Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 11-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Τα νέα δεδομένα στο εσωκομματικό πεδίο της Νέας Δημοκρατίας που δημιουργεί πλέον το κοινό μέτωπο Σαμαρά - Αβραμόπουλου για την εκλογή προέδρου, η αυστηρή σύσταση από το Ecofin προς την Ελλάδα για διόρθωση της στατιστικής ασυνέπειας , που έχει επιδείξει η χώρα μας ως προς τα δημοσιονομικά στοιχεία που παραθέτει, η επιτήρηση από τις Βρυξέλλες και η διορία έως το Φεβρουάριο για να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, η αναστολή της απεργίας των λιμενεργατών , η οποία κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική, καθώς και τα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας για την αποφυγή της εξάπλωσης της νέας γρίπης.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ε, όχι και ο Αβραμόπουλος να ρυθμίζει το μέλλον της ΝΔ. Με φλύαρη και κοινότοπη ομιλία δήλωσε... Σαμαρικός".

Η εφημερίδα γράφει ότι "τη στήριξή του στον Αντώνη Σαμαρά για την Προεδρία της ΝΔ ανακοίνωσε χθες ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε κοινή εμφάνισή τους σε κεντρικό ξενοδοχείο".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Λιτότητα διαρκείας. Έρχονται ακόμη χειρότερες μέρες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το Άνοιγμα του ασφαλιστικού με πρώτο βήμα την εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών στο δημόσιο τομέα, περιορισμός των προσλήψεων στο δημόσιο, η κατάργηση των STAGE και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων είναι τα πρώτα μέτρα για τα οποία δεσμεύτηκε έναντι του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου".

Η ΑΥΓΗ: "Άνθρωποι και κεκτημένα στη "μαύρη τρύπα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον Φεβρουάριο θα αποφασίσει η Κομισιόν για το χρονικό διάστημα προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας στο Σύμφωνο Σταθερότητας, ενώ τον Ιανουάριο η κυβέρνηση θα υποβάλει το νέο πρόγραμμα σταθερότητας. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δεσμεύθηκε σε Αλμούνια και Τρισέ ότι θα υπάρξει άγρια περιστολή των δημοσίων δαπανών, αρχής γενομένης από την απόλυση δεκάδων χιλιάδων συμβασιούχων".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σαμαράς - Αβραμόπουλος πάνε για ψηλά. Αν κερδίσουν την Ντόρα που ετοιμάζεται για αντεπίθεση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "προσδοκία ολικής επαναφοράς της Νέας Δημοκρατίας στο πολιτικό σκηνικό -όπως το περιγράφουν στη βάση του κόμματος, "ανάσταση του πτώματος της 4ης Οκτωβρίου"- δημιουργούν οι τελευταίες εξελίξεις στη μάχη της διαδοχής στην αξιωματική αντιπολίτευση, που παράλληλα με τον εσωκομματικό αντίκτυπο της απόφασης στήριξης του Αντώνη Σαμαρά από τον Αβραμόπουλο, επιβεβαιώνουν και τη σαφέστατη δυναμική διεύρυνσης της κινητοποίησης της παραταξιακής βάσης".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Απειλούν την Ελλάδα με πτώχευση. Αφόρητες πιέσεις στις Βρυξέλλες για τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. "Δεν έχετε να πληρώσετε μισθούς και συντάξεις και δίνετε επιδόματα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αφόρητες πιέσεις στην κυβέρνηση προκειμένου να λάβει αυστηρά μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων ασκούν οι Βρυξέλλες. Ύστερα από ένα εφιαλτικό διήμερο, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επέστρεψε στην Αθήνα γεμάτος άγχος για τις εξελίξεις".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Ξεχάστε την παράταση! Σκληρά μέτρα "εδώ και τώρα" και σοβαρότητα ζητά ο Αλμούνια".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "φέρτε μας αξιόπιστο πρόγραμμα σταθερότητας με συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα και ξεχάστε την παράταση", απάντησε ο αρμόδιος επίτροπος Χ. Αλμούνια στο αίτημα της Ελλάδας για την παροχή εύλογου χρονικού διαστήματος δημοσιονομικής προσαρμογής".

ΕΘΝΟΣ: "Μέτωπο Σαμαρά - Αβραμόπουλου. Κοινή διακήρυξη και συμφωνία κυριων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "νέα δεδομένα στο εσωκομματικό πεδίο της ΝΔ δημιουργεί το μέτωπο Σαμαρά - Αβραμόπουλου και η κοινή διακήρυξη αρχών που υπέγραψαν οι δύο πολιτικοί. Με αμηχανία υποδέχθηκε η πλευρά Ντόρας την προσχώρηση του πρώην υπουργού Υγείας στο στρατόπεδο Σαμαρά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Μήτσος... φόρτωσε το σαμάρι του Σαμαρά. Ο Αβραμόπουλος έδωσε το δικό του... φόρτωμα στον αντίπαλο της Ντόρας, Αντώνη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το παιχνίδι ουσιαστικά τώρα αρχίζει. Η χθεσινή κοινή εμφάνιση Σαμαρά - Αβραμόπουλου και η δήλωση στήριξης του δεύτερου προς τον πρώτο σηματοδοτούν ραγδαίες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΝΔ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Χοντραίνει το παιχνίδι για την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ. Μετά τη συμφωνία Σαμαρά - Αβραμόπουλου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η συμφωνία των Αντώνη Σαμαρά - Δημ. Αβραμόπουλου για συμπόρευση και συνεργασία έφερε μεγάλη ανατροπή στο εσωτερικό της ΝΔ. Στόχος και των δύο η επιστροφή όλων όσοι έφυγαν από τη ΝΔ".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πώς έδωσαν τα χέρια. Το παρασκήνιο της συμφωνίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "η ανακοίνωση της συμφωνίας Σαμαρά - Αβραμόπουλου πυροδότησε φήμες και διαρροές μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων. Κυρίως, όμως, έφερε στο προσκήνιο ένα έντονο διπλωματικό παζάρι, που εξελίχθηκε το τελευταίο διάστημα στα στρατηγεία των υποψηφίων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μέτωπο ανατροπής. Σαμαράς - Αβραμόπουλος έστειλαν μηνύματα ότι εγγυώνται "αμφίπλευρη διεύρυνση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πολιτική συμμαχία Αβραμόπουλου - Σαμαρά δημιουργεί συνθήκες ανατροπής στην κούρσα που ξεκίνησε με φαβορί την Ντόρα. Με "κοινή διακήρυξη αρχών" δεσμεύονται για ένα ανοιχτό κόμμα, χωρίς "νεποτισμό, πολιτικά κληρονομικά δικαιώματα, προσωπικούς μηχανισμούς και αποφάσεις ερήμην της βάσης". Πάγωσε το στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη".

ΕΣΤΙΑ: "Η Ελλάς διώχνει τους επενδυτές. Απαράδεκτα τα όσα συνέβησαν στον Πειραιά".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η μεγαλύτερη ζημιά την οποία υπέστη η χώρα από την απεργία των λιμενεργατών, που ανεστάλη μετά την χθεσινή δικαστική απόφαση, είναι ότι ουσιαστικώς εκδιώκονται οι επενδυτές. Άραγε ποιός θα λάβη στα σοβαρά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό, όταν θα γνωρίζη ότι υπάρχει τέτοια αβεβαιότης;".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Νέο σκηνικό στην κούρσα διαδοχής. Στήριξη Δ. Αβραμόπουλου στον Α. Σαμαρά για την ηγεσία της ΝΔ - "Αντεπίθεση" από Ντόρα Μπακογιάννη".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "νέα δεδομένα στη μάχη της διαδοχής στη ΝΔ διαμορφώνονται μετά τη συμπόρευση του κ. Αντώνη Σαμαρά με τον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος προ ημερών είχε αποσυρθεί από τη διεκδίκηση της ηγεσίας. Η χθεσινή εξέλιξη ενισχύει στο εσωκομματικό πεδίο τον κ. Σαμαρά, με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη να αναζητεί τρόπους επικοινωνιακής αντεπίθεσης".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Διορία έως το Φεβρουάριο...στην Ελλάδα για το έλλειμμα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τον προσεχή Φεβρουάριο θα αποφασίσει το Ecofin, ποια χρονική διορία θα δώσει στην Ελλάδα για τη διόρθωση των ανισορροπιών των δημόσιων ελλειμμάτων της, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, λέγοντας ότι τότε η κοινότητα θα έχει στα χέρια της τον τελικό προϋπολογισμό για το 2010 και το αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σκηνικό ρήξης μετά το ντιλ κορυφής. Συμφωνία - έκπληξη στην κούρσα της διαδοχής".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η συμφωνία των δύο στελεχών, η οποία επισημοποιήθηκε χθες με την υπογραφή κοινής διακήρυξης αρχών και δεσμεύσεων για την επόμενη ημέρα του κόμματος, δίνει ώθηση στην υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά, όπως αναγνωρίζουν κορυφαίοι παράγοντες της ΝΔ. Παράλληλα, δημιουργεί σκηνικό ρήξεων στην κορυφή της γαλάζιας κομματικής πυραμίδας, αφού για πολλούς στη ΝΔ αναβιώνουν πλέον τα "μέτωπα του παρελθόντος" που είχαν τραυματίσει και τη συνοχή του κόμματος".

Η ΝΙΚΗ: "Η πιο μεγάλη κωλοτούμπα του Δημήτρη. Αλλάζει τα δεδομένα στη ΝΔ η στροφή 180 μοιρών του Αβραμόπουλου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ιστορία επαναλαμβάνεται, λέει ένα γνωστό ρητό- το οποίο φαίνεται να γνωρίζει πολύ καλά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Διπλωμάτης, γαρ, φροντίζει να αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως γνωρίζει καλά και αυτή την τέχνη".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα αντιλαϊκή θύελλα στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, στο λαϊκό εισόδημα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ΚΚΕ: καμιά σημασία δεν πρέπει να δώσει ο λαός στις απαιτήσεις για θυσίες, που τον καλούν να κάνει τα στελέχη της ΕΕ και η κυβέρνηση. Το ζήτημα που επείγει είναι τώρα να οργανώσει την πάλη και την αντεπίθεσή του".

Η ΧΩΡΑ: "Συμφωνία αλλαγής μάχης και νίκης. Συσπειρώνεται πάλι η κεντροδεξιά γύρω από Σαμαρά-Αβραμόπουλο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αφού πέτυχαν την εκλογή από τη βάση, τώρα κοινή πορεία για δημοκρατικές αλλαγές στο κόμμα, ουσιαστικό άνοιγμα στην κοινωνά και επαναφορά στην παράταξη χιλιάδων απογοητευμένων οπαδών".

City Press: "Σύμπραξη για ανοιχτό κόμμα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με μια κοινή διακήρυξη έντεκα σημείων, με σαφείς αιχμές κατά της Ντ. Μπακογιάννη, οι κκ Δ. Αβραμόπουλος και Α. Σαμαράς επιβεβαίωσαν τις φήμες που τους ήθελαν να συνεργάζονται στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία της ΝΔ, δημιουργώντας νέα δεδομένα, λίγες μόνο ημέρες πριν από τις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου, στις οποίες τα μέλη του κόμματος θα ψηφίσουν για το νέο αρχηγό της παράταξης".

Metro: "Σχέδιο κατά της γρίπης σε σχολεία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δραστικά μέτρα για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας της νέα γρίπης ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας".

Metropolis: "Εθισμένοι στην τεχνολογία οι μαθητές..."
Η εφημερίδα γράφει ότι "αναπόσπαστα αντικείμενα της καθημερινότητας των Ελλήνων μαθητών αποτελούν ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το κινητό τηλέφωνο. Οκτώ στους δέκα μαθητές Δημοτικού καθηλώνονται καθημερινά εμπρός στην οθόνη του υπολογιστή- είτε του σπιτιού, είτε του σχολείου, είτε κάποιου ίντερνετ-καφέ και έξι στους δέκα έχουν το "σερφάρισμα" δεύτερη φύση".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Απέραντη χωματερή οι βιότοποι της Θεσσαλονίκης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Πότε έκλεισε η συμφωνία. Σύμπραξη Αντώνη Σαμαρά - Δημήτρη Αβραμόπουλου".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ανάσα στα νοικοκυριά. Στα σκαριά το νομοσχέδιο για την υπερχρέωση".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Μέτρα για τη βελτίωση αξιοπιστίας ζητεί η ΕΕ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε μείζον ζήτημα αξιοπιστίας της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξελίσσεται η στατιστική ασυνέπεια για τα δημοσιονομικά στοιχεία που αποστέλλονται από τις ελληνικές αρχές στις Βρυξέλλες".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κλιμάκιο ΕΕ στην Αθήνα. "Τεστ αληθείας" στα οικονομικά στοιχεία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "δριμύτατη είναι η κριτική που άσκησαν οι Βρυξέλλες στην Ελλάδα για την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Ζήτησαν την άμεση λήψη μέτρων, για την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο πλευρές".

ΚΕΡΔΟΣ: "Συστάσεις με αυστηρότερη επιτήρηση της οικονομίας. Διαρθρωτικά μέτρα απαίτησαν οι Ευρωπαίοι από την Αθήνα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα βήμα πριν την απόλυτη επιτήρηση καθώς και την επιβολή προστίμου βρίσκεται πλέον η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει σήμερα την υπαγωγή της χώρας μας στο άρθρο 104, παρ. 8 της Συνθήκης περί υπερβολικών ελλειμμάτων."

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σκληροί όροι από ΕΕ για μείωση των ελλειμμάτων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το σαφέστατο μήνυμα - προειδοποίηση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες απτά δείγματα γραφής προς την κατεύθυνση του νοικοκυρέματος των δημόσιων οικονομικών, αλλά και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων έλαβε προχθές από το Eurogroup και χθες από το ECOFIN ο υπουργός Οικομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: