Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 6-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το σχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2010, που παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, η ομιλία του πρωθυπουργού για την κατάσταση της οικονομίας, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι εσωκομματικές διεργασίες στη Νέα Δημοκρατία ενόψει του αυριανού συνεδρίου της και της εκλογής νέου προέδρου και το θέμα των συμβασιούχων των Stage.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Από τα καύσιμα, τα ποτά και τα τσιγάρα ελπίζει να μαζέψει λεφτά η κυβέρνηση! Προϋπολογισμός 2010: Φόροι, φόροι, φόροι".

Η εφημερίδα γράφει ότι "σκληρή λιτότητα με φόρους, κατάργηση φοροαπαλλαγών, δανεισμό και πενιχρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις κατά 1,5% φέρνουν οι υπολογισμοί του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Καταιγίδα φόρων και αντιλαϊκών μέτρων. Με πρόσχημα τον κίνδυνο χρεοκοπίας, η κυβέρνηση ετοιμάζει φορομπηχτικό προϋπολογισμό για το 2010".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "η κυβέρνηση τείνει στην καθιέρωση της μετάδοσης των συνεδριάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου από τηλεοράσεως, επιδιώκοντας να πείσει την κοινή γνώμη ότι λειτουργεί κατά άψογο, δημοκρατικά, τρόπο".

Η ΑΥΓΗ: "Αποκαλυπ(η)τήρια! Για κοινωνική σκληρότητα που θυμίζει την πολιτική της ΝΔ προϊδεάζει το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "πλήρη διάψευση των προεκλογικών "δεσμεύσεων" του ΠΑΣΟΚ σηματοδοτεί το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2010 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προδιαγράφει μακρά περίοδο υπερφορολόγησης των εργαζομένων, υποφορολόγησης των επιχειρήσεων, άγριων περικοπών στις κοινωνικές παροχές".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Το κίνημα των stage προβληματίζει την κυβέρνηση. Αναζητούνται λύσεις για το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα με τους 50.000 εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δεύτερες σκέψεις" προκαλεί στην κυβέρνηση ο κοινωνικός αντίκτυπος της πρωτοφανούς σε όγκο και παλμό -χωρίς ακρότητες και με ισχυρή περιφρούρηση- χθεσινή συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων (τέως) εργαζομένων στα stage. Οι αρμόδιοι υπουργοί αξιολογούν ήδη εισηγήσεις αναθεωρητικών αποφάσεων προς την κατεύθυνση ήπιας και κοινωνικής αναφοράς πολιτικής".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Η ώρα του λογαριασμού. Νέοι φόροι 4.500.000.000 ευρώ".
Η εφημερίδα γράφει ότι "πρόσθετους φόρους 4,5 δισ. ευρώ θα αναζητήσει η κυβέρνηση το 2010, η οποία έστειλε χθες ξεκάθαρο μήνυμα ότι ήλθε η ώρα του λογαριασμού για τους "έχοντες και κατέχοντες". Στο σχέδιο προϋπολογισμού 2010 που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, προβλέπεται αύξηση φορολογίας των υψηλών εισοδημάτων, της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, των μερισμάτων και των έμμεσων φόρων".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Κοινωνία σε αναβρασμό. Προϋπολογισμός κοινωνικής αναλγησίας. Το βάρος θα σηκώσουν και πάλι μισθωτοί και συνταξιούχοι".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "μεταβατικού χαρακτήρα Προϋπολογισμό παρουσίασε χθες η κυβέρνηση, ο οποίος ταυτόχρονα έχει και χροιά έκτακτης ανάγκης, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα, να συγκρατηθεί το χρέος, αλλά και να τονωθεί η αγορά".

ΕΘΝΟΣ: "Μαχαίρι 3,5 δισ. στη σπατάλη. Προϋπολογισμός εκτάκτου ανάγκης για έξοδο από την κρίση".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "προϋπολογισμό "εκτάκτου ανάγκης" παρουσίασε χθες η κυβέρνηση. Βασικό του χαρακτηριστικό είναι οι περικοπές στις κρατικές σπατάλες, οι οποίες υπολογίζονται στα 3,5 δισ. ευρώ. Το βάρος της αύξησης της φορολογίας θα κληθούν να σηκώσουν οι ισχυρές κερδοφόρες επιχειρήσεις και οι ιδιοκτήτες μεγάλης ακίνητης περιουσίας".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επίκειται... μετωπική κράτους - εκκλησίας. Τριπλασιάζεται η φορολογία της Εκκλησιαστικής περιουσίας με νομοσχέδιο που καταθέτει το Υπουργείο Οικονομικών".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "καμίνι οργής το σύνολο των Ιεραρχών από την "διπλωματική" πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ν' αλλάξει τα φορολογικά δεδομένα της Εκκλησίας. Διακρίνουν οι Ιεράρχες μονομερή και άδικη μεταχείριση της Εκκλησίας έναντι άλλων όπως Δήμοι και Νομαρχίες".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Για πρώτη φορά προσχέδιο Προϋπολογισμού προβλέπει: Φόρο στα επιδόματα βουλευτών-δικαστικών και δημοσίων υπαλλήλων".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "έως σήμερα ήταν αφορολόγητα. Δεν αποκλείονται αλλαγές στη φορολογική κλίμακα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου που κατέθεσε χθες, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Από ποιους θα πάρουν τα 4,5 δισ. ευρώ. Προσχέδιο προϋπολογισμού "εκτάκτου ανάγκης".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "για πρώτη φορά ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός έβαλε στο λεξιλόγιό του τη φράση "χρεωκοπία της οικονομίας" και το έκανε χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, υποστηρίζοντας ότι η κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνηση είναι χειρότερη από αυτήν που περιέγραψε η ΝΔ".

ΕΣΤΙΑ: "Επισφαλής ο Προϋπολογισμός. Αδικαιολόγητα υψηλές οι δημόσιες δαπάνες".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "φρονούμε ότι το μεγάλο λάθος στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού έγκειται στο ύψος του ελλείμματος. Διότι αν σημειωθούν έστω και μικρές αποκλίσεις, αυτό θα εκτιναχθή πάλι σε διψήφιο ποσοστό. Παρ' ότι λοιπόν ο νέος Προϋπολογισμός είναι πιό ρεαλιστικός του περυσινού, τίποτε δεν διασφαλίζει ότι θα εκτελεσθή χωρίς αποκλίσεις".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Προϋπολογισμός δέσμιος υποσχέσεων. Φιλόδοξος στόχος περιορισμού του ελλείμματος στο 9,4% χωρίς διατηρήσιμη περιστολή δαπανών".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με τη γνωστή συνταγή της αύξησης των φορολογικών εσόδων, κυρίως με μέτρα προσωρινού χαρακτήρα, θα επιδιώξει να περιορίσει το έλλειμμα του 2010 στο 9,4% του ΑΕΠ από 12,7% της φετινής χρονιάς η κυβέρνηση, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Αντιθέτως, ο στόχος για διατηρήσιμη περιστολή των δαπανών είναι πολύ πιο συντηρητικός από αυτόν που ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αγορές".

Ο ΛΟΓΟΣ: "Φορο-καταιγίδα προ των πυλών...Έλλειμμα 9,4 στο προσχέδιο του προϋπολογισμού".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ, ύφεση 0,3% αλλά και πληθωρισμό 1,4% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2010. Το προσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, φέρνει αυξήσεις 10% στη φορολογία των ποτών και των τσιγάρων αλλά και αναπροσαρμογές μισθών και συντάξεων της τάξεως του 1,5%".

ΤΑ ΝΕΑ: "Προϋπολογισμός για το 2010: Σε τεντωμένο σχοινί. Φόροι 3,7 δισ. Παροχές 2,1 δισ. "
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε τεντωμένο σχοινί επιχειρεί να ισορροπήσει ο προϋπολογισμός του 2010, καθώς προβλέπει μεν πρόσθετες δαπάνες 2,1 δισ. ευρώ για την τόνωση της ανάπτυξης και των χαμηλών εισοδημάτων, αλλά στοχεύει ταυτόχρονα σε μια μεγάλη μείωση του ελλείμματος κατά 7,8 δισ. ευρώ με πρόσθετους φόρους και περικοπές δαπανών, όπως δεν δίστασε να προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός χθες μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο".

Η ΝΙΚΗ: "Το Λιμάνι θα λειτουργήσει. Αυστηρό μήνυμα στη συντεχνία από Πάγκαλο- Κατσέλη".
Η εφημερίδα γράφει ότι "οργή για τους συνδικαλιστές, που κρατούν αιχμάλωτη την οικονομία μας. Να αντιληφθούν ότι η χώρα έχει βάλει υπογραφή στη σύμβαση με την Cosco. Τελεσίγραφο στους απεργούς από την αγορά, που ετοιμάζει μαζικές αγωγές".

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Κονσέρτο για πολυβόλα. Μάχες χαρακωμάτων στο κρίσιμο συνέδριο της ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ένα εικοσιτετράωρο πριν αρχίσουν οι εργασίες του διήμερου εκτάκτου συνεδρίου της ΝΔ που θα κινηθεί να εγκρίνει την καταστατική αλλαγή ώστε να επιτραπεί η εκλογή αρχηγού από τη βάση, οι δύο βασικοί μονομάχοι της κούρσας για τη διαδοχή, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο κ. Αντώνης Σαμαράς, ετοιμάζονται για τις ομιλίες που θα εκφωνήσουν στο σώμα των συνέδρων, με τις οποίες θα παρουσιάσουν το ιδεολογικό και πολιτικό τους στίγμα".

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Άρωμα Ντόρας στην κορυφή της ΝΔ. Σταθερό προβάδισμα Μπακογιάννη στην κούρσα της διαδοχής".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ο ένας μετά τον άλλον , τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, οι βουλευτές και οι φορείς της πολιτικής ζωής, τάσσονται υπέρ της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Δικαίωμα όλων η εργασία με καλό μισθό, ασφάλιση και ελεύθερο χρόνο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "το ΚΚΕ είναι υπέρ της μονιμοποίησης όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αυτό το αίτημα το έχει υποστηρίξει και για τους συμβασιούχους στους δήμους και σε άλλους χώρους. Απορρίπτουμε τη μορφή των διαγωνισμών. Απορρίπτουμε την πιστοποίηση ικανότητας για τη δουλειά".

Η ΣΦΗΝΑ: "Μποναμάς σε 400.000 νοικοκυριά. Διορθωτικές κινήσεις από την κυβέρνηση με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του επιδόματος αλληλεγγύης".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "διορθωτικές κινήσεις με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του επιδόματος αλληλεγγύης σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση ωφελώντας άλλες 400.000 οικογένειες τριτέκνων, χαμηλοσυνταξιούχων και εργαζόμενων με "μπλοκάκι". Χωρίς να επιβαρύνει το "σφιχτό" προϋπολογισμό του 2010 και χωρίς πρόσθετο δανεισμό, διορθώνει το αρχικό σχέδιο νόμου που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση, ικανοποιώντας αιτήματα χιλιάδων πολιτών."

Η ΧΩΡΑ: "Πάμε για σκληρό ντέρμπι. Όλα δείχνουν ότι θα είναι απρόβλεπτες οι εξελίξεις την επόμενη μέρα στη ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μυστικά γκάλοπ και διαρκής "πόλεμος" για τη θέση εξουσίας στη Νέα Δημοκρατία βάζουν φωτιές στην παράταξη, η οποία έχει μπει στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου της".

City Press: "Προϋπολογισμός: Φόροι, λιτότητα και έλλειμμα - ρεκόρ. "
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο περιορισμός του ελλείμματος από το 12,7% του ΑΕΠ φέτος στο 9,4% του ΑΕΠ το 2010 αλλά και η εξοικονόμηση τουλάχιστον 7,8 δισ. ευρώ αποτελούν τους βασικούς στόχους στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου στο Υπουργικό Συμβούλιο".

Metro: "Βαρύτεροι φόροι για το 2010".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ακόμα πιο βαθιά θα κληθούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη οι πολίτες. Έως τον Μάρτιο το σχέδιο νόμου για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δώστε και σώστε...Τι φέρνει ο προϋπολογισμός του 2010".

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Σκορπούν τρόμο οι ένοπλες συμμορίες. Πιστολίδι μεταξύ διαρρηκτών και αστυνομικών στη Θέρμη".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Βγήκαν στους δρόμους. Διαδηλώνουν εκπαιδευόμενοι των STAGE σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Στοίχημα για έσοδα 4,5 δισ. με την οικονομία σε ύφεση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Μάρτιο και αποσαφήνισε ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης του ανώτατου φορολογικού συντελεστή 40%".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Προϋπολογισμός - στοίχημα. Αναζητούνται 7,8 δισ. ευρώ για το 2010".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων και την ένταξή τους στη φορολογική κλίμακα με συντελεστή έως και 40%. Προωθείται δραστική περικοπή των φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Ποιοι θα επιβαρυνθούν και ποιοι θα επωφεληθούν. Πρόγευση φόρων και παροχών στο προσχέδιο του προϋπολογισμού".
Η εφημερίδα γράφει ότι "προσαρμογή 7,8 δισ. ευρώ σε περιβάλλον αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Η προσαρμογή θα προέλθει σχεδόν ισόποσα από έσοδα (4,5 δισ.) και δαπάνες (3,5 δισ.) , οι οποίες πρωτογενώς σημειώνουν καθαρή μείωση. Το μεγαλύτερο βάρος θα σηκώσουν πρωτίστως οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Προσχέδιο προϋπολογισμού με 3,7 δισ. από νέους φόρους".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αύξηση της φορολογίας σε εισοδήματα φυσικών προσώπων, σε ακίνητα και στην έμμεση φορολογία, συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών της κρατικής μηχανής, αύξηση των επενδυτικών δαπανών, αλλά και αύξηση του δημόσιου χρέους πάνω από τα 300 δισ. ευρώ προβλέπει το προσχέδιο του προϋπολογισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: