Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 30/11/2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η μεγάλη νίκη του Αντώνη Σαμαρά από τον πρώτο κιόλας γύρο της εκλογικής διαδικασίας στην προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, η στάση της Ντόρας Μπακογιάννη και η αποδοχή της ήττας της, καθώς και οι επικείμενες κρίσιμες συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Eurogroup και Ecofin τις επόμενες ημέρες.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Η Βάση έδειξε τον δρόμο!...Πρωτοφανής κοσμοσυρροή Νεοδημοκρατών στις κάλπες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "νέος αρχηγός της ΝΔ είναι από χθες ο Αντώνης Σαμαράς με την Ντόρα Μπακογιάννη να τον αποδέχεται απολύτως με τη γενναία δήλωση που έκανε χθες το βράδυ λίγο ύστερα από τη μία μετά τα μεσάνυχτα. Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε ότι "η απόφαση είναι απολύτως σεβαστή" ενώ επικοινώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον συνεχάρη".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ο Σαμαράς αρχηγός. Ο λαός της παράταξης προσήλθε με πίστη και ενθουσιασμό για την ανάδειξη του διαδόχου του Κ. Καραμανλή".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "στις 1.50 το πρωί ο πρόεδρος της Εφορευτικής Επιτροπής Δημήτρης Σιούφας ανακοίνωσε ότι σε 617 εκλογικά τμήματα, δηλαδή στο 37,6% ο Αντώνης Σαμαράς έλαβε 111.216 ψήφους, δηλαδή το 47,6% , η Ντόρα Μπακογιάννη 97.100 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 41,6% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 25.024 ψήφους, ποσοστό 10,07%".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Γκρεμίζει ο λαός τα παλιά τζάκια γιατί τα θεωρεί υπεύθυνα για τη χρεωκοπία της χώρας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι " οι πολίτες, μέλη και φίλοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης έδειξαν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει τόσο το κόμμα τους όσο και η χώρα, αν θέλει να πορευτεί στο μέλλον, ενώ παράλληλα γκρέμισαν με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο όλα τα παραδοσιακά πολιτικά τζάκια, τα οποία θεωρούν υπεύθυνα για την κατάντια της χώρας, που βρίσκεται σήμερα ένα βήμα πριν από τη χρεωκοπία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Νέος πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς"
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο Αντώνης Σαμαράς είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Κατήγαγε έναν θρίαμβο σε όλη τη χώρα και πανάξια βρέθηκε στο τιμόνι της φιλελεύθερης παράταξης, η οποία περιμένει από αυτόν να την αναστήσει και να την οδηγήσει στην εξουσία".

ΕΘΝΟΣ: "Σαμαράς με ολική επαναφορά! Οι οπαδοί της ΝΔ αποδοκίμασαν τους μηχανισμούς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από τον πρώτο γύρο και με μεγάλη διαφορά ο Αντώνης Σαμαράς εκλέχθηκε πρόεδρος της ΝΔ. Παραδέχθηκε την ήττα της η Ντόρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την εφορευτική επιτροπή".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Ο Αντώνης...κούρεψε με τη "ψιλή" την...Ψηλή! Νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ο Σαμαράς, ενώ η Μπακογιάννη αναγνώρισε την ήττα της".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καθαρή νίκη του Αντώνη Σαμαρά δείχνουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ενώ την ήττα της παραδέχθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στους δημοσιογράφους, χωρίς να περιμένει τη δημοσιοποίηση των επίσημων αποτελεσμάτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μύρισε άνοιξη στη ΝΔ με την εκλογή Σαμαρά. Ουδείς έχει δικαίωμα να υπονομεύσει την εντολή του λαού".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γυρίζει σελίδα η ΝΔ! Μεγάλη νίκη στον Αντώνη Σαμαρά έδωσε η απρόσμενα πολυάριθμη συμμετοχή των νεοδημοκρατών στη διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την εικόνα που υπήρχε τουλάχιστον έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τις πρώτες πρωινές ώρες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σαμαράς με την πρώτη. Εξελέγη 7ος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο Αντώνης Σαμαράς είναι από σήμερα ο έβδομος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Η χθεσινή ψηφοφορία ήταν θριαμβευτική γι αυτόν. Αντίθετα, η Ντόρα Μπακογιάννη υπέστη μια βαρειά ήττα, γεγονός που την υποχρέωσε να την αναγνωρίσει πριν καν ανακοινωθούν επίσημα τα πρώτα αποτελέσματα από την οργανωτική επιτροπή. Ο κ. Σαμαράς αναμένεται να αρχίσει από σήμερα την προσπάθεια να συνεφέρει τη ΝΔ, από τη μεγάλη ήττα της 4ης Οκτωβρίου".

ΕΣΤΙΑ: "Πρόεδρος της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Εντολή για νέο ξεκίνημα και ενότητα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο κ. Αντώνης Σαμαράς είναι ο νέος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Σε πείσμα των προβλέψεων που ήθελαν την χθεσινή αναμέτρηση αμφίρροπη και προεξοφλούσαν την διενέργεια και β΄γύρου, ο Μεσσήνιος πολιτικός κατήγαγε άνετη εκλογική νίκη έναντι της κ. Ντόρας Μπακογιάννη. Εκείνη παραδέχθηκε με γενναιότητα την ήττα της, ενώ ο κ. Σαμαράς στο ενωτικό μήνυμα που απηύθυνε, την ευχαρίστησε για την χειρονομία της".

ΤΑ ΝΕΑ: "Νίκη Σαμαρά με δεξιά στροφή. Πάνω από 400.000 πήγαν στην κάλπη".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Αντώνης Σαμαράς παίρνει από τον Κώστα Καραμανλή το τιμόνι της Ρηγίλλης και απομακρύνεται από τη στρατηγική του λεγόμενου "μεσαίου χώρου".

Η ΧΩΡΑ: "Θρίαμβος Σαμαρά. Η Νέα Δημοκρατία άλλαξε σελίδα, με νέο αρχηγό, που εξέλεξε η βάση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θριαμβευτική νίκη απέσπασε από την πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, μέσα από τη μεγαλειώδη και ογκώδη λαϊκή βούληση, μπροστά στην οποία οπισθοχώρησε και η κ. Ντόρα Μπακογιάννη αναγνωρίζοντας το συντριπτικό υπέρ του κ. Σαμαρά αδιαμφισβήτητο αποτέλεσμα".

City Press: "Οδοστρωτήρας Σαμαρά γκρέμισε τα τζάκια. Νέος ηγέτης στη ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "και το όνομα αυτού Αντώνης Σαμαράς. Από τον πρώτο εκλογικό γύρο η ΝΔ απέκτησε αρχηγός, καθώς ο Α. Σαμαράς εξελέγη με καθαρή διαφορά έναντι της Ντ. Μπακογιάννη νέος πρόεδρος της παράταξης."

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Πρόεδρος ο Α. Σαμαράς. Με τεράστια συμμετοχή η εκλογή προέδρου της ΝΔ".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: " Η ΕΕ στηρίζει και απαιτεί . Ομπρέλα Αλμούνια- κοινός έλεγχος με ΔΝΤ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ώρα που το Eurogroup και το EcoFin θα απαιτούν από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δεσμεύσεις για πρόσθετα μέτρα, στην Αθήνα θα καταφθάνει κλιμάκιο ελεγκτών του ΔΝΤ που, για πρώτη φορά στην ιστορία, θα συνοδεύεται και από στελέχη της Κομισιόν".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Κρίσιμες δεσμεύσεις έναντι των Βρυξελλών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ένα πολύ δύσκολο τρίμηνο για ανάκτηση μέρους της αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής ξεκινά από αύριο για τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου με τη συμμετοχή του στο Eurogroup, αύριο και στο ECOFIN την Τετάρτη στις Βρυξέλλες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: