Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 10-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους εκπροσώπους της Κομισιόν για το θέμα της οικονομίας, οι πιέσεις Τρισέ και Αλμούνια, που ζήτησαν να έχουν την εποπτεία των δαπανών του προϋπολογισμού του 2010 στη χώρα μας, η απεργία των λιμενεργατών και η δυσφορία της κινεζικής πλευράς, οι αλλαγές στον τρόπο πρόσληψης στις δημόσιες υπηρεσίες, τις οποία προτίθεται να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση θέτοντας ως μοναδικό κριτήριο πρόσληψης την επιτυχία στον ΑΣΕΠ, καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις να καταδεικνύουν "ντέρμπι" μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία του κόμματος.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στον δρόμο 130.000 συμβασιούχοι. Η... φιλολαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ".

Η εφημερίδα γράφει ότι "το ανάλγητο κοινωνικό πρόσωπό του δείχνει το ΠΑΣΟΚ, στερώντας την ελπίδα για ένα ασφαλέστερο εργασιακό αύριο σε περίπου 130.000 συμβασιούχους του Δημοσίου. Με την κατάργηση της μοριοδότησής τους στους διαγωνισμούς πρόσληψης προσωπικού που θα προκηρύσσουν οι δημόσιες υπηρεσίες, τους οδηγεί μαθητικά στην εξαθλίωση και στο περιθώριο".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αποκαθήλωση των ιερών συμβόλων στα δικαστήρια. Το ζήτησε χθες ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι σε δίκη στο Γ' τριμελές εφετείο Αθηνών".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κατατέθηκε και υπόμνημα που περιλαμβάνει αίτημα για την επέκταση του μέτρου στα σχολεία. Σε συναγερμό βρίσκεται η Εκκλησία, δηλώνουν στην "Α" οι Μητροπολίτες Ζακύνθου και Καλαβρύτων".

Η ΑΥΓΗ: "Στην πρέσα μισθοί, συντάξεις, Δημόσιο. Επιθεωρητές της Κομισιόν εγκαθίστανται στην Αθήνα για να ελέγχουν την πορεία του προϋπολογισμού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αντιμέτωπος με την καχυποψία της Κομισιόν για τη φερεγγυότητα των δημοσιονομικών στοιχείων που παρουσιάζει η Ελλάδα βρέθηκε χθες ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, στις Βρυξέλλες. Τρισέ και Αλμούνια πιέζουν για τα λεγόμενα "διαρθρωτικά μέτρα" και εισηγούνται, μεταξύ άλλων, ανακίνηση ασφαλιστικού με το νέο έτος".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Σε καθεστώς σκληρής επιτήρησης μπαίνει η Ελλάδα. Μάχη δίνει ο Παπακωνσταντίνου για να αποφύγουμε τα χειρότερα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "με το προσχέδιο του προϋπολογισμού ανά χείρας βρίσκεται στις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να πείσει τους συναδέλφους του στο Eurogroup και το Ecofin για την ειλικρινή πρόθεση της νέας κυβέρνησης να προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και να περιορίσει το έλλειμμα σε μονοψήφιο αριθμό (9,4% του ΑΕΠ), το επόμενο έτος. Η προσπάθεια του κ. Παπακωνσταντίνου είναι ιδιαίτερα δύσκολη, λόγω του αρνητικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Αλμούνια και Τρισέ απαιτούν: Μέτρα αμέσως".
Η εφημερίδα γράφει ότι "συντονισμένες πιέσεις από Φραγκφούρτη και Βρυξέλλες δέχεται η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει μέτρα "εδώ και τώρα" για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και την αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "217.000 νέοι άνεργοι μέσα σε ένα μήνα. Τρομακτική η αύξηση της ανεργίας - Εκτινάχθηκε στο 13%".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "απίστευτη αύξηση της ανεργίας καταγράφηκε τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς εκτινάχθηκε στο 13%, ενώ η αύξηση του πληθωρισμού στο 1,2% βυθίζει σε απελπισία αγορά και εργαζομένους. Την ίδια ώρα, το Κολέγιο των Επιτρόπων μάς βάζει σε τρίμηνη παρακολούθηση εξαιτίας της "αποκάλυψης" ότι το Δημόσιο έλλειμμα φθάνει το 12,5%".

ΕΘΝΟΣ: "Φουντώνει η πανδημία γρίπης. Περισσότεροι από 200.000 Έλληνες έχουν ήδη νοσήσει".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε φάση κορύφωσης η νέα γρίπη. Έξαρση κρουσμάτων στα σχολεία: άλλα 45 τμήματα και ένα ολόκληρο Δημοτικό Σχολείο αποφασίστηκε να κλείσουν από σήμερα σε 9 νομούς".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η... αριθμητική της βάσης βγάζει αρχηγό. Ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη Ντόρας - Αντώνη θα κριθεί στο νήμα, κρίσιμος παράγοντας είναι πόσοι Νεοδημοκράτες θα ψηφίσουν".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι δημοσκοπήσεις δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά αναμφισβήτητα καταγράφουν αξιόπιστα τις ενδείξεις. Η χθεσινή δημοσκόπηση της GPO για το MEGA φανερώνει ότι το κλίμα έχει μεταστραφεί υπέρ του Αντώνη Σαμαρά".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο προσλήψεων. Καταργείται η προσαύξηση της μοριοδότησης - Αλλάζει ο νόμος Πεπονή".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα πάνω κάτω στο σύστημα προσλήψεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στο καθεστώς απασχόλησης των υπαλλήλων στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιφέρει η Κυβέρνηση".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Υπουργοί στο περιθώριο. Το τέλος της στρατηγικής του "Όλοι μαζί".
Σύμφωνα με την εφημερίδα "αλλαγές στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού φέρνει η εφαρμογή του σχεδίου για προστασία της δημόσιας εικόνας του Γ. Παπανδρέου. Ποια γεγονότα δημιουργούν ανασφάλεια σε έμπιστους συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου μέχρι την 4η Οκτωβρίου και κορυφαίους υπουργούς σήμερα και γιατί οι Χάρης Παμπούκης και Νίκος Αθανασάκης θεωρούνται οι νέοι "Ηρακλειδείς του Στέμματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Γκρεμίστε το τείχος της Κύπρου. Γιώργος: Η Ευρώπη της ελευθερίας δεν σηκώνει ούτε στρατεύματα κατοχής".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η ενωμένη Ευρώπη δεν σηκώνει τέτοιο τείχος, διαμήνυσε από το Βερολίνο ο πρωθυπουργός, όπου παρευρίσκεται για την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του Τείχους. Η Ελλάδα επιθυμεί να βοηθήσει την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ με την προϋπόθεση κοινής συμφωνίας για το όνομα, τόνισε στη Χίλαρι Κλίντον κατά την ημίωρη συνάντησή τους".

ΕΣΤΙΑ: "Ο Ελ. Βενιζέλος δείχνει τον δρόμο. Πως αντιμετωπίζεται το δημοσιονομικό".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η προηγούμενη Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ ονόμασε τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", εις μνήμην του μεγάλου Κρητός ηγέτου. Η σημερινή Κυβέρνησις του ΠΑΣΟΚ καλό θα ήταν να εντρυφήση λίγο στην οικονομική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, μήπως διδαχθή κάτι από αυτήν".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Δυσφορούν οι Κινέζοι για το λιμάνι. Αναμένεται απόφαση δικαστηρίου".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "αντιμέτωπη με την έντονη δυσφορία της κινεζικής πλευράς για την καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας παραχώρησης του προβλήτα ΙΙ του Πειραιά, εξαιτίας των απεργιακών κινητοποιήσεων των λιμενεργατών, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Ώρα μηδέν" στο λιμάνι του Πειραιά. Στα δικαστήρια η κόντρα για την απεργία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "στα δικαστήρια μεταφέρθηκε χθες η κόντρα για την απεργία στον ΟΛΠ, με μπαράζ προσφυγών, ενώ άμεσα αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά για την αγωγή που κατέθεσαν Επιμελητήρια, ώστε να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ξεπαγώνουν 6.500 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Νέος νόμος μέχρι τέλος Νοεμβρίου".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε διαβούλευση θα δοθεί εντός των ημερών το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις προσλήψεις στο Δημόσιο. Με την ψήφισή του ανοίγει ο δρόμος για τη διεξαγωγή των διαγωνισμών για 6.500 προσλήψεις".

Η ΝΙΚΗ: "Τελειώνουν" τα golden boys. "Την έκανε" από την ΕΡΤ ο Παναγόπουλος των 347.000 ευρώ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ένα από τα "χρυσά" παιδιά της κυβέρνησης Καραμανλή και εκλεκτός της παρέας του Ρουσόπουλου υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Η "Ν" παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο της αποπομπής του, αλλά και το σχέδιο της κυβέρνησης για εξυγίανση του γίγαντα με τα πήλινα πόδια, όπως αποκαλείται η ΕΡΤ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Παλεύουμε για το Σοσιαλισμό που αργά ή γρήγορα θα γίνει πραγματικότητα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, που έδωσαν τη ζωή τους για την υπόθεση του Σοσιαλισμού , τίμησε χτες το ΚΚΕ στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, δίνοντας απάντηση στις αντικομουνιστικές εκδηλώσεις στο Βερολίνο, όπου πανηγύριζαν οι ιμπεριαλιστές για την ανατροπή του Σοσιαλισμού, γιορτάζοντας την πτώση του Τείχους".

Η ΧΩΡΑ: "Μαίνεται ο υπόγειος πόλεμος, ενώ ζητείται βοήθεια από την κυβέρνηση για να στηθούν εκλογικά τμήματα και κάλπες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "τα στρατόπεδα των υποψήφιων αρχηγών για την Προεδρία της ΝΔ ετοιμάζονται για την τελική μάχη με μηχανισμούς και εμπλοκή οργανωμένων συμφερόντων, ενώ κόβονται οι μη "προσκείμενοι" στις γραμμές τους. Αποκλείστηκαν από την ψηφοφορία οι Ομογενείς, γιατί θεωρούνται "Σαμαρικοί".

City Press: "Πανευρωπαϊκή online έρευνα: Η Ελλάδα αναζητά φίλους στο Διαδίκτυο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι στην Ελλάδα υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης (social networking)- π.χ. blogs , facebooke, flickr κ.α.- καθώς το 63% των Ελλήνων (έναντι 45% που είναι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ) έχει δημιουργήσει "προφίλ" σε κάποια από αυτές".

Metro: "Προσλήψεις μόνο με ΑΣΕΠ ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πρόσληψη εργαζομένων στο Δημόσιο μόνο μέσω ΑΣΕΠ και διατήρηση της μοριοδότησης θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το ν/σ που θα κατατεθεί στη Βουλή άμεσα".

Metropolis: "Πιασμένοι στα "δίχτυα" του social networking".
Η εφημερίδα γράφει ότι "μεταξύ των Ευρωπαίων πρωταθλητών της ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης συμπεριλαμβάνονται οι Έλληνες. Για παράδειγμα, το 63% των Ελλήνων χρηστών, σύμφωνα με στοιχεία μιας πανευρωπαϊκής online έρευνας συνηθειών, έχει δημιουργήσει προφίλ σε μία από τις διαθέσιμες υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης όπως το facebook, την ίδια ώρα που ο μέσος όρος για όλη την Ευρώπη είναι 45%. Το υψηλό αυτό ποσοστό φέρνει την Ελλάδα στην τρίτη θέση πανευρωπαϊκά, μετά τη Δανία και τη Νορβηγία".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Θεσσαλονίκη: Αλωνίζουν ληστές - διαρρήκτες".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ανοχύρωτη πόλη στις πλημμύρες. Ποιες περιοχές της Θεσσαλονίκης κινδυνεύουν".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Φοροτσιμπίδα για όλους. Δεν γλιτώνει κανείς από το νέο "πόθεν έσχες".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Παρατεταμένη ύφεση στον τομέα οικοδομής".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μείωση κατά 40,6% σημείωσε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα τον Αύγουστο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σε ρόλο ΔΝΤ, Κομισιόν - ΕΚΤ. Η Ε.Ε. θα ελέγχει τους πόρους του ΕΣΠΑ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σκληρές πιέσεις από Επιτροπή και ΕΚΤ στην κυβέρνηση για την οικονομία. Ο Ζ. Κ. Τρισέ χαρακτήρισε "ακραία" την ελληνική περίπτωση και προανήγγειλε ειδικό καθεστώς επιτήρησης για τη χώρα. Ο Χ. Αλμούνια σε συνάντηση που είχε χθες με τον Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε η Επιτροπή να έχει την αποκλειστική ελεγκτική εποπτεία των δαπανών του προϋπολογισμού, όταν προέρχονται από κοινοτικούς πόρους".

ΚΕΡΔΟΣ: "Υπόσχεση στο Eurogroup για άμεσα θαρραλέα μέτρα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τη δέσμευση για άμεσα θαρραλέα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ανέλαβε η Αθήνα απέναντι στους κοινοτικούς εταίρους στο Eurogroup, για να τους πείσει για τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει πλέον την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία και να επιτύχει την χρονική παράταση προσαρμογής του ελλείμματος και να αποφύγει έτσι τις κυρώσεις που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Βαθιά ύφεση δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε βαθιά ύφεση βρίσκεται η ελληνική οικονομία, όπως αναδεικνύεται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, που καταγράφουν μείωση της μεταποιητικής παραγωγής, των εξαγωγών και της οικοδομικής δραστηριότητας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: