Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 23-11-2009



Ποια θέματα κυριαρχούν: Η πανδημία της νέας γρίπης και ο εμβολιασμός που ξεκινά σήμερα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, η επιβολή φόρων στα ακίνητα, ο διάλογος για το ασφαλιστικό, ο οποίος ξεκινά σήμερα, καθώς και το "ντέρμπι" Σαμαρά - Μπακογιάννη στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, λίγο πριν τις κάλπες της 29ης Νοεμβρίου για την εκλογή προέδρου του κόμματος.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Και οι τρεις ορκίζονται για την ενότητα της ΝΔ. Με συγκεντρώσεις και ομιλίες σε όλη την Ελλάδα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "την πίστη τους στη διατήρηση της ενότητας του κόμματος και ύστερα από την εκλογή του νέου αρχηγού της ΝΔ εξέφρασαν το Σαββατοκύριακο οι Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Ψωμιάδης, σε περιοδείες τους στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, αντίστοιχα. Και οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι επιχείρησαν να στοχεύσουν στην ψυχή και την καρδιά του Νεοδημοκράτη, ζητώντας, ο καθένας με τα δικά του επιχειρήματα, την εμπιστοσύνη όσων την ερχόμενη Κυριακή ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "3 θάνατοι από τη νέα γρίπη το Σαββατοκύριακο. Ο φονικός ιός χτύπησε ένα 11χρονο κοριτσάκι χθες, ένα 16χρονο αγόρι και έναν 70χρονο το Σάββατο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με ταχύτατους ρυθμούς εξαπλώνεται η νέα γρίπη στη χώρα μας και μαζί αυξάνεται και ο αριθμός των θυμάτων της. Χτες το βράδυ ένα εντεκάχρονο κοριτσάκι που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης και είχε προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια και έχασε τη μάχη για τη ζωή".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τι θα πληρώσουν για έκτακτη εισφορά 1.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Αναλυτικοί πίνακες για κάθε κατηγορία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στις 400.000 ευρώ (από 600.000 σύμφωνα με τις αρχικές ανακοινώσεις) περιορίζεται το όριο απαλλαγής από την έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, ενώ διευρύνεται σε εννέα ο αριθμός των συντελεστών (από 0,1% έως και 0,9%) που επιβάλλονται για τον υπολογισμό της εισφοράς, ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Αγοράστε το χρέος μας. Αθήνα καλεί Πεκίνο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στήριξη από την Κίνα ζητά η κυβέρνηση με την αγορά ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να επιτύχει ευνοϊκότερη διαχείριση του τεράστιου δημόσιου χρέους της χώρας. Για το σκοπό αυτόν, προετοιμάζεται επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Πεκίνο, όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν και οι δυνατότητες επέκτασης των κινεζικών επενδύσεων σε τομείς όπως είναι ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά κλπ".

ΕΘΝΟΣ: "Μαχαίρι στις φορο-απαλλαγές. Προς κατάργηση ρυθμίσεων που δεν υπηρετούν κοινωνικό σκοπό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι φορολογικές απαλλαγές που έχουν θεσπιστεί μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2009 καταγράφονται στον προϋπολογισμό του 2010. Τα στοιχεία θα τεθούν σε διάλογο, με στόχο το ψαλίδισμα περισσότερων από 100 απαλλαγών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η πολιτεία αγνοεί την οικογένεια Σπανουδάκη. Ο Αρχιφύλακας δολοφονήθηκε από Αλβανό ληστή Τράπεζας που πήγε να συλλάβει, αν και βρισκόταν εκτός υπηρεσίας, αλλά δεν παίρνει σύνταξη η γυναίκα και η κόρη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πλήρωσε με την ζωή του την ευσυνειδησία του ο Κρητικός Αρχιφύλακας Σπανουδάκης όταν δεν έκλεισε τ' αυτιά του στην φωνή του καθήκοντος να τρέξει να συλλάβει ένα Αλβανό ληστή στη Νίκαια αν και βρισκόταν εκτός υπηρεσίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ξεσηκώνονται οι ιδιοκτήτες για το χαράτσι στα ακίνητα. Ένα εκατομμύριο καλούνται να πληρώσουν έκτακτη εισφορά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς κάνει λόγο για φορολογική στοχοποίηση της μεσαίας ιδιοκτησίας και παρατηρεί ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης οδηγούν νομοτελειακά σε έμμεση δήμευση περιουσιών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ποιος θα μας πει τι να κάνουμε; Από σήμερα ο μαζικός εμβολιασμός".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "παρά τον καταιγισμό πληροφοριών για τα θέματα που αφορούν τον εμβολιασμό για τη νέα γρίπη, ο περισσότερος κόσμος έχει ακόμα αρκετές απορίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Συγχωνεύουν σε 3-4 τα Ταμεία. Ασφαλιστικό: Αρχίζει σήμερα χωρίς ατζέντα και χωρίς Παπακωνσταντίνου ο διάλογος".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αν και "πρώτο πιάτο" στο τραπέζι είναι τα όρια των γυναικών-δημοσίων υπαλλήλων, δεν μετέχει ο αρμόδιος για το Δημόσιο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η κυβέρνηση σχεδιάζει και ενοποίηση των 13 Ταμείων σε 3-4 (μισθωτών, αγροτών και ελευθέρων επαγγελματιών). Η ΓΣΕΕ ζητεί νέους πόρους και αρνείται αύξηση των ορίων ή μείωση αποδοχών".

ΕΣΤΙΑ: "Περιορίζεται ο εθνικός πλούτος. Η φορολογία αποθαρρύνει την δημιουργία του".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε συρρίκνωση του εθνικού πλούτου οδηγεί η πολιτική την οποία ακολουθεί η Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ. Αντί να παρέχονται στους πολίτες κίνητρα για να δημιουργούν πλούτο, ώστε στην συνέχεια αυτός να διαχέεται στην κοινωνία, γίνεται το αντίθετο" .

ΤΑ ΝΕΑ: "Σε πανδημία με κλειστές Εντατικές! Αγώνας δρόμου για προσλήψεις νοσηλευτών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ενενήντα πέντε από τα 150 κλειστά κρεβάτια των Εντατικών Μονάδων Θεραπείας προσπαθεί να ανοίξει το υπουργείο Υγείας, στο παρά πέντε, με την άμεση πρόσληψη νοσηλευτών".

Η ΧΩΡΑ: "Σε κατάσταση πανικού η Ντόρα. Προσπαθεί με επιθέσεις να αλλάξει τον κύκλο των αρνητικών δημοσκοπήσεων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αντιμέτωπη με την "ψαλίδα" των προγνωστικών, που επιμένει να κόβει από τα δικά της ποσοστά και να τα δίνει στον βασικό της αντίπαλο κ. Αντώνη Σαμαρά, βρίσκεται η κ. Ντόρα Μπακογιάννη."

City Press: "ΝΔ: Προβάδισμα Σαμαρά στην τελική ευθεία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Α. Σαμαράς διατηρεί τη διαφορά που έχει δημιουργήσει από την Ντ. Μπακογιάννη, μία εβδομάδα πριν από τη "μητέρα όλων των μαχών" για την προεδρία. Οι δημοσκοπήσεις στα κυριακάτικα φύλλα δείχνουν τον κ. Σαμαρά να κρατά το προβάδισμα που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες εβδομάδες, την ίδια στιγμή που οι δύο βασικοί "μονομάχοι" ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης".

Metro: "Ανοίγει επίσημα το ασφαλιστικό".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρεμιέρα του διαλόγου για το ασφαλιστικό σήμερα, με συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΒΕΕ. Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ άλλων η συγχώνευση των Ταμείων , τα βαρέα και ανθυγιεινά κ.α.".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μαζικοί εμβολιασμοί για τη νέα γρίπη".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Η εγκληματικότητα σε αριθμούς. Νέο σχέδιο για τη Θεσσαλονίκη κατάρτισε η ΕΛ.ΑΣ."


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φορο-επιδρομή στα ακίνητα. Γονατίζουν την αγορά οι νέες επιβαρύνσεις".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ισχυρό πλήγμα στην οικοδομή και την κτηματαγορά θα επιφέρει η κυβερνητική πολιτική που επιβαρύνει χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων. Αντί να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, η κυβέρνηση καταφεύγει πάλι στην πεπατημένη της φορολογικής επιδρομής στους συνεπείς φορολογούμενους που δεν αποκρύπτουν την περιουσία τους".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τριπλό "στοίχημα" για τα έσοδα του Δημοσίου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με ένα τριπλό στοίχημα που ποντάρει στη γνωστή παλαιά "συνταγή" των ακινήτων, εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων και ληξιπρόθεσμων χρεών, ελπίζει το οικονομικό επιτελείο να επιτύχει τους υπερφιλόδοξους στόχους του νέου προϋπολογισμού όσον αφορά στο σκέλος των εσόδων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: