Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 19-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το "πάγωμα" στις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις για το 2010, καθώς και το "φρένο" στις προσλήψεις για το 2010, που αποφάσισε η κυβέρνηση, οι ευνοϊκές ρυθμίσεις σε επιχειρηματικά δάνεια και η αμνηστία από τον Τειρεσία για όσους εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους, η επικείμενη εκλογή προέδρου στη Νέα Δημοκρατία με τον Αντώνη Σαμαρά να εξακολουθεί να προηγείται, καθώς και η πανδημία της νέας γρίπης και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπισή της.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παγώνουν" οι αυξήσεις μισθών - συντάξεων. Το ΠΑΣΟΚ παίρνει πίσω τις προεκλογικές εξαγγελίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ψαλίδι στις αυξήσεις μισθών όχι μόνο των δημοσίων αλλά και των ιδιωτικών υπαλλήλων, φέρνει ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης και η πρόθεση των εργοδοτών να κλείσουν τη Συλλογική Σύμβαση του 2010 με τη ΓΣΕΕ με "συνοπτικές διαδικασίες" και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Όλα τα σημεία όπου θα ψηφίσουν οι Νεοδημοκράτες. Αναλυτικά τα 1.540 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με κινούμενη άμμο παρομοιάζουν την εικόνα της αναμέτρησης για τη διαδοχή στη Νέα Δημοκρατία οι δημοσκόποι, καθώς ουσιαστικά όλες οι έρευνες προσπαθούν να μαντέψουν ποιο ακριβώς θα είναι το εκλογικό σώμα".

Η ΑΥΓΗ: "Παγωμάρα. Στην κατάψυξη βάζει η κυβέρνηση, με τον προϋπολογισμό που καταθέτει αύριο στη Βουλή, προσλήψεις, μισθούς και συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ μεικτά για το 2010".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την "καμένη γη" που παρέδωσε η ΝΔ επικαλούνται τώρα ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για τα σκληρά μέτρα που αποκήρυσσαν προεκλογικά, αλλά έσπευσαν να υιοθετήσουν χθες με το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2010 που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Πάγωμα μισθών και συντάξεων στον δημόσιο τομέα. Έρχονται σκληρά μέτρα για να αποφευχθεί η χρεωκοπία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "χωρίς αυξήσεις θα μείνουν το 2010 οι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι του δημοσίου με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ το μήνα (πρόκειται περίπου για το 3% των συνταξιούχων), ενώ δεν θα γίνει καμιά νέα πρόσληψη το νέο έτος με εξαίρεση την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια, όπως αποφασίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πάγωμα μισθών και αναστολή προσλήψεων. Ρύθμιση δανείων και 10 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "λιτότητα στο Δημόσιο με "πάγωμα" μισθών και συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ τον μήνα και αυστηρό έλεγχο των προσλήψεων, σε συνδυασμό με μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων από τα τραπεζικά χρέη και επιδοτήσεις μέσω του ΕΣΠΑ, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Που πήγαν οι υποσχέσεις; Άλλα έταζε προεκλογικά, άλλα κάνει σήμερα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "καταιγίδα μέτρων και περικοπών με στόχο τη μείωση του ελλείμματος στο 9,1% ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση, διαγράφοντας έτσι με μια "μονοκονδυλιά" όλες τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις που είχε δώσει σε μισθωτούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους".

ΕΘΝΟΣ: "Ενέσεις ρευστότητας στην αγορά. Διπλή παρέμβαση - ανάσα για τους μικρομεσαίους".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "την ισορροπία ανάμεσα στον περιορισμό των δαπανών και στην ανάγκη για αναθέρμανση της οικονομίας προσπαθεί να επιτύχει η κυβέρνηση. Σ' αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν οι αποφάσεις του χθεσινού υπουργικού συμβουλίου. Τους στόχους για το 2010 προσδιόρισε στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Υπερψήφισε και κύρωσε τον προϋπολογισμό του 2007 τον οποίο ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει και δικαίως ο ΛΑΟΣ κατήγγειλε ότι... Η κυβέρνηση παίζει τις κουμπάρες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το παράλογο στο μεγαλείο του. Η Κυβέρνηση κύρωσε τον προϋπολογισμό του 2007 τον οποίο ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "14 ερωτήσεις - απαντήσεις για το πανδημικό εμβόλιο. Από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αυστηρές συστάσεις σε όλους όσοι επιχειρηματολογούν κατά του εμβολιασμού με το πανδημικό εμβόλιο απηύθυνε τόσο η υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παγώνουν" μισθοί - προσλήψεις. Σοκ για 500.000 δημόσιους υπαλλήλους με αμοιβή πάνω από 2.000 ευρώ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αναστολή προσλήψεων και πάγωμα μισθών και συντάξεων άνω των 2.000 ευρώ για ένα χρόνο και πρόσληψη ενός δημοσίου υπαλλήλου για κάθε πέντε που αποχωρούν για τρία έτη, μέτρο που είχε εφαρμόσει και η κυβέρνηση Σημίτη, αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παγώνουν προσλήψεις, αυξήσεις. Ζεσταίνουν με 10 δισ. ευρώ την αγορά".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανάσα ρευστότητας στην αγορά διοχετεύοντας 10 δισ. από το κοινοτικό πακέτο ΕΣΠΑ, επιχειρεί να δώσει η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, για να ανακουφιστούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πρόσφατη κρίση. Ρυθμίσεις και για τον "Τειρεσία".

ΕΣΤΙΑ: "Χάνονται συνεχώς θέσεις εργασίας. Το πρόβλημα λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας σήμερα είναι ότι δεν δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Είναι περισσότερες αυτές που χάνονται από αυτές που γεννώνται. Τα δε πράγματα θα καθίστανται χειρότερα ενόσω η Κυβέρνησις δεν θέτει ως πρώτιστο στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας. Ασχολείται με τα δημοσιονομικά, ενώ το κύριο πρόβλημα που θα έχη τεράστιες κοινωνικές επιπτώσεις είναι η αύξησις της ανεργίας".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δειλά μέτρα "εκτάκτου ανάγκης". Με τον προϋπολογισμό ικανοποιούνται προεκλογικές εξαγγελίες, αλλά δεν επιχειρούνται διαρθρωτικές τομές".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντί διαρθρωτικών μέτρων, η κυβέρνηση, τελικώς, επέλεξε την πολιτική των ισορροπιών, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Παγώνουν" μισθοί και συντάξεις...άνω των 2000 ευρώ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κλείνουν οι πόρτες του Δημοσίου για το 2010. Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την αναστολή όλων των προσλήψεων, με εξαίρεση τους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Ασφάλειας. Στην προσπάθεια για ακόμη μεγαλύτερη περικοπή δαπανών αποφασίστηκε ακόμη να μην δοθούν αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους που έχουν μηνιαίες αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ".

ΤΑ ΝΕΑ: "Παγώνουν μισθοί, προσλήψεις. Μηδενική αύξηση για πάνω από 2.000 ευρώ μεικτά".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μισθούς , συντάξεις και προσλήψεις στον πάγο βάζει η κυβέρνηση το 2010, καταφεύγοντας σε σκληρά μέτρα, προκειμένου να ανακόψει τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και να αποφύγει η χώρα τη σκληρή τιμωρία των αγορών, που απειλούν με δυσβάστακτη άνοδο των επιτοκίων δανεισμού".

Η ΝΙΚΗ: "Χτύπημα στην "καρδιά". Ποιοι και γιατί στοχοποιούν τον Θόδωρο Πάγκαλο".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η "Ν" αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους όσων βρίσκονται πίσω από τον χορό της παραπληροφόρησης, για τα ...εκατ. ευρώ που στοιχίζουν οι συνεργάτες του κ. Πάγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συκοφαντίες θα απαντηθούν με αγωγές".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Απασφαλίζουν το ασφαλιστικό".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι δραματικές εκκλήσεις που εκπέμπουν οι κυβερνώντες για την κατάσταση του ασφαλιστικού, το άνοιγμα των χρεών του και η διεκτραγώδηση της κατάστασης, μοιάζουν να κινούνται σε ασύμβατους δρόμους με την επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Οργάνωση- αγώνας- αντεπίθεση με πρώτο σταθμό τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση οργανώνει αντιλαϊκή έφοδο επιχειρώντας να υλοποιήσει τις αντιδραστικές απαιτήσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών - στο Ασφαλιστικό, στο Εργασιακό, παντού - οι οποίες ήταν προαποφασισμένες στην ΕΕ, πολύ πριν από την κρίση, με τη συμφωνία και της ΝΔ. Χτες ο ΣΕΒ, καλώντας τη ΓΣΕΕ σε συζήτηση για νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, αποκάλυψε τις επιδιώξεις του για ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση μισθών και ημερομισθίων, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, της κρίσης, επιδιώκοντας μεγαλύτερη κερδοφορία".

Η ΧΩΡΑ: "Σαρώνει ο Αντώνης. Γκάλοπ της ΜΕΤΡΟΝ επιβεβαιώνει τα μηνύματα από όλη την Ελλάδα για τη νίκη".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κόβει το νήμα ο Αντώνης Σαμαράς, επιμένει και νεώτερη δημοσκόπηση, που τον εμφανίζει να κατακτά και πάλι την πρωτιά της διαδοχής. Οι ψηφοφόροι της ΝΔ εξακολουθούν και στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις να ωθούν στη θέση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Σαμαρά, αφού τον θεωρούν καταλληλότερο πρόεδρο, σε ποσοστό 41,4% έναντι ποσοστού 40,8% που παίρνει η κ. Μπακογιάννη".

City Press: "Μέτρα στήριξης της οικονομίας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ένεση ρευστότητας συνολικού ύψους 10,3 δισ. ευρώ για το 2010, κεφάλαια τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά για επενδύσεις, ανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη".

Metro: "Πάγωμα μισθών άνω των 2.000 ευρώ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μηδενικές αυξήσεις στο Δημόσιο για "υψηλούς" μισθούς και συντάξεις προβλέπει ο προϋπολογισμός. "Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις" , διαμηνύει από το Υπουργικό Συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου".

Metropolis: "Με την αξία μας!"
Η εφημερίδα γράφει ότι "η Εθνική νίκησε 1-0 στην Ουκρανία και το καλοκαίρι θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ανάσα" σε αγορά- επιχειρήσεις. Ζεστό χρήμα και 10 αλλαγές στον Τειρεσία".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Αυξήσεις - τέλος σε δημόσιο - συντάξεις. Σκληρά μέτρα για 400.000 υπαλλήλους".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Όλοι συμφωνούν με την Ντόρα. Στηρίζουν την πρόταση Μπακογιάννη, για εκλογή προέδρου κάθε 4 χρόνια".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Ενίσχυση ρευστότητας με πάγωμα των οφειλών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "παγώνουν" για δύο χρόνια οι οφειλές επιχειρήσεων έως 1 εκατ. ευρώ, είτε έχουν καταγγελθεί είτε όχι, εφόσον κατέστησαν ληξιπρόθεσμους μετά την 1η Ιανουαρίου 2008. Αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου στη Βουλή".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διετές "πάγωμα" δανείων. Ανάσα σε επιχειρήσεις για χρέη έως 1 εκατ.".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "γενική αμνηστία σε όσους έχουν μπει στις "μαύρες λίστες" του Τειρεσία από την 1.1.2008 και μετά και εφόσον έχουν εξοφλήσει ή θα εξοφλήσουν σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφιση του νόμου τις υποχρεώσεις τους. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ελαστικοποίηση των όρων για την παραμονή του Τειρεσία, ενώ υπάρχουν μέτρα για τις σφραγισμένες επιταγές, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 3 δισ. ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ρυθμίζονται επιχειρηματικά δάνεια, αλλάζει ο Τειρεσίας".
Η εφημερίδα γράφει ότι "βαθιά στη μάχη για την αναθέρμανση της οικονομίας μπαίνει το ΕΣΠΑ, με πόρους 16 δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν σταδιακά στην αγορά μέχρι το 2015. Από αυτά τα 7 δισ. ευρώ αναμένεται να "ζεστάνουν" την ελληνική οικονομία εντός του 2010, δρώντας συμπληρωματικά με άλλα 3,3 δισ. ευρώ εθνικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τραπεζικά δάνεια 11 δισ. ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "διετή περίοδο χάριτος για ληξιπρόθεσμες οφειλές επιχειρήσεων και επαγγελματιών, γενικευμένη "αμνηστία" από τα αρχεία του "Τειρεσία" και υπό προϋποθέσεις χορήγηση βιβλιαρίου επιταγών σε εταιρείες που βρίσκονται σε δυσμένεια θα προβλέπει, μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την τόνωση της ρευστότητας στην αγορά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: