Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 4-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κομισιόν για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική οικονομία και το αυστηρό καθεστώς εποπτείας στο οποίο μπαίνει η χώρα μας με προβλέψεις για μηδενική ανάπτυξη το 2010 και ανεργία, που θα ξεπεράσει το 10%, το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που αναμένεται να δοθεί στους κοινωνικά ασθενέστερους και οι αντιδράσεις που άρχισαν ήδη να εκφράζουν κόμματα και "κατέχοντες", το θέμα της Διπλής Ανάπλασης που περιλαμβάνει την κατασκευή του γηπέδου Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και την αναβάθμιση της περιοχής Λεωφόρου Αλεξάνδρας καθώς και τα εσωκομματικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία και το ντέρμπι που διεξάγεται για την προεδρία του κόμματος.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Βροχή τα "χαράτσια" από το ΠΑΣΟΚ. Ενώ άρχισε άγριο φοροκυνηγητό σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων για οφειλές".

Η εφημερίδα γράφει ότι "με την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να παραμένει σε πλήρη απραξία, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλλει έκτακτες εισφορές σε επιχειρήσεις και ακίνητη περιουσία προκειμένου να ενισχύσει τα έσοδα κατά 1,050 δισ. ευρώ".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Δεν περπατάει η κυβέρνηση. Την πυροβολούν. Ενώ συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "μέχρι στιγμής η ασυνέπεια της κυβέρνησης επιβεβαιώνεται στο σύνολο των ζητημάτων που καλείται να διαχειριστεί, ενώ κάθε απόφασή της εκδηλώνεται εκ του προχείρου, δίχως την απαιτούμενη ψυχραιμία και χωρίς στοχευμένη προοπτική".

Η ΑΥΓΗ: "Κολοβό το κοινωνικό πακέτο. Περιέκοψαν στο 1 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. που υποσχέθηκαν προεκλογικά το πακέτο της κοινωνικής αλληλεγγύης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ανεπαρκή και άδικα είναι τα μέτρα "κοινωνικής αλληλεγγύης" που αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Η περίφημη έκτακτη εισφορά στα κέρδη των 300 μεγαλύτερων επιχειρήσεων και των τραπεζών επιβάλλεται με συντελεστή μόλις 5%-10%, που υπολογίζεται ότι θα αποφέρει 850 εκατ. ευρώ. Άλλα 170 εκατ. ευρώ θα αποφέρει η έκτακτη φορολογία της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που προσδιορίζεται τώρα άνω των 600.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ποιοι και πως θα πάρουν το επίδομα αλληλεγγύης. Αναλυτικά όλες οι κατηγορίες των δικαιούχων και τα ποσά που θα εισπράξουν".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα μοιράσει η κυβέρνηση σε δύο δόσεις, στους οικονομικά ασθενέστερους που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, με ...χορηγούς 300 μεγάλες επιχειρήσεις που είχαν το 2008 ακαθάριστα κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, καθώς και 60.285 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία άνω των 600.000 ευρώ".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Από ποιους τα παίρνουν και σε ποιους τα δίνουν".
Η εφημερίδα γράφει ότι "στην πρώτη πράξη αναδιανομής των εισοδημάτων προχώρησε χθες η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επιβολή έκτακτης φορολογίας 5%-10% στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών και την επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας ακόμη και για την Εκκλησία".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Άλλα υποσχεθήκαμε και άλλα κάνουμε. Βγήκαν τα "μαχαίρια" στο ΠΑΣΟΚ από τις απίστευτες παλινωδίες".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "άστραψαν και βρόντηξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, με αιχμή τη φορολογική πολιτική. Οι πρώτες γκρίνιες και οι κριτικές που διατυπώνονται από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέσα από θεσμικά όργανα και διαδικασίες, αφορούν πρωτίστως επιλογές του οικονομικού επιτελείου, και δη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου".

ΕΘΝΟΣ: "Επίδομα ανάσα για 2,5 εκ. Έλληνες. Με εισφορά 1 δισ. από επιχειρήσεις και μεγαλοϊδιοκτήτες".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "συνταξιούχοι, αγρότες, ευπαθείς ομάδες και οικογένειες με παιδιά (και χαμηλό οικογενειακό εισόδημα) θα μοιραστούν ποσό μεγαλύτερο του 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχο ποσό θα συνεισφέρουν εκτάκτως 300 κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Μηδενική ανάπτυξη και εκτίναξη της ανεργίας στην χώρα μας βλέπει η Κομισιόν για το 2010 γι' αυτό... Ήξερε ο Κώστας τι έκανε... όταν την έκανε".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μαύρα μαντάτα για την Ελληνική Οικονομία φέρνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν. Μια διετία η ανάπτυξη θα είναι μηδενική και από την πράσινη ανάπτυξη που υποσχόταν προεκλογικά ο Πρωθυπουργός θα μπούμε σε τούνελ λιτότητας, μηδενικών αυξήσεων και εμμέσων φόρων για να μπορέσουμε ν' αρχίσουμε να ανακάμπτουμε μετά από μια διετία".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Ποιοι θα πάρουν το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ύψος του στις οικογένειες ανάλογα με τα εισοδήματα και τα παιδιά".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επίσης το επίδομα το δικαιούνται: άτομα με Ειδικές Ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα, απροστάτευτα παιδιά, άποροι, ανασφάλιστοι και 400.000 εγγεγραμμένοι".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Χαθήκατε αν... Τα πιο μαύρα μαντάτα για την ελληνική Οικονομία από το 2002".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο Αλμούνια προειδοποιεί και ζητάει άμεσα μέτρα. Φαρμάκι για Παπαθανασίου. Κασσάνδρα για Παπακωνσταντίνου".

ΕΣΤΙΑ: "Απαράδεκτοι οι νέοι φόροι. Στρέφονται κατά των εντίμων φορολογουμένων".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η "Εστία" είχε και προεκλογικώς τονίσει ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που διαχρονικά έχει ταυτισθή με την υψηλή φορολογία. Αυτό ακριβώς επιβεβαιώνεται τώρα. Χθες η Κυβέρνησις του κ. Παπανδρέου ανεκοίνωσε την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις κερδοφόρες επιχειρήσεις για κέρδη της χρήσεως 2008, καθώς και πρόσθετη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας για το τρέχον έτος 2009".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σκληρότερη η ΕΕ έναντι της Ελλάδος. Επιβάλλονται τρίμηνοι έλεγχοι".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αυστηρότερο καθεστώς επιτήρησης σχεδιάζει να θέσει την Ελλάδα η Κομισιόν, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο αρμόδιος επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Μηδενική ανάπτυξη και ανεργία άνω του 10%...προβλέπει η Κομισιόν για την Ελλάδα το 2010".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί το 2010, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με φέτος, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί στο 12,2% του ΑΕΠ, από 12,7% το 2009, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και την ΕΕ έως το 2011 που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας".

ΤΑ ΝΕΑ: "Φόροι...ανάσα για 2.500.000 μη έχοντες. Πληρώνουν 300 επιχειρήσεις και 60.285 ιδιοκτήτες".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "έκτακτη εισφορά για ιδιοκτήτες ακινήτων αντικειμενικής αξίας πάνω από 600.000 ευρώ και για επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 5 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. από την έκτακτη φορολογία θα εισπραχθεί 1 δισ. ευρώ που θα δοθεί ως επίδομα αλληλεγγύης σε 2,5 εκατ. χαμηλόμισθους και οικονομικά ασθενέστερους".

Η ΝΙΚΗ: "Ξέσπασε ανταρσία. Γκρίνια στο ΠΑΣΟΚ, για απόσυρση, τέλη και έκτακτη εισφορά".
Η εφημερίδα γράφει ότι "την πρώτη...γκρίνια έφεραν στην κυβέρνηση τα μέτρα του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την απόσυρση και την αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας των ΙΧ".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Ελεημοσύνη ένα ευρώ σε εξαθλιωμένους η "ευαισθησία" της κυβέρνησης".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "τα όρια του εμπαιγμού αγγίζουν οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τη χορήγηση ελεημοσύνης 1 ευρώ τη μέρα στους εξαθλιωμένους. Η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τον ΣΕΒ εμφανίζει ως κοινωνική πολιτική την ελεημοσύνη του μισού κουλουριού κατά μέσο όρο την ημέρα, που "προσφέρουν" οι 307 μεγάλες επιχειρήσεις με αντάλλαγμα να εισπράξουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη μεγαλύτερη ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, από την αντεργατική θύελλα στο ασφαλιστικό-εργασιακό που είναι έτοιμη και προαποφασισμένη".

Η ΧΩΡΑ: "Ο κόσμος πάει με τον Σαμαρά. Σε ντέρμπι εξελίσσεται ο αγώνας για την εκλογή αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο "στρατόπεδο" του Αντώνη Σαμαρά ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι οπαδοί και οι φίλοι του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ανατρέποντας τα δεδομένα ως προς τη διαδικασία της εκλογής του προέδρου της ΝΔ και "βάζοντας φωτιές" στο αντίπαλο στρατόπεδο της Ντόρας Μπακογιάννη".

City Press: "Χαστούκι στην Μπακογιάννη".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "βαριά εκτεθειμένη είναι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη μετά την απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών να αποκαταστήσει στον πρέσβη κ. Αλέξη Κογιεβίνα, θύμα της υπόθεσης Καραβέλα.

Metro: "Επίδομα στήριξης σε 2,5 εκατ. πολίτες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "περί τα 2,5 εκατ. πολίτες θα λάβουν το επίδομα αλληλεγγύης, το κόστος του οποίου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και θα καλυφθεί από την καταβολή έκτακτης εισφοράς 300 επιχειρήσεων και τη σημαντική αύξηση του ΕΤΑΚ σε περίπου 60.000 ιδιοκτήτες ακινήτων".

Metropolis: "Αισιοδοξία για τη Διπλή Ανάπλαση".
Η εφημερίδα γράφει ότι "επί τάπητος τέθηκε χθες, στη συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος, Τίνας Μπιρμπίλη, και του δημάρχου Αθηναίων , Νικήτα Κακλαμάνη, το "πονεμένο" θέμα της Διπλής Ανάπλασης, που περιλαμβάνει την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό αλλά και την αναβάθμιση της περιοχής της λεωφ. Αλεξάνδρας".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Ο λογαριασμός στους κατέχοντες. Μέτρα αναδιανομής εισοδήματος από την κυβέρνηση".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Επαναλειτουργία του Υ.ΜΑ.-Θ. Τι λέει για :Παιδεία, Τρομοκρατία, Οικονομία, Σκόπια".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Έκτακτη αναδιανομή εισοδήματος 1,05 δισ."
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "στην πρώτη κίνηση αναδιανομής εισοδημάτων προχώρησε χθες η κυβέρνηση. Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο (το οποίο θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή) με το οποίο επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε 300 κερδοφόρες επιχειρήσεις και 60.285 ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία πάνω από 600.000 ευρώ".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αρχή με καταιγίδα φόρων. Επιβαρύνσεις για όλους με τον προϋπολογισμό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ακριβότερα καύσιμα, ποτά, τσιγάρα, νέα φορολογική κλίμακα για τα εισοδήματα. Το δεύτερο κύμα φορολογικών επιβαρύνσεων με αυξήσεις στους έμμεσους φόρους έρχεται με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Αύριο δίνεται στη δημοσιότητα το προσχέδιο του προϋπολογισμού που θα προβλέπει εκτεταμένες αυξήσεις και στην άμεση φορολογία (νέα φορολογική κλίμακα)".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιες επιχειρήσεις θα πληρώσουν πόσα. Η έκτακτη εισφορά θα χρηματοδοτήσει το επίδομα αλληλεγγύης".
Η εφημερίδα γράφει ότι "περισσότερες από 300 επιχειρήσεις 60.000 μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και η Εκκλησία καλούνται από την κυβέρνηση να συμμετάσχουν στην πρώτη πράξη ουσιαστικής αναδιανομής του εισοδήματος, συνδράμοντας με τον "οβολό " τους 2,5 εκατ. αδύναμους οικονομικά πολίτες".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Έκτακτη εισφορά 1,05 δισ. σε εταιρείες και ακίνητα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "έκτακτη εισφορά 1,05 δισ. ευρώ στα προ φόρων κέρδη 300 επιχειρήσεων, αλλά και σε 60.285 μεγαλοϊδιοκτήτες, των οποίων η αξία της περιουσίας υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ, επέβαλε η κυβέρνηση για χρηματοδότηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης".

Δεν υπάρχουν σχόλια: