Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 3-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η επιβολή έκτακτης εισφοράς από τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, που συμφώνησαν ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο ΣΕΒ, η κατάργηση της απόσυρσης των οχημάτων , την οποία αποφάσισε η κυβέρνηση, το ζήτημα της απεργίας των λιμενεργατών, καθώς και η νέα τάξη πραγμάτων που εγείρει στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας η αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Απίστευτο κυβερνητικό μπάχαλο! Παίρνουν μέτρα και τα... αποσύρουν".

Η εφημερίδα γράφει ότι "καταργεί" στο βωμό του ελλείμματος και του δημοσιονομικού κόστους, την απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων η κυβέρνηση".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αρχηγός από τον α' γύρο. Η αποχώρηση του Δημ. Αβραμόπουλου από την κούρσα για την ηγεσία της ΝΔ δημιουργεί νέα δεδομένα".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "νέα δεδομένα στο "γαλάζιο" εσωκομματικό τοπίο δημιουργεί η απόσυρση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από την κούρσα της διαδοχής, μία κίνηση η οποία εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας από τον πρώτο γύρο".

Η ΑΥΓΗ: "300 εκ. από επιχειρήσεις, 1,2 δισ. από εργαζόμενους. Έκτακτη φορολογική εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων ανακοινώνει σήμερα η κυβέρνηση".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πρόσχημα για φορολογική επιδρομή στο σύνολο των πολιτών, διά της συνήθους πρακτικής της έμμεσης φορολογίας, προσπαθεί να κατασκευάσει η κυβέρνηση".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Επίδειξη αλαζονείας από τους εργατοπατέρες. Κλείνουν πάλι το λιμάνι του Πειραιά, καταστρέφουν την Οικονομία και εκθέτουν διεθνώς την χώρα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ποδοπατώντας αλαζονικά το πακέτο της "ανακωχής" με κυβέρνηση και Κινέζους, πριν ακόμα προλάβουν να καθίσουν στο τραπέζι των επίσημων διαπραγματεύσεων οι εκπρόσωποι του ΟΛΠ και της θυγατρικής της COSCO και ενώ οι Βρυξέλλες εγκαλούν την χώρα για παράνομες κρατικές χρηματοδοτήσεις αναπτυξιακών προγραμμάτων στην προβλήτα "1" οι εργατοπατέρες του Λιμανιού ετοιμάζουν νέο απεργιακό καψώνι διαρκείας".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Πρωθυπουργός και Αρχιεπίσκοπος τα είπαν κατ' ιδίαν. "Κι αν είσαι και παπάς φόρο θα πληρώσεις".
Η εφημερίδα γράφει ότι "εφ' όλης της ύλης συζήτησαν ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε θέμα φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά ο κ. Ιερώνυμος επιφυλάχθηκε να ζητήσει τη γνώμη της Ιεράς Συνόδου. Και οι δύο συμφώνησαν στη συγκρότηση κοινών επιτροπών που θα συζητήσουν όλα τα ζητήματα, ανοίγοντας νέα σελίδα στις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους που θα μπορούσε να οδηγήσει και στον χωρισμό τους".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Όποιος πρόλαβε το... απέσυρε. Πρωτοφανής αιφνιδιασμός και αδικία για χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "της... απόσυρσης έγινε χθες στο υπουργείο Οικονομικών. Οι Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσαν την κατάργηση του επιτυχημένου μέτρου της απόσυρσης, την αναστολή του "πράσινου δακτυλίου", που θα ίσχυε από το 2011, αλλά και την αλλαγή των "πράσινων" τελών κυκλοφορίας, με μεγάλες αυξήσεις σε πολλές κατηγορίες αυτοκινήτων".

ΕΘΝΟΣ: "Απόσυρση τέλος λόγω κόστους. Απόφαση - κεραυνός στην αγορά αυτοκινήτου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "αιφνιδίασε την αγορά αυτοκινήτου η κυβερνητική απόφαση για κατάργηση (από σήμερα κιόλας) της απόσυρσης αυτοκινήτων. Βαρύτερα τα τέλη κυκλοφορίας για τους ιδιοκτήτες παλαιών ΙΧ πάνω από 1.929 κυβικά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Οι λιμενεργάτες coscoπελος της αγοράς. Ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από την απεργία τους;".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "επιστροφή στις κινητοποιήσεις για τους εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά με απόφαση που ελήφθη χθες, ημέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ η σύμβαση της Cosco για τον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ, προκαλώντας πολλά ερωτηματικά για το ποιος τελικά κρύβεται πίσω από το θράσος μιας χούφτας πολύ καλά αμειβόμενων λιμενεργατών, που με περισσή ευκολία οδηγούν το ελληνικό εμπόριο σε μαρασμό".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Πυρ ομαδόν εναντίον Μεϊμαράκη για Σαμαρά. Αγριεύει ο πόλεμος μητσοτακικών - σαμαρικών για το "μαύρο" '93".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "καζάνι που βράζει θυμίζει η ΝΔ μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου από τη διεκδίκηση της ηγεσίας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί στο Συνέδριο που θα γίνει το Σαββατοκύριακο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις. Συνεισφορά εχόντων στους μη έχοντες, που θα βοηθηθούν με 1 δισ. ευρώ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "τη συνεισφορά τους στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης κόστους 1 δισ. ευρώ θα δώσουν επιχειρήσεις και τράπεζες, που θα πληρώσουν έκτακτη εισφορά, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών. Θα αφορά πιθανότατα τα κέρδη του 2008, ενώ το επίδομα θα καταβληθεί μισό φέτος και το υπόλοιπο του χρόνου. Θετικές αντιδράσεις από ΣΕΒ και καρφιά από ΕΒΕΑ".

ΕΣΤΙΑ: "Ο λαϊκισμός διαλύει την χώρα. Θέτει τροχοπέδη σε κάθε απόπειρα προόδου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ο λαϊκισμός κοντεύει να διαλύση την χώρα μας. Σήμερα κυριαρχεί πλέον παντού: Λαϊκισμός στην οικονομία, στην παιδεία και στα κοινωνικά ζητήματα. Λαϊκισμός στην κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και στα μέσα ενημερώσεως. Σε όλες τις εκφάνσεις του δημοσίου βίου επικρατεί λαϊκισμός και θέτει τροχοπέδη σε κάθε απόπειρα προόδου".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία και σε επιχειρήσεις. Ο ΣΕΒ δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει στην προσπάθεια για τη μείωση του ελλείμματος".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "έκτακτη εισφορά σε περίπου 300 μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις και στην πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία αποφάσισε να επιβάλει η κυβέρνηση, προκειμένου από τα έσοδα να χρηματοδοτήσει τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Τέλος στην απόσυρση. Τροποποιούνται τα περιβαλλοντικά τέλη ΙΧ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη ανακοίνωσαν χθες την άμεση κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ αυτοκινήτων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κρίνοντας ότι πρόκειται για μέτρο με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και χωρίς οφέλη για το περιβάλλον ή την οικονομία".

ΤΑ ΝΕΑ: "Έκτακτος φόρος στα μεγάλα ακίνητα. Θα ισχύσει μέσα στο 2009".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "έκτακτη εισφορά στη μεγάλη ακίνητη περιουσία, όπως και στις μεγάλες επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από ένα επίπεδο, πρόκειται να επιβάλει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει το κόστος του επιδόματος αλληλεγγύης που θα δοθεί ως τα Χριστούγεννα".

Η ΝΙΚΗ: "Ο Αβραμόπουλος "ψήφισε" Ντόρα. Αγριεύει ο "πόλεμος" μητσοτακικών - σαμαρικών στη ΝΔ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "σύγκρουση με φόντο το 1993, ξεκαθάρισμα λογαριασμών στις 29 Νοεμβρίου. Άνοιγμα στον τέως υπουργό Υγείας και από τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Πυρ ομαδόν κατά του Μεϊμαράκη, επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Π. Ψωμιάδης".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Αγώνας για λιμάνια ναυπηγεία ακτοπλοΐα στην υπηρεσία του λαού."
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κινέζικη πολυεθνική COSCO, μέσω της θυγατρικής της ΣΕΠ ΑΕ, είναι πλέον επίσημα το μεγάλο αφεντικό του λιμανιού. Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι οι εξελίξεις για τους εργάτες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μετά το προσύμφωνο πώλησής τους, στην εταιρεία "Verdil", από τη γερμανική "Thyssen Kroupp", αφού δεν ξέρουν αν αύριο θα έχουν δουλειά και με ποιο καθεστώς".

Η ΧΩΡΑ: "Τα βρόντηξε ο Αβραμόπουλος, καταγγέλλοντας τη στημένη διαδικασία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εγκαταλείπει ένας - ένας τη Νέα Δημοκρατία , ενώ, μετά και την αποχώρηση - χαστούκι στη διαδικασία εκλογής του Δημήτρη Αβραμόπουλου, η ιστορική παράταξη λίγο απέχει από το να θυμίζει οικογενειακή συγκέντρωση των εκλεκτών συγγενών του '90-93".

City Press: "Τέλος σε απόσυρση και "πράσινο " δακτύλιο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "την κατάργηση του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ αυτοκινήτων και του "πράσινου" δακτυλίου στην Αθήνα (η εφαρμογή του είχε οριστεί για το Σεπτέμβριο του 2011), καθώς και την τροποποίηση των περιβαλλοντικών τελών κυκλοφορίας των ΙΧ - σε σύγκριση με τα όσα όριζε η νομοθετική πράξη του κ. Σουφλιά - ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη".

Metro: "Φρένο" στην απόσυρση ΙΧ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την οριστική και άμεση κατάργηση του μέτρου για την απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων ανακοίνωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου και Τ. Μπιρμπίλη, κρίνοντας όχι μόνο ότι δεν έχει κανένα αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό όφελος για τη χώρα, αλλά αντίθετα αποτελεί πρόσθετο και δυσβάσταχτο δημοσιονομικό κόστος".

Metropolis: "Χειρόφρενο τράβηξε η απόσυρση! "
Η εφημερίδα γράφει ότι "την άμεση κατάργηση, από σήμερα, του μέτρου της απόσυρσης των ΙΧ αυτοκινήτων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος, κρίνοντας ότι πρόκειται για μέτρο με τεράστιο δημοσιονομικό κόστος και χωρίς οφέλη για το περιβάλλον ή την οικονομία. Όσοι έχουν ήδη αποσύρει το ΙΧ τους θα αποζημιωθούν με βάση το προηγούμενο καθεστώς".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Η Αστυνομία στις καταλήψεις με εισαγγελική παραγγελία στη Θεσσαλονίκη".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Η μαύρη τρύπα "έφαγε" την απόσυρση. Τρόμαξε την κυβέρνηση το κόστος εφαρμογής του μέτρου".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πνίγεται η Θεσσαλονίκη αδικαιολόγητα".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Επιβολή...έκτακτης εισφοράς στα κέρδη".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις με υψηλή κερδοφορία αναμένεται να εγκρίνει σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος ζήτησε χθες και έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του επιχειρηματικού κόσμου από το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Έκτακτη εισφορά 5%-10%. Στα κέρδη του '08 για εταιρείες - τράπεζες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "οριστικοποιείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο η κλίμακα με βάση την οποία θα επιβληθεί η έκτακτη εισφορά στα κέρδη. Το μέτρο θα εφαρμοσθεί στα κέρδη του 2008 και θα αφορά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, περίπου 400 μεγάλες επιχειρήσεις. Στο 10% ο υψηλός συντελεστής".

ΚΕΡΔΟΣ: "Έκτακτη εισφορά με συναίνεση του ΣΕΒ. Τη συγκατάθεση του επιχειρηματικού κόσμου εξασφάλισε η κυβέρνηση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στην επιβολή έκτακτης εισφοράς σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και σε τράπεζες προχωρεί η κυβέρνηση, με τη συναίνεση του επιχειρηματικού κόσμου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε - και έλαβε- χθες στη συνεδρίαση του γενικού συμβουλίου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών τη δέσμευση συνεργασίας των επιχειρηματιών για την επιβολή έκτακτης εισφοράς".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Αναγγελία επιβολής έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις επιχειρήσεις ανήγγειλε χθες ο υπ. Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ. Ο υπουργός απέφυγε να κάνει κάποια αναφορά για το μηχανισμό είσπραξης, το ποσοστό επί των κερδών που θα επιβληθεί και το χρόνο εφαρμογής".

Δεν υπάρχουν σχόλια: