Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 2-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας το περασμένο Σάββατο, οι αντιπαραθέσεις ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και τα μέτρα που μελετά να λάβει η κυβέρνηση, η επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Λονδίνο και οι συνομιλίες που είχε με τον Βρετανό ομόλογό του , καθώς και οι έρευνες για την τρομοκρατία.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Καταργούνται ή συγχωνεύονται οι άχρηστες Υπηρεσίες. "Καποδίστριας" και στο Δημόσιο για περιστολή των δαπανών".

Η εφημερίδα γράφει ότι "έρχεται "Καποδίστριας" και στις δημόσιες υπηρεσίες "Λουκέτο" λόγω κόστους περιμένει πολλές διευθύνσεις και φορείς του δημοσίου τομέα από τις αλλαγές που επέρχονται, δίκην χιονοστιβάδας, στο οργανωτικό σχήμα του κρατικού μηχανισμού. Στόχος η μείωση στο ήμισυ των ετήσιων προϋπολογισμών κάθε δημόσιου οργανισμού και υπηρεσίας και η απομάκρυνση του πλεονάζοντος προσωπικού τους".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Μπαρούτι μύριζε στην ΚΕ. Παραλίγο έκρηξη στη συνεδρίαση του Σαββάτου. Απεφεύχθη την τελευταία στιγμή με συμβιβασμό και μετά από παρέμβαση του Καραμανλή".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μετά τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής στην Κεντρική Επιτροπή για τον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού, η Νέα Δημοκρατία απέφυγε ένα πρώτο σκόπελο στο δρόμο για τη διαδοχή, και πλέον τα βλέμματα όλων στρέφονται στο διήμερο συνέδριο του ερχόμενου Σαββατοκύριακου, 7 και 8 Νοεμβρίου, το οποίο θα εγκρίνει την αναθεώρηση του καταστατικού, όπου και θα γίνει ευρεία πολιτική συζήτηση".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Όλες οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων. Τι θα ισχύσει για την πρώτη κατοικία, τις πωλήσεις παλαιών κτισμάτων, οικοπέδων, αγροτεμαχίων και εκτάσεων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "άνω - κάτω για ακόμη μια φορά η φορολογία ακινήτων και κατ' επέκταση η αγορά, εν όψει των αλλαγών που δρομολογεί η νέα κυβέρνηση".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Βαρυχειμωνιά με φόρους και ανεργία. Έως το τέλος της εβδομάδας το προσχέδιο του προϋπολογισμού".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης αρχίζει και τελειώνει στο επίδομα των ασθενέστερων. Καταργούνται: Αυτοτελής φορολόγηση, ΕΤΑΚ, αυτοπεραίωση, φοροαπαλλαγές. Επανέρχονται: Φόρος κληρονομιάς και γονικών παροχών, ΦΜΑΠ, αυξημένοι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος. Ανατριχιαστικά στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ: Μιλούν για καλπάζουσα ανεργία, η οποία θα ενταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα".

ΕΘΝΟΣ: "Ανατροπές στους φόρους ακινήτων. Στο στόχαστρο οι μεγαλοϊδιοκτήτες. Ελαφρύνσεις για τους "μικρούς".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αλλαγές στο φορολογικό τοπίο σκιαγραφούνται με τον προϋπολογισμό του 2010. Μεγάλες ανατροπές έρχονται στη φορολογία ακινήτων, με τους μεγαλοϊδιοκτήτες να μπαίνουν στο στόχαστρο. Τα κυβερνητικά σχέδια περιλαμβάνουν αυξήσεις φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα. Στόχος η είσπραξη επιπλέον 5 δισ. ευρώ για αποκλιμάκωση του ελλείμματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Τον Αντώνη... στο τσιγκέλι θέλει η Ντόρα απ' τον Βαγγέλη. Καθ' υπόδειξιν της Μπακογιάννη η επίθεση Μεϊμαράκη στον Σαμαρά, στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τις πληγές του παρελθόντος του Αντώνη Σαμαρά, έξυσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενεργώντας για λογαριασμό της Ντόρας, αφού είναι γνωστό το άσβεστο μίσος των Μητσοτάκηδων προς τον Μεσσήνιο πολιτικό, ασχέτως αν η Ντόρα ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, δέχθηκε την επιστροφή του στο κόμμα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Σαμαράς: Να γιατί χάσαμε τις εκλογές. Δεν βαδίσαμε ως κυβέρνηση στα χνάρια του Σαρκοζί".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στα "Δεκεμβριανά" έπρεπε να ακολουθήσουμε την τακτική Σαρκοζί. Εμείς δεν το κάναμε, παρά το γεγονός ότι καταστρέφονταν περιουσίες. Εκείνος δεν πτοήθηκε από τις ύβρεις των αντιπάλων του και της Αριστεράς και κέρδισε γιατί κράτησε ψηλά τις αρχές της παράταξής του. Εμείς κυνηγήσαμε έναν οριακό ψηφοφόρο και αφήσαμε να χαθεί ένα κομμάτι από τον κορμό της παράταξης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "4 δισ. ευρώ φόροι. Φρένο στην απόσυρση. Προσχέδιο προϋπολογισμού, με στόχο το 2010 το έλλειμμα από 9,5 - 9,9%".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "πόρους τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ για το 2010 αναζητεί η κυβέρνηση. Τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των φόρων και άλλα 4 δισ. ευρώ από την εξοικονόμηση των δαπανών. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο, ενώ σήμερα ανακοινώνονται πράσινα τέλη και αλλαγές στην απόσυρση, που δύσκολα θα συνεχιστεί μετά το 2010".

ΕΣΤΙΑ: "Να περιορισθή τώρα το δημόσιο έλλειμμα. Άρθρο του πρώην υπουργού Οικονομίας κ. Στέφανου Μάνου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τα ελλείμματα, οι περιττές κρατικές δαπάνες και τα κλειστά επαγγέλματα είναι εκφράσεις της δυσλειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Κάθε μιά από τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης που περνά ανεκμετάλλευτη στην κατεύθυνση του περιορισμού των ελλειμμάτων, των κρατικών δαπανών και των κλειστών επαγγελμάτων, δεν θα επανέλθει. Κάθε επόμενη μέρα θα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη".

ΤΑ ΝΕΑ: "Ψάχνουν 4,5 δισ. ευρώ σε πέντε...πορτοφόλια. Οι νέοι φόροι του 2010".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "πρόσθετα φορολογικά έσοδα τουλάχιστον 4,5 δισ. ευρώ αναζητά η κυβέρνηση για το 2010 προκειμένου να αρχίσει να κλείνει η μαύρη τρύπα του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που θα φτάσει φέτος το 12,5% του ΑΕΠ ή περίπου 30 δισ. ευρώ. Ο λογαριασμός των 4,5 δισ. ευρώ θα αποσταλεί σε αποδέκτες πέντε κατηγοριών, ως επί το πλείστον ισχυρούς οικονομικά: στους ιδιοκτήτες μεγάλων ακινήτων και περιουσιών, στις μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες, σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, στους εισοδηματίες από μερίσματα και άλλα αυτοτελώς φορολογούμενα εισοδήματα, στους καταναλωτές καπνού, αλκοολούχων ποτών αλλά και τους οδηγούς ΙΧ που θα πληρώσουν τους αυξημένες έμμεσους φόρους στα εν λόγω προϊόντα".

Η ΧΩΡΑ: "Τζάμπα μάγκες και νταήδες. Γκραβούρα παλαιοκομματικής εποχής θύμιζε η Κ.Ε. της Νέας Δημοκρατίας".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "θέση στα χαρακώματα της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας έλαβαν από το Σάββατο αντάρτες, νταήδες και τσάμπα μάγκες, για να προσφέρουν στους "φίλους" της παράταξης ένα σκληρό, αλλά ξεπερασμένο γουέστερν, που δεν κατόρθωσε να πείσει κανέναν".

City Press: "Σκηνικό διάσπασης στη ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σκληρή επίθεση Μεϊμαράκη εναντίον Σαμαρά. Πλήρη κάλυψη της επιχειρηματολογίας Μεϊμαράκη από την κ. Μπακογιάννη. Α. Σαμαράς: Θα εμποδίσω τον εσωτερικό διχασμό. Ρόλος μου είναι να ενώνω και όχι να διχάζω. Παρέμβαση Αβραμόπουλου υπέρ αλλαγής ονόματος της ΝΔ και συμβόλου".

Metro: "Δραματική αναζήτηση εσόδων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έφτασε τα 23 δισ. ευρώ το έλλειμμα από τις αρχές του 2009 έως τις εκλογές. Κατά 6,5 δισ. υστερούν τα έσοδα του Προϋπολογισμού το 9μηνο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου. Την άμεση περιστολή της κρατικής σπατάλης ζητά ο διοικητής της ΤτΕ. Μόλις 2,3 δισ. ευρώ απέφεραν τα εισπρακτικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " 3.000 λουκέτα σε δύο χρόνια! Στη δίνη της αποβιομηχάνισης η Θεσσαλονίκη".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "10.000 προσλήψεις η απάντηση στα Stage. Την προκήρυξή τους μέσω ΑΣΕΠ αποφασίζει η κυβέρνηση".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σενάρια για έκτακτη εισφορά . Πρόσθετοι φόροι στα κέρδη εταιρειών".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οι ανατροπές στο Φορολογικό τοπίο θα σκιαγραφούνται στον προϋπολογισμού του 2010, το προσχέδιο του οποίου θα κατατεθεί στη Βουλή στα τέλη της εβδομάδας. Κύριος στόχος η μείωση του ελλείμματος στο 9,5% από 12,5% το 2009. Μηδενική θα είναι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη. Μεγάλες θα είναι οι ανατροπές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, με κύριο χαρακτηριστικό την απαλλαγή των μικροϊδιοκτητών και τη μεταφορά των βαρών στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά και σε όσους σχεδιάζουν να αποκτήσουν ακριβό ακίνητο μετά την 1.1.2010".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Επώδυνες εκπλήξεις στον προϋπολογισμό του 2010".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "οδυνηρές "εκπλήξεις" για όλους τους φορολογούμενους κρύβει ο νέος κρατικός προϋπολογισμός του 2010 κυρίως μέσω της αύξησης των ΕΦΚ σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρουν στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: