Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 1-10-2009



Ποια θέματα κυριαρχούν: Η σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, οι εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου μέσω της διακαναλικής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε χθες σχετικά με τον τρόπο που προτίθεται να κυβερνήσει, αν το κόμμα του εκλεγεί ως κυβέρνηση, η εμφάνιση του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιάννη Παπαθανασίου περί απροκάλυπτης κοροϊδίας του ΠΑΣΟΚ προς τους πολίτες, όσον αφορά τα οικονομικά δεδομένα και το πως θα τα διαχειριστεί το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, καθώς και το "λουκέτο" που μπήκε σε κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα εξαιτίας του ιού της νέας γρίπης.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Οργιάζει ήδη ο πασοκικός ρεβανσισμός. Αμέτρητες οι καταγγελίες στη Ρηγίλλης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "καταιγιστικές είναι πλέον οι καταγγελίες που δέχεται η Ρηγίλλης για το κλίμα τρομοκρατίας το οποίο καλλιεργούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εργασιακούς χώρους τόσο του δημοσίου όσο και του ιδιωτικού τομέα".

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Η καλύτερη δημοσκόπηση. Βούλιαξε η Θεσσαλονίκη από την ιστορική και ανεπανάληπτη σε όγκο και παλμό συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κρατήστε ψηλά τα λάβαρα και τις σημαίες των κοινών μας αξιών. Στείλτε παντού το μήνυμά μας: Συστράτευση, Συσπείρωση, Συμμετοχή. Προχωρούμε δυνατά και προχωρούμε αισιόδοξα. Η νίκη είναι στα χέρια μας. Συνεχίστε τον αγώνα. καμία ψήφος χαμένη. Καμία ψήφος χαρισμένη". Ο Κώστας Καραμανλής στέκεται στη μέση της εξέδρας. Στο τέλος της Πλατείας Αριστοτέλους".

Η ΑΥΓΗ: "Στήνει αρχηγική παντοδυναμία. Ο Γ. Παπανδρέου θέλει τώρα παντοδυναμία και όχι απλώς αυτοδυναμία".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "αποκαλυπτική των πολιτικών σχεδίων του υπήρξε η διακαναλική συνέντευξη που έδωσε χθες ο Γ. Παπανδρέου. Επέμεινε στις ασάφειες για το οικονομικό πρόγραμμα, προαναγγέλλοντας μάλιστα ότι σήμερα θα ανέβει... συνοπτικό πρόγραμμα στο Ιντερνετ".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Τέλος στο αίσχος της προσωποκράτησης για χρέη προς το Δημόσιο μέχρι 150.000 ευρώ. Τι προβλέπει ο νέος νόμος που ισχύει από σήμερα".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "αυξάνεται στα 150.000 ευρώ από 30.000 ευρώ μέχρι πρότινος, το κατώτερο ποσό της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο από κάθε αιτία συμπεριλαμβανομένων και των κάθε είδους τόκων και προσαυξήσεων, άνω του οποίου επιτρέπεται η λήψη του μέτρου της προσωπικής κράτησης".

ΤΟ ΒΗΜΑ: "Το σχέδιο Παπανδρέου για τη νέα κυβέρνηση. Λιγότερα υπουργεία, ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, συνεργάτες από το εξωτερικό, διαχωρισμός κόμματος-κράτους και διοικητές των ΔΕΚΟ με διαγωνισμούς".
Η εφημερίδα γράφει ότι "ριζικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της κυβέρνησης προανήγγειλε χθες ο κ. Γ. Παπανδρέου και ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών νέων υπουργείων. Παράλληλα δεσμεύτηκε για την αποδέσμευση της διοίκησης από το κόμμα, όπως και για πολιτικές πρωτοβουλίες που φθάνουν ως την αλλαγή του εκλογικού νόμου".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Τα ψέματα του ΠΑΣΟΚ για την οικονομία. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου αποκαλύπτει μέσω της "β".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "την "κρυφή ατζέντα" του ΠΑΣΟΚ στην οικονομία αποκαλύπτει στη "β" ο υπουργός Οικονομίας, υποψήφιος της ΝΔ στη Β' Αθηνών, Γιάννης Παπαθανασίου, εξηγώντας γιατί είναι αδύνατο να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης "χωρίς να ληφθεί ούτε ένα δυσάρεστο μέτρο" και γιατί, με βάση τα όσα λέει το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να βρεθούν άμεσα 23 δισ. ευρώ".


ΕΘΝΟΣ: "Ανατροπές σε κράτος - κυβέρνηση. Δεσμεύσεις Γιώργου για αλλαγή πορείας την επόμενη μέρα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "σαρωτικές αλλαγές στο κράτος και το κόμμα, με μικρότερη κυβέρνηση, προκήρυξη των θέσεων ευθύνης στο Δημόσιο και ασυμβίβαστο κομματικού και κρατικού αξιώματος εξήγγειλε χθες ο Γ. Παπανδρέου".

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Γιώργος εναντίον Γιώργου και οι δύο κατά Κώστα. Για τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ ο Καραμανλής φέρνει στην εξουσία το "βαθύ ΠΑΣΟΚ" ενώ ο Παπανδρέου παρουσίασε την... κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, "ο Καραμανλής ήταν χθες ο στόχος των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ στις διακαναλικές συνεντεύξεις που έδωσαν στο Ζάππειο. Πέρα όμως από τις επιθέσεις προς τον Πρωθυπουργό η συνέντευξη του Γιώργου Καρατζαφέρη είχε εθνική ευαισθησία και του Παπανδρέου ήταν μια παρουσίαση ή ένα δείγμα γραφής του τρόπου που θα κυβερνήσει και με ποιους θα κυβερνήσει, χωρίς βεβαίως ν' αναφερθεί σε ονόματα".

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Γιώργος: Θα κυβερνήσω με εισαγόμενους οικονομολόγους. Καταργεί τα εγχώρια "χρυσόπαιδα" και φέρνει νέα από το εξωτερικό".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "παράλληλα θεσπίζει ασυμβίβαστο ανάμεσα στην κομματική και στην κυβερνητική ιδιότητα. Θα προχωρήσει σε συγχωνεύσεις υπουργείων και σε μικρό κυβερνητικό σχήμα. Ανακοίνωσε τη δημιουργία τεσσάρων νέων υπουργείων. Με όσα ανακοίνωσε προκάλεσε την οργή των κομματικών στελεχών που προετοιμάζονταν για υπουργοί ή αξιωματούχοι του κράτους. Με ποιους θα στελεχώσει τη δημόσια διοίκηση και πώς θα γίνεται η πλήρωση θέσεων".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Νέο μοντέλο κυβέρνησης. Ο Γιώργος έδωσε χθες το στίγμα του ως πρωθυπουργός."

Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "Ο Γ. Παπανδρέου μίλησε για ισχυρό πρωθυπουργικό γραφείο, που θα ελέγχει το έργο των υπουργείων και τον χωρισμό του κράτους από το κόμμα. Για υλοποίηση των δεσμεύσεών του, ανεξάρτητα από την κατάσταση της οικονομίας και το μέγεθος της αυτοδυναμίας".

ΕΣΤΙΑ: "Ξύλινη γλώσσα από τους πολιτικούς. Καταπίπτει διαρκώς το επίπεδο του διαλόγου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "το τι ακούγεται τις ημέρες αυτές από υποψηφίους βουλευτές δεν περιγράφεται. Ο λόγος τους είναι απίστευτα ξύλινος. Οι μεν κατηγορούν τους δε".

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Όργιο φημών εξαιτίας της απαγόρευσης δημοσκοπήσεων. Καραμανλής κατά Παπανδρέου. ΠΑΣΟΚ: Νέα κυβερνητική δομή".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σύγχυση στην κοινή γνώμη και αναστάτωση στα κομματικά επιτελεία έχει προκαλέσει, τρεις ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το όργιο φημών για τις δημοσκοπικές επιδόσεις των κομμάτων, εξαιτίας της ρύθμισης για την απαγόρευση δημοσιοποίησης δημοσκοπήσεων".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Λουκέτο " σε 4 σχολεία. Σε 20 ημέρες και χωρίς δήλωση συναίνεσης ξεκινά ο εμβολιασμός".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "λουκέτο" μπήκε σε δυο κολέγια λίγες ώρες μετά την απόφαση να κλειδωθούν όλες οι τάξεις δύο Λυκείων της Αττικής (Λύκειο Μελισσίων και Λύκειο Χαϊδαρίου). Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ειδικών, οι οποίοι επέμεναν πως η έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με τα πιο απαισιόδοξα σενάρια το 40% των παιδιών θα νοσήσει από τη νέα γρίπη".



ΤΑ ΝΕΑ: "Στοπ Γιώργου στο κομματικό κράτος. Διαγωνισμοί για όλες τις κρατικές θέσεις".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "μικρή επανάσταση στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας επιφέρει ο Γιώργος Παπανδρέου με τρεις, ριζικού χαρακτήρα, αλλαγές σε κυβέρνηση και κρατικό μηχανισμό".


Η ΝΙΚΗ: "Ποιος τολμάει το στοίχημα. Ρίχνουμε το γάντι στα "γαλάζια" παπαγαλάκια για την αυτοδυναμία".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η "ΝΙΚΗ" βάζει στοίχημα 1.000 ευρώ. Εμείς λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ. Το ποσό είναι συμβολικό, έτσι για το καλό. Όσο για το τι θα γίνουν τα 1.000 ευρώ αν χάσουμε, σας γνωστοποιούμε ότι θα κατατεθούν στον "Σύλλογο Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών "Η καρδιά του παιδιού".


ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "ΠΑΣΟΚ στην εξουσία κι ο λαός στα...κεραμίδια. Επιβλητική νίκη του Γιώργου στην κάλπη της Κυριακής".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "οι ψηφοφόροι μπορεί να ψηφίζουν ό,τι ψηφίζουν , αλλά έχουν πάψει να παραμυθιάζονται. Χορτάτοι οι πολίτες από ωραία λόγια, περιμένουν έργα και τα περιμένουν...χθες. Δεδομένων των δημοσκοπικών τάσεων το πολιτικό τοπίο που θα προκύψει την Κυριακή είναι γενικώς γνωστό. Ας δούμε λοιπόν τι "ξημερώνει" για τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου".

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "ΚΚΕ δυνατό η ελπίδα είναι εδώ. Πλημμύρισαν λαός και νεολαία το Πεδίον του Άρεως".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κανένας εφησυχασμός. Πανστρατιά. Το δίκιο είναι με το μέρος του λαού και η δύναμη βρίσκεται στα χέρια του λαού. Δίχως δυνατό ΚΚΕ δεν υπάρχει δυνατό, ανυποχώρητο λαϊκό κίνημα".

Η ΧΩΡΑ: "Είπα τα αυτονόητα". Ο Λευτέρης Ζαγορίτης μιλάει στη "ΧΩΡΑ" και ξεκαθαρίζει τη θέση του".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "ουδεμία υπαναχώρηση κάνει ο κ. Λ. Ζαγορίτης παρά τις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσε στη ΝΔ με την παραίνεσή του προς τους ψηφοφόρους να ρίξουν στην κάλπη "μαύρο" για τους πολιτικούς εκείνους που πίκραναν τους πολίτες με τη συμπεριφορά τους".

City Press: "Γ. Παπανδρέου: τι θα αλλάξω".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "έτοιμος να κάνει πράξη το σύνθημα "Γιώργο, άλλαξέ τα όλα" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χθες, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης τύπου στο Ζάππειο Μέγαρο".

Metro: "Εκτός ελέγχου η σύγκρουση. Βαριές κατηγορίες αντάλλαξαν Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "εκτός ελέγχου κινήθηκε χθες η αντιπαράθεση Καραμανλή - Παπανδρέου, αλλά και των εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ".

Metropolis: "Μονομαχία" στο Πεδίον του Άρεως".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με το παιχνίδι των εντυπώσεων κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος, καθώς ο Γ. Παπανδρέου ( σήμερα) και ο Κ. Καραμανλής (αύριο) "κονταροχτυπιούνται" στο κέντρο της Αθήνας".

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Κ. Καραμανλής από τη Θεσσαλονίκη: Πήρε πάνω του το παιχνίδι...



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Με δύναμη από τη Θεσσαλονίκη. Μήνυμα Καραμανλή για τη νέα Ελλάδα του 2011".

ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Συγκλόνισε το λαό. Πέτυχε τη μεγάλη συσπείρωση ο Κ. Καραμανλής".

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Ρευστότητα για ...έξοδο από την κρατική στήριξη".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εύκολα και με φθηνό κόστος αποκτούν πλέον ρευστότητα από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές οι τράπεζες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με συνέπεια να δρομολογούν την "απεμπλοκή" τους από τα πακέτα κρατικής στήριξης".

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τέσσερα ισχυρά υπουργεία. Το κυβερνητικό σχέδιο Γ. Παπανδρέου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει το έργο της δημοσιονομικής πειθαρχίας με τη συνδρομή της "Διεθνούς των Οικονομολόγων" και το γραφείο πρωθυπουργού. Έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον με τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου στο οποίο θα υπάγεται και ο τομέας της Ενέργειας. Το νέο υπουργείο Υποδομών θα απορροφήσει τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα δημόσια έργα και θα συγχωνευθεί με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Αστυνομική , Πυροσβεστική και Πολιτική Προστασία θα υπαχθούν στο νέο υπουργείο που απορροφά το Δημόσιας Τάξης και αρμοδιότητες του Εσωτερικών".

ΚΕΡΔΟΣ: "Εννέα μήνες με πολλά κέρδη. Οι προσδοκίες για έξοδο από την ύφεση πυροδοτούν τη "μεγάλη κούρσα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "με τις καλύτερες επιδόσεις σχεδόν της τελευταίας δεκαετίας κλείνει το τρίτο τρίμηνο για τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς οι ελπιδοφόρες ενδείξεις από το οικονομικό μέτωπο και οι διαρκώς αυξανόμενες προσδοκίες για έξοδο από την ύφεση πυροδότησαν μία "μεγάλη κούρσα" παγκοσμίως".

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα ύψη χρηματιστήρια, το ευρώ και ο χρυσός".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "μεγάλα κέρδη στις αγορές μετοχών έφερε το γ' τρίμηνο που έκλεισε χθες, αλλά σηματοδότησε και αισθητή ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου και των άλλων νομισμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: