Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Επισκόπηση Τύπου της 9-10-2009




Ποια θέματα κυριαρχούν: Οι πρώτες κινήσεις-ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης από το πρώτο κιόλας 24ωρο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ μεταξύ αυτών το "πάγωμα" της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων, αλλά και η ισχύ του ΕΤΑΚ, η συνάντηση Παπανδρέου - Προβόπουλου για την οικονομία και τα μέτρα, που πρόκειται να ληφθούν, καθώς και ο αναβρασμός και τα εσωκομματικά προβλήματα στη Νέα Δημοκρατία ενόψει και του συνεδρίου του κόμματος με "ανοιχτό παράθυρο" την εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Πρωτοσέλιδος βασικός τίτλος:


ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Συνεδριάζει σήμερα η Οργανωτική Επιτροπή του Εκτακτου Συνεδρίου. Υπό την προεδρία του Δημ. Σιούφα στη Ρηγίλλης".

Η εφημερίδα γράφει ότι "ξεκίνησε και επίσημα χθες η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ, ύστερα από την ανακοίνωση της ημερομηνίας (7 Νοεμβρίου) κα της σύνθεσης της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου από τον Κώστα Καραμανλή".


ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: "Κορυφώνεται η κρίση στη ΝΔ για την εκλογή προέδρου. Σε επικίνδυνες ατραπούς η πορεία προς το έκτακτο συνέδριο".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "κλίμα προβληματισμού επικρατεί στη Νέα Δημοκρατία, καθώς μετά την επαναφορά της συζήτησης για εκλογή προέδρου από τη βάση, αλλά και την παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για αλλαγή των διαδικασιών που ανακοίνωσε ο Κώστας Καραμανλής, η παράταξη ενδεχομένως να μην έχει νέο πρόεδρο το βράδυ της 7ης Νοεμβρίου".


Η ΑΥΓΗ: "Κυβέρνηση" Προβόπουλου. Συναντίληψη Παπανδρέου - Προβόπουλου για τα οικονομικά μέτρα κατά τη χθεσινή συνάντησή τους".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "τις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου, για ανατροπή στην κοινωνική ασφάλιση και ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία της αγοράς εργασίας με την επέκταση της επισφαλούς εργασίας ενστερνίζεται η κυβέρνηση Παπανδρέου".


ΑΥΡΙΑΝΗ: "Αλλάζει ο χάρτης της χώρας. Με νέο εκλογικό νόμο και οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση. 7 περιφέρειες, 350 Δήμοι και 200 μονοεδρικές".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "τεκτονικές ανατροπές στον διοικητικό, αλλά και τον εκλογικό χάρτη της χώρας, που προεξοφλείται ότι θα προκαλέσουν εκρηκτικές αντιπαραθέσεις σε κεντρικό πολιτικό και τοπικό επίπεδο, θα σημάνει η προώθηση των μεταρρυθμιστικών σχεδιασμών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών. Τίποτα σε σχέση με τη διοικητική διάρθρωση της χώρας και τις εκλογικές δομές δεν θα είναι ίδιο, καθώς η νέα καταστατική αποτύπωση θα αφορά σε επτά περιφερειακά διευθυντήρια, 350 συνολικά Δήμους και 200 μονοεδρικές περιφέρειες".


ΤΟ ΒΗΜΑ: "Τα πήραν όλα κι έφυγαν! "Παρέλαβα ένα γυμνό υπουργείο... Δεν άφησαν τίποτα".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η ανωτέρω φωτογραφία είναι από το γραφείο του απελθόντος υπουργού Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου, όπως παραδόθηκε στον διάδοχό του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. "Παρέλαβα ένα γυμνό υπουργείο" δήλωσε σοκαρισμένος στο "Βήμα" ο νέος υπουργός και συμπλήρωσε: "Έχουν φύγει όλοι οι σκληροί δίσκοι από τους υπολογιστές του υπουργικού γραφείου. Προσπαθώ να καταλάβω από τα χαρτιά τα έσοδα και τις δαπάνες. Δεν άφησαν τίποτε οργανωμένο. Το υπουργείο είναι απολύτως διαλυμένο, πρέπει να το ξαναχτίσουμε από την αρχή".


Η ΒΡΑΔΥΝΗ: "Φωνή λαού. Η βάση της ΝΔ απαιτεί να έχει λόγο στην εκλογή του νέου προέδρου της".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "βροχή" επιστολών και τηλεφωνημάτων από αγανακτισμένους και πληγωμένους νεοδημοκράτες δέχθηκε χθες "η βραδυνή". Όλοι, μα όλοι, τόνιζαν το ίδιο ακριβώς πράγμα. "Ανοιχτό Συνέδριο, επιτέλους ανοιχτές πόρτες στο σπίτι μας", ήταν η κοινή επωδός που συνόδευε όλα τα τηλεφωνήματα, τα μηνύματα και τις επιστολές".


ΕΘΝΟΣ: "Τροχάδην επιβάλλει ο Γιώργος. Καταιγισμός πρωτοβουλιών από το πρώτο εικοσιτετράωρο".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "εντατικούς ρυθμούς εργασίας επιβάλλει στην κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες είχε συνεργασία και με τους 14 υπουργούς, από τους οποίους ενημερώθηκε για την κατάσταση που βρήκαν στα υπουργεία τους. Στόχος είναι οι προγραμματικές δηλώσεις να περιλάβουν συγκεκριμένα "κατά ριπάς μέτρα".


ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Η διαδικασία εκλογής διχάζει τους υποψήφιους διαδόχους του Καραμανλή και... Με φώτα... ομίχλης προς το συνέδριο".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μαχαίρια στη ΝΔ! Την ώρα που το κόμμα προσπαθεί απεγνωσμένα να μπει στην ευθεία της οργάνωσης του Συνεδρίου, στους κόλπους του διεξάγεται μια μάχη, η οποία μπορεί για λόγους ευπρέπειας να μην εξωτερικεύεται στο πραγματικό της μέγεθος, όμως είναι μέχρι στιγμής ιδιαίτερα αιματηρή".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Τα "έσπασε" ο Μεϊμαράκης με τον Καραμανλή για το συνέδριο. Με νοοτροπία απόλυτου μονάρχη ο Καραμανλής και μετά την ήττα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "στο κόκκινο οι σχέσεις Καραμανλή - Μεϊμαράκη μετά τη συνάντησή τους το μεσημέρι της Τετάρτης στη Ρηγίλλης, όπου ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας ζήτησε η εκλογή να γίνει με ανοιχτές, καθαρές διαδικασίες".


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Πρώτα εισπράξεις και μετά παροχές. Η οικονομία στο τραπέζι - Αρχές 2010 τα επιδόματα στους ασθενέστερους".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σε αγώνα δρόμου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να μαζέψει ανείσπρακτα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από ΕΤΑΚ, τέλη, έκτακτες εισφορές και φόρους στα λαχεία, μέχρι τα τέλη του έτους. Από το 2010 θα αρχίσουν να υλοποιούνται το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 500-1.300 ευρώ, η ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη κλίμακα και τα άλλα φορολογικά μέτρα".


ΕΣΤΙΑ: "Δοκιμάζεται η Νέα Δημοκρατία. Η διαδικασία, τα πρόσωπα, η ιδεολογία".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "η κατάστασις στην Νέα Δημοκρατία είναι εξαιρετικά δύσκολη. Στο παρελθόν, η εκλογή του Προέδρου του Κόμματος γινόταν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία προκύπτει από την λαϊκή ψήφο. Έτσι, σε περίπτωση παραιτήσεως του Προέδρου, συνήρχετο εντός ολίγων ημερών η Κοινοβουλευτική Ομάς και εξέλεγε νέο Πρόεδρο του Κόμματος. Όμως από τότε που το εκλεκτορικό σώμα διευρύνθηκε σε σχεδόν 5 χιλιάδες μέλη του Συνεδρίου, τα πράγματα κατέστησαν πιό περίπλοκα".


Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Μήνυμα Καραμανλή προς επιγόνους. Αποχωρεί στις 7 Νοεμβρίου - Συνέχεια αντιπαραθέσεων για το εκλεκτορικό σώμα".
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "σαφές μήνυμα προς τους διεκδικητές της ηγεσίας ότι δεν προτίθεται να παραμείνει επικεφαλής της ΝΔ μετά την 7η Νοεμβρίου, οπότε και έχει προσδιοριστεί το έκτακτο συνέδριο, απέστειλε χθες ο πρόεδρος του κόμματος κ. Κώστας Καραμανλής".


Ο ΛΟΓΟΣ: "Ανησυχία για τα δημόσια οικονομικά. Συνάντηση Παπανδρέου-Προβόπουλου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "μια ημέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε χθες με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο με την οικονομία να βρίσκεται φυσικά στο επίκεντρο".


ΤΑ ΝΕΑ: "Ξεκαθάρισμα ....λογαριασμών. Σοκ: χρέος 292 δισ. η κληρονομιά της ΝΔ!"
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα σημειώνει ότι "ξεκαθάρισμα...λογαριασμών έκανε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζοντας στον πάγο τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους, σε αντίθεση με το ΕΤΑΚ και την έκτακτη εισφορά που θα καταβληθούν κανονικά. Σε ισχύ μέχρι νεωτέρας παραμένει η απόσυρση ενώ έρχονται μέτρα - ανάσα για δανειολήπτες, χαμηλόμισθους και την αγορά".


Η ΝΙΚΗ: "Έτσι θα γίνουν οι προσλήψεις. Ο Γιώργος σπάει το "απόστημα" του ρουσφετιού".
Η εφημερίδα γράφει ότι "αποφασισμένος να επαναφέρει την αξιοκρατία και να σπάσει το απόστημα του ρουσφετιού και των πελατειακών σχέσεων εμφανίζεται ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος ετοιμάζεται να δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησής τους. Ο πρωθυπουργός αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις κράτους - πολίτη , οι οποίες δοκιμάστηκαν έντονα κατά την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, με αποτέλεσμα η νέα γενιά της χώρας να είναι αιχμάλωτη των βουλευτικών γραφείων και των stage".


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: "Η πρώτη δημοσκόπηση για τη διαδοχή. Προβάδισμα Ντόρας. Ποια είναι τα αίτια της ήττας".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων πιθανών συνυποψηφίων της για την ηγεσία της ΝΔ διαθέτει η πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, όπως καταγράφεται στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τις εκλογές και τη βαριά ήττα της συντηρητικής παράταξης".


ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: "Ρήξεις και συγκρούσεις. Το στίγμα της νέας διακυβέρνησης έδωσε ο Γ. Παπανδρέου".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου και η ανασύνθεση των υπουργείων που διαφημίζεται ως τολμηρή μεταρρύθμιση, έχει προκαλέσει σε πολλούς ερωτηματικά και αμφιβολίες. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος "στριμώχτηκε" στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάμεσα σε έναν άνθρωπο του Γιώργου, τον Πάνο Μπεγλίτη, και σε έναν αντιπρόεδρο τοποτηρητή , τον Θόδωρο Πάγκαλο".


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Να πληρώσουν τα μονοπώλια την κρίση και όχι ο λαός".
Η εφημερίδα αναφέρει ότι "σκηνικό "καμένης γης" στήνει η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας τη νέα αντιλαϊκή καταιγίδα. Χτες έδωσε στοιχεία για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, μετά τη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και κυβερνητικών αξιωματούχων με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας".


Η ΣΦΗΝΑ: "6 χτυπήματα από τον Γιώργο. Οι άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο Παπανδρέου".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "η λέξη "ρεαλισμός" (εκτός από τη ...φαντασία στην εξουσία) είναι αυτό που χαρακτηρίζει από την πρώτη στιγμή τις κινήσεις του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου τόσο με τη συγκρότηση της κυβέρνησής του όσο και με τις πρώτες αποφάσεις. Η καταγραφή των προβλημάτων που θα γίνει, ίσως να οδηγήσει σε αναδιάταξη ορισμένων στόχων που είχε θέσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ ή σε αναθεώρηση ακόμη και ορισμένων χρονοδιαγραμμάτων προσγειώνοντας τις εξαγγελίες της αντιπολίτευσης στην πραγματικότητα της κυβέρνησης".


Η ΧΩΡΑ: "Κάλπες ή διάσπαση. Από όλη την Ελλάδα έρχεται το δραματικό μήνυμα".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "μπροστά στο δίλημμα κάλπες ή διάσπαση, αλλά και στο κύμα οργής των Νεοδημοκρατών, που βλέπουν ο αρχηγός του να εκλέγεται άρον - άρον και με συνοπτικές διαδικασίες, όλες οι πλευρές συμφωνούν σε ανοιχτή ψηφοφορία σε όλα τα μήκη και πλάτη της χώρας, προκειμένου η βάση της ΝΔ να εκλέγει το νέο ηγέτη της".


City Press: "Πολυδιάσπαση στη βάση της ΝΔ".
Σύμφωνα με την εφημερίδα, "σε κατάσταση "νευρικής κρίση" παραμένει η ΝΔ μία μέρα μετά την προκήρυξη από τον απερχόμενο πρόεδρο της παράταξης Κ. Καραμανλή εκτάκτου συνεδρίου στις 7 Νοεμβρίου, με μοναδικό θέμα την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Κορυφαία στελέχη εκφράζουν διαφορετικές απόψεις σχετικά τόσο με το χρόνο διάρκειας του συνεδρίου -θεωρούν πολύ "στενό" το χρονικό όριο της μίας ημέρας- όσο και με τη σύνθεση του εκλεκτορικού σώματος που θα κληθεί να εκλέξει νέο αρχηγό".


Metro: "Μάχη με ύφεση και ελλείμματα. Οι προτεραιότητες, οι στόχοι και τα "αγκάθια" για το νέο οικονομικό επιτελείο".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες στο υπουργείο Οικονομικών, με τον νέο υπουργό να προετοιμάζεται αφενός να διαμορφώσει το χρονοδιάγραμμα δεσμεύσεων για τη μείωση του ελλείμματος απέναντι στην ΕΕ και από την άλλη να υλοποιήσει τις προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και να ικανοποιήσει την αγορά η οποία εκπέμπει σήμα κινδύνου".


ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: "Δήμος Θεσσαλονίκης: Νέες διώξεις για τη μαύρη τρύπα. "


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: "Ισχυρός πρόεδρος με εκλογή από τη βάση. Δυναμώνει η απαίτηση στελεχών και μελών της ΝΔ".


ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: "Εδώ και τώρα στην Ψειρού! Παρενέβη εισαγγελέας για τη "μάχη" της Σουρωτής".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ


ΕΞΠΡΕΣ: "Σε ισχύ η απόσυρση και "πάγωμα" ημιυπαίθριων".
Στο βασικό της θέμα η εφημερίδα επισημαίνει ότι "η μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα φτάσει το 1,5% το 2009, ενώ μεγάλη αβεβαιότητα υπάρχει για το τελικό ύψος του ελλείμματος. Με τα δεδομένα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει μέσω συζητήσεων με τις Βρυξέλλες τον προσδιορισμό της πραγματικής κατάστασης της οικονομίας".


ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Αρχή με 6 οικονομικά μέτρα. Παγώνουν οι ημιυπαίθριοι- Ισχύει το ΕΤΑΚ".
Η εφημερίδα σημειώνει ότι "από το 2010 θα τεθούν σε εφαρμογή οι αλλαγές στη φορολογία των εισοδημάτων και των ακινήτων για τις οποίες έχει δεσμευτεί προεκλογικά η νέα κυβέρνηση, ενώ περισσότεροι από 3 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν κανονικά, όλους τους "φορο-λογαριασμούς" της προηγούμενης κυβέρνησης". Στον "πάγο" βάζει η νέα κυβέρνηση τη ρύθμιση του πρώην υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιά για την "τακτοποίηση" των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες ότι η σχετική ρύθμιση εμφανίζει σοβαρά προβλήματα συνταγματικότητας και πρέπει να αλλάξει".


ΚΕΡΔΟΣ: "Πέφτουν στην αγορά 3 δισ. Τι θα γίνει με το ΕΤΑΚ, την εισφορά και τους ημιυπαίθριους. Τριετές πρόγραμμα απαγκίστρωσης από την κρίση στις Βρυξέλλες".
Η εφημερίδα γράφει ότι "η αναθέρμανση της αγοράς και η ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας με ένεση ρευστότητας 3 δισ. ευρώ καθίσταται, τόσο ιεραρχικά όσο και χρονικά, ο υπ΄αριθμόν ένας στόχος του νέου οικονομικού επιτελείου, καθώς αποτελεί ικανή και αναγκαία συνθήκη και για τη λύση του δημοσιονομικού προβλήματος".


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Παγώνουν" οι ημιυπαίθριοι κανονικά η απόσυρση ΙΧ".
Η εφημερίδα τονίζει ότι "στο "πάγωμα" της τακτοποίησης των ημιυπαίθριων χώρων και σε επανεξέταση των "πράσινων" τελών κυκλοφορίας προχωρά η κυβέρνηση. Ωστόσο, χθες, κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου τόνισε πως η απόσυρση των ΙΧ αυτοκινήτων θα ισχύσει κανονικά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: