Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 25/11/2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η προειδοποίηση Προβόπουλου για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία, μεταξύ αυτών και τα προβλήματα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα νέα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία της νέας γρίπης, η επιβολή των φόρων στα ακίνητα και οι αντιδράσεις που προκαλούν σε μεσίτες, κατασκευαστές αλλά και μεγαλοϊδιοκτήτες, καθώς και οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Φορολογική επιδρομή στην ιδιοκτησία!..., ενώ συμβολαιογράφοι και νομικοί χαρακτηρίζουν τα μέτρα αντισυνταγματικά..".

Η εφημερίδα γράφει ότι "μαζικές προσφυγές στη Δικαιοσύνη προετοιμάζουν ιδιοκτήτες ακινήτων, κατασκευαστές και μεσίτες, αντιδρώντας στην επιβολή της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλει η κυβέρνηση για τη φορολόγηση των ακινήτων".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Το Εθνικό Συμβούλιο Εμβολιασμού προειδοποιεί: Απαραίτητο το εμβόλιο για τις εγκυμονούσες. "
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "εγκύους, παιδιά και παχύσαρκους έχει βάλει "στο στόχαστρο" ο ιός της νέας γρίπης , ο οποίος εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, οδηγώντας τη χώρα μας στην κορύφωση της πανδημίας".

Η ΑΥΓΗ: " Ο Άγιος Δομήνικος να βάλει το χέρι του!"
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στα μέσα των περίφημων πρώτων 100 ημερών η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός παρουσιάζουν εικόνα αποσυντονισμού και σύγχυσης, ενώ τα προβλήματα, με πρώτη τη δημοσιονομική κρίση, πιέζουν για άμεσες πρωτοβουλίες."

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Υπουργοί σε ρόλο Εισαγγελέα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ακροβατούν οι σχέσεις Κυβέρνησης - Ανδρέα Βγενόπουλου μετά την επίθεση που δέχθηκε χθες ο ισχυρός άνδρας της MIG, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών - Μεταφορών επ΄αφορμή του απαλλακτικού πορίσματος Ρακιντζή για την υπόθεση "παράβασης καθήκοντος" κατά την διαδικασία του διαγωνισμού για τις άγονες γραμμές".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Μέτωπο εναντίον των φόρων στα ακίνητα. "Δεν θα περάσει η τρομοκρατία" τονίζει ο υπ. Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μέτωπο κατά της επιβολής νέων φόρων στα ακίνητα συνέπηξαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι κατασκευαστές και οι μεσίτες με τους δικηγόρους, τους συμβολαιογράφους, τους φοροτεχνικούς και τους υποθηκοφύλακες."

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κραυγή απελπισίας. Έρευνα - σοκ της "β": Ξεπερνά το 30% η ανεργία στην επαρχία".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η ανεργία στις πόλεις της περιφέρειας, αφού σύμφωνα με τα Εργατικά Κέντρα το ποσοστό ξεπερνά το 15% , αναγκάζοντας μάλιστα τους νέους να αναζητούν εργασία στα μεγάλα αστικά κέντρα."

ΕΘΝΟΣ: "Έρχεται καυτός Δεκέμβρης. Απειλείται πόλεμος για φόρους και ασφαλιστικό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "για καυτό Δεκέμβρη προετοιμάζει η κυβέρνηση, θέτοντας επί τάπητος "όλα τα προβλήματα που αφορούν τους πολίτες". Στην ανάγκη διαλόγου και αλλαγών θα αναφερθεί και ο πρωθυπουργός σε διάγγελμά του "τις επόμενες ημέρες".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πολιτικός συκοφάντης" ο Δημήτρης Δρούτσας. Έξαλλοι οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετείχαν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την οργή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την αποχώρηση των παριστάμενων βουλευτών του προκάλεσε η αναφορά σε "διολίσθηση" της κυβέρνησης της ΝΔ σε σχέση με τη Δυτική Θράκη, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, μετά από ερώτηση του πρώην υπουργού Ευριπίδη Στυλιανίδη".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επέλεξα Σαμαρά για την αναγέννηση της παράταξης. Συνέντευξη του Δημ. Αβραμόπουλου στον "Ε".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κριτήριο για τη στάση μου οι αρχές και η συνείδησή μου επισημαίνει ο τέως υπουργός Δημ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξή του στον "Ελεύθερο". Σε άλλα σημεία της συνεντεύξεως τονίζει μεταξύ άλλων: προσφέρουν κακή υπηρεσία στον υποψήφιο αρχηγό της προτίμησής τους όσοι διολίσθησαν σε χτυπήματα κάτω από τη μέση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ:"Προβόπουλος "καρφώνει" Παπανδρέου. "Ο πρωθυπουργός γνωρίζει από τις 8 Σεπτεμβρίου το διψήφιο έλλειμμα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "από τις αρχές Σεπτεμβρίου οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνώριζαν ότι το έλλειμμα θα εκτιναχθεί έως το τέλος του έτους σε διψήφιο ποσοστό, τόνισε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την πορεία της οικονομίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "500 οι δήμοι 10-15 τοπικές κυβερνήσεις. Καποδίστριας 2 -Εκλογικός νόμος : Τι εισηγούνται οι δύο επιτροπές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "οι 180 βουλευτές θα αναδεικνύονται από μονοεδρικές εκλογικές περιφέρειες και οι 120 από ευρύτερες. Οι δήμοι δεν θα ξεπερνούν τους 500 και η χώρα διαιρείται σε ισχυρές περιφερειακές αυτοδιοικήσεις. Νέες μητροπολιτικές περιφέρειες σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη".

ΕΣΤΙΑ: "Επισφάλεια στην οικονομία. Οι απειλές για φορολογικούς διωγμούς".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οι κυβερνώντες δεν φαίνεται να έχουν καταλάβει τι ζημιά προκαλεί στην οικονομία το κλίμα αβεβαιότητος. Αν το καταλάβαιναν, η στάσις τους θα ήταν από την πρώτη ημέρα διαφορετική."

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σήμα κινδύνου για δυσκολίες στον δανεισμό της Ελλάδας. Προειδοποίηση από Προβόπουλο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία σε περίπτωση που ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός οδηγήσει σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης απηύθυνε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Διπλό επίδομα αλληλεγγύης...στους ανέργους με παιδιά. Ποιοι είναι οι δικαιούχοι".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "με νέες αλλαγές κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, όσοι εργάζονταν το 2008 με πολύ χαμηλό εισόδημα και έμειναν άνεργοι έως τις 3 Νοεμβρίου 2009 (και έχουν οικογένεια ή προστατευόμενο μέλος), θα λάβουν δύο επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης , το εισοδηματικό (από 700-1.300 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών ) και της ανεργίας (400 ευρώ)".

ΤΑ ΝΕΑ: "Πάρτε μέτρα, πάμε για χρεοκοπία...SOS από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "δραματική προειδοποίηση χθες από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο ότι αν δεν ληφθούν μέτρα η χώρα θα οδεύσει προς χρεοκοπία".

Η ΝΙΚΗ: "Φάντασμα Χαρίλαου Τρικούπη. "Βόμβα" Προβόπουλου για επικείμενη πτώχευση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ελληνική οικονομία, εάν δεν βελτιωθούν τα δημοσιονομικά εκτός από το υψηλό κόστος δανεισμού, θα έχει και πρόβλημα δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επεσήμανε χθες στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλος".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Χιλιάδες λαού διαδήλωσαν διεκδικώντας ικανοποίηση των αναγκών τους".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "με τη γραμμή πάλης που μπορεί να συμβάλει στην ενότητα της εργατικής τάξης και στην κοινή δράση με τη μικρομεσαία αγροτιά και τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης, κόντρα σε κεφάλαιο και κυβέρνηση".

Η ΧΩΡΑ: "Βρώμικος πόλεμος από τις παρέες που μιλούν για ανοιχτό κόμμα και αμφίπλευρη διεύρυνση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " ο κ. Σαμαράς καλείται σε έναν άνισο αγώνα με τη νοσηρή φαντασία κάποιων που κατασκεύασαν κατηγορίες και ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς για να επαναφέρουν φαντάσματα από το παρελθόν τα οποία δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα, ευελπιστώντας ότι έτσι θα κατακρημνίσουν τον Μεσσήνιο πολιτικό από την κορυφή της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, την οποία ετοιμάζεται να κατακτήσει".

City Press: "Γερμανία: Συμβόλαιο ενσωμάτωσης για τους μετανάστες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στην έμπρακτη αναγνώριση της κυριαρχίας της γερμανικής γλώσσας αλλά και των αξιών του σύγχρονου γερμανικού πολιτισμού θα είναι αναγκασμένοι στο εξής να προβαίνουν όσοι αλλοδαποί επιθυμούν να διαμείνουν και να εργαστούν στη χώρα, ιδίως μάλιστα αν επιδιώκουν να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα".

Metro: "Νέα μέτρα για τη γρίπη στα σχολεία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με την ένταξη των εκπαιδευτικών στις κατά προτεραιότητα ομάδες εμβολιασμού κατά της νέας γρίπης αλλά και με πιο αυστηρές προϋποθέσεις για το κλείσιμο σχολικών τμημάτων, μονάδων ή συγκροτημάτων, προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας να επιβραδύνει την εξάπλωση του ιού της γρίπης, σε μία περίοδο που τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά".

Metropolis: "Κενές τάξεις, κενά θρανία, ουρές για το εμβόλιο...".
Η εφημερίδα γράφει ότι "καθημερινό φαινόμενο είναι, πλέον, το κλείσιμο σχολείων σε όλη την Ελλάδα, λόγω της νέας γρίπης. Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι και οι εκπαιδευτικοί εντάσσονται στις κατά προτεραιότητα ομάδες εμβολιασμού. Πέντε νέα σοβαρά κρούσματα νοσηλεύονται στην Εντατική".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Μαθήματα με μάσκες...ενώ η νέα γρίπη χτύπησε και έγκυο".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σκορπούν τρόμο με μπαράζ εκρήξεων. Νέο χτύπημα σε στέκι αντιεξουσιαστών απέναντι από τη ΧΑΝΘ".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Διπλό επίδομα σε 2.500.000 πολίτες. Ποιοι δικαιούνται τα επιδόματα αλληλεγγύης".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Εκρηκτικό" το κλίμα στην αγορά ακινήτων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τεταμένο κλίμα διαμορφώνεται στην αγορά των ακινήτων, που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για παράταση του "παγώματος" της κτηματαγοράς."

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Βόμβα ΤτΕ για τα ομόλογα. Δραματική προειδοποίηση Γ. Προβόπουλου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "για "ισορροπία τρόμου ανάμεσα στις εκτιμήσεις των διεθνών οίκων με άμεσο τον κίνδυνο να μη γίνονται δεκτά τα κρατικά ομόλογα όπως και τα ομόλογα των τραπεζών και να μην μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα" μίλησε χθες στη Βουλή ο Γ. Προβόπουλος στέλνοντας ευθέως το μήνυμα για τους κινδύνους που απειλούν την ελληνική οικονομία. Το κλίμα στις αγορές επιδεινώνεται σταδιακά σε βάρος μας, υπογράμμισε".

ΚΕΡΔΟΣ: "Η εξέγερση των κατεχόντων. Ξεσηκώθηκαν για το ΕΤΑΚ μεγαλοϊδιοκτήτες, μεσίτες και κατασκευαστές".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η φορολογική αντιμετώπιση της ακίνητης περιουσίας εξελίσσεται σε πεδίο αντιπαράθεσης, με τους κατέχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία και τους παράγοντες της κτηματαγοράς, να εκφράζουν καθολική άρνηση και το οικονομικό επιτελείο να την εντάσσει στη γενικότερη πολιτική για στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: