Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 12-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η υπαγωγή της Ελλάδος στο άρθρο 104 της Συνθήκης του Μάαστριχτ, λόγω των μεγάλων ελλειμμάτων και την ανεπαρκή ανταπόκριση μέχρι τώρα των ελληνικών αρχών για την αντιμετώπισή τους, το νέο φορολογικό σύστημα τύπου "πόθεν έσχες",, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ο νέος νόμος για τις προσλήψεις στο Δημόσιο αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ και η εσωκομματική προεκλογική "κούρσα" στη Νέα Δημοκρατία ενόψει της εκλογής νέου αρχηγού.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Αλλάζουν όλα για τις προσλήψεις. Με νόμο για ολόκληρο το Δημόσιο".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε όλο το φάσμα του δημοσίου τομέα, από τον ΟΠΑΠ και τη ΔΕΗ μέχρι και στο προσωπικό της Βουλής και των ιδρυμάτων της Εκκλησίας, επεκτείνεται πλέον ο έλεγχος των προσλήψεων από το ΑΣΕΠ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Εντολές για ασφαλιστικό και φόρους. Ανατροπή των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και φοροκαταιγίδα απαιτούν οι Βρυξέλλες".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και των ασφαλιστικών εισφορών και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων επέβαλε το ECOFIN στο οποίο συμμετείχε και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Προανήγγειλε, παράλληλα, την κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών, ενώ με την καθιέρωση του "πόθεν έσχες" όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δικαιολογούν καταθέσεις, ομόλογα και μετοχές που έχουν στη διάθεσή τους αλλά και τις δαπάνες διαβίωσής τους".

Η ΑΥΓΗ: "Σύνταξη στα βαθιά γεράματα. Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και ψαλίδι στις συντάξιμες αποδοχές ζητεί η Κομισιόν".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανατροπές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, καθώς και αυστηρά μέτρα φορολόγησης, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, την ώρα που η Κομισιόν, με την έκθεσή της για την ελληνική οικονομία, πιέζει να ληφθούν σκληρά εισπρακτικά μέτρα και να υιοθετηθούν σκληρότερες μεταρρυθμίσεις. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας θα κατατεθεί τον Ιανουάριο, ενώ την άλλη εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα ελεγκτές της Κομισιόν".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων απαιτεί ο Αλμούνια από τη χώρα μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Ελλάδα να μιμηθεί το παράδειγμα της Ιρλανδίας που πήρε σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άμεσο και δραστικό "μαχαίρι" στις δημόσιες δαπάνες με πρώτο και κυριότερο στις αμοιβές των δημόσιων υπαλλήλων ζητά επιτακτικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τη χώρα μας, καθώς είναι ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το δυσθεώρητο δημοσιονομικό έλλειμμα".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η Ευρώπη απαιτεί σκληρά μέτρα, η κυβέρνηση ταλαντεύεται. Έξυπνο "πόθεν έσχες", τεκμήρια για όλους και έλεγχοι στις δαπάνες με πιστωτικές κάρτες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σε κλοιό πιέσεων από τις Βρυξέλλες και τις διεθνείς αγορές που απαιτούν σκληρά μέτρα βρίσκεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος πέρασε τις προηγούμενες ημέρες δύσκολες ώρες και πλέον ταλαντεύεται αν θα καταρτίσει έναν ακόμη πιο περιοριστικό προϋπολογισμό για το 2010. Στην κυβέρνηση διαμορφώνονται δύο τάσεις: η πρώτη αναγνωρίζει το πρόβλημα και πιστεύει ότι τώρα είναι ο κατάλληλος χρόνος για δύσκολες και σκληρές αποφάσεις, ενώ η δεύτερη διεκδικεί "ήπια δημοσιονομική προσαρμογή". Όλα θα κριθούν από τη στάση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες αποδέχεται την κρισιμότητα των περιστάσεων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Εθνική ταπείνωση. Απίστευτα απαξιωτικός στους χαρακτηρισμούς του για την Ελλάδα ο Χ. Αλμούνια".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ζήτησε "ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα" των υπουργών που προσκόμιζαν τόσα χρόνια παραπλανητικά στοιχεία στην ΕΕ. Η κυβέρνηση υπερθεμάτισε και έσπευσε να ανακοινώσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα αυτό. Πανευρωπαϊκή "πρωτιά" για την Ελλάδα, αφού είναι η πρώτη χώρα - μέλος που "πετυχαίνει" να μπει για δεύτερη φορά από ιδρύσεως της ΕΕ σε επιτήρηση μέσα σε πέντε χρόνια".

ΕΘΝΟΣ: "Τελειώνει το πάρτι ρουσφετιών. Προσλήψεις μόνο μέσω ΑΣΕΠ σε Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι σημαντικότερες αλλαγές τις οποίες εισηγείται η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου είναι: Όλα στο ΑΣΕΠ. Καθολική υπαγωγή των προσλήψεων όλων των φορέων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Με το σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις των ΔΕΚΟ, των ΟΤΑ α΄ και β΄βαθμού, συμπεριλαμβανομένων και των αμιγών και μεικτών επιχειρήσεών τους καθώς και του ΟΚΑΝΑ, του ΚΕΕΛ και άλλων φορέων. Επίσης το τακτικό προσωπικό της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, των ανεξάρτητων αρχών, οι προσλήψεις τακτικού διοικητικού προσωπικού στα νομικά πρόσωπα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και άλλων δογμάτων (εξαιρουμένων των κληρικών)".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η Άγκυρα εκβιάζει για το Προξενείο Κομοτηνής. Αν κλείσουμε αυτό το ανθελληνικό τουρκικό στρατηγείο στην καρδιά της Θράκης απειλούν να κλείσουν το δικό μας προξενείο στην Κωνσταντινούπολη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η Άγκυρα εκβιάζει να κλείσει το ελληνικό προξενείο που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, σε περίπτωση που η χώρα μας αποφασίσει να προχωρήσει στην απαίτηση απομάκρυνσης του Τουρκικού Προξενείου της Κομοτηνής. Το έγγραφο που παραδόθηκε στον Έλληνα πρόξενο της Κωνσταντινούπολης απαιτεί και την καταβολή 400.000 ευρώ για την μέχρι τώρα χρήση κτιριακών εγκαταστάσεών του, που ανήκουν στην Τουρκία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Όλες οι αλλαγές για τις προσλήψεις. Όπως προβλέπονται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το ΑΣΕΠ θα έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στις προσλήψεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τους ΟΤΑ, την ΚΕΔΚΕ, και για πρώτη φορά στο μόνιμο προσωπικό της Βουλής, της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της Εκκλησίας. Επίσης, στις δημόσιες επιχειρήσεις ΝΠΔΔ τράπεζες και στους Οργανισμούς στους οποίους το ελληνικό Δημόσιο ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Νέα μέτρα παγίδα. Φοροαπαλλαγές τέλος για όσους δηλώνουν άνω των 30.000 ευρώ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "πλήρη και αναλυτική αποτύπωση των αποταμιεύσεων, των περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών διαβίωσης 8,5 εκατομμυρίων φορολογουμένων θα ζητήσει η εφορία στις δηλώσεις που θα υποβληθούν για τα εισοδήματα του 2010. Στόχος της νέας αυτής υποχρέωσης που θα θεσπίσει το υπουργείο Οικονομικών είναι η διενέργεια αυτόματου ελέγχου στους φορολογουμένους".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πόθεν έσχες" τσιμπίδα για όλους. Αλλαγές για δικαιότερη φορολογία ανακοίνωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ακίνητα, πίνακες ζωγραφικής, αυτοκίνητα, μετοχές και κάθε είδους κινητό ή ακίνητο περιουσιακό στοιχείο μπαίνουν στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου, με στόχο να πιαστεί ο μεγάλος πλούτος που φοροδιαφεύγει. Στόχος είναι το επίπεδο ζωής κάθε φορολογούμενου να δικαιολογείται από τα εισοδήματα που δηλώνει στην Εφορία. Οι απανταχού φοροφυγάδες αποκτούν αντικίνητρο μπαίνοντας ουσιαστικά στο στόχαστρο των φοροελεγκτών, καθώς η φοροδιαφυγή υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 30 δισ. ευρώ τον χρόνο".

ΕΣΤΙΑ: "Αναγκαίο καλό η επιτήρησις. Θα έπρεπε εμείς να την επιζητούμε".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η Κοινοτική επιτήρησις είναι το μόνο εναπομένον μέσον για να αποφευχθή η χρεωκοπία της ελληνικής οικονομίας. Και αντί να την απευχόμεθα, θα έπρεπε εμείς πρώτοι να την επιζητούμε".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Κινήσεις υπό την πίεση της ΕΕ. Στο τραπέζι πάλι το ασφαλιστικό - Πόθεν έσχες για όλους τους φορολογουμένους".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "υπό την πίεση της ΕΕ που θεωρεί την Ελλάδα ως το μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης, και αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να εκτοξευθεί στα ύψη το κόστος δανεισμού ή ακόμη χειρότερα, να μην μπορεί η χώρα να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος, η κυβέρνηση ανοίγει εσπευσμένα το ασφαλιστικό. Παράλληλα, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, καθώς το προσχέδιο δεν έπεισε την Κομισιόν που ζητεί περισσότερα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, κυρίως περιστολή των δαπανών".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Προσλήψεις στο δημόσιο μόνο από ΑΣΕΠ...χωρίς μοριοδότηση ή συνέντευξη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το "πρώτο βήμα για την εκ νέου θεμελίωση της αξιοκρατίας και της δικαιοσύνης στο σύστημα προσλήψεων στο Δημόσιο", χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης το νέο σχέδιο νόμου που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο και το οποίο παρουσίασε στη συνέχεια σε εκπροσώπους του Τύπου, ενώ από σήμερα θα τεθεί και σε δημόσια διαβούλευση".

ΤΑ ΝΕΑ: "Τα πέντε κλειδιά για το Δημόσιο. Όλες οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "με διαβατήριο ΑΣΕΠ θα γίνονται πλέον οι διορισμοί στο Δημόσιο: το νέο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο δίνει στην ανεξάρτητη Αρχή τον πρώτο λόγο στον έλεγχο και την έγκριση όλων των προσλήψεων και εξισορροπεί τη μοριοδότηση των προσόντων. Τρεις βασικές ανισότητες επιχειρείται να καταργηθούν με τις νέες ρυθμίσεις και συγκεκριμένα- όπως ανέφερε ο κ. Ραγκούσης- πρώτος στόχος είναι να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα με την κατάργηση της προσαύξησης στη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας".

Η ΝΙΚΗ: "Θέλουν να μας διώξουν. "Βόμβες" Παπακωνσταντίνου για τη "χούντα" των Βρυξελλών".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τον δυσβάσταχτο λογαριασμό των αλχημειών, της δημόσιας σπατάλης, της ανικανότητας και της διαφθοράς που χαρακτήρισε το πέντε χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κάνοντας την Ελλάδα το "μαύρο πρόβατο" της ΕΕ έστειλε χθες στους Έλληνες η Κομισιόν, οι οποίοι περιμένουν μία συγγνώμη από τους πρωτομάστορες της "μαύρης τρύπας" Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Παπαθανασίου".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Η συμμαχία, ο Εφιάλτης, ο εμφύλιος. Κίνηση πανικού οι απειλές περί διάσπασης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο "υγιεινός" περίπατος που περίμενε η Ντόρα Μπακογιάννη αρχικά για τον αγώνα διαδοχής στη ΝΔ εξελίσσεται σε ντέρμπι, με τα προγνωστικά να γέρνουν προς τον Αντώνη Σαμαρά. Η απόφαση του Δημήτρη Αβραμόπουλου να στηρίξει τον Σαμαρά για την προεδρία της ΝΔ ανέτρεψε τους εσωκομματικούς συσχετισμούς και έδωσε άλλη τροπή στην κούρσα διαδοχής".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Έβαλαν στη λαιμητόμο συλλογικές συμβάσεις και ασφαλιστικά δικαιώματα Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ένωση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "την άμεση και επιταχυνόμενη εφαρμογή του συνόλου των μέτρων, που προβλέπουν την πλήρη ισοπέδωση και γενικευμένη εφαρμογή των αντιδραστικών εργασιακών σχέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ, με ειδική μνεία για την περίπτωση της Ελλάδας, σηματοδοτούν οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ και του ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ, τις οποίες συναποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση".

Η ΧΩΡΑ: "Επενδύει στην οξύτητα. Λαγοί, αυλικοί και παρατρεχάμενοι της Ντόρας στα κανάλια, για να χτυπήσουν τον Σαμαρά που ανεβαίνει".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μεγάλη απειλή θεωρούν στο αντίπαλο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη την ανοδική πορεία που καταγράφει ο υποψήφιος για την αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς".

City Press: "Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αυστηρότερη επιτήρηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πολύ φιλόδοξη στρατηγική δημοσιονομικής πειθαρχίας απαιτείται για την "ευθυγράμμιση" της ελληνικής οικονομίας στα όρια που θέτει η Κοινότητα, προειδοποιεί ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια. Την ίδια ώρα δίνει παράταση προσαρμογής σε άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ, αλλά όχι στην Ελλάδα, καθώς έχει ξεφύγει και τις προηγούμενες χρονιές από τα όρια".

Metro: "Φορολογικό σύστημα τύπου...πόθεν έσχες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "φορολογικό σύστημα τύπου "πόθεν έσχες" προωθεί η κυβέρνηση, με το φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα".

Metropolis: "Προσλήψεις: ο λόγος στους πολίτες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τα...μαχαίρια έχουν βγει από τα θηκάρια τους στη ΝΔ, μετά τη συμφωνία Σαμαρά - Αβραμόπουλου. Σε ομιλία της στο Περιστέρι, το απόγευμα της Τετάρτης, η Ντόρα Μπακογιάννη χρησιμοποίησε πολύ "σκληρή γλώσσα", κάνοντας λόγο για ευκαιριακές συμμαχίες και για μυστικές νυχτερινές συμφωνίες. Παράλληλα άφησε αιχμές για "πατριδοκαπηλεία" και απάντησε στην κριτική που δέχεται λόγω της "οικογενειακής της προέλευσης".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "15 αλλαγές στις προσλήψεις. Ολόκληρο το νομοσχέδιο".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Φοροτσουνάμι στις τσέπες μας. Τι αλλάζει σε φορολογία και πόθεν έσχες".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Δώστε και σώστε. Ανάγκη ενίσχυσης των μικρομεσαίων ενώ μπαίνουμε σε επιτήρηση και προωθούνται φορολογικά μέτρα".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Ασφυκτικό "πόθεν έσχες" με βάση όλες τις δαπάνες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την εκτεταμένη φοροδιαφυγή με την θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων, μερικές από τις οποίες, όπως για παράδειγμα οι δαπάνες μέσω πιστωτικών καρτών, είχαν εφαρμοστεί και παλαιότερα".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έλλειμμα με ...ονοματεπώνυμο. Αναζήτηση ευθυνών για τα λογιστικά τρικ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ανοικτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την προσωποποίηση των ευθυνών σχετικά με την αναξιοπιστία των στατιστικών στοιχείων. Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται πιο αυστηρό καθεστώς επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας και ζητά "σοβαρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις", καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιδεινωθεί δραματικά η δημοσιονομική κατάσταση".

ΚΕΡΔΟΣ: "Στη φορολογική δήλωση καταθέσεις, κάρτες, μετοχές. Στόχος του νέου φορολογικού νομοσχεδίου η σύλληψη κρυφών εισοδημάτων".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τραπεζικές καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες, μετοχές και κάθε είδους πληροφορία για την κινητή και την ακίνητη περιουσιακή κατάσταση του φορολογούμενου θα αναγράφονται υποχρεωτικά στο νέο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να προσδιορίζονται με ακρίβεια, τόσο το φορολογητέο εισόδημα όσο και στοιχεία πλούτου που σήμερα αποκρύπτονται".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρωτιά σε "μαύρη λίστα" της ΕΕ για τα ελλείμματα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην πρώτη κατηγορία από άποψη επικινδυνότητας για τα δημόσια οικονομικά βρίσκεται η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφέρει η Κομισιόν. Όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν, η επιδείνωση της κατάστασης, το 2009, οφείλεται σε ανεπαρκή ανταπόκριση των ελληνικών αρχών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: