Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Ντόρα Μπακογιάννη. Σημεία ομιλίας στη Λάρισα


«ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΜΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΑ ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΑΠΗΧΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Στις 29 Νοεμβρίου κάνουμε μια επιλογή που θα καθορίσει το μέλλον της παράταξής μας για πολλά χρόνια. Η μάχη για την ηγεσία του κόμματος είναι μια καθαρά πολιτική μάχη. Η εκλογή της 29ης Νοεμβρίου θα καθορίσει αν θα προχωρήσουμε μπροστά ή αν θα μείνουμε κολλημένοι στο παρελθόν. Αν θα γίνουμε μια παράταξη μικρή, εσωστρεφής και ιδεολογικά περιχαρακωμένη ή μια παράταξη εξωστρεφής που θα απευθύνεται στην ευρύτερη κοινωνία και θα αποκτήσει ξανά προοπτική εξουσίας...


Το μεγάλο και ανοιχτό κόμμα που έχουμε ανάγκη χρειάζεται μια νέα ηγετική ομάδα. Μια ηγετική ομάδα με νέους ανθρώπους, με στελέχη ικανά, αποτελεσματικά με απήχηση στην κοινωνία. Που να προσελκύουν τους νέους πολίτες και τους προβληματισμένους πολίτες. Μια ηγετική ομάδα με ότι καλύτερο διαθέτει η Νέα Δημοκρατία. Όχι με τα περιβόητα golden boys που κάποιοι -που καταγγέλλουν νυχθημερόν τους μηχανισμούς- έσπευσαν να βάλουν στο επιτελείο τους. Δεν χρειαζόμαστε αυτούς που πλήγωσαν και έβλαψαν την παράταξη. Και για να αποφύγουμε τα φαινόμενα αυτά στο μέλλον πρέπει να καθιερώσουμε στη Νέα Δημοκρατία κανόνες διαφάνειας, αξιοκρατίας και δημοκρατίας. Οι δικές μου προτάσεις είναι συγκεκριμένες, όχι ασάφειες και ωραία λόγια.

Μίλησα για πρόεδρο με θητεία, για επιλογή από τη βάση των υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων και νομαρχών. Είμαι όμως η μόνη. Οι άλλοι υποψήφιοι αποφεύγουν να δεσμευτούν συγκεκριμένα. Καλώ τον Αντώνη Σαμαρά με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον Παναγιώτη Ψωμιάδη να τοποθετηθούν. Να μας πουν τις απόψεις τους. Γιατί είναι δημαγωγικό να καταγγέλλουμε τους μηχανισμούς, και να αποφεύγουμε να δεσμευτούμε για το πώς δημοκρατικά θα τους καταργήσουμε.

Η Νέα Δημοκρατία που εγώ ονειρεύομαι θα διευρύνει την επιρροή της και προς το κέντρο και προς τα δεξιά. Με συστηματική πολιτική δράση για μια καλύτερη κοινωνία, για μια καλύτερη ζωή για τους πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία που εγώ ονειρεύομαι ακούει την κοινωνία. Αφουγκράζεται τα νέα ρεύματα σκέψης. Προχωρά μπροστά. Με νέους ανθρώπους, με νέα στελέχη! Στελέχη που μπορούν να απευθύνονται στους πολίτες και να προσελκύσουν νέους ανθρώπους. Η Νέα Δημοκρατία η οποία εγώ ονειρεύομαι, δεν θα κάνει τα λάθη του παρελθόντος. Δεν θα έχει κλειστές πόρτες για τα στελέχη της. Δεν θα ανέχεται συμπεριφορές που πληγώνουν τους πολίτες. Δεν θα γυρίζει την πλάτη σε όσους την εμπιστεύθηκαν.

Η Νέα Δημοκρατία που ονειρεύομαι θα δίνει αγώνες για ιδέες και πολιτικές θέσεις. Θα υπερασπίζεται την πολιτική της με αυτοπεποίθηση και πίστη. Θα δίνει τη μάχη των ιδεών σε όλα τα επίπεδα. Και όλα αυτά, με το βλέμμα μπροστά. Με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Έχοντας στο μυαλό μας πώς θα διευρύνουμε ξανά την απήχηση της παράταξής μας. Πώς θα γίνουμε ξανά κυρίαρχη πολιτική δύναμη στον τόπο!

Αυτό είναι το όραμά μου φίλες και φίλοι! Μια μεγάλη Νέα Δημοκρατία! Του 42, του 43, του 45%!

Την έχουμε ζήσει, ξέρουμε πώς να το κάνουμε και μαζί μπορούμε να το πετύχουμε!

Αναφέρθηκα και στα ζητήματα των αγροτών. Η Νέα Δημοκρατία άλλωστε ήταν και θα είναι ακόμη περισσότερο στο μέλλον, ένα καθαρά φιλοαγροτικό κόμμα. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην τότε ΕΟΚ , εξασφαλίζοντας μεγάλα ποσά ενισχύσεων για τον αγροτικό τομέα που επί σειρά ετών στηρίζουν την ελληνική ύπαιθρο, ενισχύουν σημαντικά το εισόδημα του αγροτικού κόσμου και διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων. Εμείς ως κυβέρνηση διπλασιάσαμε τη σύνταξη του ΟΓΑ, η οποία θα πρέπει να αυξηθεί περαιτέρω καθώς επίσης και να στηριχθούν όλες οι δράσεις για τη στήριξη των ανθρώπων που όλη τους τη ζωή "παλεύουν" κάτω από αντίξοες συνθήκες για να παράγουν τον πλούτο της ελληνικής γης. Σήμερα, μιλάμε για μια νέα γεωργία, όπου η ποιότητα και η ανταγωνιστικότητα αποτελούν αναγκαίες προϋποθέσεις για το αύριο του αγροτικού τομέα της χώρας μας.

Μέλημά μας πρέπει να είναι η στήριξη των νέων αγροτών , των ανθρώπων που αποτελούν το "οξυγόνο" για τη συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Είναι απαραίτητο να συνεχισθούν και να ενισχυθούν περαιτέρω τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα στον αγροτικό τομέα, καθώς επίσης και όλες οι δράσεις που έχουν σχέση με την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων. Πρέπει να προχωρήσουν τα έργα για τα νερά του Αχελώου, καθώς επίσης να γίνουν μικρά και μεγάλα αρδευτικά έργα σε όλη την ελληνική περιφέρεια. Η Ελλάδα έχει τις καλύτερες προϋποθέσεις για να παράγει προϊόντα υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών με μεθόδους παραγωγής που να σέβονται και να προστατεύουν τον Έλληνα αγρότη, τον καταναλωτή και το περιβάλλον. Οφείλουμε παράλληλα να στηρίξουμε τις συλλογικές δράσεις των αγροτών - Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Ομάδες Παραγωγών, κ.α. - διότι αποτελούν το απαραίτητο "εργαλείο" για την μείωση του κόστους παραγωγής και τη διάθεση με καλύτερους όρους των αγροτικών προϊόντων στην αγορά. Σημαντική είναι επίσης η επιστημονική στήριξη των αγροτών με γεωτεχνικούς, που θα τους ενημερώνουν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα στη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: