Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

ΝΔ - Συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία των εκλογών

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Έκτακτου Συνεδρίου-Εκλογών και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο Γραμματέας του Κόμματος κ. Λευτέρης Ζαγορίτης και ο Γενικός Διευθυντής του Κόμματος κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, έδωσαν σήμερα Συνέντευξη Τύπου για την προετοιμασία των εκλογών της 29ης Νοεμβρίου για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Κόμματος:


Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ: Καλή σας μέρα. Είμαστε, μαζί σας, σήμερα εδώ, ο απευθυνόμενος προς εσάς, ο Γραμματέας του Κόμματος κ. Λ. Ζαγορίτης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Μ. Δασκαλάκης για να σας κάνουμε μια συνολική ενημέρωση για την όλη οργανωτική και λειτουργική πορεία μέχρι και την ημέρα της εκλογής του νέου Προέδρου του Κόμματος στις 29 Νοεμβρίου.

Όπως γνωρίζετε, είμαστε στην τελική ευθεία για την εκλογή Πρόεδρου του Κόμματος μας από τη λαϊκή βάση. Μετέχουμε στις εκλογές όλοι όσοι είμαστε εγγεγραμμένοι ως μέλη της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά και όσοι επιθυμούν να εγγραφούν ως μέλη, την ημέρα των εκλογών.

Πρόκειται, όπως έχει υπογραμμίσει, ο Πρόεδρος του Κόμματος ο Κώστας Καραμανλής, για μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη. Είναι μια σημαντική κατάκτηση για την Παράταξή μας. Είναι ένα σημαντικό βήμα άμεσης Δημοκρατίας, που ενισχύει το άνοιγμά μας στην Κοινωνία και υπηρετεί κοινούς στόχους, όπως η συνοχή, η αλληλεγγύη και η προοπτική της Νέας Δημοκρατίας.

- Γνωρίζετε τις εξελίξεις που είχαμε από την ημέρα των εθνικών εκλογών έως σήμερα. Θα μου επιτρέψετε να ανακεφαλαιώσω:






· Στις 7 Οκτωβρίου : Έχουμε την 215 απόφαση του Προέδρου του Κόμματος Κώστα Καραμανλή για το Έκτακτο Συνέδριο.






· Στις 16 Οκτωβρίου : Έχουμε τη συμφωνία των υποψηφίων για την εκλογή του νέου Προέδρου από τα μέλη και όλους τους πολίτες που θέλουν να γίνουν μέλη του Κόμματος.






· Στις 17 Οκτωβρίου : Υπογράφεται η απόφαση 216 του Προέδρου του Κόμματος, που όριζε ως σκοπό του Εκτάκτου Συνεδρίου την αναθεώρηση συγκεκριμένων διατάξεων του Καταστατικού μας, ώστε η εκλογή του Προέδρου να γίνει από τη λαϊκή βάση του Κόμματος.






· Στις 31 Οκτωβρίου : Έχουμε την ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, με την οποία έγινε δεκτή και η σχετική τροποποίηση, εκείνη την ημέρα, στην πρόταση αναθεώρησης του Καταστατικού, που είχε υποβληθεί από την Οργανωτική Επιτροπή του Έκτακτου Συνεδρίου.






· Στις 3 Νοεμβρίου : Έχουμε την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής για την ημερομηνία των εκλογών για την 29η Νοεμβρίου.






· Στις 7 Νοεμβρίου : Έχουμε την απόφαση του Έκτακτου Συνεδρίου με την οποία γινόταν δεκτή, με μεγάλη πλειοψηφία (υπήρξαν ελάχιστες αντίθετες ψήφοι) στην εισήγηση που είχε υποβληθεί από το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, τον κ. Λ. Ζαγορίτη για την τροποποίηση των διατάξεων του Καταστατικού.






? Όπως γνωρίζετε και αντιλαμβάνεστε όλοι, το εγχείρημα αυτό της εκλογής του νέου Προέδρου από τη λαϊκή βάση του Κόμματος είναι απαιτητικό, είναι ένα εγχείρημα σύνθετο, είναι ένα εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο. Θέλω, όμως, να σας διαβεβαιώσω ότι, τόσο το στελεχιακό δυναμικό των υπηρεσιών του Κόμματος με την ευθύνη του Γενικού Διευθυντού του Κόμματος του κ. Μενέλαου Δασκαλάκη, αλλά και των Γραμματειών του Κόμματος και της Περιφερειακής Οργάνωσης του Κόμματος υπό τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λευτέρη Ζαγορίτη, που έχουν ουσιαστικά αναλάβει όλο το μεγάλο βάρος αυτού του εγχειρήματος, με τη συνδρομή της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά και τη συνευθύνη των υποψηφίων για την Προεδρία του Κόμματος, εργαζόμαστε όλοι εντατικά, συστηματικά, ακατάπαυστα, ώστε οι εκλογές να προετοιμαστούν και να διεξαχθούν με τρόπο άψογο, αδιάβλητο, αλλά και με τάξη και με διαφάνεια.






Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης μας είναι να σας ενημερώσουμε για βασικά ζητήματα των εκλογών. Ιδίως μάλιστα :






1. Για την ημέρα και την ώρα των εκλογών.






2. Το δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία.






3. Για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η ψηφοφορία.






4. Για τους τόπους στους οποίους θα γίνει η ψηφοφορία.






5. Και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η ανάδειξη του νέου Προέδρου όπως άλλωστε προβλέπουν και οι καταστατικές διατάξεις.














Ξεκινάω από τον πρώτο:






Ημέρα και ώρα της εκλογής και τυχόν επαναληπτικής εκλογής :






Ημέρα διεξαγωγής της εκλογής για την ανάδειξη του Προέδρου του Κόμματος έχει οριστεί η Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2009.






Η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 7:00 έως τις 19:00.






Στην περίπτωση κατά την οποία θα έχουμε επαναληπτική εκλογή, αυτή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου, πάλι τις ίδιες ώρες. Από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα.






Στο εξωτερικό, όπου θα γίνει ψηφοφορία, θα υπάρξει, κατά περίπτωση, ανάλογη προσαρμογή των ωρών, με απόφαση που θα βγει τις επόμενες ημέρες από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ώστε να έχουμε ανάλογη προσαρμογή για τη διαφορά της μιας ώρας που υπάρχει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, και των δύο ωρών που υπάρχει στη Μ. Βρετανία..














Δεύτερον: Δικαίωμα συμμετοχής στην ψηφοφορία :






- Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του Κόμματος, τα οποία, είτε είναι εγγεγραμμένα και επαναβεβαιώνουν την εγγραφή τους κατά την ημέρα διενέργειας της εκλογής, είτε εγγράφονται την ημέρα των εκλογών, με την καταχώρισή τους στη νέα ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Κόμματος, εφόσον είναι όμως εγγεγραμμένα στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους.






- Στην εκλογή συμμετέχουν και Έλληνες στο γένος απόδημοι -ανεξαρτήτως αν έχουν αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια- οι οποίοι κατοικούν στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία, την Ιταλία, την Αυστρία και την Κύπρο, εφόσον έχουν αποκτήσει την ιδιότητα του μέλους του Κόμματος μέχρι τις 4 Οκτωβρίου του 2009. Δηλαδή, μέχρι την ημέρα που έγιναν οι εθνικές εκλογές.






Νέα μέλη σ’ αυτές τις χώρες, μπορούν να εγγραφούν και να ψηφίσουν, αλλά θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, κάτι το οποίο θα διαπιστώνεται επί τόπου, εκείνη τη στιγμή.






- Κάθε πολίτης που θέλει να επαναβεβαιώσει την εγγραφή του, είτε να εγγραφεί για πρώτη φορά μέλος του Κόμματος, καταβάλλει ως συνδρομή, το ποσό των δύο (2) ευρώ.






















Τρίτον : Ο τρόπος της ψηφοφορίας :






- Η εκλογή του Προέδρου γίνεται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία των μελών του Κόμματος, με βάση τους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων και των Κοινοτήτων που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009.






- Κάθε ψηφοφόρος, προσερχόμενος στο χώρο της ψηφοφορίας για την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, παραλαμβάνει (εφόσον δεν έχει μαζί του συμπληρωμένο), το έντυπο της αίτησης, είτε για ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΗ, είτε την ΕΓΓΡΑΦΗ του ως ΜΕΛΟΣ του Κόμματος, το οποίο συμπληρώνει και υπογράφει.






· Στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι όλοι όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις εκλογές μπορούν να βρουν την αίτηση επαναβεβαίωσης ή εγγραφής μέλους:






- Στα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα.






- Στο διαδικτυακό τόπο της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ από τον οποίο μπορούν να το εκτυπώσουν.






- Στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των εκλογών.






- Προσθέτω, επίσης, ότι αυτή η αίτηση αποστέλλεται από τις υπηρεσίες του Κόμματος, σε 370.000 χιλιάδες μέλη του Κόμματος και της ΟΝΝΕΔ, που πήραν μέρος στις εσωκομματικές εκλογές του 2007






Το κείμενο αυτό θα σας δοθεί για να το έχετε και εσείς. Είναι απλό στη συμπλήρωσή του.














· Η αίτηση αυτή παραδίδεται, με την ταυτότητα, στο χειριστή της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων του εκλογικού τμήματος, ο οποίος, με βάση τα αναγραφόμενα στοιχεία, αναζητεί και διαγράφει το όνομα του ψηφοφόρου από τον εθνικό κατάλογο, δίνοντάς του και τον ειδικό εκλογικό του αριθμό (ο οποίος γράφεται πάνω στην αίτηση, όπως θα το δείτε σε λίγο). Ο ψηφοφόρος καταβάλλει, στη συνέχεια, τη συνδρομή του και προχωρεί στο μέρος της αίθουσας, όπου βρίσκεται η Εφορευτική Επιτροπή, για ν’ ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.






· Για την αναγνώρισή του ο ψηφοφόρος επιδεικνύει, είτε την ταυτότητα του, είτε (εάν την έχει απωλέσει) σχετική προσωρινή βεβαίωση της οικείας αστυνομικής αρχής, είτε το διαβατήριο (ακόμη και αν αυτό έχει λήξει), είτε την άδεια οδήγησης. Ο Πρόεδρος ή το μέλος της Εφορευτικής Επιτροπής, που έχει αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα, καταχωρεί τα στοιχεία του εκλογέα στην κατάσταση ψηφισάντων.






· Σε κάθε ψηφοφόρο παραδίδεται φάκελος, ο οποίος έχει σφραγισθεί και μονογραφηθεί από τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής. Στη συνέχεια του παραδίδονται τα ψηφοδέλτια, (ένα για κάθε έναν υποψήφιο και ένα λευκό). Δεν μπαίνει σταυρός προτίμησης στο όνομα του υποψηφίου για την Προεδρία του Κόμματος. Ακολουθεί η γνωστή διαδικασία : Ο ψηφοφόρος αποσύρεται στο παραβάν, επιλέγει το ψηφοδέλτιο της αρεσκείας του, το τοποθετεί στο φάκελο, σφραγίζει το φάκελο και το ρίχνει στην κάλπη. Ο ψηφοφόρος αποχωρεί αφού προηγουμένως έχει υπογράψει στην κατάσταση των ψηφισάντων.






· Είναι αυτονόητο ότι, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, απαγορεύεται η παραμονή στους οικείους χώρους άλλων προσώπων, εκτός των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής -συμπεριλαμβανομένων και των αναπληρωτών τους- του υπευθύνου για την εγγραφή ή την επαναβεβαίωση της εγγραφής των μελών, του προσώπου που είναι επιφορτισμένο για την είσπραξη της συνδρομής και του ή των χειριστών της ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων.














Τέταρτον: Σε ό,τι αφορά τους τόπους στους οποίους θα γίνει η ψηφοφορία :






· Θα σας ενημερώσει αναλυτικά, στη συνέχεια, ο κ. Μ. Δασκαλάκης, αλλά, όπως σας έχω πει και με άλλες αφορμές, σε κάθε Δήμο θα υπάρχει εκλογικό τμήμα.






Στην Αττική και το Νομό Θεσσαλονίκης οι κάλπες θα τοποθετηθούν σε περισσότερα σημεία. Ο πίνακας με τα εκλογικά κέντρα και τα εκλογικά τμήματα θα αναρτηθεί, από σήμερα το απόγευμα, στην ιστοσελίδα του κόμματος.






Ανάλογη θα είναι η διαδικασία ψηφοφορίας και στα εκλογικά τμήματα τα οποία θα γίνουν στις χώρες που σας ανέφερα στην Ευρώπη.














Πέμπτον : Η ανάδειξη του Προέδρου του Κόμματος :






- Πρόεδρος του Κόμματος εκλέγεται όποιος από τους υποψήφιους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψηφοδελτίων.






- Στην περίπτωση που ουδείς από τους υποψηφίους συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται το Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Και σ’ αυτήν την ψηφοφορία εφαρμόζονται αναλόγως όλες οι διατάξεις που διέπουν τον τρόπο διεξαγωγής της πρώτης ψηφοφορίας.






- Μια σημαντική υπογράμμιση: Στην επαναληπτική ψηφοφορία δικαίωμα του εκλέγειν έχουν μόνον όσοι, είτε επαναβεβαίωσαν την εγγραφή τους, είτε ενεγράφησαν για πρώτη φορά μέλη του Κόμματος κατά την πρώτη ψηφοφορία, και μάλιστα αποκλειστικά στο ίδιο εκλογικό τμήμα που ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου. Σε κάθε εκλογικό τμήμα, η κατάσταση των ψηφισάντων της πρώτης ψηφοφορίας αποτελεί τον εκλογικό κατάλογο της επαναληπτικής ψηφοφορίας.














Προετοιμασία για τη διοργάνωση :






Θέλω, επίσης, να σας δώσω ορισμένα στοιχεία για την προετοιμασία της όλης διοργάνωσης την ημέρα των εκλογών.






Είναι έτοιμη (υπάρχει και στον φάκελο τον οποίο θα πάρετε) η εγκύκλιος με την οποία καθορίζονται όλα τα σχετικά οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα.






Πέρα από τα όσα, ήδη, σας ανέφερα, στην εγκύκλιο αυτή διευκρινίζονται και μάλιστα με απόλυτη σαφήνεια, όλα τα θέματα που αφορούν τις εφορευτικές επιτροπές, τον τρόπο της ψηφοφορίας και διαλογής των ψήφων, το πρακτικό που θα συντάξει η εφορευτική επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος, την συγκέντρωση των αποτελεσμάτων.














Ανάμεσα στα άλλα :






- Ορίζεται με απόλυτη σαφήνεια πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο.






- Ορίζεται ο τρόπος εκδίκασης τυχόν ενστάσεων.






- Υπογραμμίζεται ότι κάθε Εφορευτική Επιτροπή κάθε εκλογικού τμήματος απαρτίζεται από τον Πρόεδρο, ο οποίος ορίζεται από την Εφορευτική Επιτροπή και μπορεί να είναι δικηγόρος ή συμβολαιογράφος και προτείνεται από τις ΝΟΔΕ και από ένα μέλος, με τον αναπληρωτή του, τον οποίο ορίζει κάθε υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου του Κόμματος.














? Επαναλαμβάνω ότι η Εφορευτική Επιτροπή αποτελείται από τα πρόσωπα τα οποία θα υποδείξουν, με τον αναπληρωτή τους, οι υποψήφιοι και τον Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής που μπορεί να είναι δικηγόρος ή συμβολαιογράφος ο οποίος θα προταθεί από τη ΝΟΔΕ. Τα ονόματα αυτά θα τα επικυρώσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή. Οι πληροφορίες, τις οποίες λεπτομερειακά σας ανέλυσα, θα υπάρχουν στην ιστοσελίδα του Κόμματος www.nd.gr .






Οι πολίτες που θέλουν να έχουν περισσότερες πληροφορίες μπορούν, επίσης, να απευθύνονται στις Τοπικές Οργανώσεις του Κόμματος, αλλά και στον αριθμό 210-32.55.255.






? Καταλήγω με μια φράση.






Η εκλογή του νέου προέδρου του Κόμματος Προέδρου από τη λαϊκή βάση είναι μια σημαντική κατάκτηση. Η Νέα Δημοκρατία προχωρά, ενωμένα, συντεταγμένα και δυναμικά. Πάντοτε με το βλέμμα στο αύριο. Πάντοτε σε ένα υψηλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού.






Με τη συμμετοχή μας στην εκλογή Προέδρου κάνουμε τη Νέα Δημοκρατία περισσότερο δυνατή.














Στις 29 Νοεμβρίου συμμετέχουμε, αποφασίζουμε, επιλέγουμε, δυναμώνουμε τη Νέα Δημοκρατία.






-------------------------------------------------------------------------------














Λ. ΖΑΓΟΡΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω και τις Γραμματείες και τις Οργανώσεις του Κόμματος, αλλά και τις υπηρεσίες του κόμματος και τον Μ. Δασκαλάκη, που μαζί με την Οργανωτική Επιτροπή δούλεψαν και εξακολουθούν να εργάζονται, προκειμένου να διεξαχθούν με επιτυχία οι εκλογές για Πρόεδρο του κόμματος.














Ευχαριστίες και για τη συμμετοχή τους σ’ αυτή την κορυφαία εσωκομματική δημοκρατική λειτουργία, αλλά και για το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τυχόν προτιμήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών μας συμμετέχει χωρίς εντάσεις σ’ αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική. Κρίσιμη για την επόμενη μέρα, για τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης.














Μπορώ να επανέλθω στη συνέχεια, αν χρειαστεί, στο διάλογο ο οποίος θα γίνει. Να παρακαλέσουμε τον κ. Δασκαλάκη να κάνει τις λεπτομερείς αναφορές για το που θα στηθούν κάλπες, πόσες κάλπες, εκλογικά κέντρα, σε ποιες περιοχές της Ελλάδος κ.ο.κ.














--------------------------------------------------------------------------------














M. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ: Να σας ευχαριστήσω και εγώ για την παρουσία σας εδώ και για την ευκαιρία την οποία μας δίδετε να επικοινωνήσουμε ένα σύνθετο εγχείρημα με τους πολίτες.






Σε συνέχεια αυτών των οποίων αναφέρθησαν προηγουμένως, θα ήθελα να σας δώσω ένα περίγραμμα κάποιων βασικών αριθμητικών δεδομένων, τα οποία νομίζω ότι αποτυπώνουν και σκιαγραφούν το πλέγμα αυτής της διαδικασίας, όπως θα υλοποιηθεί στο σύνολο της Ελλάδος.














Το θέμα της ψηφοφορίας, όπως θα έχετε ακούσει, στηρίζεται -μάλλον η διαδικασία- στην υαλοποίηση ενός μεγάλου online συστήματος, το οποίο βεβαίως υποστηρίζει τη διαδικασία της ψηφοφορίας και κατά βάση, προσφέρει δύο δυνατότητες:














Η μία είναι δυνατότητα και η άλλη είναι διασφάλιση της διαδικασίας. Η δυνατότητα, που παρέχεται, αφορά στον να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης που θα μετέχει σ’ αυτήν την εκλογική διαδικασία να ψηφίζει σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα. Δηλαδή, δεν υπάρχει η δέσμευση να ψηφίσει στο Δήμο, στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ως πολίτης ψηφοφόρος ή στον Δήμο ή στην Τοπική κομματική οργάνωση, στην οποία είναι εγγεγραμμένος, αν είναι ήδη μέλος.






Άρα, λοιπόν, σε οποιοδήποτε από αυτά τα 1.540 εκλογικά τμήματα, τα οποία θα υπάρξουν σε ολόκληρη τη χώρα, μπορεί να προσέλθει και να ψηφίσει.














Το δεύτερο που προσφέρει το οn line σύστημα για το οποίο έχουμε μιλήσει αρκετά είναι ότι διασφαλίζει τη μοναδικότητα της κάθε ψήφου. Ότι δηλαδή, ο κάθε πολίτης που μετέχει στη διαδικασία αυτή θα ψηφίσει μία μόνο φορά. Και αυτό γίνεται -όπως και από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής ειπώθηκε προηγουμένως,- μέσα από την διαδικασία αντιστοίχησης κάθε ψηφοφόρου με το όνομα του στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, που είναι η βάση αναφοράς αυτής της διαδικασίας.






Για αυτό και ο περιορισμός ο οποίος υπάρχει. Ο μοναδικός περιορισμός για αυτούς που επιθυμούν να ψηφίσουν στις 29 Νοεμβρίου είναι ότι, θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι σε αυτούς τους καταλόγους, να έχουν δηλαδή δικαίωμα να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές. Το δικαίωμα του «εκλέγειν».














Τώρα, σε ότι αφορά την διαδικασία των σημείων των εκλογικών κέντρων και τμημάτων: σε ολόκληρη την χώρα θα υπάρξουν εκλογικά κέντρα ή εκλογικά τμήματα σε 1040 σημεία, τα οποία σημεία είναι κατανεμημένα σε Δήμους.






Εννοείται ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα υπάρχουν περισσότερα σημεία του ενός όπως και στις μικρότερες πόλεις, πρωτεύουσες, Νομών όπου τα πληθυσμιακά δεδομένα είναι τέτοια που το επιβάλλουν σε επίπεδα προγραμματισμού.






Σε αυτά τα 1040 σημεία θα αναπτυχθούν 1540 εκλογικά τμήματα, άρα λοιπόν θα υπάρχουν αρκετά σημεία, στα οποία θα υπάρχουν περισσότερα του ενός εκλογικά τμήματα στους ίδιους χώρους.






Για την εξυπηρέτηση όλων αυτών των σημείων θα διαμορφωθεί ένα δίκτυο Η/Υ, το οποίο θα περιλαμβάνει 3400 Η/Υ.














Άρα, λοιπόν, η κλιμάκωση των μεγεθών είναι 1040 σημεία, 1540 εκλογικά τμήματα και 3400 Η/Υ, οι οποίοι όλοι μαζί θα αποτελούν ένα ενιαίο, ομογενοποιημένο δίκτυο, τηλεπικοινωνιακό και πληροφοριακό δίκτυο. Στους αριθμούς αυτούς μπορεί να υπάρξει μικρή διαφοροποίηση.






Οι υπολογιστές, τα τερματικά δηλαδή του δικτύου, είναι περισσότερα από τα εκλογικά τμήματα με σκοπό να διευκολύνεται η ταχεία και απρόσκοπτη συμμετοχή των ψηφοφόρων στην διαδικασία, σε εκλογικά τμήματα που προβλέπουμε ότι θα υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός από κάποια άλλα. Έτσι, λοιπόν, θα υπάρχουν εκλογικά τμήματα με ένα τερματικό, με δυο και με τρία.














Άρα θα μπορούν να εξυπηρετούνται ταυτόχρονα σε κάποια εκλογικά τμήματα, ψηφοφόροι περισσότεροι του ενός. Η κατανομή αυτών των μεγεθών γίνεται με την χρήση κάποιων στατιστικών δεδομένων. Τα στατιστικά αυτά δεδομένα, τα ποσοτικά αυτά δεδομένα έχουν να κάνουν με τον πληθυσμό του κάθε Δήμου, όπως επίσης με τον αριθμό μελών που ήδη είναι εγγεγραμμένοι στους καταλόγους του κόμματος σε κάθε έναν από αυτούς τους Δήμους, όπως επίσης και με το πρόσφατο στοιχείο το οποίο έχουμε, που είναι οι πολίτες εκείνοι, ο αριθμός των πολιτών εκείνων, που ψήφισαν την Ν. Δ , στις τελευταίες εκλογές. Βάση λοιπόν της εκτίμησης αυτών των 3 ποσοτικών μεγεθών έχει γίνει και η κατανομή, τόσο σε αριθμό εκλογικών τμημάτων όσο και σε αριθμό τερματικών που πρέπει να εξυπηρετούν κάθε εκλογικό τμήμα.














Σε ότι αφορά το εξωτερικό, όπως ειπώθηκε και από τον πρόεδρο προηγουμένως οι διαδικασίες εκλογής Προέδρου θα γίνουν στις χώρες Γερμανία, Μ. Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία και Κύπρο.






Σε αυτές τις χώρες θα αναπτυχθούν 59 εκλογικά τμήματα. Τα περισσότερα -όπως αντιλαμβάνεστε - τα 43 εξ αυτών, θα γίνουν στη Γερμανία, όπου έχουμε και μεγαλύτερους πληθυσμούς Ελλήνων και με τον ίδιο τρόπο- χωρίς όμως τη χρήση online συστήματος.






Όπως, επίσης, ακούσατε από τον Πρόεδρο της Επιτροπής η ψηφοφορία των ομογενών στο εξωτερικό θα γίνει με αναφορά σε δύο βάσεις δεδομένων, σε δύο πίνακες.






Ο ένας κατάλογος αφορά τα μέλη του Κόμματος, τα ήδη μέλη του Κόμματος μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, ανεξάρτητα εάν έχουν δικαίωμα ψήφου στις Εθνικές Εκλογές τα μέλη αυτά, και από αυτούς που επιθυμούν να εγγραφούν την ημέρα αυτή ως νέα μέλη-με την αίρεση, με την προϋπόθεση, με τον περιορισμό ότι το ονοματεπώνυμό τους περιλαμβάνεται στους εθνικούς καταλόγους.






Άρα, λοιπόν, θα υπάρχει ένας εκλογικός κατάλογος των μελών και θα υπάρχει και εκεί ένας υπολογιστής ο οποίος δεν θα λειτουργεί σε κάθε εκλογικό τμήμα -ένας ή δύο- που θα λειτουργεί όμως online, αλλά σε επίπεδο τοπικό θα ελέγχει τη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών, με το όνομα του ψηφοφόρου μας εκεί. Και εφόσον είναι μέλος, θα του επιτρέπει η Εφορευτική Επιτροπή να ψηφίσει.














Και μία πρόσθετη πληροφορία αν θέλετε, ποιοι χώροι έχουν επιλεγεί για να υλοποιηθούν, να στηθούν τα εκλογικά τμήματα σε μεγάλο ποσοστό:






Σχεδόν ένας στους δύο χώρους ανήκει σε δημοτικά καταστήματα, είτε Δημαρχεία, είτε αίθουσες Δημαρχείων, είτε άλλων χώρων των Δήμων.






Με την ευκαιρία θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες στους Δημάρχους, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους Νομάρχες όλης της χώρας που προσέφεραν απρόσκοπτα τη βοήθειά τους και τη στήριξή τους σε αυτή τη διαδικασία.






Επίσης, θα υπάρχουν και καταστήματα Νομαρχιών, ΚΕΠ, γραφεία των ΝΟΔΕ, κομματικά γραφεία και άλλοι χώροι, όπως χώροι Επαγγελματικών οργανώσεων, Συλλόγων και σε κάποια σημεία, σε αίθουσες Ξενοδοχείων που έχουν επιλεγεί, λόγω ελλείψεως άλλων χώρων.














Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, όλα αυτά τα δεδομένα, μετά τη δική σας ενημέρωση, σε λίγες ώρες θα είναι ανηρτημένα στο website του Κόμματος και τα σημεία αναλυτικά ανά Δήμο σε όλη την Ελλάδα και οι οδηγίες ψηφοφορίας που περιληπτικά επίσης ακούσαμε προηγουμένως. Επίσης, τις επόμενες μέρες θα υλοποιήσουμε ένα πολυεπίπεδο πρόγραμμα επικοινωνίας για να επικοινωνήσουμε τις διαδικασίες, τα σημεία και να διευκολύνουμε τη συμμετοχή όσων πολιτών επιθυμούν να συμμετάσχουν.






Από σήμερα λειτουργεί και ο αριθμός τηλεφώνου, που ακούσατε - το 210-3255255 - ο οποίος δίδει για όλη την Ελλάδα πληροφορίες, που επιθυμούν να γνωρίζουν οι πολίτες.














Θα ήθελα και εγώ στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους θα εργάζονται ήδη γι΄ αυτό το μεγάλο project, το οποίο απαιτεί τεράστια κινητοποίηση κυρίως ανθρωπίνων πόρων, αλλά τεχνολογικών πόρων. Είναι ένα εγχείρημα, το οποίο δεν γίνεται συχνά.














Αντιλαμβάνεστε ότι τα άτομα, τα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία θα φθάνουν κοντά τις 13.000 με 15.000, που σημαίνει ότι απαιτείται μια μεγάλη κινητοποίηση, μια οργανωτική επάρκεια και τελικά μια αυτοπειθαρχία σε αυστηρά χρονοδιαγράμματα όλων μας, για να επιτύχουμε αυτόν τον σπουδαίο στόχο.














Η ανταπόκριση όλης της κομματικής οργάνωσης, όλων όσων συμπράττουν σε αυτή τη διαδικασία είναι αξιέπαινη.














Ευχαριστώ πολύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: