Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 17-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η πανδημία της νέας γρίπης και ο εμβολιασμός ο οποίος ξεκίνησε χθες, η στήριξη Σπηλιωτόπουλου προς Μπακογιάννη στη κούρσα διαδοχής για την προεδρία του κόμματος της ΝΔ, ο διάλογος για το Ασφαλιστικό όπου ξεκινά αυτή την εβδομάδα, η επίθεση Βγενόπουλου προς τη κυβέρνηση αλλά και στη Ντόρα Μπακογιάννη με αφορμή την ανάθεση των δρομολογίων στις άγονες γραμμές, καθώς και η δημοσιονομική κρίση, ο αντίκτυπος που είχε στο ΧΑ και η "απογείωση" του spread του 10ετούς ομολόγου έως τις 157 μονάδες βάσης.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υπέρ της Ντόρας ο Α. Σπηλιωτόπουλος. Με επίσημη εξαγγελία του χθες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη για την αρχηγία της ΝΔ τάχθηκε χθες ο Άρης Σπηλιωτόπουλος. Παρουσία της υποψήφιας Προέδρου του κόμματος ο τ. υπουργός Παιδείας τόνισε ότι η ΝΔ έχει ανάγκη από νέες ιδέες και προτάσεις για να ξαναβρεί το βηματισμό της, σημειώνοντας πως η πολιτική πρόταση της κ. Μπακογιάννη πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έχει θέσει και ο ίδιος".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Ρελάνς Ντόρας με Άρη Σπηλιωτόπουλο. Αιφνιδιασμός στο πολιτικό σκηνικό με τη σύμπλευση και συνεργασία των δυο πρώτων στην Α' και Β' Αθήνας (σύνολο 100.000 ψήφοι)".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα δεδομένα στην κούρσα της διαδοχής για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δημιουργεί η δημόσια στήριξη που παρέσχε στην Ντόρα Μπακογιάννη ο τέως υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος. Μία εβδομάδα, μάλιστα, μετά τη δημόσια τοποθέτηση Αβραμόπουλου υπέρ του Αντώνη Σαμαρά, το "στρατόπεδο" της τέως υπουργού Εξωτερικών επιστρέφει με δυνατή "ρελάνς" στο "στρατόπεδο" του Μεσσήνιου πολιτικού, δύο μόλις εβδομάδες πριν από την κρίσιμη 29η Νοέμβρη".

Η ΑΥΓΗ: "Ανασφαλής η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό. Αναβρασμός στην κοινωνία από την κυβερνητική απόφαση για ανατροπές στην κοινωνική ασφάλιση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η κυβερνητική απόφαση να ανοίξει τώρα θέμα ασφαλιστικού έχει αιφνιδιάσει πολλούς και, μάλιστα, αρμόδιους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός ρίχνει όλο το βάρος του για να προλάβει τη δημιουργία ρηγμάτων στην κυβέρνηση, αλλά, κυρίως, στην κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ, και επιζητεί "εθνική συναίνεση" προαναγγέλλοντας συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Οδηγεί τη χώρα στη χρεωκοπία το διεφθαρμένο και σάπιο κράτος. Άστραψε και βρόντηξε ο Βγενόπουλος με το βρώμικο παιχνίδι σε βάρος της Ο.Α. που έστησαν στο υπουργείο Μεταφορών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σήμα κινδύνου για την πορεία της Εθνικής Οικονομίας εξέπεμψε χθες ο Ανδρέας Βγενόπουλος, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου για τον αποκλεισμό της Ο.Α. από τις άγονες γραμμές, επισημαίνοντας ότι η διαχρονική σκανδαλώδης κρατική ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει την χώρα σε "πτώχευση".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πολυτεχνείο, 36 χρόνια μετά. Υπό τη σκιά της Αστυνομίας ο εορτασμός της Εξέγερσης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι αστυνομικοί έχουν λάβει σαφείς εντολές να περιφρουρήσουν την ειρηνική και ασφαλή ολοκλήρωσή της, συλλαμβάνοντας αμέσως οποιονδήποτε επιχειρεί να δημιουργήσει ένταση και επεισόδια".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "7πλάσιος φόρος στις μεταβιβάσεις. Από την αύξηση έως 50% των αντικειμενικών αξιών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τα πάνω - κάτω στην αγορά κατοικίας φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κατά 20%-30%, ωστόσο σε πολλές περιοχές ενδεχομένως να ξεπεράσει και το 50%. Οι αντικειμενικές για τελευταία φορά αυξήθηκαν τον Μάρτιο του 2007".

ΕΘΝΟΣ: "Ηλεκτρονικό σαφάρι για τον ΦΠΑ. Ενώ αρχίζουν διασταυρώσεις σε εισοδήματα - περιουσίες του 2008".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ηλεκτρονικό κλοιό βρίσκονται χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες για μη απόδοση ΦΠΑ. Ακόμη, αρχίζουν διασταυρώσεις σε εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία που δηλώθηκαν εφέτος στις φορο-δηλώσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Άγονης ούσης της Νέας Δημοκρατίας... Ο Βγενόπουλος την... "βγαίνει" στο ΠΑΣΟΚ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, σε συνέντευξή του, είπε αυτά που οι πολιτικοί "μας" δεν λένε. Μίλησε για σκανδαλώδη ανεπάρκεια του κράτους, για ύπαρξη σκανδάλων εκ προθέσεως, τα οποία παραμένουν αδιερεύνητα, ανυπαρξία σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα κ.ά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα δίνει όλα ο Γιώργος στους Αμερικάνους. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού αναπληρωτή Εθνικής Άμυνας Π. Μπεγλίτη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γεωστρατηγικό και ενεργειακό "άνοιγμα" προς τις ΗΠΑ επιχειρεί η Αθήνα. Η διπλωματική στροφή 180 μοιρών της ελληνικής Κυβέρνησης ανοίγει νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο κρατών, οι οποίες είχαν περάσει έντονες διακυμάνσεις επί προεδρίας Τζορτζ Μπους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Με τις ευλογίες της τρόικας. Ο Άρης στο πλευρό της Ντόρας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πίσω από την απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου να συστρατευτεί με την Ντόρα Μπακογιάννη κρύβεται ένα έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις οι οποίες κορυφώθηκαν τις τελευταίες μέρες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ναυάγιο 10 έτη νωρίτερα. Ασφαλιστικό: Δαπανήσαμε φέτος για συντάξεις όσα προβλέπονταν για το 2020".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι συντάξεις θα αντιστοιχούν στο 13,2% του ΑΕΠ το 2020, προέβλεπε η Κομισιόν, αλλά αυτό το ποσοστό ξεπεράστηκε από φέτος (13,52%) φέρνοντας μια δεκαετία νωρίτερα το ασφαλιστικό πρόβλημα".

ΕΣΤΙΑ: "Αρνητικό κλίμα στην οικονομία. Ο κόσμος τρομοκρατείται από τους φόρους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου δημιούργησε αρχικώς την ελπίδα ότι θα μπορούσε να αναστραφή το αρνητικό κλίμα της οικονομίας. Και τούτο διότι το κλίμα που είχε δημιουργηθή τους τελευταίους μήνες προ των εκλογών ήταν ό,τι χειρότερο για τον τόπο".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κλίμα ανησυχίας στην αγορά. Αύξηση spread, 50% πάνω οι ακάλυπτες επιταγές, παρέμβαση της Τραπέζης της Ελλάδος".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο φόβος ότι οι ελληνικές τράπεζες θα σταματήσουν να έχουν πρόσβαση στα φθηνά κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, χτύπησε καμπανάκι στις αγορές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Διάλογος εξπρές για Ασφαλιστικό. Η κυβέρνηση βάζει "στο τραπέζι" όλα τα φλέγοντα ζητήματα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ξεκινά αυτή την εβδομάδα με διαδικασίες - εξπρές ο διάλογος για το Ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέας Λοβέρδος έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για την κατάσταση του Ασφαλιστικού".

ΤΑ ΝΕΑ: "Μποϊκοτάρουν το εμβόλιο οι γιατροί. Ελάχιστοι εμβολιάστηκαν την πρώτη μέρα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά τα κρούσματα της νέας γρίπης, παρ' όλα αυτά γιατροί και νοσηλευτές εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί".

Η ΝΙΚΗ: "Το μεγάλο "κανόνι". Στα 2,8 δισ. ευρώ οι ακάλυπτες επιταγές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ξέμειναν από ρευστό επιχειρηματίες και έμποροι και κήρυξαν στάση πληρωμών. Μόνο τον Οκτώβριο, η αξία των ακάλυπτων επιταγών διπλασιάστηκε σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Νέα σφαγή στην ασφάλιση με άλλοθι τα ελλείμματα από τη ληστεία του κεφαλαίου. Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σκηνικό τρομοκράτησης των εργαζομένων και προκλητικής κινδυνολογίας για τα ελλείμματα των Ταμείων στήνει η κυβέρνηση, προκειμένου να καρατομήσει τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα, προαναγγέλλοντας "διάλογο" εδώ και τώρα, συμμετοχή στον οποίο δήλωσε πρόθυμα η ΓΣΣΕ".

Η ΧΩΡΑ: "Mr. MIG: Άρχισε η πτώχευση της ελληνικής οικονομίας. Διπλή επίθεση σε κυβέρνηση-Μπακογιάννη από Βγενόπουλο, με αφορμή τις άγονες γραμμές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άγονες γραμμές και έλλειμμα πήραν... φωτιά από τα πυρά που εξαπέλυσε προς την Ντόρα Μπακογιάννη και την κυβέρνηση ο ισχυρός άνδρας της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος, με τις καταγγελίες του περί σκανδαλώδους κρατικής ανεπάρκειας στην περίπτωση ανάθεσης δρομολογίων και στην παραποίηση των στοιχείων του ελλείμματος, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με 10.000 Βατοπαίδια και 50.000 Siemens".

City Press: "Νέα γρίπη: "Εμφύλιος" γιατρών για το εμβόλιο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με το θάνατο μιας 19χρονης (το έβδομο θύμα από τον ιό της νέας γρίπης) άρχισε και επίσημα χθες το πρόγραμμα των μαζικών εμβολιασμών, με την αρχή να γίνεται με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό".

Metro: "Επί ποδός η ΕΛΑΣ ενόψει του εορτασμού".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κορυφώνονται σήμερα με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία οι εκδηλώσεις για την 36η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. "Συναγερμός" στην Ελληνική Αστυνομία για την αποτροπή επεισοδίων. Έξι χιλιάδες αστυνομικοί στους δρόμους".

Metropolis: "Στο δρόμο για την Κοπεγχάγη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ενημέρωση για τη Σύνοδο της Κοπεγχάγης έκανε χθες η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, που δραστηριοποιείται στα θέματα περιβάλλοντος, Greenpeace. Η Greenpeace μαζί με το WWF έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία "Μαζί για το Κλίμα" που μετρά ήδη 25.000 υπογραφές".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Η νέα γρίπη ύπουλος φονιάς. Σκότωσε 19χρονη στη Θεσσαλονίκη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Να κάνουμε το εμβόλιο ή όχι; Διχασμένοι οι γιατροί, αναστατωμένοι οι πολίτες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Ζεστό χρήμα στην αγορά. Επιτέλους παίρνει μπρος η μηχανή".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Πίεση από τις αγορές στο κόστος δανεισμού. "Απογείωση" του spread του 10ετούς ομολόγου έως τις 157 μονάδες βάσης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η εκτίναξη του spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς (από τις 143 μ.β. την Παρασκευή στις 157 μ.β. χθες) αποτελεί σαφές μήνυμα δυσαρέσκειας των ξένων αγορών για την αδυναμία της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την τιθάσευση του ελλείμματος και του χρέους και δευτερευόντως αντανακλά τις επιπτώσεις από τον υπερβολικό δανεισμό των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νευρική κρίση σε ΧΑ, ομόλογα. Πόλεμος ευθυνών για την άνοδο του spread".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Ιούλιο εκτινάχθηκε χθες το spread στα 10ετή ομόλογα και έφθασε στις 157 μονάδες βάσης. Ο δείκτης των τραπεζικών μετοχών στο ΧΑ υποχώρησε 5,21%. Κυβέρνηση και τραπεζίτες φέρονται έντονα δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της ΤτΕ. Αναλυτές προειδοποιούν ότι ο σταδιακός περιορισμός της ρευστότητας από την ΕΚΤ θα επιδράσει αρνητικά στη ζήτηση ομολόγων".

ΚΕΡΔΟΣ: "Τι συμβαίνει με τις μετοχές. Γιατί κατέρρευσαν χθες οι τιμές των τραπεζικών τίτλων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οι αγορές έτριξαν τα δόντια τους και το ΧΑ βρέθηκε σε μία μόλις συνεδρίαση να γυρίζει σχεδόν δύο μήνες πίσω. Η φημολογία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείνει τους κρουνούς ρευστότητας προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πυροδότησε εντολές πωλήσεων στο ΧΑ, με τις τράπεζες να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τα δημόσια οικονομικά πιέζουν μετοχές - ομόλογα. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε 3,26% - Τα spreads ανέβηκαν 20 μονάδες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα οξυμένα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, το έλλειμμα αξιοπιστίας που διερευνά από χθες η Eurostat, αλλά και φημολογία για μείωση της ρευστότητας των τραπεζών, οδήγησαν σε άνοδο των επιτοκίων και των spreads των ελληνικών ομολόγων, αλλά και σε μεγάλη πτώση το Χρηματιστήριο Αθηνών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: