Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 26/11/2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για την ελληνική οικονομία, η αναφορά του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλου στη Βουλή ότι είχε ενημερώσει προεκλογικά τους κκ Καραμανλή και Παπανδρέου για το ύψος του ελλείμματος και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, η επιδημία του ιού της γρίπης, καθώς και ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων της Νέας Δημοκρατίας για την αρχηγία του κόμματος.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "ΔΗΜΟΣΙΟ: "Ψαλίδι" στα επιδόματα!..."

Η εφημερίδα γράφει ότι "στο "κρεβάτι του Προκρούστη", προκειμένου να εξοικονομηθούν πολύτιμοι κρατικοί πόροι, θα μπει μια σειρά επιδομάτων όπως το οικογενειακό, το κίνητρο απόδοσης , το πριμ προβληματικών - παραμεθόριων περιοχών και ανθυγιεινής εργασίας".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μαχαίρια βγήκαν στην κυβέρνηση. Η ασυνεννοησία, η έλλειψη συντονισμού και οι αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών δημιουργούν πρόωρα εικόνα αποσύνθεσης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σοβαρές επιπτώσεις για την εικόνα της χώρα στη διεθνή αγορά πυροδοτεί η αλλοπρόσαλλη τακτική της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομίας, που χθες κορυφώθηκε με το μέτωπο που άνοιξε το Μέγαρο Μαξίμου, δια του Γιώργου Πεταλωτή, με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, τον οποίο λίγες ώρες αργότερα έσπευσε να "καλύψει" ο "τσάρος" της οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αποδοκιμάζοντας με εύσχημο τρόπο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο".

Η ΑΥΓΗ: "Πορεία στο σκοτάδι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "χωρίς να δεσμεύεται για κρίσιμες "λεπτομέρειες" της οικονομικής πολιτικής της, η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα το ασφαλιστικό με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί στις Βρυξέλλες για την αλλοπρόσαλλη πολιτική της, αλλά και το φαινόμενο των greek statistics".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε κατάρρευση οδηγείται η οικονομία και τίθεται από τον Φλεβάρη σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τη στενή επιτήρηση στην οποία θα βρεθεί αναπόφευκτα κατά τους επόμενους μήνες η Ελλάδα, "προβάρει" η Κομισιόν με τον έλεγχο που πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες στον νέο Προϋπολογισμό, εν όψει των συμβουλίων Eurogroup και Ecofin την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ο κ. Πεταλωτής ψέγει δημοσίως τον κ. Προβόπουλο για απαράδεκτους συμψηφισμούς".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αποδοκιμάστηκαν χθες από την κυβέρνηση οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου, ο οποίος μία ημέρα νωρίτερα είχε υπαινιχθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Δια του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή εκτοξεύτηκαν κατηγορίες για επιχείρηση συμψηφισμού ευθυνών με την προηγούμενη κυβέρνηση ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κυβερνο-χάος! Περάσαμε από τη φάση της επιτήρησης σε αυτήν της διαπόμπευσης!".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η σταγόνα που ξεχείλισε κυριολεκτικά το ποτήρι της οργής κατά της κυβέρνησης, η οποία εμφανίζεται ανίκανη να διαχειριστεί και να αντιμετωπίσει θέματα που αφορούν τη γενικότερη κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας".

ΕΘΝΟΣ: "Ομοβροντία πιέσεων για νέα μέτρα. Διεθνείς υποδείξεις για κηδεμόνευση της οικονομίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπαράζ διεθνών πιέσεων σημειώθηκε χθες, με σαφείς υποδείξεις για μέτρα, αλλά και για κηδεμόνευση της ελληνικής οικονομίας. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξέφραζε τη δυσφορία της για τις προχθεσινές δηλώσεις του διοικητής της ΤτΕ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Άγκυρα αγοράζει τη γη της Θράκης. Με υπέρογκα ποσά που διαθέτει μέσω της Τράπεζας Ziraat στους Μουσουλμάνους τους προτρέπει να μην αφήσουν οικόπεδο ή αγρόκτημα σε Ελληνικά χέρια".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σατανικό τουρκικό σχέδιο για ιδιωτικοποίηση της Δυτικής Θράκης, ενώ το Ελληνικό Κέντρο καθεύδει. Οι Τούρκοι εκμεταλλεύτηκαν την παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης που μιλούσε για μουσουλμανική μειονότητα, αλλά οι έλληνες την μετέτρεψαν ξαφνικά σε τουρκική μειονότητα. Τώρα η Άγκυρα δίνει εντολές στους "Τούρκους" της Θράκης να παίρνουν όσα λεφτά θέλουν από την Τράπεζα Ziraat που εδρεύει πλέον στην Θράκη και να αγοράσουν ό,τι πωλείται ανεξάρτητα της τιμής από οικόπεδα μέχρι αγροτικές εκτάσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Εναντίον του ΝΑΤΟ οι Έλληνες αξιωματικοί. Πιστεύουν ότι θα βοηθήσει την Άγκυρα σε ελληνοτουρκική σύγκρουση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κατά του ΝΑΤΟ και υπέρ της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας τάσσονται οι Έλληνες αξιωματικοί! Παράλληλα, τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων εκφράζουν την πεποίθηση ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει περισσότερο την Τουρκία και δεν πρόκειται να βοηθήσει την Ελλάδα σε μια ενδεχόμενο ελληνοτουρκική σύγκρουση..."

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Κυβερνητικό αλαλούμ στη σκιά του κραχ. "
Η εφημερίδα γράφει ότι "εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η κριτική που ασκείται διεθνώς για την αντοχή της ελληνικής οικονομίας από αναλυτές ξένων οίκων και τραπεζών αλλά και από Ευρωπαίους αξιωματούχους. Τελευταίο και ηχηρό χαστούκι για την αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας αποτέλεσε το σχόλιο αναλυτών της Deutsche Bank, οι οποίοι αναμένουν ότι η Ελλάδα καθ΄υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπαχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εντός των επόμενων μηνών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μήνυμα σε Προβόπουλο. Η κυβέρνηση επιχειρεί να "μαζέψει" το αρνητικό κλίμα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πάρτι" των κερδοσκόπων κατά της ελληνικής οικονομίας. Μεγάλοι ξένοι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν τη συγκυρία και προχώρησαν σε μαζικές ρευστοποιήσεις στο Χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων. Οι πιέσεις που δέχτηκαν τα κρατικά ομόλογα είχαν αποτέλεσμα το περιθώριο να εκτιναχθεί στο 1,82%. Το κλίμα πυροδότησε η δήλωση του διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος περί κινδύνου νέας υποβάθμισης. Η κυβέρνηση διεμήνυσε στον κ. Προβόπουλο ότι αυτή αποφασίζει για την οικονομία. Διακριτικά, αποστάσεις από τον υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου".

ΕΣΤΙΑ: "Το αίσχος με τους φόρους. Τιμωρούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυτό είναι το μεγάλο αίσχος με τους φόρους στην Ελλάδα. Τους πληρώνουν οι συνεπείς φορολογούμενοι. Και επειδή το κράτος τους αδικεί συστηματικά, ωθούνται και αυτοί προς την φοροδιαφυγή. Έτσι φθάσαμε να φοροδιαφεύγη περίπου το 1/3 του εθνικού εισοδήματος. Ευθύνεται το κράτος με την τακτική που συνεχίζει και σήμερα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Η κυβέρνηση αψηφά την πραγματικότητα. Παρακάμπτει τα "σήματα κινδύνου" που εκπέμπουν ο κ. Προβόπουλος, οι Βρυξέλλες και οι αγορές".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κυβέρνηση επέλεξε και χθες να παρακάμψει τα "σήματα κινδύνου" που εξέπεμψαν ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος, οι Βρυξέλλες και οι αγορές, για τις δυσχέρειες δανεισμού που είναι δυνατόν να αντιμετωπίσει στο άμεσο μέλλον η χώρα. Αντιθέτως, με πρόδηλη την ενόχληση για τις αναφορές περί το κατά πόσο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου γνώριζε προεκλογικά το ύψος του ελλείμματος, η κυβέρνηση εμφανίσθηκε με "δύο γραμμές" στο ερώτημα εάν ο διοικητής της ΤτΕ ασκεί επιτυχώς τα καθήκοντά του".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Διπλή "σταύρωση" της ελληνικής οικονομίας. Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δείχνει η Deutsche Bank!"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την υπαγωγή της Ελλάδας σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και μάλιστα καθ΄υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ,αναμένει εντός των επόμενων μηνών η Deutsche Bank όπως προκύπτει από έκθεσή της με ημερομηνία 23 Νοεμβρίου 2009".

ΤΑ ΝΕΑ: "Συνταγή σοκ από τους ευρω-τραπεζίτες. Μας απειλούν με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπαράζ πιέσεων δέχθηκε χθες η Ελλάδα από ευρωπαϊκούς τραπεζικούς κύκλους και από αρνητικά δημοσιεύματα, που συνιστούν τη λήψη σκληρών μέτρων λιτότητας απειλώντας ακόμη και με το ΔΝΤ. Παράλληλα οι αγορές, μετά τις προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλου ότι η χώρα κινδυνεύει να μην μπορεί να βρει δανεικά, αντέδρασαν αρνητικά και οδήγησαν σε άνοδο των επιτοκίων δανεισμού της χώρας κατά 0,1% του ΑΕΠ, κάτι που επιβαρύνει το ετήσιο κόστος".

Η ΝΙΚΗ: "Οι Γερμανοί ξανάρχονται. Τελεσίγραφο της Deutsche Bank για παράδοση του ταμείου της χώρα σε έξι μήνες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "την "πόρτα" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν στην Ελλάδα. Η χθεσινή έκθεση της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank , η οποία εκτιμά ότι η Ελλάδα θα προσέλθει για χρηματοδότηση ενώπιον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ύστερα από υπόδειξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές, δεν είναι μία ακόμη αρνητική έκθεση από το μπαράζ των εκθέσεων ξένων που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Οι διχασμένοι: Η τελευταία δημιουργία του Κώστα Καραμανλή".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε περίοδο πολιτικών παγετώνων αναμένεται να εισέλθει η ΝΔ από την επομένη των εσωκομματικών εκλογών. Η δεξιά παράταξη, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα βγει βαθύτατα διχασμένη, τόσο σε επίπεδο κορυφής όσο και σε επίπεδο βάσης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εμπαίζουν το λαό για τη ληστεία σε βάρος του. Σικέ καυγάς για τα ελλείμματα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σε διάταξη μάχης απέναντι στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα βρίσκονται τα κυβερνητικά και ευρωενωσιακά επιτελεία, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση εξακολουθεί να παίζει το χαρτί του..."δεν γνώριζε" για τα ελλείμματα , προκειμένου να γίνει πιο πειστική στην επιβολή της αντιλαϊκής λαίλαπας για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και να βγει το κεφάλαιο αλώβητο".

Η ΧΩΡΑ: "Ελεύθερη πτώση στην αγορά από τις δηλώσεις Προβόπουλου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά, νευρική κρίση στο Χρηματιστήριο και δυσφορία στην κυβέρνηση προκάλεσαν οι βόμβες Προβόπουλου για την ελληνική οικονομία, που αιμορραγεί ασταμάτητα και δέχεται από παντού πυρά".

City Press: "Θύελλα αντιδράσεων για Προβόπουλο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι επισημάνσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος προκάλεσαν πτώση των μετοχών των τραπεζών. Αρνητική επίδραση των πιστωτών, με άνοδο του περιθωρίου στο επιτόκιο δανεισμού. Σκληρή πολιτική αντιπαράθεση για την προεκλογική "ενημέρωση" σχετικά με το ύψος του ελλείμματος. Κυβέρνηση: Απορρίπτουμε τη λογική της συνυπευθυνότητας".

Metro: "Φόβοι για νέο κοκτέιλ γρίπης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι επιστήμονες φοβούνται τώρα τον συνδυασμό της νέας γρίπης (των χοίρων) με εκείνη των πτηνών. Ένας 74χρονος καρκινοπαθής, νεκρός από τη γρίπη στην Ελλάδα. Ακόμη 22 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας".

Metropolis: "Η καθημερινότητα της γρίπης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ένας 74χρονος με ιστορικό κακοήθειας και μια γυναίκα 48 ετών (παχύσαρκη) που νοσηλεύονταν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με τον ιό της νέας γρίπης, είναι τα νέα θύματα του ιού Η1Ν1 ανεβάζοντας σε 14 τους νεκρούς στη χώρα μας".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Φτωχομάνα η Βόρεια Ελλάδα. Ακτινογραφία των 16 νομών".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Το Σκοπιανό στις λίμνες των Πρεσπών. Κρίσιμο ραντεβού Παπανδρέου-Γκρούεφσκι- Μπερίσα".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Μας πνίγει η πρωτεύουσα. Αποκέντρωση ζητούν οι επιχειρήσεις".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Φρένο από Αράπογλου στις εξωτερικές πιέσεις".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κεφαλαιακά θωρακισμένες με αποθέματα ρευστότητας είναι οι ελληνικές τράπεζες, για τις θετικές προοπτικές των οποίων δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Τ. Αράπογλου, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις αγορές σε μία περίοδο όπου εντείνονται οι εξωτερικές πιέσεις στην ελληνική οικονομία".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Στη δίνη των αγορών η χώρα. Κλοιός πιέσεων, σε αμηχανία η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε κλοιό έντονων πιέσεων από τις διεθνείς αγορές βρίσκεται η Ελλάδα, στον απόηχο των δηλώσεων του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου για ισορροπία τρόμου στον δανεισμό το επόμενο χρονικό διάστημα. Την ίδια ώρα η Deutsche Bank θεωρεί ως δεδομένο ότι η Ελλάδα αργά ή γρήγορα θα βρεθεί στην "αγκαλιά" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου".

ΚΕΡΔΟΣ: "Παιγνίδι με τα ομόλογα...Εγχώριοι και ξένοι επενδυτές σε κερδοσκοπικό χορό".
Η εφημερίδα γράφει ότι "άγριο κερδοσκοπικό παιγνίδι έχει στηθεί γύρω από τα ελληνικά ομόλογα, καθώς οι ξένοι- με αφορμή τα δημοσιονομικά προβλήματα και τις συνέπειές τους για τη χρηματοδότηση της χώρας- προχωρούν σε μαζικές πωλήσεις, εκτοξεύοντας το κόστος δανεισμού".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ασφυκτικές πιέσεις στις μετοχές των τραπεζών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο συνδυασμός της ανησυχίας για τη ρευστότητα των τραπεζών με τον προβληματισμό για τις μακροοικονομικές εξελίξεις δημιούργησαν δυσμενές περιβάλλον για τις ελληνικές μετοχές, οδηγώντας τις χθες σε ελεύθερη πτώση, με έμφαση στους τραπεζικούς τίτλους, ενώ το διεθνές κλίμα ήταν θετικό".

Δεν υπάρχουν σχόλια: