Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 9-11-2009


Ποια θέματα κυριαρχούν: Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, τα συμπεράσματα που βγήκαν από αυτό, οι εντυπώσεις και το παρασκήνιο που υπήρξε και οι δημοσκοπήσεις που καταδεικνύουν μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Ντόρας Μπακογιάννη και Αντώνη Σαμαρά για την προεδρία του κόμματος, η απεργία των λιμενεργατών και τα προβλήματα που δημιουργούνται στην αγορά, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό, καθώς και οι πιέσεις από τις Βρυξέλλες για άμεση λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε Eurogroup και EcoFin, προκειμένου να θέσει υπόψη το νέο προϋπολογισμό του 2010.
Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Ενωτικό και χρήσιμο το Συνέδριο. Έληξε χθες με μεστές ομιλίες".

Η εφημερίδα γράφει ότι "η ιστορική απόφαση για εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ από τα εγγεγραμμένα μέλη, η τελευταία συγκινητική ομιλία του Κώστα Καραμανλή ως προέδρου του κόμματος και η αναφορά στα αίτια της ήττας την 4ης Οκτωβρίου χαρακτήρισαν το διήμερο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ το Σαββατοκύριακο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "7 αλλαγές στο ασφαλιστικό. Εντός του 2010 η κυβέρνηση σχεδιάζει αυξήσεις των ορίων ηλικίας και των ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "επτά αλλαγές στο ασφαλιστικό καθεστώς ανδρών και γυναικών έρχονται το 2010. Οι αλλαγές που προβλέπουν αυξήσεις ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση, σταδιακή κατάργηση των ευνοϊκών ορίων ηλικίας για τις μητέρες ανηλίκων τέκνων, μείωση του ποσού των πρόωρων συντάξεων, αλλά και την αναμενόμενη σταδιακή εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο, θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο τριών προηγούμενων ασφαλιστικών νόμων, που έχουν ψηφιστεί την τελευταία 18ετία".

ΑΥΡΙΑΝΗ: "Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών τον Μάρτιο σε περίπτωση ραγδαίας επιδείνωσης της Οικονομίας που θα επιφέρει μεγάλη φθορά στην κυβέρνηση. Η πρωτοβουλία Καρατζαφέρη αλλάζει τα δεδομένα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "σε νέα περίοδο ρευστότητας εισέρχεται το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, καθώς όπως όλα δείχνουν το σενάριο εκλογών τον Μάρτιο με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όχι απλά ανοιχτό, αλλά και πιθανό. Μπορεί ο Κ. Παπούλιας να έχει δηλώσει πως επιθυμεί και δεύτερη θητεία στο Προεδρικό Μέγαρο και ο Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου να έχει δεσμευτεί πως θα τον υποστηρίξει, όμως στην πλευρά της αντιπολίτευσης τα πράγματα είναι πλέον πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα λέγονταν μερικές εβδομάδες πριν".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Επιστροφή στην κοινωνία. Τις ρίζες, τις αναφορές και τις δημοκρατικές αξίες της ξαναβρίσκει η ΝΔ".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "το ιστορικής σημασίας Συνέδριο, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία χθες, άνοιξε το δρόμο για εκ βάθρων αλλαγές στο Καταστατικό, με σημαντικότερη την εκλογή του προέδρου του κόμματος από την κομματική βάση. Επί της ουσίας, το σημαντικό είναι ο περιορισμός της ισχύος της κομματικής νομενκλατούρας να ελέγχει τις εξελίξεις ερήμην του κόσμου της παράταξης".

ΕΘΝΟΣ: "Στα σημεία κρίνεται η εκλογή. Ισοπαλία εντυπώσεων στο έκτακτο συνέδριο της ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε συνθήκες πόλωσης, όπως κατέδειξε και το έκτακτο συνέδριο, εισέρχεται η Νέα Δημοκρατία στην τελική ευθεία για την εκλογή του νέου προέδρου της. Δύο εντελώς διαφορετικές πολιτικές στρατηγικές για την επόμενη ημέρα διατυπώθηκαν από τους βασικούς διεκδικητές Ντόρα και Σαμαρά".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν... Ούρι Γκέλερ. Τους μεν να τους μάθει να κυβερνάνε, τους δε πώς θα φτιάξουν το κόμμα τους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα στην χώρα μόνο ένας Ούρι Γκέλερ μπορεί να μας σώσει. Το ξέρετε αυτόν τον εβραϊκής καταγωγής και προελεύσεως μάγο που βάζει τους τηλεθεατές αλλά και τους παριστάμενους στα πλατώ των Καναλιών που τον παρουσιάζουν να παίρνουν πατάτες στα χέρια και μπροστά στις οθόνες των τηλεοράσεων να φωνάζουν φύτρωσε - φύτρωσε".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Άβυσσος χωρίζει Ντόρα - Σαμαρά. Όπως απεδείχθη από ομιλίες και συμπεριφορές στο Συνέδριο της ΝΔ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "άβυσσος χωρίζει Ντόρα - Σαμαρά. Το Έκτακτο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ανέδειξε με τον πιο ανάγλυφο τρόπο ότι εκφράζουν δύο διαφορετικούς ιδεολογικοπολιτικούς κόσμους. Αυτοί οι δύο κόσμοι θα αναμετρηθούν και στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Συνάμα καλούνται και να διαφυλάξουν την ενότητα της παράταξης".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Εντολή για ενότητα. Δημοσκόπηση MRB: Ντέρμπι για το σκληρό πυρήνα της ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα: "σε κλίμα πόλωσης κινδυνεύει να κινηθεί η Νέα Δημοκρατία έως τις 29 Νοεμβρίου, ημέρα ανάδειξης του νέου της αρχηγού. Οι στρατηγικές προτάσεις των διεκδικητών που παρουσιάστηκαν την πρώτη μέρα έδωσαν τη σκυτάλη τους, τη δεύτερη, σε επεξηγήσεις, εγκλήσεις κι αντεγκλήσεις, καθώς και σε ένα αγωνιώδες επικοινωνιακό παιχνίδι. Οι διεκδικητές της αρχηγίας και οι συνεργάτες τους προσπάθησαν να περάσουν και να αναδείξουν τις προτάσεις τους ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Απασφαλίζουν το Ασφαλιστικό. Επιχείρηση κατευνασμού των Βρυξελλών από την κυβέρνηση".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "με αλλαγές στο Ασφαλιστικό και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως απελευθέρωση επαγγελμάτων, θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να κατευνάσει τα κοινοτικά όργανα για το μέλλον της δημοσιονομικής επιτήρησης στις κρίσιμες συναντήσεις σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες".

ΕΣΤΙΑ: "Η εκλογή προέδρου στην Νέα Δημοκρατία. Ιδιότυπος λαϊκισμός η προσφυγή στην βάση".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "ως ανεμένετο, το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας επεκύρωσε την εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής και έτσι η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνη την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, με συμμετοχή όλων των μελών του Κόμματος. Όχι μόνο των ήδη εγγεγραμμένων, αλλά και όσων θα εγγραφούν μέλη ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας. Σε περίπτωση δε που κατά την ψηφοφορία δεν υπερβή κανένας υποψήφιος το 50% των ψήφων, αυτή θα επαναληφθή μεταξύ των δύο πρώτων το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου".

ΤΑ ΝΕΑ: "Σφαγή κορυφής για το δαχτυλίδι. Σκηνικό ρήξης στη ΝΔ εν όψει εκλογής".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "σε σκληρή αναμέτρηση, η οποία δοκιμάζει και τη συνοχή της γαλάζιας βάσης, οδηγούνται η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αντώνης Σαμαράς".

Η ΧΩΡΑ: "Δύο κόμματα σε συσκευασία ενός. Με μαχαιριές, υπονομεύσεις, απύθμενη υποκρισία και με 500 συνέδρους να απέχουν".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το σάλπισμα του "πολέμου" για τη διεκδίκηση του θρόνου της Νέας Δημοκρατίας από τους δύο βασικούς μνηστήρες, που ξεκινά και τυπικά από σήμερα, δόθηκε από την αίθουσα του έκτακτου Συνεδρίου".

City Press: "Εκλογή νέου ηγέτη στη ΝΔ: Δυναμική ανατροπής δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. "
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έντονα πλέον αμφισβητείται ο τίτλος του "φαβορί" για την Ντ. Μπακογιάννη έναντι των συνυποψηφίων της Α. Σαμαρά και Π. Ψωμιάδη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του προέδρου του Τμήματος Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή Π. Πανά, με βάση ψηφοφόρους όλων των κομμάτων και όχι μόνο της ΝΔ, η οποία παρουσιάστηκε από την εφημερίδα "Free Sunday".

Metro: "Στενάζει" από το λιμάνι η αγορά".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "κλιμακώνεται το αδιέξοδο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, καθώς οι λιμενεργάτες του Πειραιά αποφάσισαν χθες να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με νέα 48ωρη απεργία σήμερα και αύριο, παρά τις πιέσεις της κυβέρνησης και το κύμα προσφυγών στη Δικαιοσύνη από τον εμπορικό κόσμο".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: " Φράκαρε η Δικαιοσύνη. Ασφυκτιούν δικαστήρια-φυλακές στη Θεσσαλονίκη".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: "Τι θα πληρώσουν οι Θεσσαλονικείς. Δυσβάσταχτα χαράτσια σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Κρίσιμο τεστ στις Βρυξέλλες. Στο μικροσκόπιο ο νέος προϋπολογισμός".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το πρώτο τεστ για την ελληνική οικονομία στις Βρυξέλλες θα δώσει σήμερα και αύριο ο Γ. Παπακωνσταντίνου στη διάρκεια των συνεδριάσεων Eurogroup και EcoFin. Ο Έλληνας υπουργός θα κληθεί να δώσει πειστικές απαντήσεις για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση μείωσης του ελλείμματος, που γίνεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2010".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρώτο τεστ στις Βρυξέλλες για το νέο προϋπολογισμό".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "δύσκολες εξετάσεις περνά μέσα στην εβδομάδα η ελληνική οικονομία, καθώς στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να πείσει τους ομολόγους του για την αποφασιστική συμβολή των μέτρων, που προβλέπονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, στη μείωση του ελλείμματος".

Δεν υπάρχουν σχόλια: