Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 5-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Η οικονομική κρίση στη χώρα μας, η νέα φορολογική πολιτική που αναμένεται να εφαρμοστεί, και το έντονο πρόβλημα της υψηλής φοροδιαφυγής, που υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ το χρόνο, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2010, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, η απεργία των ναυτεργατών, η έξαρση της νέας γρίπης και η έκκληση των ειδικών προς τους πολίτες να εμβολιαστούν άμεσα, οι στόχοι της κυβέρνησης για την "αλλαγή του τοπίου" στην Υγεία, η δήλωση του πρωθυπουργού ότι κάθε παιδί μεταναστών που θα γεννιέται στη χώρα μας θα παίρνει αυτομάτως την ελληνική ιθαγένεια, καθώς και οι εσωκομματικές τριβές και η ηλεκτρισμένη κατάσταση που επικρατεί στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, δύο μόλις ημέρες πριν από την εκλογή του προέδρου του κόμματος.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Παιχνίδι με τους μετανάστες άρχισε η κυβέρνηση. Κυνηγώντας τις ψήφους τους, με πρόθεση να αλλάζουν το εκλογικό αποτέλεσμα".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σε αλλοίωση της σύνθεσης του εκλογικού σώματος και στη δημιουργία εθνολογικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, οδηγεί η απόφαση της κυβέρνησης να χορηγήσει την ελληνική ιθαγένεια στα παιδιά των παράνομων ή νόμιμων μεταναστών, ασχέτως μάλιστα αν έχουν γεννηθεί η όχι στη χώρα μας".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Αυλικοί" του Παπανδρέου στις Γενικές Γραμματείες. Επτά από τους οκτώ επιλεγέντες προέρχονται από το στενό πυρήνα της Ιπποκράτους ή από το παλιό επιτελείο του Γιώργου".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "άνθρακες" αποδείχτηκε σε πρώτη φάση ο "θησαυρός" της περίφημης ανοιχτής και διαφανούς αξιολόγησης της κυβέρνησης για την επιλογή των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων, καθώς η συντριπτική πλειονότητα (7/8) των προσώπων που ανακοινώθηκαν χθες προέρχεται από τους τομείς Εργασίας και Πολιτικής της Ιπποκράτους".

Η ΑΥΓΗ: "Ναυτεργατικός αποκλεισμός στην Cosco. Νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, αποχή από τις υπερωρίες το Σαββατοκύριακο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε απεργιακό ναυτεργατικό αποκλεισμό βρίσκεται πλέον η Cosco έχοντας απέναντί της την αποφασιστικότητα των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά που ζητούν πάγωμα της "συμφωνίας" για δύο μήνες, όσο θα διεξάγεται ο διάλογος".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Φοροδιαφυγή 30 δισ. ευρώ τον χρόνο από ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους καταγγέλλουν οι βιομήχανοι. Να καλέσει η κυβέρνηση την διοίκηση του ΣΕΒ για να καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "συνήγορος του μισθωτού και του συνταξιούχοι μας προέκυψε ξαφνικά χθες ο ΣΕΒ, θέτοντας τους κλάδους στην ίδια μοίρα φορολογικής αδικίας με τους μεγαλοεπιχειρηματίες και καταγγέλλοντας ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους ως κατά σύστημα φοροφυγάδες, που πρέπει -κατά την "λογική" της ηγεσίας των βιομηχάνων- να στοχοποιηθούν από την κυβέρνηση για την είσπραξη τουλάχιστο 30 δισεκατομμυρίων ευρώ (σε αυτό το ποσό εκτιμούν ότι ανέρχονται τα ετήσια απολεσθέντα έσοδα για το Δημόσιο)".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Έρχεται και η φορολόγηση ελευθέρων επαγγελματιών. Είναι 700.000 και δηλώνουν μόλις το 4% του φορολογητέου εισοδήματος".
Η εφημερίδα γράφει ότι "τον δρόμο για την αλλαγή φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών, για τους οποίους εξετάζεται η επαναφορά των αντικειμενικών κριτηρίων, άνοιξαν οι βιομήχανοι".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Στον "αέρα" συντάξεις και Δώρο. Για "μαύρα Χριστούγεννα" προειδοποιεί το ΙΚΑ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "επιπλέον 200 εκατ. ευρώ ζήτησε χθες η διοίκηση του ΙΚΑ με επείγον έγγραφό της προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, προκειμένου να καταβάλει τις συντάξεις Δεκεμβρίου και το δώρο Χριστουγέννων σε 982.216 συνταξιούχους".

ΕΘΝΟΣ: "Το σχέδιο για αλλαγές στο Δημόσιο. Συνταγή ΑΣΕΠ για την αξιολόγηση και τις προαγωγές".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "επιχείρηση νοικοκύρεμα στο Δημόσιο, με στόχο την αξιοκρατία, την αύξηση της παραγωγικότητας και την εξοικονόμηση πόρων. Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων ότι όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα υπαχθούν στο υπουργείο Εσωτερικών".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η ΕΛΑΣ δεν θέλει Αρχηγό - ορντινάντσα. Ο Αρχηγός της Αστυνομίας πρέπει να είναι άνδρας ικανός με αποφασιστικό ρόλο και παρουσία και όχι υποχείριο του εκάστοτε Υπουργού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ιδιαίτερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας δεν εκπροσωπεί τον εαυτό του. Κάθε πράξη ή παράλειψή του αντανακλά ευθέως στην κοινωνία, αλλά και στο εσωτερικό του Σώματος".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Κάτι περίεργο συμβαίνει με τα εθνικά μας θέματα. Ραγδαίες εξελίξεις εν μέσω κραυγαλέων αντιφάσεων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ απηύθυνε αυστηρά μηνύματα στην Άγκυρα και στα Σκόπια επισημαίνοντας ότι δεν θα μπουν ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν σταματήσουν τις προκλήσεις".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Έμμεσοι φόροι από τον Γενάρη. Τη γνωστή συνταγή προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κάτι λιγότερο από 4,5 δισ. ευρώ αναμένουν να εισπράξουν μετά την επιβολή των νέων μέτρων. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, περικόπτονται άλλα 3,5 δισ. ευρώ δαπανών, προκειμένου το έλλειμμα να πέσει στο 9,5%".

ΕΣΤΙΑ: "Η οικονομία οδηγείται σε μαρασμό. Η διανομή πλούτου προϋποθέτει παραγωγή".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική ιστορία ισχύει ένας πάγιος κανόνας. Τον πλούτο δημιουργούν συνήθως οι συντηρητικές και φιλελεύθερες κυβερνήσεις. Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις σπάνια δημιουργούν πλούτο, αλλά διανέμουν εκ των υστέρων τον υπάρχοντα".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Ιθαγένεια σε κάθε παιδί μεταναστών που θα γεννιέται στην Ελλάδα. Δήλωση του πρωθυπουργού".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "κάθε παιδί μεταναστών που θα γεννιέται στην Ελλάδα θα λαμβάνει αυτόματα την ελληνική ιθαγένεια. Την παραπάνω δήλωση έκανε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας κατά της εναρκτήρια συνεδρία του Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη, την οποία χαιρέτισαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Μπαρό και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Εκτός ελέγχου" η κατάσταση στο λιμάνι. Νέα 48ωρη αποφάσισαν οι λιμενεργάτες".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε νέα σαρανταοκτάωρη απεργία προχωρούν, οι λιμενεργάτες στο εμπορικό λιμάνι του Πειραιά. Κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν τα εμπλεκόμενα μέρη για την απεργία στο λιμάνι του Πειραιά."

ΤΑ ΝΕΑ: "Έκκληση γιατρών: Κάντε το εμβόλιο. Περιμένουν εξάπλωση της γρίπης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για τη νέα γρίπη κάνουν οι ειδικοί. Σημειώνουν δε ότι είναι απόλυτα αναγκαίο να ανοίξουν αμέσως οι 150 κλειστές κλίνες των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας".

Η ΝΙΚΗ: "6.100 προσλήψεις στην Υγεία. Αλλάζει το τοπίο σε περίθαλψη και δημόσια νοσοκομεία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οριστική λύση φαίνεται να δίνει η Μαρίζα Ξενογιαννακοπούλου στη στελέχωση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό".

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Μαλλιά- κουβάρια στη ΝΔ δύο μέρες πριν απ΄το συνέδριο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "το κλίμα όσο πάει και χαλάει, σε βαθμό που πολλοί να προβληματίζονται, παρά τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους ότι υπάρχει έως και ζήτημα ενότητας της Δεξιάς την επομένη της ανάδειξης του νέου (ή της νέας ) αρχηγού".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να ακυρωθεί η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "έχουμε προειδοποιήσει εδώ και αρκετό καιρό τους εργαζόμενους στο λιμάνι, αλλά και γενικότερα τον εργαζόμενο λαό, ότι η κυβέρνηση προσφέρεται να κάνει πολλές παγίδες, προκειμένου να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί τους εργαζόμενους και να τους πειθαναγκάσει να δεχτούν την ιδιωτικοποίηση, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων".

City Press: "ΣΕΒ: 30 δισ. ευρώ η ετήσια φοροδιαφυγή".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τα 30 δισ. ευρώ ετησίως προσεγγίζει η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, ποσό που υπερβαίνει το φετινό έλλειμμα του προϋπολογισμού, σημειώνει ο ΣΕΒ, "φωτογραφίζοντας" ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως βασικούς συντελεστές της απώλειες εσόδων για το Δημόσιο".

Metro: "Κύμα έξαρσης της νέας γρίπης".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πανδημική έξαρση από τον ιό της νέας γρίπης, που θα διαρκέσει περίπου 6 εβδομάδες, προβλέπει το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας."

Metropolis: "Έλληνες από ...κούνια!"
Η εφημερίδα γράφει ότι "σειρά μέτρων για την ένταξη των μεταναστών εξήγγειλε ο πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων προωθείται η απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας στη δεύτερη γενιά μεταναστών και δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές για τους μακροχρόνια διαμένοντες".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Έκρηξη τιμών στα καύσιμα. Στα ύψη αμόλυβδη και πετρέλαιο θέρμανσης".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Δυσβάσταχτοι οι φόροι του 2010. Χαράτσι σε καύσιμα, τσιγάρα και ποτά".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Πόλεμος για 30 δισ. ευρώ ετησίως. Η φοροδιαφυγή ξεπερνά το έλλειμμα του προϋπολογισμού".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Φορολόγηση...ελευθέρων επαγγελματιών ζητεί ο ΣΕΒ".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ηχηρή παρέμβαση στη φορολογική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση έκανε χθες ο ΣΕΒ. Αξιοποιώντας τα στοιχεία φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων του υπουργείου Οικονομικών, ο Σύνδεσμος κατέστησε σαφές ότι οι 1.500 μεγάλες επιχειρήσεις (μετά και τη αποδοχή του μέτρου της έκτακτης εισφοράς) αλλά και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν μπορούν να σηκώσουν νέα φορολογικά βάρη".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέοι φόροι 4,5 δισ. και περικοπές 3,5 δισ. Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2010- Σήμερα το προσχέδιο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο πιο δύσκολος προϋπολογισμός -το προσχέδιο- των τελευταίων ετών παρουσιάζεται σήμερα από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Βασικός στόχος να μειωθεί το έλλειμμα κατά 7,5 δισ., ώστε να υποχωρήσει το 2010 στο 9,5% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση αναζητά έσοδα 4,5 δισ. , μέσω της αύξησης της φορολογίας, ενώ οι δαπάνες προβλέπεται να μειωθούν κατά 3,5 δισ. ευρώ".

ΚΕΡΔΟΣ: "Με αποχή και ψαλίδι αναζητούν 7,5 δισ. ευρώ. Φοροκυνηγητό και περικοπές δαπανών το 2010".
Η εφημερίδα γράφει ότι "καθαρή μείωση δαπανών για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και λελογισμένη αύξηση εσόδων σε περιβάλλον μηδενικών ρυθμών ανάπτυξης προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται, εκτός απροόπτου, σήμερα στη Βουλή, με στόχο μονοψήφιο ποσοστό ελλείμματος της τάξης του 9,5% του ΑΕΠ".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συνταγή" αύξησης φόρων και στο νέο προϋπολογισμό".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στην αύξηση των φορολογικών εσόδων και λιγότερο στη συρρίκνωση των δαπανών, στηρίζεται η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 10% του ΑΕΠ, στον προϋπολογισμό του 2010, το προσχέδιο του οποίου κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: