάβει τα καθήκοντά της, με έγγραφό της ανέστειλε "προσωρινά" το μέτρο ισχυριζόμενη ότι δεν έχουν εξασφαλιστεί οι αναγκαίοι οικονομικοί πόροι".   

    ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επίδειξη πυγμής με τρεις γιγαντιαίες επιχειρήσεις-σκούπα μέσα σε ένα 24ωρο στα Εξάρχεια και στο κέντρο της Αθήνας".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ουσιαστικές αλλαγές στην Ελληνική Αστυνομία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοίδης, παρουσιάζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανοχή στο μεγάλο εχθρό της κοινωνίας, την ανομία, αλλά και στην αστυνομική βία εις βάρος των πολιτών".

    ΤΟ ΒΗΜΑ: "Δείγμα γραφής από την Πόλη- Πολιτική δυναμικών πρωτοβουλιών με την Τουρκία προαναγγέλλει ο κ. Παπανδρέου".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "Με φόντο την αυστηρά διμερή χθεσινή συνάντησή του με τον τούρκο ομόλογό του κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου εξήγγειλε μια πολιτική δυναμικών πρωτοβουλιών για την επίλυση των ανοιχτών θεμάτων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο κ. Παπανδρέου βρέθηκε στην Τουρκία για την άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Διαβαλκανικής Συνεργασίας".
 
    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Η Νέα Δημοκρατία ανήκει στον κόσμο της".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "Κ. Καραμανλής: "Εγώ την επομένη του Συνεδρίου θέλω να παραδώσω και να φύγω". Ευαγγ. Μεϊμαράκης: "Δεν μπορούμε να πάμε στο Συνέδριο ως δημόσια υπηρεσία". Δ. Αβραμόπουλος: "Ήλθε η ώρα μέσα από την κρίση της η Ν.Δ. να κάνει ένα ποιοτικό, δημοκρατικό άλμα". Παν. Ψωμιάδης: "Δεν πρόκειται να μετάσχω σε συνοπτικές διαδικασίες"".

    ΕΘΝΟΣ: "Ιντριγκες και κρυφές συμμαχίες- Χάος αφήνει πίσω του ο αναχωρητής της Ραφήνας".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "διαγκωνίζονται στο παρασκήνιο οι κορυφαίοι της ΝΔ προκειμένου να καταλάβουν καλύτερες θέσεις στην εκκίνηση της κούρσας διαδοχής. Σε εγγυητή της παράταξης αυτο-ανακηρύσσεται ο Ευ. Μεϊμαράκης. Ως απλός θεατής παρακολουθεί τις εξελίξεις ο Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι στις 8 Νοεμβρίου αποχωρεί από το γραφείο του προέδρου της Ν.Δ.".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Κώστας στέλνει δαχτυλίδι για...Ντοράκι".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "η ανακοίνωσή του ότι εγκαταλείπει το κόμμα ή εκλεγεί αρχηγός ή όχι, ευνοεί την Ντόρα Μπακογιάννη. Βασική δυσκολία στο άνοιγμα των διαδικασιών, ο περιορισμένος χρόνος εξ αιτίας της απόφασης Καραμανλή. Μία ημέρα δεν είναι αρκετή για να μπορέσουν ν' αναδείξουν τον νέο αρχηγό".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Αφήστε τα μίση, δώστε τα χέρια για το καλό της Ν.Δ.".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντί να διαφυλάξουν την ενότητα της παράταξης οι υποψήφιοι αρχηγοί και ο Καραμανλής κάνουν ό,τι μπορούν για να πλήξουν περισσότερο την εικόνα της. Την ίδια στιγμή η Ν.Δ. είναι ανύπαρκτη ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι απλός θεατής σε όλες τις κινήσεις του Γ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησής του. Μεγάλες οι ευθύνες Καραμανλή".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Το 1ο πακέτο του Γιώργου - Πρόθεση του νέου πρωθυπουργού, να κερδίσει εξ αρχής το παιχνίδι".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "επιθετικά και σε πολλά επίπεδα αναμένεται να κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα. Η οικονομία στο πρώτο πλάνο, αλλά με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα θα καθυστερήσουν να φανούν, η κυβέρνηση ανοίγει άμεσα θέματα που "δεν κοστίζουν" και για τα οποία αρκεί μια υπουργική απόφαση ή ένα νομοσχέδιο".

    ΕΣΤΙΑ: "Η ανατομία μιας συντριβής- Ολέθρια η απόφασις για πρόωρες εκλογές".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "μέχρι το βράδυ της παρελθούσης Κυριακής, κανένας δεν μπορούσε να φαντασθή ότι η Νέα Δημοκρατία θα ελάμβανε στις εκλογές το χαμηλότερο ποσοστό από τότε που υπάρχει ως κόμμα. Το προηγούμενο κατώτατο ποσοστό ήταν το 35,9%, που είχε λάβει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 1981, υπό την ηγεσία του Γ. Ράλλη".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Εκτίμηση - σοκ για ταμειακό έλλειμμα 12% το 2009".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εικόνα πλήρους δημοσιονομικού εκτροχιασμού δίνουν τα στοιχεία που παρουσίασε χθες στον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. Το ταμειακό έλλειμμα βρισκόταν στο 9μηνο στο 10% του ΑΕΠ και με τη δυναμική που έχει, είναι πολύ πιθανό ως το τέλος του έτους να φθάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει το 12% του ΑΕΠ".

    Ο ΛΟΓΟΣ: "Η μάχη της "γαλάζιας" διαδοχής"
    Η εφημερίδα γράφει ότι "ανοικτό παραμένει το θέμα της διαδικασίας της εκλογής του αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία, μετά την σημερινή συνεδρίαση της οργανωτικής επιτροπής του έκτακτου συνεδρίου που εξέτασε όλα τα οργανωτικά και διαδικαστικά ζητήματα. Σήμερα, στις 18.00 θα συνεδριάσει εκ νέου η Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου της ΝΔ...".

    ΤΑ ΝΕΑ: "Κρυφή συμφωνία Καραμανλή-Ντόρας- "Της έχεις δώσει το δαχτυλίδι" καταγγέλλουν στη Ν.Δ.".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνέδριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της Ντόρας Μπακογιάννη. Ετσι ερμηνεύονται ακόμη και στην τελευταία τοπική οργάνωση της Ν.Δ. οι κινήσεις του Κώστα Καραμανλή. Για κάποιους στον κομματικό μηχανισμό, μάλιστα, ήταν μια απόδειξη ότι έχει ήδη δώσει το δαχτυλίδι -έστω κι αν καμία πλευρά δεν αποδέχεται ότι υπάρχουν συμφωνίες- κάτω από το τραπέζι".

    Η ΝΙΚΗ: "10 "ανάσες" στην αγορά- Τελειώνει ο "Τειρεσίας" με νομοσχέδιο στη Βουλή".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ριζικές αλλαγές σχεδιάζει η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη στο μέτωπο της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της "ραχοκοκαλιάς" της οικονομίας, αλλά και γενικότερα της επιχειρηματικότητας, με στόχο να ξεφύγει η Ελλάδα από τις τελευταίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στην ανταγωνιστικότητα"

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ντήλερ του κεφαλαίου ο πρωθυπουργός σε Βαλκάνια και Νοτιοανατολική Μεσόγειο"
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενεργότερο ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια αναζητά ο Γ. Παπανδρέου, διεκδικώντας μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή, όπως αποκαλύπτεται από την ομιλία του στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών για τη διαβαλκανική συνεργασία στην Κωνσταντινούπολη".
 
    ΣΤΟ ΚΑΡΦΙ: "Βυζάντιο η Νέα Δημοκρατία - Το δαχτυλίδι στη ΘεοΝτόρα"
    Η εφημερίδα γράφει ότι "ουδείς αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να αποχωρήσει από την ηγεσία της Ν.Δ. Από την ημέρα που αποφάσισε να κάνει το εκλογικό διάγγελμα, άρχισαν να το συνειδητοποιούν ακόμη και τα στελέχη του σκληρού καραμανλικού πυρήνα. Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές στο "Καρφί", η απόφαση είχε ληφθεί από το βράδυ των ευρωεκλογών".
 
    Η ΧΩΡΑ: "Ηφαίστειο η βάση της Ν.Δ. για την ανευθυνότητα και την προδοσία Καραμανλή".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εξοργισμένοι είναι οι Νεοδημοκράτες με την επιμονή του Κώστα Καραμανλή να θέλει να το βάλει στα πόδια, εγκαταλείποντας την ιστορική παράταξη που ίδρυσε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ακυβέρνητη και στα πρόθυρα του διχασμού. Θέλοντας να αποφύγει τους μαινόμενους Νεοδημοκράτες, ο Κ. Καραμανλής κλείνει τα αυτιά στην απαίτηση και τις εκκλήσεις της βάσης για ανοιχτό Συνέδριο...".

    ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Προτιμούν εκλογή από τη βάση- Τα στελέχη της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη"
 
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εκρηκτικό... ταμειακό έλλειμμα 12% του ΑΕΠ"
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντιμέτωπη με ένα τεράστιο έλλειμμα βρίσκεται η νέα κυβέρνηση, η οποία, για να το χρηματοδοτήσει, είναι αναγκασμένη να καταφύγει σε δανεισμό. Στη χθεσινή συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι το ταμειακό έλλειμμα ήταν στο 10% του ΑΕΠ στο 9μηνο του 2009 και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, θα κλείσει στο 12% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μπλόκο στη φοροδιαφυγή- Σαρωτικές αλλαγές από τον τσάρο της οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "αδιάφθοροι: νέο σώμα στα πρότυπα του IRS για τον έλεγχο φοροφυγάδων και την πάταξη της διαφθοράς των εφοριακών- Νέο ΣΔΟΕ: επανασύσταση του ΣΔΟΕ με αυξημένες αρμοδιότητες και υποστήριξη με σύγχρονη πληροφοριακά συστήματα. Αναδόμηση: αλλαγές στα υψηλόβαθμα κλιμάκια εφοριών, τελωνείων και ελεγκτικών κέντρων. Point System: εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων για έλεγχο φορολογικών και ελεγκτικών υποθέσεων "υψηλού κινδύνου". Λαθρεμπόριο: Ηλεκτρονική παρακολούθηση της διακίνησης υγρών καυσίμων- Με αποδείξεις και η πώληση βενζίνης"

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πρόβλεψη για έλλειμμα 12%! Σιγά-σιγά αποκαλύπτεται το μέγεθος της τραγωδίας της ελληνικής οικονομίας".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εκτός ελέγχου βρίσκεται η δημοσιονομική κατάσταση στην κρίσιμη στιγμή που ξεκινούν οι δύσκολες διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες με την έγκριση της πολιτικής με την οποία θα επιδιωχθεί η δημοσιονομική σταθεροποίηση, απαραίτητη προϋπόθεση και για τη χορήγηση της παράτασης με σκοπό τη μείωση του ελλείμματος για τουλάχιστον 3 χρόνια".
 
    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Νέα εκτίναξη ελλειμμάτων φέρνει μέτρα για το 2010".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "νέα, δυσμενέστερη εκτίμηση για ταμιακό έλλειμμα στο 12% του ΑΕΠ το 2009 έκανε χθες ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, λίγες μέρες μετά την προηγούμενη εκτίμησή του για 10%. Ο ίδιος εξήγησε ότι η νέα εκτίμηση έγινε χθες μετά την αξιολόγηση εσόδων και δαπανών για το 2009 σε σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών υπό την προεδρία του υπουργού, Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ η παλαιότερη βασιζόταν σε στοιχεία εννεαμήνου".

    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ: Ψήφος εμπιστοσύνης και από τις αγορές- Πώς θα δοθεί η πρώτη μάχη, σε 10 μέρες στις Βρυξέλλες, με στόχο την τριετή παράταση".
     Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θετικές προσδοκίες "πυροδοτούνται" στο Χρηματιστήριο, το οποίο τις τελευταίες μέρες έχει πάρει κυριολεκτικά φωτιά, με πρωταγωνιστές ευρωπαϊκά και αμερικανικά funds που προβαίνουν σε επιθετικές αγορές ελληνικών μετοχών. Η ισχυρή αυτοδυναμία της νέας κυβέρνησης και οι προσδοκίες για τολμηρές πρωτοβουλίες στα κρίσιμα μέτωπα της οικονομίας αλλάζουν το κλίμα και δημιουργούν καλύτερες προϋποθέσεις για τη χώρα διεθνώς".

Δεν υπάρχουν σχόλια: