Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 20-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η διευκρίνιση της κυβέρνησης ότι στο δημόσιο τομέα θα "παγώσουν" οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων , που ο βασικός τους είναι πάνω από 2000, οι έλεγχοι της εφορίας σε γιατρούς στο Κολωνάκι, η αντιπαράθεση των υποψηφίων για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και η επιλογή της νέας ηγεσίας της ΕΕ.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα. Με απόφαση του ΣτΕ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "πράσινο φως" για... ανοιχτά επαγγέλματα! Με τέσσερις αποφάσεις - κλειδιά του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεν θα είναι πια κλειστά όσα αφορούν στην εμπορία και μεταφορά υγρών καυσίμων, καθώς και τη χορήγηση καινούριων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων Δ.Χ.".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η Ευρώπη αποκτά πνοή. Ιστορική μέρα για την Ενωμένη Ευρώπη, η οποία αποκτά ενιαία εκπροσώπηση και φωνή με βέλγο-βρετανικό δίδυμο στα ηνία".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ισχυροί διαπραγματευτές ήπιων τόνων είναι τελικά οι πολιτικοί, που αναλαμβάνουν τα υψηλότερα αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπούι, πρωθυπουργός του Βελγίου έως χθες, αναλαμβάνει για θητεία δυόμισι ετών ανανεώσιμη για μια ακόμη φορά πρόεδρος του Συμβουλίου και η Κάθριν Αστον, επίτροπος Διεθνούς Εμπορίου στην Κομισιόν του Ζοζέ Μπαρόζο, αναλαμβάνει επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, προκειμένου οι "27" να αποκτήσουν μεγαλύτερη συνοχή και περισσότερη ισχύ σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, ειδικά μετά την παγκόσμια ύφεση".

Η ΑΥΓΗ: "Πάγος στην κυβέρνηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι κοινωνικές αντιδράσεις που διαπέρασαν ακόμη και το ΠΑΣΟΚ, ανάγκασαν τον πρωθυπουργό να "μαζέψει" την αιφνίδια κυβερνητική απόφαση για πάγωμα μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο. Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2010".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το αντάρτικο από Παπουτσή και τους πράσινους συνδικαλιστές... Ανάγκασαν την κυβέρνηση να πάρει πίσω το πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την "ανάσα" του παλιού ΠΑΣΟΚ ένοιωσε και πάλι η κυβέρνηση -αυτή την φορά για το πάγωμα των μισθών στο Δημόσιο- με αποτέλεσμα η αξιολόγηση της πιθανότητας να εκδηλωθούν αντιδράσεις πέρα από το συνδικαλιστικό μπλοκ του κόμματος και εντός Κοινοβουλευτικής Ομάδας να οδηγήσει σε υποχώρηση του υπουργείου Οικονομικών από την απόφαση για μηδενικές αυξήσεις στην κατηγορία των δημοσίων υπαλλήλων (και συνταξιούχων) με αποδοχές άνω των 2.000 ευρώ το μήνα".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Ετοιμάζουν αντικειμενικά κριτήρια για τους γιατρούς, τους δικηγόρους, τους επαγγελματίες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "προμήνυμα αυστηρών μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, όπως η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αποτελεί η χθεσινή κίνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να ανακοινώσει τα εισοδήματα που δήλωσαν εφέτος στην Εφορία 150 γιατροί του Κολωνακίου. Όπως είπε, από τους 150 γνωστούς γιατρούς της περιοχής 30 δήλωσαν καθαρά ετήσια εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ, οι 30 ετήσια εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ και 30 από 20.000 έως 30.000 ευρώ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πυρ ομαδόν κατά των μέτρων. Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, ακόμα και από τα δικά της στελέχη, για τα μέτρα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πήρε αποστάσεις από την πολιτική "παγώματος" των μισθών που προωθεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής".

ΕΘΝΟΣ: "Άποροι ...γιατροί στο Κολωνάκι! Στο φως απίστευτες ιστορίες φοροδιαφυγής".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντολή για διενέργεια φορολογικών ελέγχων σε ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα μικρότερα των 30.000 ευρώ, έδωσε ο υπουργός Οικονομικών. Είχε προηγηθεί η δημοσιοποίηση στοιχείων - σοκ για περιπτώσεις γιατρών που έχουν ιδιωτικό ιατρείο στο Κολωνάκι και εμφανίζουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι αριθμοί του προϋπολογισμού που κατατίθεται στην Βουλή μιλάνε και λένε στον Έλληνα... Ζήσε μαύρε μου να φας τον Μάη τριφύλλι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η οικονομία θα συρρικνωθεί. Η ανάπτυξη θα είναι χαμηλότερη στο -1,3%. Θα υπάρξει διαφοροποίηση στο σκέλος των δαπανών. Μόνη ελπίδα οι καλύτεροι όροι δανεισμού. Από το 2011 προβλέπεται να υπάρξει ανάκαμψη. Οι Βρυξέλλες πιέζουν να μπει βαθύτερα το "μαχαίρι" στις δαπάνες του Δημοσίου".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Μπούκαραν" σε ελληνική άσκηση τουρκικά μαχητικά. Πρόβα διχοτόμησης του Αιγαίου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα όρια του θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο έφθασε χθες η Άγκυρα όταν μαχητικά αεροσκάφη της εισέβαλαν στην περιοχή όπου βρισκόταν σε εξέλιξη άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων προκαλώντας -κατά πληροφορίες- τη διακοπή της".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Πρώτη ήττα με... αυτογκόλ. Άτακτη υποχώρηση για το πάγωμα μισθών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε πλήρη αναδίπλωση, μετά τις κοινωνικές αλλά και εσωκομματικές αντιδράσεις, προχώρησε η κυβέρνηση αυξάνοντας το όριο του "παγώματος" των μισθών στο Δημόσιο από τα 2.000 ευρώ μικτά στα 2.000 ευρώ καθαρό μισθό".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μεγαλογιατροί με ιό φτώχειας! Κολωνάκι: Έλεγχος σε 151 έδειξε ότι οι 96 δηλώνουν ελάχιστα εισοδήματα".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στη μέγγενη του "πόθεν έσχες" στέλνει το υπουργείο Οικονομικών 96 γιατρούς του Κολωνακίου, που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα μέχρι 29.797 ευρώ. Θα ελεγχθούν για την περιουσία και τον τρόπο διαβίωσής τους. Ακολουθούν 1 εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες".

ΕΣΤΙΑ: "Αποκλίνουμε από την Ευρώπη. Οκτώ χρόνια μετά την ένταξη στην ΟΝΕ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο κύριος λόγος για τον οποίο βρίσκεται ο τόπος μας σε τέτοια οικονομικά χάλια, είναι διότι ουδέποτε ακολουθήσαμε πολιτική συγκλίσεως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην πραγματικότητα αποκλίνουμε συνεχώς".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Απέσυραν υπό πίεση και τα ημίμετρα. Η κυβέρνηση, όμηρος των προεκλογικών εξαγγελιών και των εσωκομματικών αντιδράσεων".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι την αύξηση δεν θα λάβουν μόλις 40.000 υπάλληλοι, επί συνόλου 560.000 κι άλλοι 90.000 συνταξιούχοι. Το δε συνολικό όφελος για τα ταμεία του κράτους, που μπορεί να προσδοκά πλέον ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, περιορίζεται σε μόλις 65 εκατ. ευρώ, σε μια περίοδο που η αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας αμφισβητείται από τους διεθνείς οργανισμούς και τις αγορές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Προκαλούν οι έχοντες...Φοροδιαφυγή από γιατρούς του Κολωνακίου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στοιχεία για τα δηλωθέντα εισοδήματα συγκεκριμένης επαγγελματικής ομάδας που δραστηριοποιείται στο Κολωνάκι ζήτησε από τις αρμόδιες υπηρεσίες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κάνοντας λόγο για "προκλητικό πλούτο που φοροδιαφεύγει".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φορο-έγκλημα στο ...Κολωνάκι. Από κόσκινο όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "φορο- έγκλημα στο ...Κολωνάκι ανακάλυψαν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, με γιατρούς που διατηρούν τα ιατρεία τους σε μία από τις ακριβότερες περιοχές της χώρας να δηλώνουν στην Εφορία εισοδήματα φτώχειας. Από τους 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου, ένας στους πέντε δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ, άλλοι τόσοι δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόλις 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 10.000 ευρώ".

Η ΝΙΚΗ: " Ξυπνήστε γιατί χανόμαστε. Κύριοι του ΠΑΣΟΚ, η χώρα πρέπει επιτέλους να κυβερνηθεί".
Η εφημερίδα γράφει ότι "συσσωρευτικά για τη λειτουργία του κράτους είναι τα προβλήματα τα οποία δημιουργεί η μεγάλη καθυστέρηση που δείχνει η κυβέρνηση στο να περάσει από τα λόγια στα έργα και ήδη, καταγράφεται προβληματισμός για την "αδράνεια" και από στελέχη του κόμματος, αλλά κυρίως από την κοινωνία".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Πήρε φωτιά η διαδοχή. Ο μυστικός σχεδιασμός των υποψηφίων την τελευταία κρίσιμη εβδομάδα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "για να περιγράψει αυτό που έκανε τη Δευτέρα, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος επέλεξε έναν όρο από το πολιτικό λεξιλόγιο του Αντώνη Σαμαρά. Την υπέρβαση. Καταλαβαίνει την ειρωνεία της υπόθεσης, όταν τη χρησιμοποιεί. Όμως κάθε άλλο παρά αυτονόητο ήταν ότι θα έπαιρνε θέση σε αυτή τη μάχη για την ηγεσία της ΝΔ και μάλιστα υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ανησυχεί ο Καραμανλής. Η αμφισβήτηση χαρακτήρα και στρατηγικής του κόμματος και το ενδεχόμενο αναδίπλωσης απασχολούν τον τέως πρωθυπουργό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πρόβλημά του, λένε καλά πληροφορημένες πηγές, δεν είναι ποιος θα εκλεγεί, αλλά μήπως τελικά η ΝΔ οδηγηθεί από κεκτημένη ταχύτητα σε αναδίπλωση στις "παλιές καλές αξίες" και αναζητήσει τις λύσεις στα προβλήματά της στο παρελθόν".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Πρόταση νόμου του ΚΚΕ για πλήρη σταθερή δουλειά για όλους".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τη μονιμοποίηση του προσωπικού που υπηρετεί στο δημόσιο τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Τη μονιμοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι στην πράξη παρέχουν εξαρτημένη εργασία στο δημόσιο τομέα, ανεξάρτητα από τον τυπικό χαρακτηρισμό της, π.χ. ως σύμβασης έργου. Την κατάργηση των προγραμμάτων stage και τη μονιμοποίηση όλων των απασχολούμενων στο δημόσιο τομέα μέσα από τα προγράμματα αυτά".

Η ΣΦΗΝΑ: "Ποιος θα κόψει το νήμα. Η μάχη των επιτελείων Μπακογιάννη- Σαμαρά. Βαρόμετρο οι ψηφοφόροι της ΝΔ που θα πάνε στις κάλπες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "παράλληλες είναι οι στρατηγικές που ξετυλίγουν τα επιτελεία των δύο βασικών υποψηφίων για την αρχηγία της ΝΔ, κι ενώ η κούρσα για τη διαδοχή μπαίνει στην τελική ευθεία. Μεταγραφές, επικοινωνιακό τρικ, μεγάλες συγκεντρώσεις, κτυπήματα στον αντίπαλο εκατέρωθεν επιθέσεις, οργανωτική αξιοποίηση των προσκείμενων στελεχών και προβολή των δημοσκοπικών ευρημάτων κατά το δοκούν, περιλαμβάνονται στο μενού της σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα, Μπακογιάννη και Σαμαρά".

Η ΧΩΡΑ: "Πράσινες αντιδράσεις για το πάγωμα μισθών. Έντονη διαφωνία Παπουτσή στη Βουλή για τη σκληρή εισοδηματική πολιτική".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "χιλιάδες συμβασιούχοι βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά των απολύσεων που, όπως λένε, θα προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία όλες οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ".

City Press: "Χαλαρώνουν το "πάγωμα" μισθών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το μέτρο θα ισχύσει για δημοσίους υπαλλήλους με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ χωρίς τα επιδόματα. Οι αντιδράσεις Παπουτσή και ΑΔΕΔΥ οδήγησαν σε ηπιότερη ρύθμιση, που αφορά μόνο 40.000 άτομα. Και η νέα κυβέρνηση κινείται μεταξύ πολιτικού κόστους και δεσμεύσεων προς τις Βρυξέλλες. ΟΟΣΑ: Χρονιά ύφεσης και το 2010 για την Ελλάδα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μείον 15.900 θέσεις εργασίας από το Μάιο σε βιοτεχνίες της Θεσσαλονίκης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ανοιχτό...όταν δεν έχει ομίχλη! Ώριμη η πρόταση να μετακομίσει το αεροδρόμιο "Μακεδονία".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "15.900 άνεργοι σε 6 μήνες! Ανησυχητική έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Στο "κόκκινο" το spread και το χρέος του Δημοσίου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με εκρηκτική αύξηση, που υπερβαίνει τις 20 μονάδες βάσης σε μία μόνο ημέρα, το spread του δεκαετούς ομολόγου αναρριχήθηκε χθες μέχρι και τις 175 μονάδες".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φοβίζουν χρέος και spread. Συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σημαντική μείωση σε ποσοστό 27% παρουσίασαν οι νέες παραγγελίες για τη βιομηχανία τον Σεπτέμβριο, ενώ ο τζίρος μειώθηκε κατά 24,5%. Μεγάλη "βουτιά" της ζήτησης για το ηλεκτρικό ρεύμα".

ΚΕΡΔΟΣ: "Φοροκυνηγητό στο Κολωνάκι. Σε πλήρη διάταξη μάχης οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε ελεγκτικό σαφάρι όλων των γιατρών που διατηρούν ιατρεία στην περιοχή του Κολωνακίου και κυρίως αυτών που εμφανίζονται με εισοδήματα...χαμηλοσυνταξιούχων επιδίδεται η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να καταδείξει τη σημασία που δίνει στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και στο γεγονός ότι υπάρχει στη χώρα προκλητικός πλούτος, που φοροδιαφύγει".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ίλιγγο" ύψους 300 δισ. ευρώ προκαλεί το δημόσιο χρέος".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ανησυχητική δυναμική εμφανίζει το δημόσιο χρέος, το οποίο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, έφτασε μια ανάσα από τα 300 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο θα ξεπεράσει στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που αναγράφονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2010, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή".

Δεν υπάρχουν σχόλια: