Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 16-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η οικονομική κρίση, οι πιέσεις εκ Βρυξελλών ως προς τη χώρα μας και η παρουσία της Eurostat στην Αθήνα για την ακριβή απογραφή των ελλειμμάτων, οι εξελίξεις στη ΝΔ και το προβάδισμα Σαμαρά το οποίο καταδεικνύουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι αλλαγές σε ασφαλιστικό και τρόπο φορολόγησης, καθώς και η έναρξη των εμβολιασμών, οι ανησυχίες και ο κίνδυνος πανδημίας της νέας γρίπης.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέα χαράτσια στα ακίνητα. Δεν σταματούν πουθενά...".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ξεδιπλώνει τις προθέσεις του για την αύξηση των όρων στην περιουσία κατά 82,1% για το 2010 ο υπουργών Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Έτσι, στις ανακοινώσεις για την επαναφορά του φόρου γονικών παροχών και κληρονομιών και του ΦΜΑΠ έρχεται και η ώριμη -χωρίς να έχει διαψευστεί- σκέψη να "ξεπαγώσει" η αύξηση των αντικειμενικών αξιών από το 2008 με ορίζοντα εφαρμογής το 2010".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το σχέδιο - σοκ της κυβέρνησης για τα όρια ηλικίας. Πλήττονται όλες οι γυναίκες ασφαλισμένες μετά το '83, ακόμη και οι μητέρες με ανήλικα παιδιά".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σταδιακά από 1 έως 10 χρόνια θ' αυξηθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο, προκειμένου να εξομοιωθούν μ΄αυτά των ανδρών, όπως πιέζει η Κομισιόν".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Απρόθυμος ο κόσμος διχασμένοι οι επιστήμονες για το εμβόλιο κατά της γρίπης. Όλο το πρόγραμμα των εμβολιασμών που αρχίζει από σήμερα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αρχίζει από σήμερα η "μάχη των εμβολίων" σε φόντο επιστημονικών διαξιφισμών με κεντρικό αντικείμενο το εάν είναι ή όχι δικαιολογημένες οι φοβίες του κοινού -πόσο μάλλον της πλειονότητας του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού- για την επικινδυνότητα των εμβολιασμών".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Πιο σκληρά μέτρα ζητά ο Αλμούνια. Ακόμα και με "πτώχευση" εκβιάζει η Κομισιόν".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "χαλαρά" και αναποτελεσματικά κρίνει η Κομισιόν τα μέτρα του Προϋπολογισμού, καθώς εκτιμά ότι είναι προσωρινού και εισπρακτικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση δηλώνει πως έχει ήδη έτοιμο εναλλακτικό φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο θα καταθέσει τον ερχόμενο Μάρτιο. Από σήμερα στην Αθήνα κλιμάκιο της Eurostat, προκειμένου να "κλειδώσει" συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία".

ΕΘΝΟΣ: "Ασφυκτικό πρέσινγκ από Βρυξέλλες. Κλιμάκιο Ευρωπαίων ελεγκτών έρχεται από σήμερα στην Αθήνα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντός της εβδομάδος (πιθανόν την Πέμπτη) "κλειδώνει" ο προϋπολογισμός του 2010 σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σε κατεύθυνση προσαρμογής στα αιτήματα της ΕΕ".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Εμβόλιο" κατά του... ιού Σαμαρά ψάχνει η Μπακογιάννη. Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο Αντώνης προηγείται της Ντόρας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κατήφεια και οργή στο στρατόπεδο της υποψήφιας για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, κας Ντόρας Μπακογιάννη. Κατήφεια για τις (μέχρι στιγμής) πέντε δημοσκοπήσεις (από ποικίλες εταιρείες δημοσκοπήσεων) που φθάνουν να δίνουν μέχρι και 9,1% μονάδες προτεραιότητα στον αντίπαλό της, οργή, ειδικώς για το πρόσωπο που αντιμετωπίζει στην εκλογή της 29ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Στήνουν φορο-δαγκάνες για νόμιμες καταθέσεις - ακίνητα. Στο απυρόβλητο τα πλούτη όλων τα παρανόμων στην Ελλάδα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η φορολογική μεταρρύθμιση και η διόρθωση των κακώς κειμένων ξεκινάει με την πιο άγρια φορολογική επιδρομή εναντίον των νομοταγών πολιτών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Μαχαίρι" στο αφορολόγητο. Απαλλαγή από την εφορία μόνο με αποδείξεις".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "μια επαναστατική πρόταση για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που, εάν εφαρμοσθεί, εκτιμάται ότι θα εκτινάξει στα ύψη τα έσοδα του Δημοσίου από τον ΦΠΑ -ακόμη, δε, και το ίδιο το... ΑΕΠ- έχει υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρώτα καρότο μετά μαστίγιο. Επιχείρημα της κυβέρνησης "το οριακό σημείο" της οικονομίας".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δύο πρόσωπα δείχνει η κυβέρνηση. Από τη μια το φιλολαϊκό, προωθώντας στη Βουλή ως το τέλος του χρόνου μέτρα ευνοϊκά για μεγάλες ομάδες. Από την άλλη το σκληρό, ανοίγοντας θέματα (πχ Ασφαλιστικό) που θα επιφέρουν δυσμενείς αλλαγές σε κεκτημένα δικαιώματα".

ΕΣΤΙΑ: "Οι κίνδυνοι εν μέσω υφέσεως. Η υψηλή φορολογία προκαλεί παρενέργειες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παραοικονομία που έχει λάβει απίστευτες διαστάσεις, πρέπει να παταχθή. Κατά κάποιες εκτιμήσεις, δεν αποκλείεται να υπερβαίνη και το 30% του ΑΕΠ".

ΤΑ ΝΕΑ: "4+1 ανατροπές σε συντάξεις, προσλήψεις. Αλλάζουν όλα μέχρι το τέλος του χρόνου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα πάνω κάτω έρχονται στο Δημόσιο με τις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Μαζί με τη σταδιακή εξίσωση των ορίων ηλικίας ανδρών - γυναικών, από το 2013, η κυβέρνηση προωθεί μεγαλύτερες ποινές (μείωση σύνταξης) για όσους συνταξιοδοτούνται πρόωρα".

Η ΧΩΡΑ: "Ο Σαμαράς μπροστά σε όλα τα γκάλοπ. Νέα δεδομένα στην κούρσα για τη διαδοχή στη ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κυρίαρχο στο νέο τοπίο που διαμορφώθηκε μετά την πολιτική συμμαχία του με τον Δημ. Αβραμόπουλο φέρνουν τον κ. Αντώνη Σαμαρά όλες οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν για να αποτυπώσουν τον σφυγμό και τις επιθυμίες των ψηφοφόρων εν όψει της κρίσιμης αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας".

City Press: "Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ Σαμαρά. Μπαράζ δημοσκοπήσεων".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καθαρό προβάδισμα στην "κούρσα" της διαδοχής στη ΝΔ παίρνει ο Α. Σαμαράς έναντι της Ντ. Μπακογιάννη, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο εβδομάδες πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου προέδρου της παράταξης".

Metro: "Εμβολιασμοί με ...ιούς ανησυχίας".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οξύνονται οι ανησυχίες των πολιτών για τη νέα γρίπη, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι πλέον και με τις αμφιβολίες για την ασφάλεια του εμβολίου".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Εκπτώσεις... κόντρα στην κρίση. Στην αγορά της Βόρειας Ελλάδας".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Τα πάνω κάτω με τον Καποδίστρια ΙΙ. Τι αλλάζει σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Άλμα ανησυχίας στο spread. Η ΤτΕ κλείνει τον δρόμο των τραπεζών προς ΕΚΤ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η άνοδος του spread την Παρασκευή ήταν απόρροια της απόφασης της ΤτΕ να βάλει φρένο στην υπερβολική άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ με ενέχυρο ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, αλλά και την επιδείνωση των δεικτών του ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Η Eurostat στην Αθήνα για "απογραφή" ελλειμμάτων. Από σήμερα οι έλεγχοι στοιχείων από τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πλήρη έλεγχο των δεδομένων και της αξιοπιστίας του κρατικού προϋπολογισμού πραγματοποιεί από σήμερα κλιμάκιο της Eurostat που φθάνει στην Αθήνα, μετά τις διαδοχικές αναθεωρήσεις των ελλειμμάτων από την προηγούμενη και τη νέα κυβέρνηση".

Δεν υπάρχουν σχόλια: