Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Οι προτεραιότητες της Ντόρας Μπακογιάννη


Είναι εμφανές πλέον ότι ο πολιτικός λόγος της Ντόρας Μπακογιάννη στο δρόμο προς τις εσωκομματικές κάλπες της Νέας Δημοκρατίας είναι λιγότερο συναισθηματικός από εκείνον του Αντώνη Σαμαρά. Η υποψήφια πρόεδρος επιχειρεί, όπως εξαρχής, είχε πει, να μιλήσει τόσο στο μυαλό, όσο και στην καρδιά του ΝεοΔημοκράτη.

Ωστόσο ο λόγος της πάσχει στο σημείο που πάσχει και ο λόγος του Σαμαρά: Ενώ μας λένε τι πιστεύουν –που σε μεγάλο βαθμό είναι και δικές μας απόψεις- δεν μας λένε πώς θα το κατορθώσουν. Η Ντόρα Μπακογιάννη ομιλεί σε κάθε ευκαιρία για το «ότι στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη οικονομία δεν μπορείς να προσελκύσεις επενδύσεις χωρίς ανταγωνιστικότητα κι ότι χωρίς επενδύσεις δεν έχεις ούτε ανάπτυξη, ούτε απασχόληση» ή ακόμα ότι «η Δημόσια Τάξη και η Ασφάλεια είναι ύψιστα κοινωνικά αγαθά»(Θεσσαλονίκη 25-10-09)...


Ποιος λέει όχι σε αυτά; Το ζήτημα είναι πώς θα υπερβεί η αυριανή κυβέρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη τα δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, τις παθογένειες της οικονομίας και μια αριστερίστικη νοοτροπία των κεκτημένων και του κοινωνικού αυτοματισμού. Σε αυτά ως τώρα δεν έχουμε απαντήσεις από κανέναν υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ.

Η Μπακογιάννη, φαίνεται ότι έχει κάνει μια επιλογή: Θα μιλά σε επίπεδο προθέσεων για τη διακυβέρνηση του τόπου (άλλωστε μόλις ηττήθηκε η ΝΔ και συνεπώς μια μελλοντική κυβέρνηση αυτού του κόμματος δεν μπορεί να είναι πρώτη προτεραιότητα) και επιχειρεί να γίνει όσο πιο συγκεκριμένη μπορεί για τα ζητήματα του εκσυγχρονισμού της Νέας Δημοκρατίας. Οι προτάσεις της για συγκεκριμένο χρόνο θητείας του προέδρου, η αναλογικότητα στην εκλογή όλων των αιρετών οργάνων του κόμματος, οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψηφίων βουλευτών κι εκπροσώπων για την Αυτοδιοίκηση, το αιρετό συμβούλιο Δεοντολογίας (πειθαρχικό), η ονομαστικοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των εσόδων της Νέας Δημοκρατίας, ο έλεγχος πόθεν έσχες, η συγκρότηση Περιφερειακών κομματικών Συμβουλίων κλπ είναι μια καλή αρχή. Μια πολύ καλή αρχή.

Αυτό που μένει να γίνει –και πρέπει η κυρία Μπακογιάννη να μιλήσει ανοικτά για αυτό- είναι η συστηματική εκπαίδευση των κομματικών στελεχών, ώστε σταδιακά η ελληνική κεντροδεξιά να αποκτήσει πολιτική κουλτούρα και να συνδεθεί με τα θεμέλια του ελληνισμού, δηλαδή με τον Πολιτισμό και την ιστορικότητα. Σήμερα η πολιτική κουλτούρα των κομματικών στελεχών της ΝΔ υπολείπεται θεαματικά της αντίστοιχης των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αυτό είναι ένα έλλειμμα της ΝΔ, για το οποίο ο επόμενος αρχηγός πρέπει να μεριμνήσει. Περιμένουμε συγκεκριμένες αναφορές από την κυρία Μπακογιάννη στην πορεία της προεκλογικής περιόδου.

Από ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: