Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Δημοσκόπηση ALCO/Fantomas για πρώτα μέτρα ΠΑΣΟΚ, διαδικασία εκλογής νέου προέδρου ΝΔ

Δημοσκόπηση της εταιρείας ΑΛΚΟ για τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού στη ΝΔ δημοσιεύει το περιοδικό "Φαντομάς".

Στην ερώτηση αν µέχρι σήμερα ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επιβεβαίωσε ή διέψευσε τις προσδοκίες ως πρωθυπουργός, οι πολίτες απαντούν, σε ποσοστό 46,1%, ότι επιβεβαίωσε τις προσδοκίες τους. Οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 21,8% είναι επιφυλακτικοί και το 32,1 % απαντά αρνητικά...


Ο κ. Παπανδρέου κερδίζει θετικές γνώμες και από ψηφοφόρους της ΝΔ (21,9%) καθώς και άλλων πολιτικών χώρων (30,2%).

Θετική είναι η αντίδραση των ερωτηθέντων στην επιλογή της κυβέρνησης να καταργήσει τα προγράμματα σταζ στο Δημόσιο. "Ναι" απαντά το 50,5% των πολιτών.

Σύμφωνα με το περιοδικό, οι ερωτηθέντες πολίτες εκφράζουν την παραδοσιακή δυσπιστία τους, και το άγχος τους για τα οικονομικά μέτρα. Ως προς το πρώτο, παρατηρείται µια ελαφρά υπεροχή του "όχι" στο ερώτημα αν το κυβερνών κόμμα είναι συνεπές προς τις δεσμεύσεις του, 44,3% έναντι 39,7%, µε ένα σημαντικό ποσοστό (16%) να κρατά στάση αναμονής. Από την ίδια ερώτηση και την ποιοτική ανάλυσή της, προκύπτει ακόμη, ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι συσπειρωμένοι και στηρίζουν απόλυτα την επιλογή τους σε ποσοστό 70%. Την ίδια ώρα, οι ερωτηθέντες εκφράζουν τη γνώμη τους για τα οικονομικά μέτρα, λέγοντας ότι βλάπτουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα (46,3%). Υπάρχει, όμως, και µια ισχυρή μειοψηφία (32,7%) που δηλώνει ότι τα ευνοούν.

Για το θέμα της εκλογής νέου αρχηγού στην ΝΔ, σύμφωνα µε την έρευνα της ALCO, οι πολίτες εμφανίζονται, πολύ δυσαρεστημένοι από την ποιότητα του διαλόγου, που εξελίσσεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ποσοστά 39% και 23% δηλώνουν "καθόλου" και "λίγο" ικανοποιημένοι, από τα όσα παρακολουθούν στις τηλεοράσεις και τις εφημερίδες. Οι επιλογές "λίγο" και "καθόλου", πάντα ως προς τον βαθμό ικανοποίησης από τον προεκλογικό διάλογο για την αρχηγία, κυριαρχούν και στους ψηφοφόρους της Ν Δ, 31,7% και 29% αντίστοιχα.

Η πανελλαδική τηλεφωνική δημοσκόπηση της εταιρείας ALCO, για λογαριασμό του περιοδικού "Fantomas" διενεργήθηκε σε δείγμα 1.000 ατόμων κατά το διάστημα 9-13 Νοεμβρίου 2009.

Δεν υπάρχουν σχόλια: