Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 1-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: οι φόροι στα μεγάλα ακίνητα, οι αλλαγές στην παιδεία, η πορεία της οικονομίας, οι αλλαγές στο Δημόσιο, και οι εξελίξεις στη ΝΔ. 
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κυριακάτικη έκδοση): "Από το κόσκινο όλα τα επιδόματα. Στην «κόψη του ξυραφιού» 170.000 υπάλληλοι".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε πλήρη ανατροπή επιδοματικής πολιτικής στο Δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση με το πρόσχημα της άμβλυνσης των μισθολογικών ανισοτήτων που παρατηρούνται σήμερα μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων. Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στα διάφορα πριμ που χορηγούνται μέσω των διαβόητων λογαριασμών σε περίπου 170.000 υπαλλήλους, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ της Κυριακής: "Οι 4 υποψήφιοι ανοίγουν τα χαρτιά τους στην «Α.τ.Κ».
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ένα αποκαλυπτικό «ντιμπέιτ» μεταξύ της Ντ. Μπακογιάννη, του Α. Σαμαρά, του Δ. Αβραμόπουλου και του Π. Ψωμιάδη. Μιλούν για τις αλλαγές που θα επιτρέψουν στη μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη να μπει και πάλι σε τροχιά εξουσίας, το ύφος και το περιεχόμενο της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα πρέπει να ασκήσει το κόμμα την επόμενη ημέρα, τις πρώτες κινήσεις που θα πρέπει να κάνει ο νέος αρχηγός ώστε να διασφαλίσει τη συσπείρωση στο εσωτερικό και τη διείσδυση στην κοινωνία".

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: "Τρομοκρατία της κρίσης. 180.000 θέσεις μόνιμης μισθωτής εργασίας χάθηκαν το 2009!".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "η οικονομική κρίση έχει διαπεράσει τον παραγωγικό ιστό της ελληνικής οικονομίας και μετατρέπεται με οδυνηρό τρόπο σε κρίση απασχόλησης. Οι προβολές των στοιχείων από το ΙΝΕ δείχνουν πως η ανεργία θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια, ακόμα και στην περίπτωση της οικονομικής ανάκαμψης. Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζει η «Αυγή» καταγράφουν μείωση της απασχόλησης και της μισθωτής εργασίας για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια".

    ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής: "Πενταπλάσιοι φόροι στα μεγάλα ακίνητα. Νέο καθεστώς για περισσότερους από 3.500.000 ιδιοκτήτες".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα επιφέρουν οι αλλαγές στη φορολογία κεφαλαίου τις οποίες θα θέσει στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα. Οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Οικονομικών για κατάργηση του ΕΤΑΚ και ολική επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας οδηγούν στον πενταπλασιασμό της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων. Παράλληλα επανέρχεται ο φόρος γονικών παροχών και κληρονομιών, ο οποίος θα υπολογίζεται με υψηλούς συντελεστές άνω του 10% αντί του τέλους 1% που ισχύει σήμερα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ της Κυριακής: "Σαρωτικές αλλαγές στο δημόσιο. Ποιοι θίγονται και ποιοι ωφελούνται".
    Σύμφωνα με την εφημερίδα "σε αλλαγές εκ βάθρων στις προσλήψεις στο δημόσιο προχωρά η κυβέρνηση, με κάλεσμα σε νέους αυξημένων προσόντων και από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ ρόλο-κλειδί καλείται να λάβει το ΑΣΕΠ. Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου και αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου παγώνουν όλες οι προσλήψεις σε δημόσιο (υπουργεία, οργανισμούς και ΟΤΑ), η έκδοση νέων προκηρύξεων από φορείς ή ΑΣΕΠ, ενώ καταργούνται και τα stage".".

    ΕΘΝΟΣ της Κυριακής: "Μεγάλες ανατροπές σε Λύκειο, εισαγωγικές και Πανεπιστήμιο. Τα σχέδια του Υπουργείου για τη φετινή και την επόμενη σχολική χρονιά".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε ριζικές ανατροπές στα σχολεία, στις πανελλαδικές εξετάσεις και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προχωρά άμεσα η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «ΕτΚ» αλλάζει εκ βάθρων ο νόμος-πλαίσιο, μελετάται η κατάργηση της «βάσης του 10» για ειδικές ομάδες σχολών και ξεκινά πιλοτικά το ολοήμερο λύκειο".

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ της Κυριακής: "Οι Νεοδημοκράτες, απορημένοι, πικραμένοι, τσαντισμένοι... απολαμβάνουν τις .... «προεδρικές» Εκλογές και... σιγοτραγουδούν... τρία... πουλάκια κάθονται στου «Κασίδη» το κεφάλι".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "ενώ η προεκλογική περίοδος των Εθνικών Εκλογών κράτησε ένα μήνα περίπου και βγάλαμε Πρωθυπουργό και Κυβέρνηση, στη Νέα Δημοκρατία πέρασε και ο μήνας κι αυτοί δεν έχουν καταλήξει ποιος θα ψηφίσει και πόση διάρκεια θα έχει το Συνέδριό τους. Συμφωνούν οι υποψήφιοι για να διαφωνήσουν και πάλι συμφωνούν και ξαναδιαφωνούν και ο χορός καλά κρατεί".

    Η ΕΠΟΧΗ: "Φτιάχνουν κλίμα για σκληρά μέτρα. Δεσμεύθηκαν στις Βρυξέλλες για σαρωτικές αλλαγές με «επιθετικές μεταρρυθμίσεις»!...".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "και μετά τις εκθέσεις ιδεών και τα ευχολόγια ήρθε η πραγματικότητα να προσγειώσει, αναγκαστικά, την κυβέρνηση ΠαΣοΚ. Που δείχνει να μην έχει συνειδητοποιήσει -αν και υπήρξαν οι πρώτες αντεγκλήσεις μεταξύ υπουργών- ότι τα οικονομικά προβλήματα είναι κατ΄εξοχήν πολιτικά. Το αδιέξοδο ορατό, ενώ ήδη επώνυμοι φιλικοί προς αυτή σχολιαστές επισημαίνουν ότι «τα περιθώρια που έχουμε μπροστά μας για να αποφύγουμε τα σκληρά μέτρα που θα χρειαστούν, είναι στενά και γίνονται καθημερινά όλο και στενότερα»".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "«Μαύρη τρύπα» το 30% των δημοσίων δαπανών. Συνέντευξη του κ. Γιώργου Προβόπουλου στην «Κ» για το έλλειμμα".
    Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα τονίζει ότι "τη μείωση του ελλείμματος, κυρίως μέσω της περιστολής της κρατικής σπατάλης, συνιστά ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος σε συνέντευξή του στην «Κ». Ο κ. Προβόπουλος τονίζει ότι τα περιθώρια συγκράτησης των δαπανών είναι σημαντικά, καθώς το 30% εξ αυτών σπαταλάται χωρίς να προσφέρονται αντίστοιχες υπηρεσίες προς τους πολίτες".

    Κυριακάτικη ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σκληρή επίθεση κατά Σαμαρά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη πολώνει το κλίμα στην ΝΔ".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οριστικό τέλος στο σίριαλ των διαδικαστικών έβαλε η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ υιοθετώντας ουσιαστικά την αρχική συμφωνία των τεσσάρων υποψηφίων για εκλογή του νέου προέδρου από τα μέλη του κόμματος. Το στίγμα για την τελική επιλογή έδωσε ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής. Οι τόνοι της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ανέβηκαν στα ύψη όταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης εξαπέλυσε ευθεία βολή στον Αντώνη Σαμαρά γυρίζοντας στην περίοδο του 1993".

    Κυριακάτικη ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Σκληρό πόκερ με τράπεζες. Τα μέτρα για τους δανειολήπτες και για ενίσχυση της ρευστότητας προκαλούν την αντίδραση των πιστωτικών ιδρυμάτων".
    Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα τονίζει ότι "τριβές μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και του συνόλου σχεδόν των τραπεζικών ομίλων δημιουργεί η πρόθεση της κυβέρνησης να διευκολύνει τη διαγραφή χρεών ορισμένων υπερχρεωμένων δανειοληπτών αλλά και να επαναριθμήσει νομοθετικά τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι τραπεζίτες επικαλούνται αύξηση των δανειοληπτών οι οποίοι ήδη δεν πληρώνουν, ενώ η κυβέρνηση αντιπαραθέτει ότι οι τράπεζες (που ενισχύθηκαν την ώρα της κρίσης) πρέπει να έχουν ρόλο στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας".

    Κυριακάτικος ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Ενωση - μεγαλοεργοδοσία θέλουν εργάτες-λάστιχο προωθούν σύγχρονο δουλεμπόριο".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τόσο από τις πρόσφατες συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τον ΣΕΒ, όσο και από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τις εργασιακές σχέσεις, την ευρύτερη «διαβούλευση» με τους κοινωνικούς εταίρους για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 2008/104 για την ενοικίαση εργαζομένων, προκύπτει ότι τα σχέδια για νέες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις είναι σε άμεση προτεραιότητα".

    Ο ΛΟΓΟΣ της Κυριακής: "Η οικονομική «πίεση» προκαλεί αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική".
    Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε «απόσυρση» ενός τμήματος των προεκλογικών της υποσχέσεων υποχρεώνει την κυβέρνηση η αντιμετώπιση των μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων".

    ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής: "Την ώρα που αδίστακτοι τρομοκράτες ξανάπιασαν δουλειά... Μη μιλάς, μη γελάς, ακέφαλη η ΕΛ.ΑΣ.!".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "σε μια περίοδο έξαρσης των τρομοκρατικών χτυπημάτων, έξαρσης της εγκληματικότητας, έντασης και αύξησης του αισθήματος ανασφάλειας των πολιτών, η χώρα μας βιώνει και τούτο το πρωτοφανές: -Να είναι ακέφαλες τόσο η ΕΛΑΣ (πάνω από 10 μέρες τώρα) όσο ουσιαστικά και η Αντιτρομοκρατική, από τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα γίνουν αλλαγές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και επιχειρησιακά (κυρίως) και σχετικά με την ψυχολογική κατάσταση των στελεχών αυτών των δύο νευραλγικών υπηρεσιών!".

    ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: "5.000 ευρώ μισθό στη γραμματέα του έδωσε τώρα επί ΠΑΣΟΚ ο Νεοδημοκράτης διοικητής του ΟΠΑΠ και της ανανέωση τη σύμβαση ως το 2011".
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "ο Νεοδημοκράτης μάνατζερ και μυστικοσύμβουλος του Κώστα Καραμανλή φρόντισε να βολέψει τους δικούς του όχι μόνο πριν αλλά και μετά τις εκλογές... Ο άνθρωπος που απέκρυψε τον διορισμό του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τους μετόχους της ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση Νεοδημοκράτη manager, ο οποίος παρά την παραίτησή του επιχείρησε να κλείσει τις εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής, δηλαδή να προωθήσει το «βόλεμα» δικών του ανθρώπων, αλλά και τη διανομή χρημάτων σε ΜΜΕ".

    Η ΝΙΚΗ της Δημοκρατίας: "Εξεταστικές εδώ και τώρα. Ηγγικεν η ώρα της αλήθειας στη Βουλή για τα «γαλάζια» σκάνδαλα".
    Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε κανονικούς ρυθμούς εργασίας μπαίνει από αύριο η Βουλή και μαζί με τα πρώτα νομοσχέδια που είναι έτοιμα να κατατεθούν ανοίγει και ο δρόμος για τη διαλεύκανση των «γαλάζιων» σκανδάλων που μπορεί μεν να έχουν παραγραφεί όσον αφορά τυχόν ποινικές ευθύνες, παραμένουν όμως οι πολιτικές ευθύνες για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ που τα διαχειρίστηκαν".

    Realnews: "Γυναίκες του τρόμου! Και δεύτερη τρομοκράτισσα με καλάσνικοφ'.
    Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νεαρή κοπέλα μετρίου αναστήματος που συμμετείχε στο χτύπημα του Α.Τ. της Αγίας Παρασκευής αναζητά η Αντιτρομοκρατική. Φίλη του επικηρυγμένου Σίμου Σεϊσίδη που έδρασε στην Μπουμπουλίνας στο στόχαστρο των Αρχών"..

    VETO της Κυριακής: "Το Βατοπαίδι της Ραφήνας. Με την κλασική μέθοδο των καταπατητών επεκτάθηκε το οικόπεδο του Καραμανλή".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "στοιχεία-«φωτιά» και έγγραφα-ντοκουμέντα που αφορούν τον τρόπο με τον οποίο η οικογένεια του κ. Κώστα Καραμανλή απέκτησε ιδιοκτησία στη Ραφήνα με θέα στη θάλασσα και συγκεκριμένα οικόπεδο δίπλα στην κατοικία του τέως πρωθυπουργικού ζεύγους φέρνει στο φως της δημοσιότητας σήμερα το VETO".

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ της Κυριακής: "Προηγείται η Μπακογιάννη. Δημοσκόπηση στη βόρεια Ελλάδα".

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    ΕΞΠΡΕΣ: "Μέτρα για τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά".
    Η εφημερίδα γράφει ότι "δάνεια μέσω του ΤΕΜΠΜΕ όχι μόνο για τις κερδοφόρες αλλά και τις βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, καθώς και δημιουργία ειδικού Ταμείου για την αναχρηματοδότηση της οικονομίας, στο οποίο θα υπαχθούν οι εγγυήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ από το κρατικό πακέτο στήριξης των τραπεζών, θα προβλέπει το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά που προωθεί η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη".

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ: "Οι αλλαγές στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Οι υπηρεσιακές προτάσεις και οι πρώτες πολιτικές αποφάσεις".
    Η εφημερίδα στο βασικό της θέμα αναφέρει ότι "Ριζικές αλλαγές στην αγορά ακινήτων επιφέρει από το νέο έτος η κυβέρνηση, με στόχο τον εξορθολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων, την ελάφρυνση των μικροϊδιοκτητών αλλά και την ενίσχυση των εσόδων. Οι αλλαγές θα αποτελούν μέρος του φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή και πέραν της αντικατάστασης του ΕΤΑΚ από τον ΦΜΑΠ θα προβλέπεται ο εξορθολογισμός των φοροαπαλλαγών για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας και η επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών".

Δεν υπάρχουν σχόλια: