Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 18-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι μειώσεις στις δαπάνες και οι πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό, στις οποίες προσανατολίζεται η κυβέρνηση μετά τις πιέσεις της Κομισιόν, η διεύρυνση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, ο διάλογος για το ασφαλιστικό που ξεκινά τη Δευτέρα, η ετήσια έκθεση διεθνούς διαφάνειας σύμφωνα με την οποία η κατάσταση στη χώρα μας είναι ανησυχητική λόγω υψηλών ποσοστών διαφθοράς, τοποθετώντας μας τελευταία χώρα σε διαφάνεια στην Ευρώπη, το ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα σύμφωνα με το οποίο αμφισβητεί ξεκάθαρα τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, τα νέα σενάρια για αλλαγές στις Πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και η εισαγγελική παρέμβαση που πυροδότησαν οι καταγγελίες Βγενόπουλου για τις αναθέσεις των δρομολογίων στις άγονες γραμμές.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Τελευταία στην Ευρώπη σε διαφάνεια η Ελλάδα. Μας πνίγει η διαφθορά".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η διαφθορά ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα. Η χώρα μας, μαζί με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ σε θέματα διαφάνειας, θέτοντας συνεχώς σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητά της".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Φρενάρουν οι Τράπεζες το "πάγωμα" των οφειλών. 3+1 όχι στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης για επιχειρήσεις και νοικοκυριά".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την αντίθεσή τους στην προτεινόμενη ρύθμιση "παγώματος" των δανεικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων εξέφρασαν στην υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες στη χθεσινή συνάντηση που είχαν, η οποία διήρκεσε περισσότερο από δύο ώρες".

Η ΑΥΓΗ: "Άμεση συμμόρφωση προς τα υποδείξεις. Πρόσθετες περικοπές κρατικών δαπανών, θέσεων εργασίας και εργασιακών δικαιωμάτων στο σχέδιο προϋπολογισμού που εγκρίνεται σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε εσπευσμένη "συμμόρφωση προς τα υποδείξεις" της Κομισιόν, της ΕΚΤ, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ΣΕΒ προχωρά η Κυβέρνηση".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Εισαγγελική παρέμβαση για τις άγονες γραμμές. Μετά τις καταγγελίες Βγενόπουλου ο οποίος ζητά παραίτηση του Διοικητή της ΥΠΑ και ανάληψη πολιτικών ευθυνών εκεί που αναλογούν".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την άμεση παρέμβαση του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Σακελάκου προκάλεσαν τόσο οι καταγγελίες του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου για τον διαγωνισμό των άγονων γραμμών από την ΥΠΑ, όσο και οι επείγουσα έρευνα από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που ζήτησε ο Υπουργός Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας για τον "εντοπισμό" τυχόν περιπτώσεων παράβασης καθήκοντος κατά την διαδικασία".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Φόροι για όλους με διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Μείωση δαπανών με πλαφόν σε κονδύλια και μισθούς".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πλαφόν" στους υψηλούς μισθούς στο Δημόσιο και πρόσθετα φορολογικά βάρη για όλους επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός του 2010 που εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Προϋπολογισμός Βρυξελλών. Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης στις πιέσεις Αλμούνια".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "δύσκολες ημέρες περιμένουν την ελληνική οικονομία, η οποία ήδη λαμβάνει ηχηρότατα μηνύματα από τις συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών".

ΕΘΝΟΣ: "Κρύο ντους από Βρυξέλλες για μισθωτούς. Προϋπολογισμός: Έξτρα ψαλίδι 700-800 εκ. στις δαπάνες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση εμφανίζεται να αποκλείει "ακραία μέτρα" και "φοροεπιδρομή", ενώ ρίχνει το βάρος στην περιστολή δαπανών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην "ΕΩ" ο Πέτρος Γαλάτουλας Γεν. Γραμματέας και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης επισημαίνει με πίκρα: Η ψήφος των μεταναστών προηγείται των ομογενών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αποτίσανε έμπρακτο φόρο τιμής στην ομογένεια, μας λέει ο Πέτρος Γαλάτουλας, γενικός γραμματέας και Πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Επαναχάραξη συνόρων στο Αιγαίο ζητά η Άγκυρα. Με ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί ξεκάθαρα τα θαλάσσια σύνορα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "κορυφώνεται επικίνδυνα από αύριο η ένταση στο Αιγαίο. Η Άγκυρα με επίσημη προειδοποίηση (ΝΟΤΑΜ) που εξέδωσε αμφισβητεί ξεκάθαρα τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Το Μαξίμου "αδειάζει" υπουργούς. Πρώτο "θύμα" η Άννα Διαμαντοπούλου. Παίρνει πίσω τις εξαγγελίες για τον τρόπο πρόσληψης εκπαιδευτικών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πρώτο "θύμα" της πρωθυπουργικής εντολής φέρεται να είναι η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, η οποία αποσύρει τις εξαγγελίες για αλλαγή του τρόπου προσλήψεων των εκπαιδευτικών και ανήγγειλε συναντήσεις αύριο με την ΟΛΜΕ και το ΔΟΕ, ενώ σειρά ανακοινώσεων από υπουργικά γραφεία για "διάλογο με τους φορείς" αναμένεται από εδώ και στο εξής, ως προσαρμογή στην πρωθυπουργική εντολή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Παιδομάζωμα από ΕΛ.ΑΣ. στην πορεία. Πολυτεχνείο: Όγκος και παλμός, λίγα επεισόδια στο τέλος και 200 προσαγωγές".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για μία ώρα χθες το βράδυ λεωφορεία της αστυνομίας μετέφεραν στη ΓΑΔΑ πάνω από 290 παιδιά και νέους που εγκλώβισαν στο Πεδίον του Άρεως μετά την πορεία. Αφορμή, δύο επιθέσεις σε αστυνομικούς. 10 συλλήψεις ως τα μεσάνυχτα".

ΕΣΤΙΑ: "Δεν εκπέμπεται κανένα όραμα. Η Κυβέρνησις Παπανδρέου χάνει την ευκαιρία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κυβέρνησις κινδυνεύει να χάση την θετική αύρα που εξέπεμψε μόλις προ μηνός, μετά την εκλογή της. Και τούτο διότι δεν εκπέμπει κανένα όραμα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προειδοποίηση από Τρισέ για την αξιοπιστία της Ελλάδας. Ο προϋπολογισμός συζητείται στο υπουργικό συμβούλιο".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η χθεσινή προειδοποίηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, προς την Ελλάδα ήταν έμμεση αλλά σαφής: "Υπάρχουν χώρες που βρίσκονται ήδη πολύ κοντά στο να χάσουν την αξιοπιστία τους", δήλωσε μιλώντας στη γαλλική εφημερίδα Le Monde".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Διευρύνεται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Περισσότεροι στη λίστα".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "διευρύνθηκε ο κατάλογος με τους δικαιούχους για το επίδομα αλληλεγγύης μετά τη διαβούλευση στην οποία έχει τεθεί το σχετικό νομοσχέδιο".

ΤΑ ΝΕΑ: "Καταργείται η βάση του 10. Τρία σενάρια για τις Πανελλήνιες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κ. Άννα Διαμαντοπούλου αποδεχόμενη ότι το μέτρο αυτό που θεσπίστηκε το 2006 επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου και μέχρι τώρα έχει αφήσει κενές περισσότερες από 60.000 θέσεις δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, δήλωσε ότι πράγματι μελετάται η κατάργησή της, χωρίς όμως να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα της αλλαγής".

Η ΝΙΚΗ: "Βασίλειο της διαφθοράς. Χρυσό μετάλλιο στα σκάνδαλα πήρε η Ελλάδα του Καραμανλή".
Η εφημερίδα γράφει ότι "κερδίσαμε με άνεση την Γκάνα και την Μποτσουάνα. Για το νέο ρεζιλίκι σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, ευθύνονται τα σκάνδαλα και η διαφθορά που συγκλόνισαν τη χώρα".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σπάει την ενιαία εκπαίδευση εντείνει την ταξική διαφοροποίηση στη μόρφωση. Πόρισμα συμβουλίου πρωτοβάθμιας - δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τη δημιουργία του πλήρως διαφοροποιημένου σχολείου αποκαλύπτει το πόρισμα του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης "για την αναμόρφωση του σχολείου και του συστήματος πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση".

Η ΧΩΡΑ: "Σε κατάρρευση τα Ταμεία. Καταιγίδα μέτρων στο Ασφαλιστικό μετά τον διάλογο που ξεκινά τη Δευτέρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι " επειγόντως τον καυτό φάκελο του Ασφαλιστικού ανοίγει η κυβέρνηση, καθώς το όλο σύστημα απειλείται με κατάρρευση από τα υπέρογκα ελλείμματα και τις "μαύρες τρύπες" των ταμείων, που αδυνατούν να καταβάλουν επιδόματα και συντάξεις και κάνουν τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου να μιλά για "Ταμεία στα όρια χρεοκοπίας".

City Press: "Ευρωπαϊκό ρεκόρ διαφθοράς στην Ελλάδα. Έρευνα διεθνούς διαφάνειας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "κυριολεκτικά "βουτιά" κάνει φέτος η Ελλάδα στον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, τον πίνακα που δημοσιοποιεί κάθε χρόνο η οργάνωση Διεθνής Διαφάνεια".

Metro: "Πιάσαμε πάτο στη διαφθορά. Δεκατέσσερις θέσεις πιο χαμηλά από πέρυσι κατρακύλησε η Ελλάδα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεκατέσσερις θέσεις πιο βαθιά στη διαφθορά κατρακύλησε η Ελλάδα, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση Διεθνούς Διαφάνειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία - σοκ για τη διαφθορά, η χώρα μας ενώ το 2008 κατείχε την 57η θέση, φέτος κατατάσσεται στην 71η θέση, με βαθμολογία 3,8 στην κλίμακα 1 έως 10. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πλέον "φιγουράρει" στην τελευταία θέση της Ευρώπης των "27" μαζί με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ".

Metropolis: "Στον... πάτο της διαφθοράς".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στον... ανεμοστρόβιλο της αδιαφάνειας έχει μπει για τα καλά η χώρα, όσον αφορά στο δημόσιο τομέα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λίστα της "Διεθνούς Διαφάνειας" πέφτει 14 θέσεις πιο κάτω από πέρυσι και βρίσκεται πίσω από χώρες όπως η Τουρκία, η Γκάνα και η Μποτσουάνα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ζωή από... δεύτερο χέρι. Έκρηξη φτώχειας στη Θεσσαλονίκη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ιερέας έκανε σύμφωνο συμβίωσης. Παρέκαμψε τον σκόπελο της απαγόρευσης δεύτερου γάμου".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Προσλήψεις στο Δημόσιο με ΑΣΕΠ, αλλά... Καταργούν τα μόρια εμπειρίας.".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΕΞΠΡΕΣ: "Σχέδιο για αποκαθήλωση του δολαρίου από το ΔΝΤ. Ο Ντομινίκ Στρος - Καν πρότεινε καλάθι νομισμάτων ως διεθνές μέσο πληρωμών".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ανατροπή στο παγκόσμιο σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμιών προανήγγειλε χθες ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν προτείνοντας τη δημιουργία ενός νέου διεθνούς νομίσματος, το οποίο θα λάβει τη θέση του δολαρίου στις εμπορικές συναλλαγές".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ψαλίδι 2,5 δισ. στις δαπάνες. Πρόσθετες περικοπές στον προϋπολογισμό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των δαπανών προχωρεί σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θέλοντας με τον τρόπο αυτό να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας για μέτρα - τομές σε Κομισιόν και αγορές που παρακολουθούν δύσπιστοι την πορεία της οικονομίας. Η μείωση των δαπανών φθάνει συνολικά στα 2,5 δισ. ευρώ, ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού προέβλεπε περιστολές 1,6 δισ.".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ψειρίζουν όλες τις δαπάνες. Προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των Βρυξελλών ο νέος προϋπολογισμός".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με ορατό ακόμη τον κίνδυνο απώλειας της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας από τις αγορές και εκκρεμούσα τη σχετική ετυμηγορία της Eurostat η κυβέρνηση καταθέτει την Παρασκευή το επίσημο σχέδιο του προϋπολογισμού, θέτοντας μεγαλύτερο ψαλίδι στις δαπάνες, αλλά και επιπλέον διαρθρωτικά μέτρα κατ' επιταγήν των Βρυξελλών".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τραπεζικές επιφυλάξεις για τα "κόκκινα" δάνεια. Συνάντηση της υπουργού Οικονομίας με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "διάσταση απόψεων υπάρχει μεταξύ υπουργείου Οικονομίας και τραπεζών όσον αφορά το "πάγωμα" για ένα χρόνο των δανειακών υποχρεώσεων των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: